Gotowanie SOUS VIDE

Profesjonalne gotowanie zaczyna się z GastroProdukt Professional. Oferujemy szeroką gamę urządzeń gastronomicznych, do każdego rodzaju gotowania. Jednak, znajdziesz tu również urządzenia do określonych technik gotowania w kuchni przemysłowej, takich jak urządzenie do gotowania Sous vide. Już dziś, zamów nasze produkty online.

 

GP | Gotowanie Sous vide znaczy w próżni

Technika gotowania sous-vide nie jest już dziś niczym nowym, choć wydaje się, że wciąż nie zadomowiła się w wielu kuchniach. Jest zdrową alternatywą tradycyjnej obróbki termicznej i pozwala na równomierne gotowanie, bez utraty cennych wartości odżywczych zawartych w jedzeniu. Urządzenia do gotowania sous vide, w tym cyrkulatory do sous vide oraz pakowarki komorowe, to propozycje GastroProdukt Professional, które zadowolą zarówno adeptów zaczynających swoją przygodę z gastronomią, jak i doświadczonych kucharzy. Długie gotowanie w próżniowych workach, zapewnia maksimum smaku, a niższe temperatury nie powodują degradacji wartościowych związków odżywczych oraz spadku masy gotowanego produktu. Ponadto, cyrkulatory do sous vide to urządzenia bardzo kompaktowe, co daje nam możliwość korzystania z nich w dowolnym pojemniku o zaokrąglonych lub płaskich krawędziach.

 

GP | Gotowanie Sous vide - Najwyższy poziom funkcjonalności

Niezawodność, solidność i dokładność – te trzy cechy można przypisać wszystkim produktom, które znajdą Państwo na stronie GastroProdukt.pl. Nie inaczej jest w przypadku kategorii, w której brylują urządzenia do gotowania sous vide. Wykonane z najlepszej jakości materiałów i podzespołów, są sprzętami, które będą służyć przez wiele lat, bezawaryjnie. Inteligentne sterowniki mikroprocesorowe, automatyczne uruchamianie cyklu oraz wydajna pompa, zapewniają bezproblemowe i szybkie pakowanie. Dokładna, wręcz aptekarska regulacja temperatury pozwala na całkowitą kontrolę podczas całego procesu. Wbudowany timer, daje możliwość ciągłej pracy, bez konieczności obsługi w trakcie trwania cyklu gotowania. Równomierna cyrkulacja wody, tak istotna w sztuce sous-vide, jest możliwa, dzięki wbudowanej pompce. Pakowarki komorowe GastroProdukt Professional wyróżniają się jakością wykonania i łatwością obsługi. Te uniwersalne urządzenia sprawdzą się w pakowaniu wszelkiego rodzaju artykułów wymagających przechowywania w sterylnych, próżniowych pojemnikach. W gastronomii są niezbędne do przygotowania potraw przed obróbką metodą sous-vide, jest to też jedna z lepszych metod konserwacji żywności.

 

GP | Jaka jest funkcja gotowania sous vide GastroProdukt Professional?

Żywność możemy przygotowywać na różne sposoby. Czyli pięć, smażyć na głębokim oleju, gotując lub grillując. Temperatura wrzenia, w standardowej metodzie gotowania jest 100 stopni Celsjusza, aby wszystkie bakterie zostały dokładnie zneutralizowane. Jednak nie wszystkie urządzenia gastronomiczne wykorzystują tak wysokie temperatury. Urządzenie do gotowania sous vide umożliwia przygotowywanie dań w stosunkowo niskich temperaturach. Tam, gdzie kuchnie  mające określone funkcje, nadają się tylko do wyznaczonych produktów, metoda sous vide ma szersze zastosowanie. Możesz używać tych urządzeń do różnych rodzajów potraw i produktów. Francuski termin sous-vide oznacza „pod próżnią”. Przyrządzenie żywności za pomocą tych urządzeń wymaga zatem wcześniejszego spakowania produktu próżniowo za pomocą pakowarki próżniowej.

 

GP | Gotowanie Sous Vide GastroProdukt Professional?

Urządzenie Sous Vide jest podobny do bemaru. Największa różnica polega na tym, że produkty przygotowywane metodą sous vide należy szczelnie zapakować pakowarce próżniowej. Aby to zrobić, musisz zapakować jedzenie do worka próżniowego za pomocą pakowarki próżniowej. Następnie możesz powoli gotować jedzenie w kąpieli wodnej. Odbywa się to w skonfigurowanej, stałej, niskiej temperaturze między 50 a 85 stopni Celsjusza. Przy pomocy Sous Vide GastroProdukt Professional możesz monitorować temperaturę dzięki czemu jesteś w stanie powoli i równomiernie przygotować obróbce termicznej każdy produkt

 

GP | Jakie potrawy są przeznaczone dla Sous Vide GastroProdukt Professional?

Przy przygotowywaniu potraw metodą sous vide nie ma prawie żadnych ograniczeń. Bardzo dużo  produktów spożywczych nadaje się do tej prostej formy przygotowania, pod warunkiem, że wcześniej zostaną szczelnie zamknięte w worku próżniowym. Warzywa, mięso i ryby to najbardziej oczywiste produkty do przygotowania metodą sous vide GastroProdukt, ale nie jedyne. Tym sposobem można również przygotować desery, owoce, a nawet koktajle. Wielką zaletą stosowania sous vide jest zachowanie składników odżywczych, witamin, konsystencji, aromatów i smaków każdego składnika w potrawie. Wszelkie przyprawy i zioła są zalecane do osiągniecia większego aromatu potrawy.