W każdej restauracji, w większości małych barów typu fast food, a nawet w food truckach, frytownica gastronomiczna stanowi bardzo ważny element wyposażenia. Polacy uwielbiają frytki, często kupując je jako zakąskę, jako posiłek lub też dodatek do posiłku. Nic dziwnego, że obieraczki do ziemniaków czy frytkownica gastronomiczna to urządzenia, które zwyczajnie muszą znajdować się w profesjonalnej kuchni.

 

Dobra frytownica nie tylko służy do smażenia frytek, można w niej spokojnie smażyć inne potrawy. Zaletą jest to, że pozwala na obróbkę termiczną wykonywaną w głębokim tłuszczu, co nadaje smaku, kruchości oraz delikatności przygotowywanym tam potrawom.

 

Jak działa frytownica gastronomiczna, jakie jest jej zastosowanie oraz dlaczego warto w takową zainwestować. Zapraszamy, poczytajcie naszego bloga i zapoznajcie się z możliwościami tego prostego urządzenia.

 

GP | Frytkownica gastronomiczna – budowa i parametry techniczne

Dobrej jakości frytkownica gastronomiczna to podstawa każdego biznesu związanego z kulinariami i gastronomią. Jest to stosunkowo proste urządzenie, umożliwiające smażenie ziemniaków i nie tylko na głębokim oleju. Typowa frytownica gastronomiczna składa się z:

  • modułu grzewczego, wbudowanego w korpus, odpowiedzialnego za podgrzewanie oleju do wysokiej temperatury,
  • zimną strefę, zapobiegającą przypalaniu się potraw,
  • komory, w których znajduje się olej podgrzewany do wysokiej temperatury,
  • uchwyty i pokrywy, umożliwiające bezpieczne wyciągnięcie produktów lub umieszczenie ich wewnątrz i zasłonięcie komór frytkownicy,
  • korpusu, najczęściej ze stali nierdzewnej, chroniące przed oparzeniem oraz uszkodzeniem urządzenia.

 

Parametry typowej frytownicy gastronomicznej są zależne od jej modelu oraz oczywiście ceny. Profesjonalne frytownice to takie, których moc jest wyższa niż 2kW. Mogą posiadać jedną lub dwie komory. Każda z komór powinna posiadać określoną pojemność na olej, w tym przypadku przyjmuje się, że najmniejsze profesjonalne frytownice powinny posiadać minimalnie komory o 3 litrowej pojemności.

 

Oczywiście dla samego działania i ustawienia takiej frytkownicy, istotne są również wymiary zewnętrzne, a także efektywność samego smażenia podawana w ilości gotowego produktu na godzinę.

 

GP | Frytownica gastronomiczna – szerokie zastosowanie

Doświadczeni szefowie kuchni oraz kucharze doskonale wiedzą jak szerokie zstosowanie mają frytkownice gastronomiczne. To nie tylko urządzenia do smażenia frytek, choć jest to ich główna funkcjonalność. W dobrej jakości frytownicy można:

  • smażyć ryby i owoce morza bezpośrednio na głębokim oleju,
  • smażyć kurczaka oraz inne mięsa w głębokiej panierce, nadając im kruchość i delikatność,
  • smażyć warzywa w panierce lub też bez, z wykorzystaniem głębokiego oleju.

 

Szerokie zastosowanie frytkownicy gastronomicznej pozwala wykorzystywać ją w pełni w każdej kuchni, czy to dużej restauracji czy małego lokalu gastronomicznego. Dobra frytkownica, regularnie czyszczona ze świeżym olejem, umożliwia bardzo wygodne przygotowanie praktycznie każdego typu dania, które wymaga smażenia. Szefowie kuchni i kucharze doskonale wiedzą, że sprzęt ten, to podstawa wyposażenia w każdych warunkach.

 

Frytownica gastronomiczna | frytkownica gastronomiczna gastroprodukt.pl