0
Twój koszyk:
0,00 

Koszyk

info:Twój koszyk jest pusty.

Frytownica Gastronomiczna

Frytkownice gastronomiczne to urządzenia, których nie może zabraknąć w żadnej kuchni, w której przygotowuje się dania w głębokim tłuszczu. Wbrew pozorom taki sprzęt nie służy wyłącznie do smażenia frytek. Zobacz, w jakich zastosowaniach sprawdzają się profesjonalne, gastronomiczne frytownice i jakie funkcjonalne modele przygotowaliśmy w naszej ofercie. 

 

Frytkownica gastronomiczna od GastroProdukt — wysokiej jakości produkty dla gastronomii

 

Profesjonalne frytownice gastronomiczne, które znajdziesz w ofercie sklepu GastroProdukt Professional, to nowoczesne, wysokiej klasy urządzenia, które pozwolą Ci na szybkie i wydajne przygotowanie doskonałych w smaku frytek i innych dań. Taki sprzęt idealnie nadaje się do smażenia takich potraw jak:

 

  • ryby,
  • Devolay,
  • ziemniaki, 
  • pączki

 

Przygotowywanie dań w głębokim tłuszczu ma wiele zalet. Przede wszystkim zapobiega przypalaniu, a także znacznie skraca czas potrzeby na uzyskanie idealnego smaku i konsystencji. Wybierając frytownicę gastronomiczną z filtrem oleju, zadbasz o to, by tłuszcz użyty do smażenia był zawsze czysty i nie wpływał negatywnie na smak dań. Przejrzyj dostępne urządzenia i zobacz, o jakie jeszcze udogodnienia zadbał producent. 

Ceny frytownic gastronomicznych są różne, a ich wysokość jest uzależniona od parametrów konkretnego urządzenia. Niezależnie jednak od tego, który model wybierzesz, możesz liczyć na doskonałą jakość, która wpłynie na efektywność pracy Twojego baru czy restauracji. 

 

Jak działają frytkownice gastronomiczne?

 

Frytownice gastronomiczne mają formę pojemnika, który wypełnia się olejem. Bardzo istotnym elementem są grzałki, które podgrzewają tłuszcz, sprawiając, że szybko może osiągnąć optymalną temperaturę. 

Frytkownice gastronomiczne są niezbędnym wyposażeniem wielu punktów gastronomicznych. Różne pojemności, solidna obudowa i dodatkowe udogodnienia sprawiają, że taki sprzęt można spotkać na przykład w:

 

  • barach typu fast food,
  • restauracjach, 
  • stołówkach,
  • jadłodajniach. 

 

Wysokiej klasy elektryczne frytownice, które znajdziesz w naszej ofercie, przede wszystkim pozwalają na znaczące przyspieszenie pracy, bez straty dla jakości i smaku przygotowywanych dań. 

 

Frytkownica gastronomiczna — jak wybrać najlepszą i czym się kierować podczas wyboru?

 

Przy zakupie frytownicy gastronomicznej należy wziąć pod uwagę dwa podstawowe warianty. Oba znajdziesz w ofercie sklepu GastroProdukt Professional. Pierwszy to frytownica elektryczna, a drugi to frytownica gazowa. Frytkownice gastronomiczne elektryczne są bardzo popularnym wyborem dlatego, że są na ogół tanie. Frytkownica gazowa jest przeznaczona natomiast do bardzo wydajnej pracy. 

W ofercie GastroProdukt są dostępne różne pojemności frytkownic, począwszy od standardowych 4 litrów, aż do 25 litrów. Warto również rozważyć wariant z zaworem spustowym czy z kranem. Te modele profesjonalnych frytkownic gastronomicznych są znacznie łatwiejsze do czyszczenia.

Polecanym rozwiązaniem, które często wybierają profesjonaliści, jest frytownica gastronomiczna z filtrem oleju. Dzięki temu masz pewność, że stosowany tłuszcz ma zawsze wysoką jakość, która przekłada się na smak przyrządzanych potraw. Szukasz takiego urządzenia? Przejrzyj naszą ofertę.

 

Jak bezpiecznie pracować z frytkownicą gastronomiczną?

 

Frytownica gastronomiczna w czasie pracy jest wypełniona olejem, który może osiągać temperaturę ponad 200 °C, dlatego podczas pracy trzeba zachować bardzo dużą ostrożność. Frytownice gastronomiczne profesjonalne należy uzupełniać olejem tylko wtedy, gdy urządzenie jest wyłączone. Należy również pamiętać, żeby nie przekraczać maksymalnego poziomu oleju wskazanego przez producenta. 

Po uzupełnieniu oleju w gastronomicznej frytownicy elektrycznej możemy ustawić temperaturę roboczą i czekać na osiągnięcie zadanej temperatury. Wtedy można przystąpić do smażenia produktów. Aby bezpiecznie pracować na frytownicy gastronomicznej, musisz się upewnić czy pokrywa urządzenia jest zamknięta w czasie pracy. Zapewni to skuteczną ochronę przed poparzeniem. 

 

Prawidłowe czyszczenie i konserwacja frytkownicy gastronomicznej

 

Ważnym elementem pracy z frytkownicą gastronomiczną jest opróżnienie jej z oleju po zakończonym smażeniu. To pozwoli zadbać o świeżość i dobry smak przygotowywanych potraw. Raz na czas warto zadbać o oczyszczenie obudowy. Zwykle ten element jest wykonany z wysokiej jakości stali nierdzewnej, dobierz zatem środki czyszczące, które nie uszkodzą powierzchni. 

Jeśli masz wątpliwości, jak prawidłowo konserwować frytkownicę gastronomiczną, skontaktuj się z nami. Udzielimy Ci wszelkich informacji.