Produkty

Piec konwekcyjno parowy to prawdziwy elementarz sztuki kulinarnej — podstawa, bez której nie obejdzie się żadna kuchnia hotelowa czy restauracyjna. Najwyższej klasy sprzęt do gotowania jest niezawodny, funkcjonalny, ale także pozwala wydobyć pełnię smaku z każdej, nawet pozornie prostej potrawy. W ofercie sklepu GastroProdukt Professional nasi Klienci znajdą piece konwekcyjno-parowe, które pozwolą rozwinąć skrzydła załodze kuchmistrzów, a ich sukces będzie mierzony w uśmiechach gości.

 

Piec konwekcyjno-parowy — niezbędny element wyposażenia profesjonalnej kuchni gastronomicznej

 

Pasja to czynnik, który kieruje zespołem kucharzy i szefów kuchni, którzy każdego dnia pracują nad znalezieniem coraz to nowych rozwiązań dla wciąż niewyrażonych potrzeb kulinarnych. Zakup odpowiedniego piekarnika dla gastronomii oznacza posiadanie niezawodnego współpracownika, dopracowanego w każdym szczególe i zaawansowanego technologicznie. 

Pieczony kurczak, lasagne czy wyroby cukiernicze — nie ma znaczenia, jakie danie chcesz zaoferować swoim Klientom: z piecem konwekcyjno-parowym i piecem cukierniczym gotowanie, przyrumienianie i pieczenie nie będzie stanowiło problemu. Możesz ugotować dowolne danie, mając pewność, że zawsze uzyskasz najlepsze rezultaty. Przekonaj się, do czego służy piec konwekcyjno-parowy, jakie są wszystkie jego zalety i jakie funkcje umożliwią Twojej załodze bezbłędne przygotowywanie posiłków. 

 

Piec konwekcyjno-parowy i jego możliwości

 

Piece konwekcyjno-parowe są wygodnymi, funkcjonalnymi i oszczędnymi urządzeniami. Wśród podstawowych zalet można wymienić niezwykle wysoką wydajność, oszczędność energii, a przede wszystkim czasu załogi, która przygotowuje posiłki. Dzięki cyrkulacji gorącego powietrza oraz świetnej izolacji urządzeń, skraca się czas potrzeby do przygotowania potraw przy jednoczesnej niższej temperaturze, co skutkuje niższymi kosztami energii niż w przypadku tradycyjnych metod obróbki termicznej. 

Na oszczędność wpływa też mniejsze zużycie tłuszczu — piece konwekcyjno-parowe nie wymagają stosowania dużych ilości tłuszczu do smażenia, a jedynie spryskania powierzchni mięsa lub warzyw odrobiną oleju. Dzięki nim posiłki są lżejsze, smaczniejsze i zdrowsze. 

piec konwekcyjno parowy

Dzięki zastosowaniu w piecach konwekcyjno-parowych konwekcji, czyli najwydajniejszego sposobu przekazywania ciepła oraz dodatkowo siły pary, dania są nie tylko przygotowywane szybko, ale przede wszystkim technologia ta pozwala wydobyć z nich maksimum smaku i zapachu. Są ponadto wyjątkowo uniwersalne — pozwalają na blanszowanie, pieczenie, smażenie, grillowanie oraz odgrzewanie dań. 

Prosta obsługa i sterowanie elektryczne to wyjątkowa zaleta naszych pieców. Mimo że posiadają szeroki wybór trybów i programów (nawet 500), są niezwykle intuicyjne. Załoga chwali je sobie za brak konieczności nieustannej kontroli temperatury, obracania, podlewania, nakłuwania itp. oraz niemal zerowe ryzyko przypalenia. Dzięki temu obsługa może zaoszczędzić wiele czasu i zająć się innymi sprawami, których w kuchni nie brakuje. 

 

Zastosowanie pieca konwekcyjno-parowego — jakie potrawy można w nim przygotować?

 

Budowa pieca konwekcyjno-parowego daje możliwość łatwej kontroli wilgotności w komorze i uzyskania idealnych potraw nawet przy pełnym obciążeniu. Integracja trzech różnych systemów gotowania: konwekcyjnego, parowego i mieszanego, zapewnia maksymalną swobodę. 

Możliwość jednoczesnego pieczenia różnych potraw bez mieszania się zapachów, gotowanie zawsze szybkie, jednorodne i jednolite w całej komorze to tylko niektóre z efektów, jakie zapewniają profesjonalne piece dostępne w naszej ofercie. 

Oznacza to, że możesz użyć funkcji:

 

  • konwekcji: to rodzaj gotowania bez użycia pary, szczególnie przydatny do przygotowywania wszystkich potraw, które nie wymagają wilgoci, takich jak: przyrumienianie, grillowanie itp.;
  • pary: czyli funkcji o wysokim procencie wilgotności, przydatnej do wszystkich potraw, które wymagają gotowania „na mokro”, takich jak: niektóre rodzaje deserów, gotowanie na parze itp.;
  • trybu mieszanego: tj. o niskiej zawartości procentowej wilgotności, który umożliwia pieczenie, duszenie, gotowanie w niskiej temperaturze, wyrastanie ciasta, pieczenie chleba itp.

 

Na co zwracać uwagę, wybierając piec konwekcyjno-parowy?

 

Przed zakupem pieca konwekcyjno-parowego należy rozważyć, w jakim celu będzie on używany, jaka jest specyfika obiektu gastronomicznego i jak wielkiej wydajności się od niego oczekuje. Nie mniej ważnym czynnikiem są gabaryty urządzenia, które warto dopasować do ilości dostępnej przestrzeni w kuchni gastronomicznej. 

Piece konwekcyjno-parowe są niezwykle oszczędne — nie tylko pozwalają na zwiększenie ilości przygotowywanych potraw, ale również na minimalne straty energii. Urządzenie szybko się nagrzewa, ma niski pobór wody, a dzięki rezygnacji z tłuszczu generuje do 80% mniej szkodliwych substancji. Jeśli Twój lokal tego potrzebuje, wybierz kilkupoziomowy piec konwekcyjny parowy gazowy, w którym jednocześnie można przygotowywać kilka zróżnicowanych potraw. 

Nie mniej ważne przy wyborze profesjonalnego pieca jest zwrócenie uwagi na dostępność wykwalifikowanych konsultantów, którzy są w stanie realnie ocenić, który model najlepiej odpowiada potrzebom Klientów, rekomendując najbardziej odpowiednie dla nich rozwiązania i służąc pomocą w razie jakichkolwiek problemów lub wątpliwości.

 

Jak działa piec konwekcyjno-parowy i skąd bierze się jego wyższość nad standardowymi piecami?

 

Budowa pieca konwekcyjno-parowego w zasadzie niewiele różni się od tradycyjnego pieca. Główna różnica polega jednak na zastosowaniu wewnątrz urządzenia dużych wentylatorów, które sprawiają, że gorące powietrze „przeciska się” pomiędzy poszczególnymi piętrami pieca. Co ciekawe, na każdym obszarze można sterować osobno temperaturą i siłą napowietrzania, ponieważ piec konwekcyjny działa na zasadzie poziomego ruchu powietrza. 

 

Powietrze ogrzewane przez grzałkę elektryczną dostaje się do głównej komory za pośrednictwem wentylatorów. Następnie trafia do filtra, gdzie jest oczyszczane, ponownie zostaje ogrzane i znów trafia do komory, w której znajdują się potrawy. Funkcja naparowywania polega na sterowaniu powietrzem i wodą, aby zapewnić odpowiednią wilgotność w komorze. Gwarantuje to zachowanie wspaniałych parametrów smakowych mięsa, które nie suszy się, zewnątrz jest chrupiące, a wewnątrz soczyste i miękkie. 

 

Jaki piec konwekcyjno-parowy będzie najlepszy dla Twojego biznesu?

 

Ponieważ piec konwekcyjno-parowy znakomicie sprawdza się do pieczenia różnego rodzaju mięs, sprawdzi się zwłaszcza wszędzie tam, gdzie serwuje się posiłki mięsne: duże zakłady gastronomiczne, karczmy, zakłady cateringowe, hotele, bistro czy bary to tylko niektóre z docelowych miejsc. 

Piece konwekcyjno-parowe doskonale sprawdzają się także w piekarniach, ponieważ znakomicie nadają się do wypieku chleba, pełniąc funkcję piekarnika cukierniczego. Zastosowanie pary w komorze pieczenia sprzyja tworzeniu idealnego środowiska do wyrastania ciasta i pozwala uzyskać bochenki z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. 

Głównym kryterium wyboru pieca będzie charakterystyka prowadzonego biznesu oraz gabaryty pomieszczeń kuchennych. Różne rozwiązania, które gwarantują urządzenia dostępne w naszej ofercie, są w stanie dostosować się do każdego rodzaju kuchni. Nie ma znaczenia, czy pomieszczenia są małe, czy duże, widoczne dla Klientów, czy nie — GastroProdukt Professional posiada szeroką gamę modeli, które są w stanie odpowiedzieć na każdą potrzebę.

 

Zastosowanie pieca konwekcyjno-parowego — restauracja, catering, mała gastronomia

 

Duży, kilkupoziomowy piec konwekcyjno-parowy znajduje zastosowanie w dużych restauracjach czy stołówkach, ponieważ umożliwia obróbkę dużych ilości żywności jednocześnie. Z kolei piec konwekcyjno-parowy do małej gastronomii jest dedykowany tym, którzy mają mało miejsca, ale nie chcą rezygnować z jakości. W naszym sklepie znajduje się także linia pieców o niewielkich wymiarach, ale o dużym potencjale. Ponadto są proste w użyciu i łatwo dostosowują się do każdego środowiska pracy — od barów po supermarkety, od pizzerii po samoobsługę itp. 

 

Niezawodność i trwałość pieców konwekcyjno-parowych

 

Każdy z oferowanych naszym Klientom pieców jest wynikiem wieloletniego doświadczenia w produkcji i badań z zakresu technologii gastronomicznej. Urządzenia powstały wyłącznie z materiałów i podzespołów najwyższej klasy, dzięki czemu są nie tylko łatwe w obsłudze, ale ich główną zaletą jest bezawaryjna praca przez wiele lat. Ponadto technologia gwarantuje szybkość rozmrażania, podgrzewania lub gotowania, zachowując nienaruszony smak i właściwości żywności. Szybkość gotowania nie wpływa bowiem na rozproszenie soli, białek i witamin zawartych w pożywieniu. 

Szybkie lub powolne gotowanie, mocne lub delikatne smaki, jędrna lub miękka konsystencja, trwałość smaku i zachowanie wartości odżywczych żywności określają jakość lokalu gastronomicznego. Zastosowanie w piecach konwekcyjno-parowych nowoczesnych technologii sprawia, że para, powietrze i temperatura są odpowiednio „zarządzane”, a wszystkie parametry precyzyjnie kontrolowane. W GastroProdukt Professional zaopatrzysz swój lokal w piece, które staną się nowoczesnym, harmonijnym i innowacyjnym wyposażeniem w różnych środowiskach pracy.