Produkty

Nie od dziś wiadomo, że dobry pizzaiolo, a więc ekspert od wypiekania pizzy, nie pracuje na pierwszym lepszym piecu. Tradycyjne, zgodne z włoską tradycją pizze, muszą powstać z użyciem najwyższej jakości pieców do pizzy. Czym powinny się wyróżniać i na jakie funkcje warto zwrócić szczególną uwagę?

 

Piec do pizzy — pizza prosto z Włoch w Twojej restauracji

 

Nie ulega wątpliwości, że pizza to danie, które doskonale przyjęło się w Polsce. Miłośników kuchni włoskiej nad Wisłą nie brakuje. Profesjonalne pizzerie, które serwują ten przysmak w wielu różnych wariantach: od tradycyjnej pizzy włoskiej, przez pizzę americana po naszą rodzimą, „polpizzę”, nie mogą obejść się bez profesjonalnego pieca.

W GastroProdukt doskonale rozumiemy, że przygotowanie najwyższej jakości dania wymaga nie tylko dużych umiejętności, ale i profesjonalnego sprzętu, dzięki któremu pizzaiolo nie tylko będzie mieć większy komfort pracy, ale też będzie mógł jednocześnie wypiekać więcej pizz, co zwiększy przychody lokalu.

W naszej ofercie można odnaleźć zarówno piece tradycyjne, opalane drewnem, jak i modele zasilane na gaz. Wśród produktów dostępnych w naszej ofercie są też nowoczesne rozwiązania, które wspierają innowacyjną technologię Forninox, która ułatwia utrzymanie stałej temperatury w komorze i jednocześnie zwalnia kucharza z obowiązku ciągłego kontrolowania temperatury paleniska czy stanu ognia. Może on skupić się na tym, co najważniejsze: na przygotowaniu pysznej pizzy.

 

Rodzaje pieców do pizzy — piec elektryczny, gazowy, opalany drewnem

 

Mimo tego, że sporo osób uważa, że tradycyjna pizza jest nierozerwalnie związana z piecem opalanym drewnem, to nie do końca jest to zgodne z prawdą. Owszem, takie dania mają swój charakterystyczny smak, jednak pyszne pizze można też przygotować na wiele innych sposobów.

Bardzo dużą rozpoznawalnością cieszą się elektryczne piece do pizzy. W GastroProdukt można kupić zarówno takie, które mają jedną komorę do przygotowania pizzy, jak i nieco większe piece dwukomorowe. Bardzo dużym atutem tych urządzeń jest tryb pyrolizy. 

 

 

Nagrzewa on wewnętrzną komorę pieca do temperatury 450 stopni Celsjusza. W takim środowisku szybko giną niemal wszystkie bakterie i wirusy, które mogłyby zagrażać naszym klientom. Jest to też doskonały sposób, by idealnie wyczyścić piec. Pyroliza dosłownie spali na popiół nawet trudne do usunięcia tłuste plamy, których nie można pozbyć się specjalistycznymi środkami żrącymi. To nie tylko troska o higienę, ale i optymalizacja czasu pracy.

Dużą popularnością cieszą się też piece gazowe. Mają specjalną konstrukcję, która magazynuje ciepło. Urządzenia dostępne w ofercie GastroProdukt wykonane są z najwyższej jakości stali nierdzewnej, którą łatwo utrzymać w czystości.

Za zastosowaniem tego rodzaju pieca przemawia też kryterium ekonomiczne. Dostępny w naszej ofercie piec ROMA można dostosować do LPG lub gazu ziemnego. W restauracjach, gdzie piec jest w ciągłym użyciu nawet przez 12 godzin na dobę, może to przełożyć się na o wiele niższe rachunki niż wtedy, gdybyśmy używali elektrycznego pieca do pizzy.

Piec do pizzy

W naszym sklepie oferujemy też piece do pizzy opalane drewnem, które są wykonane z cegieł szamotowych pochodzących z Anagni we Włoszech. Taki piec jest w dużej mierze wykonany ręcznie, co nadaje mu charakteru i sprawia, że każdy zawodowy pizzaiolo od razu spojrzy na nasz lokal w zupełnie inny sposób. Zdaniem wielu osób, to właśnie te piece mają w sobie „to coś”, dzięki czemu pizza smakuje tak wyjątkowo.

 

O czym należy pamiętać, wybierając piec do pizzy?

 

Przede wszystkim musimy zdecydować, jaki rodzaj ciasta chcemy wypiekać. Zupełnie inne temperatury pieczenia są przypisane do prawdziwej pizzy neapolitańskiej, a inne do tych dań, które bazują na nieco grubszym cieście lub na cieście ze specjalnych gatunków drożdży.

Czy istnieje uniwersalny piec do pizzy? Kluczową rolę odgrywa zakres temperatur, jaki dane urządzenie będzie w stanie obsłużyć. Jeśli przekroczy 450 stopni Celsjusza, to jest dość prawdopodobnym, że uda nam się przygotować niemal każdą z popularnych pizz. Doradcy GastroProdukt zawsze służą poradą i chętnie odpowiedzą na wszystkie Wasze pytania, pomagając w wyborze właściwego urządzenia.

 

Jaki rozmiar pieca do pizzy wybrać?

 

Kluczową rolę odgrywa wielkość naszej pizzerii. Na małym metrażu może być ciężko zmieścić prawdziwy kamienny piec do pizzy. To właśnie kwestia miejsca, jakie mamy do zagospodarowania może zaważyć na tym, czy lepszym wyborem będzie mały piec elektryczny, czy może jednak nieco większa konstrukcja gazowa lub ceglana. 

 

Właściwe czyszczenie i konserwacja pieców do pizzy

 

Tradycyjne piece do pizzy czyści się z użyciem specjalnej drucianej szczotki na ciepłym szamocie. Szorujemy pozostałości po przypalonym cieście aż do momentu, kiedy powierzchnia pieca będzie czysta. Jest to zadanie czasochłonne, jednak zgodne z tym, co rekomenduje wielu włoskich mistrzów.

Nieco prostszym sposobem jest znalezienie w naszej ofercie pieca, który oferuje tryb pyrolizy. W tej sytuacji wystarczy tylko go włączyć i ustawić odpowiednio wysoką temperaturę, a następnie poczekać do zakończenia procesu oczyszczania i zebrać popiół.