0
Twój koszyk:
0,00 
Koszyk
info:Twój koszyk jest pusty.

Płyta grillowa

Nie bez kozery mówi się, że grillowanie jest narodowym sportem Polaków. Miłośników pieczonych mięs, ryb i warzyw z rusztu jest wielu, dlatego coraz więcej punktów gastronomicznych wprowadza do swojego jadłospisu dania przygotowywane w ten sposób. Do ich przyrządzenia najlepiej sprawdzają się profesjonalne płyty grillowe. Oferowane przez nas urządzenia dają wiele możliwości podgrzewania i smażenia produktów. Zobacz modele GastroProdukt, by wybrać idealny sprzęt!

Nasze produkty

Płyta grillowa

 

Płyta grillowa to niezwykle wygodny sprzęt przeznaczony do obróbki cieplnej mięs i warzyw, a także owoców morza, pieczywa oraz wielu innych przysmaków. Pozwala szybko, łatwo i wygodnie przygotować różnorodne potrawy, które zachwycą klientów. W ofercie GastroProdukt dostępny jest szeroki wybór profesjonalnych urządzeń dostosowanych do potrzeb małej, średniej, a także dużej gastronomii.

 

Grillowanie to sztuka, która wymaga nie tylko mistrzowskich umiejętności czy wysokojakościowych składników. Bez odpowiedniego sprzętu można tylko pomarzyć o niepowtarzalnym smaku grillowanych dań. Zdając sobie sprawę z tej zależności, stworzyliśmy płyty grillowe godne najbardziej wymagających szefów kuchni. Czujnie obserwując branżę gastronomiczną, zebraliśmy informacje o potrzebach kucharzy, co pozwoliło nam na produkcję najbardziej zaawansowanych sprzętów na rynku. To dzięki nim grillowane potrawy zyskają maksimum smaku i aromatu, a klienci zaczną pojawiać się częściej, by wciąż na nowo przeżywać kulinarne uniesienia.

 

W ofercie sklepu GastroProdukt dostępne są sprzęty dla gastronomii w wielu różnorodnych wariantach. Proponowany przez nas szeroki wybór urządzeń o różnej specyfice działania pozwala na dobranie optymalnego modelu – takiego, który idealnie sprawdzi się w przypadku konkretnego typu potraw, a zarazem idealnie wpisze się w zapotrzebowanie lokalu. Płyty grillowe cieszą się dużym powodzeniem, ze względu na ich intuicyjną obsługę, szybkość działania, a także liczne udogodnienia, z których można skorzystać podczas pieczenia. Takie sprzęty sprawdzają się przede wszystkim:

 

  • w restauracjach,
  • w barach szybkiej obsługi,
  • podczas imprez plenerowych,
  • w barach serwujących kebab i gyros.

 

W praktyce stanowią niezbędny elementy wyposażenia każdego lokalu, który serwuje smażone czy grillowane przysmaki. Płyty grillowe są niezwykle uniwersalne, dlatego z powodzeniem można wykorzystać ich funkcjonalność na wiele różnych sposobów, poszerzając i urozmaicając menu.

 

W portfolio GastroProdukt Professional można znaleźć płyty grillowe gastronomiczne o różnych gabarytach. Posiadamy warianty różniące się parametrami, wielkością, sposobem zasilania itp. Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na wymiary urządzenia. Największe płyty grillowe pozwalają na łatwe smażenie dużej ilości przysmaków jednocześnie. Mniejsze z kolei doskonale sprawdzą się w niewielkich punktach gastronomicznych – szczególnie, że ich montaż jest bardzo łatwy.

 

Płyty grillowe z linii 700 / Basic dzięki swojej funkcjonalności szybko staną się kluczowym elementem wyposażenia kuchni. Prezentowane w tej kategorii produktowej urządzenia wykonane są z materiałów najwyższej jakości, głównie specjalnego żeliwa, idealnie rozprowadzającego i utrzymującego ciepło. Pozostałe części maszyny zostały z kolei wytworzone z wysokogatunkowej stali nierdzewnej, która jest odporna na działanie wody, tłuszczu i oleju. Dzięki temu nasze sprzęty są wyjątkowo wytrzymałe oraz świetnie znoszą intensywną eksploatację. Przez wiele długich lat zachowują pełną sprawność, pomagając przygotowywać dziesiątki, a nawet setki dań dziennie.

 

Do tego każda z naszych płyt grillowych ma świetne parametry. Urządzenia błyskawicznie się nagrzewają, a przy tym są bardzo wydajne i proste w obsłudze. Jedna strefa grzania zapewnia równomierne rozprowadzenie ciepła po płycie, co pozwala sprawnie przyrządzić jedzenie, tak by zachowało swoje właściwości odżywcze oraz idealną konsystencję i wygląd. Moc wybranych modeli osiąga nawet 7 kW, dlatego są idealnie przystosowane do pracy nawet w najtrudniejszych warunkach, przy maksymalnym obciążeniu.

 

Co więcej, oferowane przez nas płyty grillowe doskonale współpracują z innymi elementami wyposażenia – określone modele łączą się w moduł z innymi liniami, m.in. Speedy oraz Hard. Wszystkie urządzenia są wyjątkowo proste w montażu. Do tego są estetycznie neutralne, dlatego są wygodnie uniwersalne. Gustownie się prezentują, przez długi czas zachowując reprezentacyjny, schludny, nowoczesny wygląd.

 

Projektując nasze płyty grillowe gastronomiczne dołożyliśmy wszelkich starań, by były jak najnowocześniejsze i możliwie najbardziej funkcjonalne. Z tego względu są wyposażone w liczne udogodnienia, tak aby praca z nimi była jeszcze łatwiejsza i pozwalała na wydobycie pełni smaku potraw. Wybierając nasze płyty grillowe, można liczyć na takie dodatki, jak m.in.:

 

  • kontrolki pracy i grzania,
  • szuflady na tłuszcz,
  • system regulacji temperatury (nawet do 300 stopni Celsjusza),
  • poręczne, wytrzymałe pokrętła i wygodnie ulokowane przyciski.

 

Wybrane funkcje znacznie ułatwiają pracę, odciążając obsługę kuchni. Dzięki temu można jeszcze lepiej wykorzystać jej potencjał przy innych zadaniach, przyspieszając realizację zamówień. Klienci nie lubią zbyt długo czekać na jedzenie, dlatego dobra organizacja to podstawa. Nowoczesna płyta grillowa stanowi ogromne udogodnienie, ponieważ z jej pomocą można przygotować wiele kilogramów mięsa czy warzyw w ciągu godziny, co pozwala obsłużyć wielu gości. Zarazem jest całkowicie bezpieczna– prawidłowo użytkowana nie stanowi zagrożenia dla pracowników, ponieważ dzięki dodatkowym systemom ochronnym minimalizuje ryzyko wypadku.

 

Zadbaliśmy także o to, by nasi Klienci mieli do wyboru różne opcje zasilania. W ofercie sklepu GastroProdukt dostępne są:

 

  • płyty grillowe gazowe,
  • płyty gazowe elektryczne.

 

Jeśli nie ma się pewności, który wariant lepiej sprawdzi się w konkretnym zastosowaniu, w każdej chwili można skorzystać z doradztwa naszych konsultantów. Wyczerpująco odpowiedzą na wszystkie pytania, a także wyjaśnią ewentualne wątpliwości.

 

Przy tym nasze urządzenia są wyjątkowo ekonomiczne. Mając na względzie wysokie ceny prądu i gazu, a także kwestie ekologiczne, stworzyliśmy możliwie najbardziej optymalnie działający sprzęt. Płyty grillowe szybko się nagrzewają oraz długo utrzymują ciepło, umożliwiając odpowiednią obróbkę przy stosunkowo niewielkim zużyciu prądu/gazu. Przez to są stosunkowo tanie w utrzymaniu, a inwestycja w nie ma szasnę szybko się zwrócić.

 

Płyta grillowa gazowa

 

Płyta grillowa gazowa jest idealnym rozwiązaniem dla dużych restauracji oraz wszystkich innych lokali z większym zapotrzebowaniem na dania z grilla. Modele tego typu mają wiele zalet. Przede wszystkim są ekonomiczne – gaz jest tańszy od prądu, dlatego inwestując w taki sprzęt nie trzeba obawiać się wysokich rachunków. 

 

Wadą płyty grillowej gazowej jest jednak to, że nie wszędzie można ją zamontować. Urządzenie zgodnie z przepisami i zasadami BHP może być zainstalowane wyłącznie w pomieszczeniu o odpowiedniej wentylacji. Do tego wymaga też oczywiście specjalnego gniazda umożliwiającego podłączenia do gazu. Nasze sprzęty są w pełni zgodne z wymogami, dlatego jeśli tylko dysponuje się właściwie przystosowaną kuchnią, bez problemu można je w niej ustawić.

 

Utrudnieniem może być też to, że w przypadku płyt grillowych gazowych konieczne są regularne przeglądy oraz zabiegi konserwacyjne. Sprzęt GastroProdukt jest jednak wyjątkowo prosty w obsłudze, a do tego prowadzimy własny serwis, dlatego nie powinno stanowić to większego problemu.

 

Minusem jest także wyższa cena płyt grillowych gazowych w porównaniu z modelami elektrycznymi. Jeśli jednak weźmie się pod uwagę to, że w ogólnym rozrachunku są o wiele tańsze w utrzymaniu, inwestycja w nie jest jak najbardziej opłacalna. Wydatek szybko zwróci się z nawiązką, gdy zachwyceni klienci będą coraz chętniej i częściej zamawiać dania z grilla oraz polecać lokal znajomym.

 

Płyta grillowa elektryczna

 

Płyta grillowa elektryczna doskonale sprawdzi się w mniejszych lokalach, a także w restauracjach, w których rzadziej przygotowuje się dania z grilla. Ogromną zaletą takiego sprzętu jest to, że jest stosunkowo tani – kosztuje znacznie mniej niż modele na gaz. Jeśli więc nie ma dużego zapotrzebowania, jest zdecydowanie bardziej opłacalny.

 

Na plus można też zaliczyć to, że płyty grillowe elektryczne są wyjątkowo łatwe w montażu. Można umieścić je niemalże wszędzie – potrzebne są tylko odpowiednia ilość miejsca oraz gniazdo elektryczne. Przed instalacją nie trzeba w żaden sposób dostosowywać kuchni, ponieważ wystarczy zadbać o podstawowe kwestie BHP.

 

Największym minusem płyt grillowych elektrycznych są koszty utrzymania. Ceny prądu niestety nieustannie rosną, dlatego intensywnie eksploatowany sprzęt może przyczynić się do większych wydatków. Nasze urządzenia zostały co prawda tak wykonane, że optymalizują zużycie energii, ale mimo wszystko taki sprzęt będzie kosztowniejszy od gazowego. Nie ma jednak sensu decydować się na model zasilany gazem, jeśli będzie rzadko w użyciu. Dobrze wykorzystana płyta elektryczna gastronomiczna od GastroProdukt jak najbardziej jest opłacalna. Do tego nie trzeba jej w żaden specjalny sposób konserwować czy serwisować, co pozwala zaoszczędzić sporo czasu i pieniędzy.

 

Płyta grillowa gazowa gastronomiczna

 

Płyta grillowa gazowa gastronomiczna musi być idealnie przystosowana do konkretnych warunków w kuchni oraz zapotrzebowania lokalu. Wybierając taki sprzęt trzeba więc uważnie zapoznać się z pełną specyfikacją oraz rozsądnie podjąć ostateczną decyzję. Zarówno zbyt mała, jak i zbyt duża płyta grillowa będzie niewydajna. 

 

Przede wszystkim, sprzęt musi mieć odpowiednie gabaryty. Ma to znaczenie nie tylko ze względu na to, ile kilogramów jedzenia jest w stanie obrobić za jednym zamachem, ale też dostępną przestrzeń roboczą. Po wstawieniu płyty grillowej w kuchni pracownicy powinni mieć wystarczająco dużo miejsca, by swobodnie pracować przy niej, a także w jej otoczeniu. 

 

Właściwe zagospodarowanie dostępnej przestrzeni ma wpływ na ergonomię oraz bezpieczeństwo podczas pracy. Proponujemy różnorodne modele – od małych urządzeń idealnych do niewielkich lokali, do pokaźnych sprzętów, które sprawdzą się nawet w przypadku ogromnej restauracji. W naszej ofercie figurują płyty grillowe wolnostojące z praktycznymi półkami i regulowanymi nogami, a także kompaktowe modele nablatowe.

 

Ogromne znaczenie mają oczywiście parametry techniczne. Bardzo ważna jest moc urządzenia, ponieważ od niej zależy to jak szybko i jak dobrze da się wygrillować dania. Istotne są też funkcje sprzętu, m.in. możliwość regulacji temperatury, która pozwala dostosować warunki pieczenia oraz minimalizuje ryzyko przypalenia. Niezbędna są również dodatkowe zabezpieczenia, takie jak np. kontrolki ostrzegające przed dotknięciem nagrzanej powierzchni. Nasze płyty grillowe są pod każdym względem dostosowane do oczekiwań restauratorów. Wykorzystaliśmy wieloletnie doświadczenie w branży, by dać odpowiedź na wszystkie potrzeby.

 

Kolejną ważną kwestią jest obsługa i konserwacja płyty grillowej gazowej gastronomicznej. Pracownicy powinni być w stanie korzystać z niej bez żadnego dodatkowego przeszkolenia, dlatego jej sterowanie musi być nieskomplikowane i intuicyjne. Nawet dopiero ucząca się pomoc kuchenna nie będzie mieć kłopotów z uruchomieniem oraz odpowiednim ustawieniem urządzenia od GastroProdukt. Pokrętła i przyciski są bardzo poręczne, a także dobrze widoczne. Do każdego produktu dołączamy również szczegółową instrukcję.

 

Do tego płyta grillowa musi być łatwa w utrzymaniu w czystości. To niezwykle ważne, ponieważ ze względu na higienę, bezpieczeństwo, a także jakość przygotowywanych potraw trzeba dokładnie myć ją po każdym użyciu. Tylko wtedy ma się pewność, że grillowana potrawa jest pozbawiona toksycznych substancji, a jej smak jest zawsze najlepszy. Nasze płyty grillowe są odlewane ciśnieniowo ze specjalnego żeliwa lub stali nierdzewnej. Nie tylko hamują proces namnażania się groźnych drobnoustrojów, ale też nie dopuszczają do przywierania potraw i nie reagują chemicznie nawet pod wpływem wysokich temperatur. W dosłownie kilka chwil da się bez wysiłku usunąć z nich wszystkie zabrudzenia, dzięki czemu pracownicy mogą zaoszczędzić sporo czasu i energii.

 

Niezależnie od tego, czy podejmie się decyzję o inwestycji w płyty grillowe gazowe, czy płyty grillowe elektryczne, wybierając nasz sprzęt można mieć pewność, że zagwarantuje równomierne rozprowadzenie i utrzymanie temperatur. Co więcej, posiadamy modele o różnym wykończeniu powierzchni, mającym wpływ na ich funkcjonalność. Zachęcamy w szczególności do zapoznania się z różnicami pomiędzy płytami grillowymi ryflowanymi oraz gładkimi. 

 

Pierwszy wariant doskonale sprawdza się przy pieczeniu tłustych mięs i soczystych warzyw, ponieważ pomaga lepiej odprowadzać płyny. Do tego tworzy na powierzchni potraw charakterystyczne pasy, które są ciekawym akcentem wizualnym. Modele płaskie są natomiast o wiele szybszym rozwiązaniem, ponieważ błyskawicznie się nagrzewają. Idealnym kompromisem są zaś płyty grillowe gładkie-ryflowane, czyli urządzenia wyposażone w oba typy rusztu. 

 

Jak dbać o płytę grillową?

 

Płyty grillowe gazowe i elektryczne, które przygotowaliśmy w ofercie sklepu GastroProdukt Professional, to sprzęt, który sprawdzi się w szerokiej gamie zastosowań. Zadbaliśmy o to, aby każdy przedsiębiorca działający w branży gastronomicznej znalazł u nas urządzenia, które pozwolą mu przygotowywać różnego typu dania szybciej, smaczniej i zdrowiej. Jeśli jednak chce się osiągać możliwie najlepsze efekty, trzeba prawidłowo się nimi posługiwać.

 

Przede wszystkim powinno się zadbać o odpowiedni dobór rusztu do konkretnych dań. W niektórych przypadkach lepiej sprawdzi się płyta grillowa ryflowana, inne zaś wymagają użycia gładkiej powierzchni. Zanim podejmie się decyzję o zakupie konkretnego modelu, trzeba przeanalizować menu i zapotrzebowanie na konkretne potrawy. Jeśli przydatne będą są oba warianty, można zainwestować w dwa urządzenia albo model łączony.

 

Kolejna kwestia to czyszczenie rusztu. Po skończonej pracy obsługa musi usunąć z niego wszelkie zanieczyszczenia. Dostępne w ofercie GastroProdukt płyty grillowe są wykonane z wysokiej klasy stali nierdzewnej, która ułatwia czyszczenie. Wystarczy więc stosować dedykowane detergenty oraz dobre gatunkowo ściereczki, najlepiej z mikrofibry. W ten sposób dba się o higienę, ale też wygląd oraz kondycję techniczną sprzętu.

 

Raz na jakiś czas koniecznie trzeba też zaplanować przegląd urządzenia, w szczególności w przypadku modeli gazowych. Płyty grillowe są raczej prostymi maszynami, a oferowane przez nas modele są w dodatku wyjątkowo wytrzymałe i odporne na częste użytkowanie. Mimo to, niestety w pewnym momencie może dojść do awarii czy uszkodzenia. 

 

Na wszystkie płyty grillowe przyznajemy gwarancje. Prowadzimy też serwis, dlatego szybko zapewniamy niezbędną pomoc. Fachowcy dojeżdżają na miejsce – nie trzeba martwić się tym, jak przewieźć ogromny, ciężki sprzęt. Dołożymy wszelkich starań, by przywrócić płytę grillową do pełnej sprawności, a jeśli będzie to niemożliwe, zabierzemy ją do serwisu. Sprawnie uporamy się z problemem, ponieważ doskonale wiemy, jak brak sprzętu jest kłopotliwy w kuchni.

 

Przejrzyj ofertę i poznaj specyfikę poszczególnych modeli płyt grillowych GastroProdukt. Jeśli chcesz wyposażyć swój punkt gastronomiczny w kompleksowy sposób, wybierz jeden z zestawów premium, zawierający także inne funkcjonalne urządzenia. W razie pytań zachęcamy do kontaktu – nasi konsultanci chętnie służą pomocą. Zainwestuj w wysokiej jakości płyty grillowe, a Twoi klienci z pewnością nie raz wrócą do Ciebie na pyszne, aromatyczne dania z grilla!

Artykuły

Jaki okap gastronomiczny wybrać?

Okap gastronomiczny to profesjonalny sprzęt, przystosowany do pracy w wymagających warunkach. Pomaga pozbyć się oparów oraz nieprzyjemnych zapachów, ułatwiając pracę w kuchni.…
Zobacz więcej

Jak wybrać sprzęt do lokalu z kebabem?

Kebab jest jednym z najpopularniejszych fastfoodów w Polsce. Do przygotowania tego wschodniego przysmaku potrzebny jest specjalistyczny sprzęt. Jeśli ma być wydajny…
Zobacz więcej

Na co zwrócić uwagę przy wyborze mebli do kuchni gastronomicznej?

Ważnym wyposażeniem kuchni są nie tylko urządzenia, takie jak piece czy chłodziarki. Odpowiednie warunki pracy w dużej mierze można stworzyć z pomocą odpowiednich stołów i szaf,…
Zobacz więcej