Produkty

Piece konwekcyjno parowe – poznaj korzyści płynące ze stosowania ich w gastronomii!

Konwekcja jest najwydajniejszym sposobem przekazywania ciepła. W połączeniu z siłą pary pozwala szybko, a przy tym pysznie i zdrowo przygotowywać rozmaite dania. Rozwiązanie to nie bez powodu jest bardzo popularne w gastronomii. Wyjaśniamy, jakie zalety mają piece konwekcyjno parowe!

To właśnie od obróbki termicznej w dużej mierze zależy smak i zapach przygotowywanych potraw. Restauratorzy od lat wypróbowywali różne metody, które pozwalały im względnie szybko przyrządzać pieczywo, mięsa, warzywa, słodkości itp. Dowiedz się, dlaczego współcześnie największym powodzeniem cieszą się piece konwekcyjno parowe!

 

Piec konwekcyjno parowy – szybki, wygodny sposób na gotowanie

 

Piec konwekcyjno parowy pozwala na blanszowanie, pieczenie, smażenie, grillowanie oraz odgrzewanie rozmaitych produktów spożywczych i dań. Dzięki zastosowaniu najnowocześniejszej technologii, można w maksymalnie krótkim czasie przygotować najróżniejsze przysmaki. Większe modele urządzenia posiadają przynajmniej trzy poziomy, dlatego da się w nich piec kilka potraw na raz! Umożliwiają również obróbkę sporych ilości żywności, dlatego doskonale sprawdzają się nawet w dużych restauracjach czy stołówkach.

piec konwekcyjno parowy

 

Ogromną zaletą pieców konwekcyjno parowych jest też ich prosta obsługa. Chociaż posiadają zwykle szeroki wybór trybów i pozwalają na swobodne dostosowanie wszystkich parametrów, są niezwykle intuicyjne. Kucharze cenią je za brak konieczności ciągłej kontroli, a także praktycznie zerowe ryzyko przypalenia. Potrawy przygotowywane w tej sposób nie muszą być też obracane, podlewane, nakłuwane itp. Dzięki temu obsługa może zaoszczędzić wiele czasu i zająć się innymi sprawami.

 

Piec konwekcyjno parowy – pyszne i zdrowe dania

 

Potrawy przygotowywane w piecach konwekcyjno parowych zachowują wszystkie walory zapachowe i smakowe. Zamknięty obieg skutkuje zatrzymaniem pełnego smaku oraz aromatu wewnątrz produktów. Para wytwarza wilgoć, dlatego potrawy są wyśmienicie soczyste, nie wysychają ani nie przypalają się. Dodatkowo zachowują większość witamin, mikroelementów i wartości odżywczych. Funkcje odtłuszczania oraz poziomej cyrkulacji powietrza zapobiegają także mieszaniu się zapachów, więc za jednym razem można przygotowywać różne dania. Piece konwekcyjno parowe nie wymagają także stosowania tłuszczu – wystarczy spryskać powierzchnię mięsa czy warzyw odrobiną oleju. W ten sposób potrawy są smaczniejsze i zdrowsze. Lokal oszczędza też na wykorzystaniu tłuszczu. Piece tego typu doskonale sprawdzają się również do odgrzewania potraw, ponieważ ich nie wysuszają, ale wręcz regenerują. Błyskawicznie przywracają świeżość rozmaitym przysmakom.

Techniczne zalety pieców konwekcyjno parowych

 

Piece konwekcyjno parowe są niezwykle wygodne w użytkowaniu. Wyróżniają się prostą obsługą i niską awaryjnością. Nie sprawiają kłopotów w konserwacji – posiadają funkcję samooczyszczenia. Ogromną zaletą jest także ich energooszczędność. Dobra izolacja termiczna umożliwia błyskawiczny wzrost temperatury w komorze. Ilość wody wykorzystywanej do wytworzenia pary również nie jest zbyt duża, dlatego można stwierdzić, że sprzęt ten jest dość ekologiczny i niedrogi w utrzymaniu.

 

Większość gastronomicznych pieców konwekcyjno parowych posiada dziesiątki, a nawet setki trybów pracy. Umożliwiają swobodne dostosowanie oraz stałe monitorowanie wszystkich parametrów. Pomimo zaawansowanej technologii nie są jednak zbyt trudne w obsłudze nawet dla praktykantów. Posiadają również masę zabezpieczeń i szybko się wychładzają, dlatego uznaje się je za bezpieczne.

 

Piece konwekcyjno parowe to niezwykle wygodne, funkcjonalne i oszczędne urządzenia. Z ich pomocą można sprawnie przygotowywać najróżniejsze, pyszne dania, które zadowolą nawet najbardziej wymagających klientów. Zainwestuj w najlepszy sprzęt do swojego lokalu, by odczuć masę wymiernych korzyści!

 

Podstawowymi zaletami pieców konwekcyjnych są: niezwykle wysoka wydajność i oszczędność energii i czasu potrzebnego na przygotowanie wypieków. Cyrkulacja gorącego powietrza w dobrze izolowanych, wykonanych ze stali nierdzewnej piecach skraca czas oraz obniża temperaturę wymaganą do przygotowania potraw, co skutkuje niższymi kosztami energii niż w przypadku tradycyjnych metod obróbki termicznej. Dania przygotowywane w piecach konwekcyjnych GastroProdukt Professional nie tracą ponadto swojej masy, a ilość tłuszczu niezbędna do wydobycia walorów smakowych jest naprawdę minimalna. Każdy z oferowanych Państwu pieców konwekcyjnych jest wynikiem wieloletniego doświadczenia w produkcji i badań z zakresu technologii gastronomicznej. Korzystając wyłącznie z materiałów i podzespołów najwyższej klasy, tworzymy urządzenia łatwe w obsłudze, których zadaniem jest bezawaryjna praca przez wiele lat.

 

Piec konwekcyjny przygotuje delikatesy, w których zakochają się Klienci

 

Wykorzystując piec konwekcyjny renomowanej marki GastroProdukt Professional, zaskoczycie Państwo swoich Gości serwując wykwintne, soczyste potrawy pełne smaku. To sprawi, że Klienci bez wahania polecą restaurację swoim znajomym. Idealny przepis można zapisać w jednym z wielu (nawet 500) programów, przyspieszając proces przygotowywania posiłków. Skąd taka ilość? Wynika ona z wszechstronnego charakteru naszych pieców konwekcyjnych, służących między innymi do rozmrażania, regeneracji, blanszowania, duszenia, gotowania na parze, smażenia i pieczenia czy grillowania. Dodatkowo, w jednym piecu mają Państwo możliwość obróbki różnych potraw jednocześnie, bez niebezpieczeństwa przenikania aromatów. Ponadto, przepisy można wgrywać przez złącze USB, umożliwiające również aktualizowanie oprogramowania, co pozwala na optymalizację funkcjonowania pieca zgodnie z najnowszymi osiągnięciami inżynierii gastronomicznej.

Wsłuchując się w prośby rodzimych kucharzy, nasze wielofunkcyjne piece konwekcyjne, prócz zaawansowanych rozwiązań technicznych jak sondy wielopunktowe i tryby automatyczne, wyposażamy w intuicyjne, dotykowe panele sterujące LCD w polskie menu.

Po skończonej pracy narzędzia zawsze należy dokładnie wyczyścić, by służyły one przez długi czas. Pomogą w tym opracowane przez naszych specjalistów systemy myjące, eliminujące pozostałości produktów spożywczych oraz plamy tłuszczu, tak, by każde następne użycie było tak komfortowe jak pierwsze. Wszystkie piece konwekcyjne GastroProdukt Professional posiadają 24 miesięczną gwarancję jeśli instalował je w Państwa kuchni nasz atestowany serwis.

Zapraszamy do zakupów pieców konwekcyjno parowych GastroProdukt Professional!