Frytkownica Gastronomiczna

Frytkownica Gastronomiczna i jej działanie?

Frytkownica gastronomiczna posiada dużą metalową smażalnice, którą należy zalać olejem lub innym rodzajem tłuszczem. We wnętrzu frytkownicy gastronomicznej znajdują się elementy grzewcze, które podgrzewają olej, a dzięki termostatowi możemy precyzyjnie regulować temperatur pracy. Dlatego możemy smażyć frytki w niskiej, jak i bardzo wysokiej temperaturze. Za największą zaletą frytkownic gastronomicznych GastroProdukt uważa się to, że posiadają strefę zimną między dnem urządzenia a grzałką. Dlatego okruchy z frytek czy panierki nie są przypalana na dnie frytkownicy.

 

Frytownice gastronomiczne - co możemy smażyć frytkownicach GastroProdukt?

Frytownice gastronomiczne Gastroprodukt Professional to bardzo wszechstronne oraz uniwersalne urządzenie. Mogą być wykorzystywane do szerokiej gamy produktów jak:

  • frytki
  • ziemniaki
  • Devolay
  • kotlet schabowy
  • pączki

Frytownice gastronomiczne to ogromne możliwości w każdej profesjonalnej kuchni gastronomicznej.

 


Frytownica gastronomiczna - O czym pamiętać przy zakupie?

Przy zakupie frytownicy gastronomicznej należy wziąć pod uwagę dwóch elementów. Pierwszy to frytownica elektryczna, a drugim to frytownica gazowa. Frytkownica gastronomiczna elektryczna jest bardzo popularnym modelem dlatego, że są na ogół tanie. Frytkownica gazowa jest przeznaczona do bardzo wydajnej pracy. Ofercie GastroProdukt są różne pojemności frytkownic, począwszy od standardowych 4 litrów, aż do 25 litrów. Warto również rozważyć wariant z zaworem spustowym czy z kranem. Te modele frytkownic gastronomicznych są znacznie łatwiejsze do czyszczenia.

 


Frytownice gastronomiczne - jak bezpiecznie pracować na frytkownicy?

Frytownica gastronomiczna w czasie pracy jest wypełniona olejem, który może osiągać temperaturę ponad 200 °C, dlatego podczas pracy powinniśmy zachować bardzo dużą ostrożność. Frytownice gastronomiczne uzupełniamy tylko olej wtedy, gdy urządzenie jest wyłączone. Należy również pamiętać, żeby nie przekraczać maksymalnego poziomu oleju wskazanego przez producenta. Po uzupełnieniu oleju frytownicy możemy ustawić temperaturę roboczą i czekać na osiągnięcie zadanej temperatury. Jak temperatura zostanie osiągnięta przez urządzenie, możemy w tedy przystąpić do smażenia produktów. Aby bezpiecznie pracować na frytowniczy gastronomicznej musimy się upewnić czy pokrywa urządzenia jest zamknięta w czasie pracy.

 


Frytkownica gastronomiczna i jej czyszczenie po skończonej pracy?

Pracując na frytkownicy gastronomicznej GastroProdukt, konieczne jest regularne sprawdzanie stanu poziomu oraz jakości oleju w urządzeniu, a w razie konieczności wymianę oleju na świeży. Bardzo również istotne jest czyszczenie frytownicy. Aby wyczyścić urządzenie należy upewnić się czy frytownica gastronomiczna jest schłodzona oraz urządzenie odłączone od zasilania. Gdy wszystkie powyżej czynność zostały spełnione możemy w tedy wylać zużyty olej z frytownicy oraz napełnić komorę wrzącą wodą oraz płyn do naczyń. Pozostawiamy wodę przez około godzinę. Po upływie tego czasu możemy wylać wodę z komory frytownicy. Jeżeli frytownica gastronomiczna posiada zabrudzenia należy powtórzyć proces jeszcze raz.