Zmywarki kapturowe

Od zwykłych zmywarek wyróżnia ją wysoka wydajność, szybkie cykle zmywania i doskonała higiena. Zmywarka gastronomiczna kapturowa, bo o niej mowa, pozwala zmywać duże ilości naczyń różnych rozmiarów w krótkim czasie, optymalizując pracę zespołu w Twoim lokalu. Przekonaj się, dlaczego warto w nią zainwestować. 

 

Zmywarka kapturowa — podstawowe urządzenie w twojej restauracji

 

Zmywarka kapturowa to rewolucyjne urządzenie, które myje naczynia za pomocą pary w bardzo wysokiej temperaturze i o określonym nasileniu. Dzięki tej technologii para jest w stanie wniknąć w te miejsca, gdzie sama woda mogłaby nie dotrzeć. Duża skuteczność i spore możliwości wykorzystania to jednak niejedyne powody, dla których firmy gastronomiczne wybierają zmywarki kapturowe.

 

Szybko, dokładnie, tanio — tak pracują zmywarki kapturowe do naczyń z funkcją wyparzania

 

Urządzenia te bardzo szybko podgrzewają wodę, dzięki czemu są błyskawicznie gotowe do mycia. Są wyposażone w kontrolowany termostat temperatury mycia (55°C) i wyparzania (85 -90°C) oraz dozownik detergentu i nabłyszczacza, dzięki czemu detergent będzie automatycznie dozowany przy każdym myciu. Cykl mycia może trwać 60, 90, 120 i 180 sekund w zależności od potrzeb — kontrolka zasygnalizuje koniec prania, a wówczas naczynia będą całkowicie czyste dzięki sile kinetycznej wody, ciepła i detergentu. 

Pod kątem zachowania higieny, zmywarki kapturowe nie mają sobie równych. W branży gastronomicznej wymaga się idealnej czystości, która zresztą wynika z rygorystycznych przepisów i standardów. Nienaganna czystość talerzy, sztućców, ale i pozostałych powierzchni jak garnki, tace i wszystkie naczynia, w których przygotowuje się posiłki, wpływa na wizerunek lokalu gastronomicznego, bezpieczeństwo gości, ale i późniejsze postrzeganie go przez klientów. Zmywarko-wyparzarka kapturowa zapewni nie tylko idealną czystość, ale i higienę i dezynfekcję. 

zmywarka kapturowa

Urządzenie pozwala zaoszczędzić czas i pieniądze. Koszty eksploatacji zmywarki gastronomicznej kapturowej są niskie dzięki zastosowaniu wydajnych pomp i precyzyjnych ramion myjących i płuczących. Dobrze opracowane programy sprawiają, że niezależnie od skali zabrudzeń i długości mycia, zmywarka zużywa zaledwie 2,5 litra wody na jeden cykl zmywania. Na eksploatację wpływ mają także materiały, z których są wykonane zmywarki dostępne w ofercie GastroProdukt Professional — wysokogatunkowa stal nierdzewna AISI 304 oraz wzmocnione drzwi i zawiasy gwarantują wieloletnią, bezawaryjną pomoc kuchenną.

 

 

Innowacyjne rozwiązanie dla gastronomii — zmywarki kapturowe

 

Profesjonalne zmywarki gastronomiczne zostały zaprojektowane w sposób innowacyjny. Wewnętrzna komora posiada zaokrąglone krawędzie, które zapobiegają gromadzeniu się brudu oraz tłuszczu. Konstrukcja umożliwia łatwy załadunek, zwłaszcza jeśli jest zainstalowana w odpowiednim miejscu. Jej gabaryty nie są jednak obojętne i maszyna ta powinna być umieszczona na odpowiednio dużej przestrzeni, aby mogła być w pełni wykorzystana. 

Załadunek powinien być prosty i funkcjonalny, dlatego wskazane jest umieszczenie urządzenia w pobliżu zlewu, kosza na śmieci oraz w blisko wejścia do kuchni. Ułatwi to kelnerom odkładanie naczyń na blacie lub zlewie. Operator usunie resztki jedzenia, dzieląc je na mokre i suche odpady, a następnie korzystając ze zlewu, ułatwi pracę zmywarki, usuwając najbardziej uporczywe zabrudzenia pod strumieniem wody.

 

Gdzie sprawdzą się zmywarki kapturowe i dlaczego warto w nie zainwestować?

 

Zmywarka kapturowa gastronomiczna jest idealnym rozwiązaniem do dużych restauracji lub kuchni przemysłowych i wszędzie tam, gdzie wymaga się zmywania dużych ilości naczyń w krótkim czasie. Czas zmywania jest bardzo krótki: zmywarka kapturowa do garnków jest stanie zmywać do 60 koszy na godzinę przy cyklu o długości 1 minuty.

Ponadto sprawdza się w punktach gastronomicznych o podwyższonych standardach higieny: zmywarka kapturowa do naczyń dzięki temu, że myje i dezynfekuje, jest produktem szczególnie polecanym w branży gastronomicznej, hotelarskiej, w szkołach, przedszkolach, stołówkach i szpitalach. Inwestowanie w poprawę pracy lokalu, zdrowie pracowników i lepsze zarządzanie myciem jest niezbędne w tych sektorach, a zatem zmywarka kapturowa wydaje się absolutnie niezbędna!

 

Zalety zmywarek kapturowych — prostota i wygoda obsługi

 

Zmywarka kapturowa jest nie tylko specjalnie zaprojektowana do mycia dużej ilości naczyń w krótkim czasie, ale także sprawia, że załadunek i rozładunek zmywarki są łatwiejsze. Konstrukcja zmywarek kapturowych została zaprojektowana tak, aby operator nie musiał schylać się, aby włożyć naczynia do kosza — podstawa nośna jest wystarczająco wysoka, a zamykanie zmywarki jest ułatwione dzięki uchwytowi. Po zakończeniu mycia kosz można łatwo wyładować, a ponowne napełnienie jest równie szybkie i łatwe. 

Przejrzyste oznaczenia na panelu sterowania są umiejscowione na obudowie. Wszystkie zmywarki kapturowe GastroProdukt Professional posiadają cykl automatycznego startu. Obsługa jest wyjątkowo intuicyjna, dzięki czemu nawet niewprawieni adepci nie będą mieli problemu z uruchomieniem urządzenia, a zaoszczędzony czas przeznaczą na istotniejsze działania. 

 

Zachęcamy do zapoznania się z szeroką gamą urządzeń GastroProdukt Professional, które ułatwią Państwu serwowanie posiłków na najwyższym poziomie. Nasz Dział Obsługi Technicznej pomoże dokonać odpowiedniego wyboru i rozwiać wszelkie wątpliwości.

Artykuły

Profesjonalne zmywarki

GP | Jak dbać o czystość naczyń, sztućców oraz garnków

Czystość i dezynfekcja. Te dwa słowa zawsze towarzyszyły branży gastronomicznej i spożywczej. Jednocześnie, rośnie dziś świadomość konsumenta, który oczekuje od restauracji czy nawet…
Zobacz więcej
Wyparzarka gastronomiczna

GP | Wyparzarka gastronomiczna - Gastronomia w dobie pandemii

Pandemia koronawirusa odbiła się praktycznie na każdej gałęzi gospodarki. W zdecydowanej większości, odbiła się mocno negatywnie. Oczywiście, są takie dziedziny życia gospodarczego, które…
Zobacz więcej
Wyparzarka gastronomiczna

GP | Specjalistyczny sprzęt myjący i czyszczący w profesjonalnej gastronomii

Branża gastronomiczna zawsze była tą, od której wymagało się idealnej czystości oraz higieny. Wynikało to nie tylko z przepisów, które są bardzo rygorystyczne…
Zobacz więcej