Zmywarki kapturowe
Od zwykłych zmywarek wyróżnia ją wysoka wydajność, szybkie cykle zmywania, doskonała higiena oraz duża pojemność. Zmywarka kapturowa pozwala w naprawdę krótkim czasie zadbać o czystość naczyń w różnych rozmiarach, optymalizując pracę zespołu w Twoim lokalu. Przekonaj się, dlaczego warto w nią zainwestować.
Nasze produkty
Zmywarka kapturowa – podstawowe urządzenie w twojej restauracji
Zmywarka kapturowa to rewolucyjne urządzenie, które myje naczynia za pomocą pary o bardzo wysokiej temperaturze i określonym natężeniu. Dzięki tej technologii można łatwiej doczyścić miejsca, do których sama woda mogłaby nie dotrzeć. Duża skuteczność i spore możliwości wykorzystania to jednak nie jedyne powody, dla których firmy gastronomiczne wybierają zmywarki kapturowe
Szybko, dokładnie, tanio – tak pracują zmywarki kapturowe do naczyń z funkcją wyparzania
Zmywarki kapturowe błyskawicznie podgrzewają wodę, dlatego są praktycznie od razu gotowe do działania. Są wyposażone w kontrolowany termostat temperatury mycia (55°C) i wyparzania (85-90°C) oraz dozownik detergentu i nabłyszczacza, dzięki czemu środki są automatycznie podawane przy każdym myciu. Cykl mycia może trwać 60, 90, 120 albo 180 sekund, w zależności od potrzeb – kontrolka sygnalizuje zakończenie procesu, a wówczas naczynia są całkowicie czyste dzięki sile wody, ciepła i detergentów. Pod kątem zachowania higieny, zmywarki kapturowe nie mają sobie równych. W branży gastronomicznej wymaga się idealnej czystości, która zresztą wynika nie tylko z rygorystycznych przepisów i standardów. Nienaganna czystość talerzy, sztućców, ale i pozostałych powierzchni (takich jak m.in. garnki, tace i wszystkie naczynia, w których przygotowuje się posiłki), wpływa na wizerunek lokalu gastronomicznego oraz bezpieczeństwo gości. Od tego w dużej mierze zależy to, jak jest on postrzegany przez klientów. Profesjonalne urządzenia gastronomiczne zapewniają idealną czystość, a także pomagają kompleksowo zadbać o higienę i dezynfekcję. Zmywarka kapturowa pozwala zaoszczędzić czas i pieniądze. Koszty jej eksploatacji są niskie dzięki zastosowaniu wydajnych pomp oraz precyzyjnych ramion myjących i płuczących. Odpowiednio opracowane programy sprawiają, że niezależnie od skali zabrudzeń i długości mycia, zmywarka zużywa zaledwie 2,5 litra wody na jeden cykl. Na eksploatację wpływ mają także materiały, z których są wykonane zmywarki kapturowe dostępne w ofercie GastroProdukt Professional – wysokogatunkowa stal nierdzewna AISI 304 oraz wzmocnione drzwi i zawiasy gwarantują wieloletnią, bezawaryjną pracę.
Innowacyjne rozwiązanie dla gastronomii – zmywarki kapturowe
Profesjonalne zmywarki kapturowe gastronomiczne dostępne w naszej ofercie zostały zaprojektowane w innowacyjny sposób. Wewnętrzna komora posiada zaokrąglone krawędzie, które zapobiegają gromadzeniu się brudu oraz tłuszczu. Przemyślana konstrukcja umożliwia łatwy załadunek, zwłaszcza jeśli jest zainstalowana w odpowiednim miejscu. Gabaryty urządzenia nie są jednak obojętne, dlatego dobrze, by było umieszczone na odpowiednio dużej przestrzeni, aby mogło być w pełni wykorzystane. Załadunek zmywarki kapturowej powinien być prosty i funkcjonalny, dlatego wskazane jest postawienie urządzenia w pobliżu zlewu i kosza na śmieci, najlepiej blisko wejścia do kuchni. Ułatwi to kelnerom odkładanie naczyń na blacie lub w zlewie. Operator usunie resztki jedzenia, dzieląc je na mokre i suche odpady, a następnie korzystając ze zlewu, usunie najbardziej uporczywe zabrudzenia pod strumieniem wody, zanim odłoży naczynia do zmywarki.
Gdzie sprawdzą się zmywarki kapturowe i dlaczego warto w nie zainwestować?
Zmywarka kapturowa gastronomiczna jest idealnym rozwiązaniem do dużych restauracji i kuchni przemysłowych, a także wszędzie tam, gdzie wymaga się zmywania dużych ilości naczyń w krótkim czasie. Czas pracy takiego urządzenia jest bardzo krótki – jest stanie zmywać do 60 koszy na godzinę, przy cyklu o długości 1 minuty. Ponadto zmywarki kapturowe świetnie sprawdzają się w punktach gastronomicznych o podwyższonych standardach higieny. Dzięki temu, że urządzenie to nie tylko myje, ale też dezynfekuje, jest sprzętem szczególnie polecanym w branży gastronomicznej, hotelarskiej, a także w szkołach, przedszkolach, stołówkach i szpitalach. Inwestowanie w poprawę pracy lokalu, zdrowie pracowników i lepsze zarządzanie myciem jest niezbędne w tych sektorach, a zatem taki sprzęt jest absolutnie niezbędny.
Zalety zmywarek kapturowych – prostota i wygoda obsługi
Zmywarka kapturowa jest nie tylko specjalnie zaprojektowana do mycia dużej ilości naczyń w krótkim czasie, ale także sprawia, że załadunek i rozładunek są znacznie łatwiejsze. Konstrukcja urządzeń tego typu została tak dostosowana, by operator nie musiał schylać się wkładając naczynia do kosza – podstawa nośna jest wystarczająco wysoka, a zamykanie zmywarki jest ułatwione dzięki uchwytowi. Po zakończeniu mycia kosz można łatwo wyładować, a ponowne napełnienie jest równie szybkie i proste. Obsługa zmywarki kapturowej jest wyjątkowo intuicyjna, dzięki czemu nawet niewprawieni adepci nie będą mieli problemu z uruchomieniem urządzenia, a zaoszczędzony czas przeznaczą na istotniejsze działania. Przejrzyste oznaczenia na panelu sterowania są umiejscowione na obudowie, w widocznym miejscu. Co więcej, wszystkie zmywarki kapturowe GastroProdukt Professional dodatkowo posiadają funkcję automatycznego startu. Zachęcamy do zapoznania się z szeroką gamą urządzeń GastroProdukt Professional, które ułatwią Państwu serwowanie posiłków na najwyższym poziomie. W razie potrzeby nasz Dział Obsługi Technicznej pomoże przy wyborze oraz odpowie na wszystkie pytania. Zapraszamy do sprawdzenia pełnej oferty zmywarek kapturowych!