Kebab jest jednym z najpopularniejszych fastfoodów w Polsce. Do przygotowania tego wschodniego przysmaku potrzebny jest specjalistyczny sprzęt. Jeśli ma być wydajny i funkcjonalny, musi być nie tylko dobrze wykonany, ale przede wszystkim odpowiednio dobrany. Podpowiadamy, jak wybrać sprzęt do lokalu z kebabem!

Jak wybrać sprzęt do lokalu z kebabem?

Zanim zacznie się kompletować wyposażenie, warto wiedzieć, jak wybrać sprzęt do lokalu z kebabem. Wbrew pozorom nie jest to takie łatwe zadanie. Podczas zakupów trzeba mieć wiele kryteriów na względzie, by ostatecznie sprzęt jak najlepiej sprawdzał się w praktyce.

Niezwykle ważna jest jakość wykonania urządzeń. Muszą być przystosowane do ciągłej, intensywnej eksploatacji. Z tego względu najlepiej zdecydować się na profesjonalny sprzęt gastronomiczny. Zwykle do jego produkcji wykorzystuje się stal nierdzewną oraz inne odporne, trwałe materiały. Przez wiele lat zachowują pełną funkcjonalność, rzadko ulegają awariom i są praktycznie niezawodne.

Warto mieć na względzie również obsługę sprzętu. Urządzenia powinny być intuicyjne w użytku, ale też proste w czyszczeniu oraz konserwacji. Dzięki temu pomagają zaoszczędzić sporo wysiłku i czasu, odciążając pracowników.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie sprzętu do kebaba?

Przy zakupie sprzętu do kebaba należy zacząć od określenia faktycznego zapotrzebowania. W małym lokalu, który chce obsługiwać kilka/kilkanaście osób na godzinę wystarczą mniejsze i mniej wydajne urządzenia niż w przypadku punktu, który docelowo chce w tym czasie przyjmować kilka razy więcej zamówień.

Najważniejszym sprzętem jest opiekacz, dlatego znaczenie ma jego wielkość. Do opiekania większych porcji mięsa przyda się model z czterema grzałkami, jak np. GP | Grill Opiekacz Kebab elektryczny | Gyros 4-palniki | GP.KE4.

Przy tym trzeba pamiętać, że jeśli planuje się podawać kilka rodzajów mięsa, niezbędne są dodatkowe opiekacze. W przypadku skromnego metrażu lepszym rozwiązaniem będą mniejsze urządzenia.

Do ścinania mięsa konieczny jest specjalny elektryczny nóż do mięsa. Powinien być wytrzymały, poręczny i bezpieczny (wyposażony w rozwiązania ograniczające ryzyko wypadku). Świetnym przykładem takiego urządzenia jest GP | Nóż elektryczny do kebaba "KING 90" | PREMIUM, którego jedną z wielu zalet jest duża moc przy stosunkowo cichej pracy.

Do kebaba dodaje się nie tylko mięso. Z tego względu konieczne są też sprzęty przeznaczone do przechowywania i obróbki warzyw. Najlepszym rozwiązaniem jest witryna chłodnicza na surówki i dodatki – klienci mogą wtedy sami decydować, co ma znaleźć się w kebabie. Najbardziej praktyczne są tzw. nadstawki chłodnicze, które można ustawić na ladzie. Wtedy podczas składania zamówienia klient wskaże, jakie dodatki mu odpowiadają.

Wszystkie składniki muszą być odpowiednio przygotowane do serwowania, dlatego przydatna będzie też szatkownica elektryczna do warzyw. Z jej pomocą można błyskawicznie, bez wysiłku rozdrobnić m.in. sałatę, kapustę, marchewkę, cebulę, paprykę czy cukinię.

Ważnym elementem wyposażenia kebaba jest opiekacz, który pozwoli nadać przyjemną chrupkość i odpowiednią temperaturę wrapom czy bułkom. W tym celu świetnie sprawdzają się np. grille do panini. Można w nich bez problemu zmieścić także większe porcje, równomiernie je podpiekając.

Gdzie kupić wyposażenie do lokalu z kebabem?

Wyposażenie do lokalu z kebabem najlepiej zamówić w firmie, która głównie zajmuje się produkcją i/lub dystrybucją takiego sprzętu. Urządzenia będą wtedy dostosowane do potrzeb gastronomii, dzięki czemu będą solidnie wykonane, wydajne i funkcjonalne.

Zapraszamy do zapoznania się z pełną ofertą GastroProdukt! W naszym katalogu dostępne są wszystkie sprzęty niezbędne do wyposażenia food trucka, małej budki, ale i dużej restauracji serwującej kebaby. Proponujemy również niezwykle opłacalne, gotowe zestawy, takie jak np. GP | Zestaw PREMIUM 2 | Kebab Gyros gazowy "KING 5" | Nóż GP.100E | Panini GP-820 | Witryna chłodnicza 5 x GN1/4 | Płyta z Frytkownicą DUO.

W razie potrzeby odpowiadamy na pytania oraz pomagamy dobrać najlepsze wyposażenie. Zainwestuj w sprzęt wysokiej jakości, by przyciągać klientów wyśmienitym kebabem!