0
Twój koszyk:
0,00 
Koszyk
info:Twój koszyk jest pusty.

Meble ze stali nierdzewnej

Meble ze stali nierdzewnej są wyjątkowo funkcjonalne, wytrzymałe oraz bezpieczne, dlatego są powszechnie wykorzystywane w m.in. gastronomii, zakładach produkcyjnych czy magazynach. W naszej ofercie znajdziesz różnorodne stoły, regały, szafy oraz inne meble nierdzewne, wykonane z materiałów najwyższej jakości. Wybierz idealne wyposażenie do swojego lokalu czy zakładu.

Nasze produkty

Niezastąpione meble ze stali nierdzewnej

 

Stal nierdzewna (inaczej: szlachetna, chirurgiczna; INOX z jęz. fr. inoxydable, czyli nieutleniający się) to grupa metali o wyjątkowych właściwościach fizykochemicznych. Stanowią stop węgla, żelaza, chromu oraz innych pierwiastków (w śladowych ilościach). Takie połączenie powoduje, że metale zaliczane do tej kategorii posiadają wiele przydatnych parametrów. Przede wszystkim materiał ten cechuje wyjątkowa trwałość. Akcesoria, sprzęty oraz meble ze stali nierdzewnej przez lata zachowują niezmieniony wygląd oraz właściwości. Wykazują dużą odporność na uszkodzenia mechaniczne, a także szkodliwe oddziaływanie m.in. środków chemicznych, związków organicznych, promieniowania UV czy wysokich i niskich temperatur.

 

Drugą ważną cechą mebli nierdzewnych jest ich odporność na korozję. W miejscach, w których przygotowuje lub przechowuje się żywność, zwykle panuje duża wilgotność powietrza. Same produkty spożywcze są też często wilgotne, tak jak np. owoce czy mięso. Stalowe meble nie są podatne na negatywne skutki kontaktu z wodą, parą wodną, sokami czy innymi płynnymi substancjami. Dzięki temu nie niszczą się i nie rdzewieją, przez co łatwiej da się zachować normy HACCP dotyczące bezpieczeństwa obowiązującego w tego typu pomieszczeniach.

 

Meble nierdzewne – nie tylko do magazynowania

 

Meble nierdzewne to szereg produktów meblowych, wykorzystywanych powszechnie w bardzo szeroko rozumianej branży spożywczej. Najczęściej są spotykane w:

 

  • firmach produkcyjnych, szczególnie tam, gdzie przetwarza się żywność, która ma podczas produkcji lub magazynowania bezpośredni kontakt z powierzchniami,
  • firmach dystrybucyjnych i handlowych, gdzie w grę wchodzi magazynowanie dużej ilości żywności, na przykład warzyw i owoców. W takim przypadku meble nierdzewne zapewniają nie tylko higienę, ale również nie ulegają korozji przy kontakcie z sokami wydzielanymi przez warzywa i owoce,
  • gastronomii, zarówno dużej jak i małej, gdzie istotne jest zapewnienie odpowiednich warunków sanitarnych (m.in. restauracje, kawiarnie, bary, puby, stołówki).

 

Meble nierdzewne to nie tylko regały i półki magazynowe. To ogromna oferta produktów, przystosowanych do różnych branż. Są to m.in. stoły, szafy, blaty, stołki, regały, półki, szafki, wózki, a nawet kosze. Wszystkie te sprzęty są niezbędne dla prawidłowej pracy na przykład restauracji czy firmy przetwórczej. Stal nierdzewna wykorzystywana jest również w wielu innych branżach, w których przydatna jest jej wysoka odporność na korozję. Ponieważ jest wzbogacona chromem, molibdenem oraz innymi pierwiastkami, wykazuje odporność właśnie na zużycie korozyjne i wynikające z niej zniszczenia czy zagrożenia. Ponadto, materiał ten jest niezwykle twardy, posiada wyższą granicę plastyczności oraz jest wyjątkowo odporny na czynniki chemiczne, organiczne i termiczne, co pozwala stosować go na przykład do tworzenia korpusów maszyn. Poza gastronomią stal nierdzewną wykorzystuje się w m.in. medycynie, energetyce, jubilerstwie, branży przemysłowej, budowlanej, logistycznej, a także przemyśle tekstylnym, chemicznym, farmaceutycznym. Meble nierdzewne pojawiają się nie tylko w laboratoriach, na halach produkcyjnych czy w magazynach, ale też w m.in. hotelach, szpitalach czy szkołach. Gastronomia jest jednak idealnym przykładem tego, jak można wykorzystać je w celu zwiększenia wygody oraz bezpieczeństwa pracy ludzi. Od warunków obróbki żywności w dużej mierze zależy bowiem to, jak będzie smakować i czy w ogóle będzie zdatna do spożycia. Meble ze stali nierdzewnej są niezwykle funkcjonalne, ponieważ są wytrzymałe, doskonale sprawdzają się nawet w trudnych warunkach oraz przez lata nie sprawiają żadnych problemów podczas użytkowania. Do tego świetnie wyglądają oraz pomagają odpowiednio zaaranżować przestrzenie do pracy, magazynowania itp. Można swobodnie ustawić je nie tylko w kuchni czy na zapleczu, ale też w chłodni, wędzarni, magazynie czy nawet na sali, np. podczas prezentacji potraw, serwowania posiłków (np. w formie szwedzkiego stołu) czy roznoszenia posiłków przez kelnerów. Meble oraz sprzęty ze stali nierdzewnej coraz częściej pojawiają się także w warunkach domowych. Pasjonaci gotowania chętnie wybierają urządzenia AGD wykonane z tego materiału, ponieważ z ich pomocą mogą przygotowywać wykwintne dania jak profesjonaliści. Do tego są wytrzymałe i łatwe w konserwacji, a ich „surowy” wygląd doskonale dopasowuje się do modnych, nowoczesnych, minimalistycznych aranżacji.

 

Meble ze stali nierdzewnej w branży spożywczej

 

Branża gastronomiczna, spożywcza i przetwórstwa spożywczego zawsze znajdowała się pod lupą, jeśli chodzi o kwestie sanitarne, higieniczne oraz epidemiologiczne. Ogromne, często bardzo wyśrubowane wymagania, sprawiły, iż bardzo rozwinął się w tym zakresie biznes umożliwiający zarówno przedstawicielom branży gastronomicznej i spożywczej utrzymać czystość oraz odpowiedni stan higieny. Środki chemiczne, specjalistyczny sprzęt czyszczący, a także sprzęty i meble ze stali nierdzewnej powstały właśnie po to, aby ułatwić firmom z branży zachowanie wszystkich niezbędnych norm związanych z utrzymaniem czystości. Branża spożywcza jest jedną z najbardziej wymagających, jeśli chodzi o zachowanie warunków higieny oraz standardów dezynfekcyjnych. Nic w tym dziwnego – od tego zależy nie tylko zadowolenie klientów i konsumentów, ale przede wszystkim ich bezpieczeństwo. Nawet drobne niedopatrzenia mogą doprowadzić do tego, że produkty nie będą nadawały się do spożycia albo stracą swoje walory, bo np. ulegną kontaminacji albo zepsują się (spleśnieją, zgniją, wyschną, zwietrzeją itp.). Z tego właśnie względu wszystko jest ściśle określone w przepisach – począwszy od kwestii związanych z samym budynkiem, jego projektem oraz wykończeniem, aż po wyposażenie. Jednym z ważnych elementów dla gastronomii i przemysłu spożywczego, a także magazynów spożywczych, jest umeblowanie. Umożliwia ono składowanie, przechowywanie oraz uporządkowanie surowców oraz gotowych produktów, nie tylko w firmach produkcyjnych czy przetwórczych, ale również w restauracjach, hurtowniach spożywczych czy magazynach logistycznych. Przy kontakcie z produktami spożywczymi zaleca się stosowanie mebli nierdzewnych, ponieważ są one najbardziej funkcjonalne. Nie tylko są odporne, ale też znacznie ułatwiają utrzymanie czystości oraz regularną dezynfekcję powierzchni mających styczność z żywnością.

 

Meble nierdzewne w gastronomii

 

Meble ze stali nierdzewnej najczęściej spotykane są w branży gastronomicznej – począwszy od dużych restauracji, aż po malutkie fast foody, gdzie każdego dnia przyrządza się szybkie i proste dania. Niezależnie od wielkości lokalu czy typu podawanych posiłków, wymagania odnośnie zachowania higieny oraz czystości są praktycznie takie same. Meble wykonane z tego wyjątkowego stopu idealnie je spełniają. Od lat są powszechnie wykorzystywane na stanowiskach roboczych (na których obrabia się żywność i przygotowuje potrawy), ale są niezbędne także do przechowywania produktów spożywczych i akcesoriów czy zmywania naczyń.

 

W punktach gastronomicznych najczęściej spotyka się:

 

  • blaty nierdzewne, które doskonale nadają się do przyrządzania żywności bezpośrednio na nich,
  • stoły gastronomiczne,
  • specjalistyczne szafki oraz półki,
  • wózki jezdne,
  • półki z pojemnikami nierdzewnymi, do przechowywania składników.

 

Stal nierdzewną wykorzystuje się także do produkcji:

 

  • obudów oraz części sprzętów gastronomicznych,
  • zlewozmywaków, zmywarko-wyparzarek itp., 
  • akcesoriów powszechnie użytkowanych w kuchniach (od baterii kranowych, aż po sitka czy noże).

 

Skąd wynika popularność mebli ze stali nierdzewnej? Z faktu, że można je banalnie wręcz czyścić. Nie wymagają stosowania specjalnych środków (chociaż można znaleźć dedykowane specyfiki), ponieważ wykazują dużą odporność chemiczną. Z tego względu doskonale znoszą codzienne, intensywne szorowanie i dezynfekcję. Ponieważ stal nierdzewna zawiera chrom i bor, hamuje także rozwój bakterii oraz innych drobnoustrojów. Z tego względu jest znacznie bezpieczniejsza niż np. powierzchnie drewniane, kamienne czy z tworzyw sztucznych, które po niedokładnym wyczyszczeniu mogą stać się siedliskiem groźnych mikrobów. Stąd też stoły czy blaty nierdzewne spotykane są zarówno w ogromnych kuchniach luksusowych restauracji, jak również w malutkich food truckach.

 

Meble ze stali nierdzewnej – zalety oraz wady

 

Jeśli chodzi o zastosowanie mebli gastronomicznych w kuchni, to meble ze stali nierdzewnej nie mają sobie równych. Dzięki swoim parametrom jest to najlepszy do tej pracy typ mebli. Stal nierdzewna:

 

  • jest całkowicie obojętna dla żywności,
  • jest bardzo łatwa w czyszczeniu,
  • nie powoduje psucia się produktów spożywczych,
  • nie ulega korozji, przez co przygotowywanie na powierzchniach nierdzewnych żywności nie powoduje zmian strukturalnych i cząsteczkowych stali.

 

Meble ze stali nierdzewnej są z pewnością bardzo wygodne, jeśli chodzi o ich zastosowanie w gastronomii czy produkcji i przetwórstwie żywności. Nie wymagają zbytniej konserwacji, gdyż jak sama nazwa wskazuje, nie rdzewieją. Ponadto, są niezwykle wytrzymałe, więc i naprawy nie stanowią dużego problemu – takie sprzęty trudno jest wygiąć czy wgnieść, nie wspominając o połamaniu. Bardzo ważne jest także to, że blaty, sprzęty oraz meble INOX można czyścić z wykorzystaniem zdecydowanie silniejszych, „agresywniejszych” środków czyszczących – od mleczek z drobinkami, aż po ostre proszki, które poradzą sobie z każdym zabrudzeniem. Dzięki temu da się szybciej je domyć oraz łatwiej można utrzymać regulaminowe standardy czystości, bez obaw o przypadkowe naruszenie czy uszkodzenie powierzchni. Warto też wiedzieć, że meble nierdzewne same w sobie są dość sterylne. Nie pochłaniają zapachów, a ich struktura zapobiega wnikaniu mikrodrobinek w głąb np. blatu. Duża ilość chromu, gładka powierzchnia oraz łatwość utrzymania w czystości, powodują, że powierzchnia stali nierdzewnej jest środowiskiem, które nie sprzyja rozwojowi bakterii i drobnoustrojów. Sama stal nierdzewna posiada właściwości autodezynfekcyjne, gdyż zawiera w sobie chrom oraz bor, czyli pierwiastki, które stosowane są często do odkażania powierzchni. Dzięki temu minimalizuje zagrożenie kontaminacji w trakcie pracy z produktami spożywczymi, spowalnia proces psucia się żywności, a także pomaga dbać o bezpieczeństwo pracowników. Meble ze stali nierdzewnej są jednak nie tylko niezwykle funkcjonalne i bezpieczne, ale też do tego estetyczne. Dostępne są w dwóch wariantach – o połyskującej oraz matowej powierzchni. Bez względu na to, którą opcję się wybierze, prezentują się wyjątkowo gustownie, czy wręcz elegancko. W większości przypadków mają neutralny, srebrny kolor, dzięki czemu są wygodnie uniwersalne. Bez problemu można dopasować je do reszty wyposażenia. Efektownie podkreślają charakter wnętrza bez względu na zastosowaną w nim kolorystykę oraz stylistykę. Jeśli zaś chodzi o wady zastosowania mebli nierdzewnych, to praktycznie rzecz biorąc ich po prostu nie ma. Jedynym minusem jest dość wysoka cena – stal nierdzewna jest nawet 8-krotnie droższa niż stal konstrukcyjna. Jej koszt jest też kilkunastokrotnie większy niż w przypadku stali czarnej, drewna, konglomeratu itp. Można porównać go do kosztów naturalnego kamienia. Niemniej zakup takich mebli do zaopatrzenia kuchni i zaplecza kuchennego jest wyjątkowo opłacalną inwestycją. Możliwość wieloletniego użytkowania stołów, szafek, blatów, zlewozmywaków, półek, wózków jezdnych czy regałów, znacząco rekompensuje początkowe wydatki. Zakup w praktyce dość szybko się zwraca. Po kilku latach intensywnego użytkowania meble nie wymagają ponownego malowania czy żadnej innej renowacji. Tak samo łatwo da się je doczyścić, a do tego stale zachowują znakomite walory estetyczne.

 

Meble nierdzewne – dlaczego warto w nie zainwestować?

 

Meble nierdzewne są nawet kilkukrotnie droższe niż sprzęty wykonane np. ze stali czarnej. Wynika to z wartości samego surowca, jak również z kosztów obróbki tego typu stali, która to jest zdecydowanie trudniejsza i bardziej czasochłonna. Nie oznacza to jednak, że nie warto ich kupować.

 

Biorąc pod uwagę kilkukrotnie większy wydatek, właściciele niektórych firm czy restauracji zastanawiają się, czy nie wybrać tańszych, lakierowanych mebli. Kiedy jednak zbilansuje się takie charakterystyczne cechy, jak trwałość, funkcjonalność, łatwość w utrzymaniu czystości, doskonałą prezencję oraz całkowitą odporność na korozję, okazuje się, że meble tego typu mogą być użytkowane przez wiele lat i wydatek ten wcale nie jest tak dużym obciążeniem finansowym. Zakup mebli ze stali nierdzewnej jest na pewno inwestycją kosztowną i wymagającą, ale jednocześnie w dłuższej perspektywie daje szanse na wygenerowanie zysków oraz znacznych oszczędności – nie trzeba ich naprawiać, odnawiać czy wymieniać na nowe. Wydatek ten tak naprawdę zwraca się w ciągu kilku lat, ponieważ po czasie tym meble nierdzewne nadal zachowują idealną jakość i czystość, gdy np. sprzęty wykonane ze stali czarnej wykazują już wyraźne oznaki zużycia oraz korozji. W branży gastronomicznej rdza oraz uszkodzenia mechaniczne stanowią nie tylko niedogodność, ale realne zagrożenie, które jest po prostu niedopuszczalne. Jeśli chodzi o zaopatrzenie kuchenne i wszelkiego rodzaju elementy wyposażenia, to w tym przypadku oszczędności po prostu nie są dobrym pomysłem. Tanie, nieodpowiednie meble mogą być nie tylko mało funkcjonalne, ale również szybko ulegną uszkodzeniu czy zniszczeniu, a nawet mogą zostać zakwestionowane przez sanepid. Mogą mieć również negatywny wpływ na organizację pracy czy walory smakowe i zapachowe przygotowywanej żywności. Meble, podobnie jak sprzęt kuchenny do produkcji żywności, to absolutna podstawa, dlatego powinny reprezentować wysoką jakość wykonania. Inwestycja w markowe, dobre gatunkowo meble nierdzewne pozwala wygodniej i bardziej funkcjonalnie wykorzystać dostępną przestrzeń roboczą, a tym samym znacznie poprawia efektywność pracy w kuchni oraz na zapleczu. Każdy odpowiedzialny, rozsądny przedsiębiorca z branży spożywczej czy gastronomicznej powinien skompletować wyposażenie reprezentujące najwyższy poziom. W ten sposób stworzy przyjazne, funkcjonalne stanowiska pracy czy magazynowania, które spełnią wymogi sanitarne oraz będą odpowiadać oczekiwaniom pracowników. Meble ze stali nierdzewnej są powszechne, ponieważ są najlepszym dostępnym rozwiązaniem. Kupując je ma się po prostu pewność, że będą sprawdzać się bez zarzutu.

Artykuły

Rodzaje stali nierdzewnej i jej zastosowanie w gastronomii

Stal nierdzewna w swoim składzie zawiera co najmniej 10,5% chromu, ale ma różny skład chemiczny, przez co wyróżniamy jej kilka rodzajów. Do czego wykorzystuje się stal…
Zobacz więcej

Jaki okap gastronomiczny wybrać?

Okap gastronomiczny to profesjonalny sprzęt, przystosowany do pracy w wymagających warunkach. Pomaga pozbyć się oparów oraz nieprzyjemnych zapachów, ułatwiając pracę w kuchni.…
Zobacz więcej

Na co zwrócić uwagę przy wyborze mebli do kuchni gastronomicznej?

Ważnym wyposażeniem kuchni są nie tylko urządzenia, takie jak piece czy chłodziarki. Odpowiednie warunki pracy w dużej mierze można stworzyć z pomocą odpowiednich stołów i szaf,…
Zobacz więcej