0
Twój koszyk:
0,00 
Koszyk
info:Twój koszyk jest pusty.

Frytownica gastronomiczna

Frytownice gastronomiczne to urządzenia, których nie może zabraknąć w żadnej kuchni, w której przygotowuje się dania na głębokim tłuszczu. Wbrew pozorom, taki sprzęt nie służy wyłącznie do smażenia frytek. Zobacz, w jakich zastosowaniach sprawdzają się profesjonalne, funkcjonalne frytkownice gastronomiczne i jakie modele przygotowaliśmy w naszej ofercie!

Nasze produkty

Frytownica gastronomiczna

 

Frytownica gastronomiczna jest profesjonalnym sprzętem przeznaczonym do smażenia potraw na głębokim tłuszczu. Ma formę pojemnika, który wypełnia się olejem – ten następnie zostaje rozgrzany. Bardzo istotnym elementem urządzenia są więc grzałki, które podgrzewają tłuszcz, tak by szybko mógł osiągnąć optymalną temperaturę. Wtedy wystarczy umieścić wewnątrz żywność w specjalnych koszach, by szybko, ale równomiernie i dokładnie ją usmażyć.

 

Oferujemy profesjonalne frytownice gastronomiczne, które pozwalają przygotowywać wyśmienite frytki oraz wiele innych potraw i przysmaków. Nasz bogaty asortyment obejmuje zarówno mniejsze modele, które sprawdzą się w niewielkim lokalu, ale też zaawansowany sprzęt odpowiedni do dużej, prężnie działającej restauracji. Wszystkie urządzenia wyróżniają się wysoką jakością wykonania, licznymi funkcjami oraz wyjątkową odpornością na intensywne użytkowanie.

 

Jak pokazują badania, frytki to najczęściej kupowany dodatek do dań i najchętniej wybierana potrawa w fast foodach. Ten belgijski przysmak opanował cały świat i od pokoleń cieszy się niesłabnącym powodzeniem. Frytki można przygotować na wiele sposobów, ale zdecydowanie najlepsze są smażone na głębokim oleju. Z tego względu warto mieć taki sprzęt w swojej kuchni, jeśli chce się przyciągać klientów pysznymi potrawami.

 

Frytkownice gastronomiczne stanowią ważny element wyposażenia wielu knajp i restauracji. Są niezwykle wydajne, dlatego szybko pozwalają przygotować dużą ilość frytek, bez konieczności nieustannej wymiany kolejnych porcji. Różne pojemności, solidna obudowa i dodatkowe udogodnienia sprawiają, że taki sprzęt można spotkać na przykład w:

 

  • barach typu fast food,
  • restauracjach, 
  • stołówkach,
  • jadłodajniach,
  • pubach,
  • food truckach,
  • wszystkich innych lokalach serwujących jedzenie.

 

Wysokiej klasy frytownice elektryczne przede wszystkim pozwalają na znaczące przyspieszenie pracy, przy zachowaniu najwyższej jakości i smaku przygotowywanych dań. Jako profesjonalny sprzęt przeznaczony do smażenia potraw na głębokim, gorącym tłuszczu, sprawia, że są równomiernie usmażone zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz. 

 

Głównym elementem urządzenia jest komora, którą wypełnia się olejem. Do niej wkłada się koszyk ze stali nierdzewnej z frytkami. W ten sposób silnie nagrzany olej od razu działa na pokrojone ziemniaki, powodując, że szybko się smażą, uzyskując miękkie wnętrze i odpowiednio przyrumienioną skórkę. Taki sposób przygotowania nie jest może najzdrowszy, ale daje najpyszniejsze efekty i cieszy się ogromnym powodzeniem wśród klientów.

 

Profesjonalne frytownice gastronomiczne, które znajdziesz w ofercie sklepu GastroProdukt, to nowoczesne, wysokiej klasy urządzenia, które pozwalają sprawnie i wydajnie przygotowywać doskonałe w smaku frytki oraz szereg innych dań. Taki sprzęt idealnie nadaje się także do smażenia innych potraw. Z jego pomocą można przyrządzić m.in.:

 

  • ryby,
  • owoce morza,
  • dania mięsne (np. kawałki kurczaka w chrupkiej panierce, kotlety devolay),
  • tofu,
  • warzywa,
  • dania kuchni azjatyckiej (np. w tempurze) 
  • pączki.

 

Przygotowywanie dań na głębokim oleju ma wiele zalet. Przede wszystkim zapobiega przypalaniu, a także znacznie skraca czas potrzebny na uzyskanie idealnego smaku i konsystencji. Przy tym wybierając frytownicę gastronomiczną z filtrem oleju ma się pewność, że tłuszcz użyty do smażenia zawsze jest czysty i nie będzie miał negatywnego wpływu na smak dań. Nasze urządzenia są tak wykonane, że pozwalają przygotowywać przysmaki, które zadowolą nawet najbardziej wymagających klientów. Dzięki nim można uzyskać idealny smak i zapach, a także efektowny, apetyczny wygląd.

 

Frytkownica gastronomiczna

 

Profesjonalna frytkownica gastronomiczna nie jest urządzeniem tanim, dlatego warto poświęcić czas na jej wybór. Kiedy prowadzi się lokal i oferuje się w nim frytki w formie dodatku albo osobnego dania, trzeba być w stanie sprawnie obsłużyć wiele zamówień. Dobrze dobrany sprzęt pozwoli w możliwie najbardziej ekonomiczny sposób przygotowywać jedzenie, tak by cały proces odbywał się najszybciej, a zarazem najłatwiej i najtaniej. 

Przy wyborze frytkownicy gastronomicznej warto kierować się poniższymi kryteriami. Urządzenie powinno:

 

  • być dostosowane wielkością do potrzeb restauracji lub lokalu gastronomicznego,
  • posiadać bezproblemowy system czyszczenia oraz wymiany oleju,
  • dawać możliwość wygodnego umycia i wyczyszczenia nie tylko koszyczków, ale również całego wnętrza,
  • umożliwiać wygodne umieszczenie frytek nawet na bardzo rozgrzanym tłuszczu,
  • być proste i bezpieczne w obsłudze.

 

 

Ceny frytownic gastronomicznych są różne, ponieważ ich wysokość jest uzależniona od parametrów konkretnego urządzenia. W naszej ofercie dostępny jest szeroki wybór różnorodnych sprzętów, dlatego każdy znajdzie odpowiedni wariant do swojego lokalu. Niezależnie jednak od tego, który model się wybierze, w przypadku naszych produktów zawsze można liczyć na doskonałą jakość, która wpłynie na efektywność pracy kuchni. 

 

Jak jednak dobrać właściwy model? Przed wyborem frytkownicy gastronomicznej przede wszystkim trzeba ustalić, ile porcji frytek czy innej potrawy trzeba być w stanie przygotować w ciągu dnia. Zbyt małe urządzenie będzie niewydajne, ale z drugiej strony nie ma sensu kupować ogromnego modelu, kiedy obsługuje się tylko maksymalnie kilku czy kilkunastu klientów w „godzinach szczytu”, ponieważ będzie zajmować zbyt dużo miejsca i zużywać zbyt dużo prądu czy gazu.

 

Nie bez znaczenia są też oczywiście rozmiary frytownicy gastronomicznej. Trzeba mieć na względzie to, ile ma się miejsca w kuchni – sprzęt musi być tak postawiony, by obsługa mogła swobodnie, bezpiecznie z niego korzystać. Proponujemy wiele zróżnicowanych wariantów, dlatego jak najbardziej można znaleźć opcję, która pozwoli optymalnie wykorzystać dostępny metraż.

 

Istotną kwestią jest także jakość wykonania. Nasze urządzenia są wytwarzane z trwałych, dobrych gatunkowo materiałów, w tym m.in. stali nierdzewnej i nowoczesnych tworzyw sztucznych. Dzięki temu są wyjątkowo odporne na uszkodzenia czy awarie oraz przez wiele długich lat sprawują się bez zarzutu. Na każdą z naszych frytownic gastronomicznych przyznajemy gwarancję. Do tego zapewniamy pełne wsparcie w razie jakichkolwiek kłopotów. 

 

Prowadzimy profesjonalny serwis, z którego wysyłamy naszch fachowców na wskazany adres. Zawsze starają się na miejscu rozwiązać problem, a jeśli jest to konieczne, sami zabierają sprzęt do warsztatu – nie trzeba więc we własnym zakresie nigdzie wozić dużych, ciężkich urządzeń. Przy tym dokładamy wszelkich starań, by jak najszybciej przywrócić maszynę do pełnej sprawności. Doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, że awaria może spowalniać pracę w kuchni czy nawet ograniczyć dostępność wybranych pozycji w menu, dlatego dopilnujemy, by sprawnie uporać się z tym kłopotem.

 

Trzeba też zwrócić uwagę na to, że frytkownica gastronomiczna to urządzenie, które prawdopodobnie będzie mocno eksploatowane i wykorzystywane. Stąd też musi być wygodne i łatwe w czyszczeniu, jeżeli chce się utrzymać odpowiedni standard higieniczny w kuchni. Istotne jest nie tylko regularne, dokładne czyszczenie i mycie samych koszyków, ale przede wszystkim komory z olejem. Wybierając frytkownicę gastronomiczną, dobrze jest sprawdzić, czy posiada łatwy spust zużytego oleju z komory. Do tego ona sama powinna mieć formę osobnego naczynia, tak by mogła być wyjmowana i myta w zmywarce kapturowej.

 

Wieloletnie doświadczenie pozwoliło nam stworzyć takie urządzenia, że doskonale sprawdzają się w różnych lokalach serwujących jedzenie. Nasze frytownice gastronomiczne są wyjątkowo proste w użytku i nieproblematyczne, dlatego sprzyjają dobrej organizacji pracy w kuchni. Pracownicy szybko opanują zasady ich obsługi, a także konserwacji. Ważne jest też to, że pomimo wykorzystania gorącego oleju, dzięki licznym zabezpieczeniom i ułatwieniom minimalizują ryzyko wypadku.

Oferowane przez nas frytkownice gastronomiczne są także stosunkowo niedrogie w utrzymaniu. Modele gazowe są co prawda tańsze od elektrycznych, ale niezależnie od tego, który wariant się wybierze, nie trzeba obawiać się wysokich rachunków. Urządzenie może być wykorzystywane przez wiele godzin dziennie bez przerwy, dlatego pobiera sporo energii/gazu. Dobierając sprzęt koniecznie trzeba wziąć to pod uwagę, nie tylko ze względu na wydatki, ale też dbałość o środowisko. Maszyny GastroProdukt są ekonomiczne, a także ekologiczne.

 

Frytownica gazowa

 

W ofercie sklepu GastroProdukt Professional dostępne są dwa warianty urządzenia:

 

  • frytownica elektryczna,
  • frytownica gazowa. 

 

Frytkownice gastronomiczne elektryczne są bardzo popularnym wyborem dlatego, że są na ogół tanie. Do tego są łatwe w instalacji – wystarczy podłączyć je do źródła prądu. Co więcej, świetnie utrzymują temperaturę oleju oraz pozwalają precyzyjnie ją kontrolować. Minusem jest to, że w obliczu rosnących cen prądu mogą być dość kosztowne w utrzymaniu. Nasze urządzenia są jednak tak zaprojektowane, że optymalizują zużycie energii. Dzięki temu mimo wszystko są wyjątkowo ekonomiczne. 

 

Frytownica gastronomiczna gazowa jest przeznaczona natomiast do bardzo wydajnej pracy. Błyskawicznie się nagrzewa i może bez problemu pracować przez długi czas. Jest też zdecydowanie tańsza w eksploatacji – ceny gazu są niższe od cen prądu. Urządzenie musi jednak być zainstalowane w odpowiednio przystosowanym pomieszczeniu z wentylacją, ze względu na spaliny. Podłączenie wymaga również specjalnego gniazda oraz powinno być wykonane przez doświadczonego fachowca. Taki sprzęt trzeba także regularnie serwisować i kontrolować jego stan. Nie powinno to jednak zniechęcać do zakupu, bowiem zapewniamy wsparcie we wszystkich tych kwestiach.

 

W ofercie GastroProdukt są dostępne modele frytkownic gastronomicznych o różnej wielkości i pojemności, począwszy od standardowych 3 litrów, aż do 25 litrów. Proponujemy warianty na podstawie, a także przeznaczone do ustawienia na blacie, takie jak np. frytownica gazowa nastawna. Najmniejsze zmieszczą się nawet w niewielkim bistro czy we wnętrzu foodtrucka. Posiadamy więc warianty, które są idealne do małej, średniej, a także dużej gastronomii. 

 

Wszystkie nasze sprzęty wykorzystują nowoczesne technologie i rozwiązania, które znacznie ułatwiają codzienną pracę oraz pomagają uzyskać jak najlepsze efekty. Polecanym rozwiązaniem, które często wybierają profesjonaliści, jest frytownica gastronomiczna z filtrem oleju. Dzięki niemu zawsze ma się pewność, że stosowany tłuszcz ma wysoką jakość i przekłada się na smak przyrządzanych potraw. Warto również rozważyć wariant z zaworem spustowym czy z kranem, ponieważ jest znacznie łatwiejszy w czyszczeniu.

Frytownice gastronomiczne GastroProdukt posiadają cechy i funkcje, które mają ogromny wpływ na komfort ich użytkowania. Są to m.in.:

 

  • bakelitowa rączka chroniąca przed oparzeniem,
  • termostat z lampką kontrolną, nie dopuszczający do przegrzania frytownicy,
  • specjalny uchwyt do zawieszania koszyka po wyjęciu z tłuszczu, pomagający odsączyć jego zawartość,
  • intuicyjny panel sterowania, 
  • duże, poręczne pokrętła, nachylone pod ergonomicznym kątem,
  • system „zimnej strefy” (pozostałości po smażeniu są oddzielane od tłuszczu poniżej poziomu grzałek, co nie dopuszcza do ich przypalania. Dzięki temu można na dłużej zachować świeżość i smak oleju, zwiększając jego wydajność),
  • wytrzymały sylikonowany przewód zasilający (odporny na wilgoć, wysokie temperatury, olej i tłuszcz).

 

Ogromną zaletą frytkownic gastronomicznych z oferty GastroProdukt jest też ich estetyczny design. Nasze urządzenia są gustownie neutralne, przez co są wyjątkowo uniwersalne. Łatwo można dopasować je do reszty wyposażenia, tworząc nowoczesną, schludną kuchnię. Przy tym sprzęty na długo zachowują swój wygląd, ponieważ są wykonane z wytrzymałych materiałów, odpornych na eksploatację.

 

Frytkownice gastronomiczne

 

Frytkownica gastronomiczna jest wypełniona olejem, który może osiągać temperaturę ponad 200 °C, dlatego podczas pracy trzeba zachować szczególną ostrożność. Do komory można dolewać olej tylko wtedy, gdy urządzenie jest wyłączone. Należy również pamiętać, żeby nie przekraczać maksymalnego poziomu wskazanego przez producenta. Nasze sprzęty są wyjątkowo proste w obsłudze oraz posiadają liczne dodatkowe zabezpieczenia, co minimalizuje ryzyko wypadku. Prawidłowo użytkowane są całkowicie bezpieczne.

 

Po uzupełnieniu oleju w frytownicy gastronomicznej elektrycznej można ustawić temperaturę roboczą i czekać, aż urządzenie będzie gotowe. Wtedy można przystąpić do smażenia produktów. Aby bezpiecznie pracować, trzeba się upewnić, że pokrywa jest prawidłowo zamknięta – zapewni to skuteczną ochronę przed poparzeniem.

 

Ważnym elementem pracy z frytkownicą gastronomiczną jest opróżnienie jej z oleju po zakończonym smażeniu oraz umycie wnętrza. W ten sposób dba się o higienę, ale też świeżość i dobry smak przygotowywanych potraw. Najłatwiej jest w przypadku urządzeń modułowych, które da się bez problemu rozkładać na części. Z naszych frytownic można wyjmować pojemnik na tłuszcz, dlatego ma się pewność, że dokładnie domyje się wszystkie zabrudzenia. Nie trzeba zresztą robić tego ręcznie – jak najbardziej można włożyć go do zmywarki.

 

Raz na jakiś czas warto też oczywiście poświęcić czas na oczyszczenie obudowy. W przypadku urządzeń GastroProdukt element ten jest wykonany z wysokiej jakości stali nierdzewnej, zatem trzeba dobrać dedykowane środki czyszczące, które nie uszkodzą powierzchni oraz dobre gatunkowo ściereczki, np. z mikrofibry.

 

W razie jakichkolwiek wątpliwości co do tego, jak prawidłowo konserwować frytkownicę gastronomiczną, zachęcamy do kontaktu – chętnie wszystko wyjaśnimy oraz poinstruujemy, jak najlepiej dbać o sprzęt. Wszystkie potrzebne informacje można również znaleźć w instrukcji dołączonej do produktu.

 

Zakup frytownicy gastronomicznej jest z reguły większym wydatkiem, ale jak najbardziej opłacalnym. Korzystanie z takiego sprzętu daje wiele wymiernych korzyści oraz pozwala zwiększyć zarobki. Przede wszystkim, urządzenie jest ogromnym ułatwieniem oraz usprawnieniem. Warto zdecydować się na inwestycję we frytkownicę gastronomiczną od GastroProdukt, ponieważ każdy nasz produkt gwarantuje:

 

  • wydajność – sprzęt pozwala przygotowywać na raz duże ilości i frytek czy innych potraw, dzięki czemu można szybciej obsłużyć większa liczbę klientów bez nadmiernego obciążenia pracowników,
  • ergonomiczność – w większości przypadków urządzenia można bez problemu umieścić w kuchni. Są proste w obsłudze, a także da się je łatwo czyścić i konserwować. W ten sposób można zaoszczędzić sporo czasu i sił pracowników, którzy z pewnością bardziej przydadzą się przy innych zadaniach,
  • wytrzymałość – do produkcji naszych sprzętów stosujemy dobre gatunkowo materiały i tworzywa, dlatego właściwie używane, konserwowane oraz serwisowane sprawdzają się bez zarzutu przez wiele długich lat,
  • uniwersalność – frytkownice gastronomiczne przydają się nie tylko do smażenia frytek, ale też wielu innych potraw z mięsa, owoców morza, warzyw, a także deserów, m.in. pączków, faworków czy churros,
  • oszczędność – nasze urządzenia pomagają zaoszczędzić nie tylko czas, ale też pieniądze. Są stosunkowo tanie w utrzymaniu, ponieważ nawet w wydaniu elektrycznym optymalnie pobierają prąd. Do tego są w zasadzie nieawaryjne, dlatego nie trzeba się przejmować wydatkami związanymi z naprawami czy koniecznością zakupu nowego sprzętu. Co więcej, regularnie oferujemy wiele opłacalnych zniżek i pakietów promocyjnych.

 

Zapraszamy do zapoznania się z pełną ofertą frytkownic gastronomicznych GastroProdukt. W razie potrzeby nasi wykwalifikowani konsultanci pomogą dobrać odpowiedni sprzęt, a także odpowiedzą na wszystkie pytania. Zainwestuj w urządzenie, które pomoże Ci zachwycić Twoich klientów smakiem, aromatem i wyglądem dań smażonych na głębokim oleju!

Artykuły

Co to jest bemar, jak działa i do czego służy?

Bemar to urządzenie kuchenne, wykorzystywane do podgrzewania potraw, aby utrzymać pożądaną temperaturę serwowanych dań. Powszechnie wykorzystuje się je w gastronomii – w bufetach,…
Zobacz więcej

Zastosowanie taboretów gastronomicznych

Taborety gastronomiczne stanowią ważny element wyposażenia profesjonalnych kuchni i innych miejsc związanych z gastronomią. Istnieją różne modele, które różnią się…
Zobacz więcej

Rodzaje stali nierdzewnej i jej zastosowanie w gastronomii

Stal nierdzewna w swoim składzie zawiera co najmniej 10,5% chromu, ale ma różny skład chemiczny, przez co wyróżniamy jej kilka rodzajów. Do czego wykorzystuje się stal…
Zobacz więcej