Witryny chłodnicze
Co może zaważyć na tym, które z dań klient wybierze? Bez wątpienia ogromne znaczenie mają wygląd i kompozycja posiłku. Apetycznie wyglądające potrawy przyciągają wzrok. Aby pozostały świeże i jak najdłużej prezentowały się świetnie, warto zainwestować w profesjonalną witrynę chłodniczą. W naszej ofercie znajdziesz szeroki wybór specjalistycznych urządzeń o świetnych parametrach oraz pięknym designie.
Nasze produkty
Witryna chłodnicza
Witryna chłodnicza to nieodłączny element sklepów z żywnością oraz lokali gastronomicznych, w których klienci mają możliwość wyboru produktu/posiłku nie tylko z menu, ale i poprzez podejrzenie go na ekspozycji. W GastroProdukt oferujemy nowoczesne, profesjonalne sprzęty, dostosowane do użytku komercyjnego.
Witryna chłodnicza jest urządzeniem bardzo podobnym do szafy chłodniczej czy lodówki. Umożliwia wygodne, szybkie i bezproblemowe dostosowywanie temperatury. Sam układ chłodzenia działa podobnie jak w lodówce, a różnica praktycznie opiera się wyłącznie na samym wyglądzie i konstrukcji urządzenia.
Zaawansowane sterowanie i dodatkowe funkcje pomagają osiągnąć warunki, które pozwalają na:
- długotrwałe przechowywanie produktów, nawet tych szybko psujących się,
- odpowiednie eksponowanie ich w widoczny sposób, dzięki temu, że witryna chłodnicza jest przeszklona,
- kontrolę temperatury na każdym poziomie.
W najnowszych witrynach chłodniczych bardzo przydatną funkcją jest w szczególności kontrola temperatury dla każdej półki. Dla przykładu, w innej temperaturze trzeba przechowywać wyroby czekoladowe, a w innej pozostałe artykuły cukiernicze. Ekspozycja na odpowiednich poziomach pozwala prawidłowo prezentować różne rodzaje produktów w jednej witrynie.
Żywność musi być przechowywana w odpowiednich warunkach – od tego zależy zadowolenie, ale też zdrowie, a nawet życie klientów. Właściwy stan chłodni i temperatur tam panujących może być również sprawdzany przez Inspekcję Handlową podczas kontroli. Jeśli nie spełnia się określonych wymogów, można narazić się na poważne konsekwencje prawne i finansowe. Inwestycja w profesjonalne witryny chłodnicze, które zapewnią optymalną temperaturę pracy nawet w gorące, letnie dni, to gwarancja utrzymania najwyższej jakości produktów.
Witryny chłodnicze wykorzystuje się w gastronomii, ale też w handlu – nie tylko w sklepach stricte związanych ze sprzedażą żywności. Czasami montuje się je np. w aptekach, ponieważ podlegają tym samym obostrzeniom. Niektóre leki muszą być przechowywane w temperaturze wynoszącej zaledwie kilka stopni Celsjusza, jeśli mają zachować swoje właściwości.
Witryna chłodnicza jest urządzeniem, które najczęściej spotyka się:
- w małych lokalach gastronomicznych, gdzie znajdują się za nią różne przystawki czy dodatki do posiłków,
- w pubach i barach,
- w sklepach spożywczych, gdzie najczęściej przechowuje się produkty ulegające szybkiemu zepsuciu,
- w kawiarniach, piekarniach i cukierniach, gdzie zwykle prezentuje się ciasta, smaczne przekąski lub produkty, które posiadają w sobie lub same ulegają szybkiemu zepsuciu w temperaturze pokojowej,
- w sklepach zoologicznych, gdzie w witrynach chłodniczych przechowuje się żywe przynęty czy też pokarm dla zwierząt.
W ofercie GastroProdukt można odnaleźć urządzenia, które nie tylko wyglądają estetycznie, ale są też odporne na rdzę czy uszkodzenia mechaniczne, o jakie w każdym lokalu bardzo łatwo. Stawiamy na bezpieczną, w pełni prawidłową, a zarazem wyjątkowo efektowną ekspozycję produktów. W wielu naszych witrynach chłodniczych wmontowane są profesjonalne panele LED, dzięki czemu umieszczone tam produkty prezentują się przyjemnie dla oka i są tak apetyczne, że aż chce się je kupić.
Witryny chłodnicze
Witryny chłodnicze wbrew pozorom nie są produktami, które sprawdzą się tylko w dużych, renomowanych restauracjach. Można też odnaleźć je w barach oraz wielu punktach samoobsługowych, gdzie to klient decyduje, jaki posiłek chce skomponować. Liczba potencjalnych zastosowań takich urządzeń jest imponująca. Świetnie sprawdzają się w niemal każdym punkcie handlowym: od sklepu, przez bar, po restaurację i duże sieci sklepów spożywczych.
Bez względu na to, gdzie chce się umieścić witrynę chłodniczą, najlepszej jakości produkty znajdziesz w naszym sklepie. GastroProdukt oferuje wyspecjalizowane urządzenia dla wielu różnych sektorów rynku.
Modele oferowanych przez nas witryn chłodniczych sprawdzą się zarówno w restauracjach czy cukierniach, gdzie będzie można wyeksponować w nich zdobione ciasta czy desery, jak i w sklepach o różnym profilu. Każdy lokal, w którym sprzedaje się produkty spożywcze, powinien mieć na wyposażeniu witrynę chłodniczą – to świetny sposób na to, by bezpiecznie przechowywać żywność, a przy okazji stylowo ją wyeksponować, zwiększając szansę na sprzedaż.
W naszej ofercie dostępne są także specjalne modele, np. witryny chłodnicze na napoje, które można spotkać na przykład w schroniskach górskich, czy mniejsze chłodziarki na ciasto, które są nieodłącznym elementem wyposażenia hoteli.
Witryna chłodnicza ekspozycyjna doskonale sprawdzi się również w sokarniach, czyli lokalach, które wyspecjalizowały się w serwowaniu świeżo przygotowywanych, zdrowych napojów warzywno-owocowych. To nowy trend na rynku, który dotarł już do Polski i cieszy się dużym powodzeniem.
Lodówka ekspozycyjna to z kolei nieodłączny element sklepów (zarówno tych osiedlowych, jak i popularnych sieci handlowych) oraz barów czy winiarni. Witryny chłodnicze na napoje można często spotkać także w sklepach ulokowanych przy browarach, gdzie można kupić tamtejsze produkty. Są również obowiązkowe w sklepach mięsnych, czy innych punktach serwujących rozmaite delikatesy, np. ryby i owoce morza.
Witryna chłodnicza gastronomiczna
Witryna chłodnicza gastronomiczna jest w wielu przypadkach wręcz obowiązkowym elementem wyposażenia restauracji, kawiarni, baru, pubu, stołówki itp.
Takie urządzenie ma za zadanie zapewnić:
- świeżość żywności znajdującej się w witrynie,
- lepszy smak potraw, zapewniając jednocześnie lepszą ich sprzedawalność,
- znaczne wydłużenie podatności do spożycia poszczególnych produktów.
Jednymi z najbardziej istotnych urządzeń w profesjonalnej gastronomii są bowiem sprzęty chłodnicze i mrożące. Mowa tutaj głównie o lodówkach, zamrażarkach, chłodziarkach oraz chłodniach, ale też i witrynach chłodniczych gastronomicznych. Te są nie tylko sprzętem do prawidłowego przechowywania żywności, ale przy okazji też doskonale sprawdzają się w roli ekspozycyjnej.
Jak dowodzą badania, a także doświadczenie najlepszych kucharzy na świecie, przechowywanie produktów, gotowych dań oraz składników w odpowiedniej temperaturze nie tylko pozwala wydłużyć ich przydatność do spożycia, ale również znacząco wpływa na zachowanie smaku i wartości odżywczych. Witryna chłodnicza gastronomiczna sprawia, że między innymi sałatki, warzywa, czy małe wyroby (np. cukiernicze i piekarnicze) przez dłuższy czas pięknie wyglądają, a do tego są pyszne, aromatyczne i zdrowe.
Witryny chłodnicze to oczywiście jedynie jeden z elementów wyposażenia chłodniczego w restauracjach i lokalach gastronomicznych. Lodówki z regulacją temperatury, a także mroźnie i zamrażarki, pozwalają znacząco zaoszczędzić na stratach żywności, ograniczając do minimum zjawisko jej marnowania. To ogromny problem dzisiejszego świata, który nie dotyczy wyłącznie restauracji.
Witryny chłodnicze gastronomiczne są jednak często traktowane jedynie jako ciekawy dodatek, urozmaicenie. Jeśli tylko ma się dostępne miejsce w lokalu, jak najbardziej warto postawić przynajmniej jedno takie urządzenie – w ten sposób znacznie zwiększy się sprzedaż, ponieważ widok jedzenia zachęca do zakupu, zwiększa apetyt itp. Pozwala także obsłudze na bieżąco kontrolować stan żywności. Produkty zamknięte w lodówce są poza zasięgiem wzroku nie tylko klientów, ale też obsługi – w ferworze pracy czasami trudno o regularne inspekcje.
Witryny chłodnicze przeszklone
Witryny chłodnicze przeszklone robią świetne wrażenie. Towary zamknięte w lodówkach, chłodniach lub mroźniach nie są w stanie przykuć uwagi klienta swoim wyglądem, a jak wiadomo, „je się oczami”. Większość osób przed zakupem np. tortu, chce go najpierw zobaczyć. Często klienci decydują się też na skosztowanie pysznego pączka lub wypieku dopiero wtedy, gdy zachwyci ich swoim apetycznym wyglądem. Wcześniej nawet mogliby w ogóle nie pomyśleć o zakupie takiego produktu.
Najczęściej stosuje się dwa rodzaje witryn chłodniczych przeszklonych:
- prezentacyjne, szczególnie przydatne w ciastkarniach oraz cukierniach,
- ofertowe, popularne w sklepach i marketach spożywczych.
W GastroProdukt oferujemy szeroki wybór zróżnicowanych witryn chłodniczych przeszklonych o różnych rozmiarach i funkcjach. Można w nich eksponować m.in. gotowe potrawy, przekąski, przetwory, ciasta, słodycze, warzywa i owoce, grzyby, ale też mięso, podroby czy ryby i owoce morza. Są odpowiednio dostosowane do tego, by zapewnić im prawidłowe warunki oraz optymalną temperaturę. Dzięki temu nawet najbardziej wymagające produkty na długo zachowują świeżość i swoje walory odżywcze oraz estetyczne. Można bezpiecznie je serwować klientom, mając pewność, że podaje się przysmaki najwyższej jakości.
Dostępne w GastroProdukt witryny chłodnicze przeszklone nie tylko pomagają efektownie wyeksponować żywność, ale też same w sobie są estetycznym dodatkiem do wyposażenia. Proponujemy modele o ciekawym designie, zarówno bardziej uniwersalnym, minimalistycznym, jak i klasycznie eleganckim czy wytwornie wystawnym. Przy tym są w pełni funkcjonalnymi urządzeniami, odpornymi na uszkodzenia mechaniczne, awarie itp. Świetnie znoszą nawet intensywne użytkowanie i częste zmiany ekspozycji.
Witryny chłodnicze do kawiarni i cukierni
Doskonałym przykładem zastosowania ekspozycyjnych witryn chłodniczych są kawiarnie. Idealna temperatura przechowywania sernika wiedeńskiego, czyli jednego z flagowych dań wielu lokali tego typu, jest o wiele niższa niż temperatura otoczenia. Źle przechowywany sernik szybko opadnie i na pewno się nie sprzeda.
Podobnie wygląda sytuacja na przykład z makaronikami francuskimi, które jeśli nie są przechowywane w szafie chłodniczej, to w dobrym stanie wytrzymają zaledwie kilka godzin. Taki sprzęt doskonale sprawdzi się też w lokalach, które specjalizują się w przygotowywaniu mrożonych shake’ów czy kaw na zimno.
Produkty bazujące na mleku z założenia nie mogą być trzymane w temperaturze pokojowej, bo łatwo ulegają zepsuciu. Kupując jedną z naszych witryn chłodniczych w GastroProdukt, zyskujesz pewność, że Twoi klienci zawsze dostaną świeże, a na dodatek doskonale wyglądające napoje i przysmaki.
Czym kierować się podczas wyboru witryny chłodniczej?
Witryny chłodnicze powinny być nowoczesnymi, funkcjonalnymi oraz wytrzymałymi urządzeniami. W GastroProdukt dostępne są wyłącznie profesjonalne sprzęty o zastosowaniu gastronomicznym. Spełniają wszystkie najważniejsze normy i wymogi, dlatego z powodzeniem mogą być wykorzystywane w celach komercyjnych. Są niezwykle wygodne w użyciu, a także w pełni bezpieczne zarówno dla obsługi, jak i klientów.
Wiele osób ma jednak kłopot z tym, jak wybrać odpowiednią witrynę chłodniczą. Przede wszystkim powinna być właściwie dopasowana pod względem wymiarów (musi przecież zmieścić się w lokalu) i parametrów. Na co jednak trzeba jeszcze zwrócić uwagę?
Sięgając po urządzenie, jakim jest witryna chłodnicza zasilana energią elektryczną, większość nabywców w dużej mierze skupia się na energooszczędności. Cecha ta ma ogromne znaczenie, ponieważ duże urządzenie działające wiele godzin dziennie zużywa sporo prądu. Oferowane przez nas produkty są sprzętami najlepszej klasy efektywności energetycznej, dlatego korzystanie z nich nie naraża na duże podwyżki rachunków – jest to szczególnie ważne w obliczu ciągłych podwyżek cen.
Idealna witryna chłodnicza powinna jednak przede wszystkim gwarantować utrzymanie odpowiedniej temperatury na całej wystawie. Służy temu rozwiązanie, jakim jest wydajny system obiegu powietrza. Posiadamy modele, które są dostosowane do przechowywania jednego typu produktów w ściśle określonym zakresie temperatur, ale też witryny z chłodzeniem uwzględniającym poszczególne sekcje. Dzięki nim można za jednym zamachem eksponować różne rodzaje żywności, które mają inne wymagania.
Warto też wybierać witryny chłodnicze posiadające automatyczny system odprowadzania skroplin. Gromadząca się woda nieestetycznie wygląda, a także stanowi przyjazne środowisko do rozwoju groźnych mikrobów. Inną bardzo przydatną funkcją jest mechanizm odszraniania. Obydwa te elementy znacznie wpływają na bezawaryjne i długotrwałe działanie urządzenia chłodniczego. Nasze sprzęty są tak zaprojektowane, że tworzą idealne warunki do przechowywania żywności.
Niezwykle ważne jest również to, by witryna chłodnicza była prosta w obsłudze. Skomplikowany sprzęt może sprawiać trudność pracownikom, a wystarczy jeden błąd (np. przypadkowe ustawienie zbyt wysokiej temperatury), by po czasie eksponowana żywność nadawała się już tylko do wyrzucenia. Nasze urządzenia mają przejrzyste panele sterowania, wyraźne wskaźniki, poręczne pokrętła itp. Do tego dołączamy do nich szczegółowo opisane instrukcje.
Urządzenie musi być także proste w czyszczeniu i konserwacji. Ponieważ ma kontakt z produktami spożywczymi, trzeba je regularnie czyścić oraz odkażać. Jeśli proces ten byłby zbyt czasochłonny, niepotrzebnie obciążyłoby się pracowników. Sprzęt GastroProdukt można bardzo łatwo i szybko domyć, dzięki takim ułatwieniom, jak np. łatwo demontowane elementy.
Profesjonalne witryny chłodnicze powinny też dawać możliwość swobodnego regulowania wysokości, ale i kąta nachylenia półek. Dzięki temu da się precyzyjnie dobrać wolną przestrzeń między eksponowanymi towarami oraz wpłynąć na sposób prezentacji towaru. Podobnemu celowi służy też możliwość indywidualnego podłączenia oświetlenia wewnętrznego. W ten sposób da się ciekawie zaaranżować wystawę.
Podczas wyboru witryny chłodniczej na pewno warto zwrócić uwagę także na design samego urządzenia. W naszej ofercie dostępna jest bogata kolorystyka frontów, jak i profili. Taki sprzęt może jednocześnie stać się elementem dekoracyjnym wnętrza oraz z pewnością zwróci uwagę gości czy klientów.
Hitem ostatnich lat są panoramiczne witryny chłodnicze przeszklone. W naszej ofercie dostępny jest na przykład efektowny model GP.EVOK.1.2 Premium, który świetnie sprawdzi się m.in. w cukierni. Urządzenie posiada termostat z funkcją szybkiego, automatycznego, odszraniania, tryb automatycznej kondensacji oraz oświetlenie jarzeniowe, które dodatkowo wyeksponuje postawione na półkach produkty. Bardzo łatwo da się utrzymać w czystości, dzięki innowacyjnej metodzie wyciągania dolnego panelu witryny, co znacznie ułatwia dostęp do przeszklonej powierzchni. Po stronie atutów na pewno trzeba też wskazać wewnętrzny agregat.
Nieco inaczej wygląda kwestia wyboru idealnej witryny chłodniczej przeszklonej do sklepu, np. mięsnego. Tutaj najważniejszą rolę odgrywa temperatura, pojemność oraz stabilna konstrukcja. Przykładem takiego urządzenia jest model G-PR LED ze stali, o pojemności 120 litrów. Urządzenie ma dwie regulowane na wysokość półki o wymiarach 642 × 376 i 642 × 312 mm, a także oświetlenie LED. Dużym atutem jest też tryb chłodzenia obiegowego oraz szeroki zakres temperatur eksploatacyjnych: od +2 do +8°C. Maksymalna temperatura otoczenia, przy jakiej witryna wciąż będzie chłodzić zgromadzone wewnątrz produkty, to aż 33°C.
Odpowiedź na pytanie o to, czym kierować się przy wyborze witryny chłodniczej, jest bardzo prosta: jakością oraz potencjalnym zastosowaniem urządzenia. W ofercie GastroProdukt można znaleźć modele, które spełniają nawet najbardziej wyśrubowane standardy, a na dodatek świetnie nadają się zarówno do przechowywania ciast, napojów, jak i mięs.
Podsumowując, witryny chłodnicze gastronomiczne powinny:
- umożliwiać łatwy dostęp do znajdujących się w nich produktów,
- zapewniać stabilną pracę w konkretnym przedziale temperaturowym,
- wspierać chłodzenie powietrzem obiegowym,
- posiadać wbudowany tryb automatycznego odszraniania lub (w niektórych sytuacjach) rozmrażania,
- być łatwe w obsłudze i czyszczeniu,
- oferować odpowiednią pojemność,
- efektownie się prezentować.
- zużywać stosunkowo mało energii.
W razie potrzeby nasza wykwalifikowana obsługa chętnie służy pomocą. Wyczerpująco odpowiemy na wszystkie pytania, a także doradzimy, która witryna chłodnicza najlepiej sprawdzi się w danym przypadku.
Jak prawidłowo użytkować i konserwować witryny chłodnicze, aby służyły przez wiele lat?
Bez względu na to, czy potrzebna jest chłodziarka na ciasto, czy duża witryna chłodnicza nastawna, trzeba pamiętać o kilku prostych zasadach, dzięki którym urządzenie będzie służyć przez długi czas.
Kluczową rolę odgrywa prawidłowe czyszczenie. Trzeba regularnie sprawdzać ilość oraz stan czynnika chłodniczego, a także czyścić i dezynfekować całe urządzenie. Zawsze warto się też upewnić, że instalacja elektryczna jest szczelna.
Jeśli pracuje się z produktami mięsnymi, warto zainwestować w profesjonalne preparaty czyszczące, dedykowane właśnie tej branży. W tym sektorze rynku nie wolno zapomnieć też o systematycznym odtłuszczaniu powierzchni, które miały kontakt z przetworami.
Kiedy zaś w witrynie chłodniczej często wymienia się produkty i na przykład czasem znajduje się w niej sałatka, a kiedy indziej produkty mięsne, to po godzinach pracy (kiedy będzie stać już pusta), trzeba ją przewietrzyć. W przeciwnym razie zapachy różnych dań mogą się ze sobą mieszać, co wprawdzie nie wpłynie na ich smak, ale na pewno zdziwi klientów i może zniechęcić ich do jedzenia. Trudno delektować się na przykład ciastkiem, które pachnie rybą, prawda?
Wady i zalety witryn chłodniczych
Profesjonalna witryna chłodnicza to niezwykle przydatne urządzenie. Jest nie tylko bardzo wydajna, ale również wyjątkowo funkcjonalna. Posiada możliwość precyzyjnej kontroli temperatury, dzięki czemu umożliwia przechowywanie w niej zróżnicowanych produktów. Ponadto, posiada możliwość sterowania temperaturą na poszczególnych jej strefach, przez co w jednej witrynie można wystawić produkty, które powinny być przechowywane zarówno przy niskiej temperaturze, jak i nieco wyższej.
Do wad witryny chłodniczej można z kolei zaliczyć to, że zajmuje znacznie więcej miejsca niż lodówka. Trzeba jednak pamiętać o tym, że pozwala efektownie prezentować produkty, dlatego ma wpływ na zwiększenie sprzedaży. Nawet najbardziej pojemne urządzenie chłodnicze nie daje takiego efektu, ponieważ stoi na zapleczu, gdzie zagląda do niego tylko obsługa. Warto więc postarać się wygospodarować nieco miejsca w lokalu na sprzęt ekspozycyjny.
Witryna chłodnicza jest też mniej skompresowana, a co za tym idzie, do jej użytkowania wymaga zużycia znacznie większej ilości energii elektrycznej. Jest zatem nieco mniej ekonomiczna. Nie jest to jednak problemem w przypadku urządzeń GastroProdukt – nasze sprzęty są energooszczędne, dlatego w praktyce nie są wcale aż tak drogie w utrzymaniu.
Zalety witryny chłodniczej są ogromne, więc nic dziwnego, że jest tak popularna i chętnie stosowana. Doskonale sprawdza się w ciastkarniach, cukierniach i sklepach, a także restauracjach, zatem możliwości jej wykorzystania są bardzo duże. Zapoznaj się z naszą ofertą i wybierz idealne urządzenie do swojego lokalu. Zachwyć gości i klientów świeżymi, apetycznie wyglądającymi przysmakami!