Piec Piekarniczy / Cukierniczy

Piece piekarniczo-cukiernicze – wysoka jakość to nasz chleb powszedni

Jako producent profesjonalnego wyposażenia branży gastronomicznej, z niejednego pieca chleb jedliśmy i wiemy, jak istotny jest prawidłowy wypiek. Każdy rodzaj ciasta wymaga odpowiednich warunków i temperatury, by móc oczarowywać Klientów właściwą chrupkością i smakiem. Piece piekarnicze dostępne w naszej ofercie umożliwiają przygotowanie w mgnieniu oka wielu rodzajów ciast, croissantów, chlebów, bułek, zapiekanek bądź pizzy. Zaprojektowane z troską o najmniejszy detal, kompaktowe piece cukiernicze autorstwa GastroProdukt Professional umożliwiają serwowanie jeszcze ciepłych słodkości bez konieczności budowy całej infrastruktury piekarniczej. To oznacza, że Państwa Klienci nie muszą obchodzić się dłużej smakiem – pyszny i gorący wypiek, to rzecz którą docenią wszyscy smakosze.

 

Piece cukiernicze GastroProdukt Professional – wybór łatwy jak bułka z masłem

Nasze urządzenia z łatwością i bez utraty konsystencji regenerują głęboko mrożone produkty piekarnicze, jak i świeże ciasto typu biszkopt, bagietka czy beza. Nowoczesne piece cukiernicze minimalizują utratę energii cieplnej, dzięki doskonałej izolacji ścian i uszczelkom drzwiowym. intuicyjność obsługi sprawia, że każdy, nawet początkujący adept sztuki piekarniczej, może przygotować wypiek, który na długo zapamiętają kubki smakowe Klientów. Oferujemy piece piekarnicze wykonane z najwyżej próby materiałów zapewniające wieloletnią bezawaryjną pracę na największych obrotach. Ilość produktów wysokiej klasy, w tym wiele rodzajów pieców cukierniczych o różnej ilości komór grzewczych w asortymencie GastroProdukt.pl sprawia, że w naszym serwisie internetowym znajdą Państwo artykuły idealnie wpisujące się w przestrzeń każdej kuchni z prawdziwego zdarzenia. Nasze produkty spełniają nie tylko normy bezpieczeństwa, ale także wyznaczają nowe standardy jeśli chodzi o trwałość i ergonomię użytkowania. Wszystkie urządzenia sygnowane logo GastroProdukt Professional są zaprojektowane w taki sposób, by minimalizowały prawdopodobieństwo wystąpienia awarii przy prawidłowym korzystaniu.

 


Piec cukierniczy GastroProdukt Professional - praca pieca?

Piec cukierniczy to połączenie pieca konwekcyjnego z parowaniem. Oznacza to, że do komory pieca cukierniczego można wprowadzać zarówno suche, jak i wilgotne powietrze. Przygotowanie wypieków w tym drugim przypadku odbywa się za pomocą pary. Piec piekarniczy GastroProdukt Professional to uniwersalne urządzenie do pieczenia, za pomocą którego można przygotowywać np. chleb, beze oraz biszkopty. Niektóre inne produkty, takie jak panini, ciapaty czy croissant nadają się do obróbki termicznej w piecu cukierniczym. Piece piekarnicze to znakomicie sprawdza się przy przyrządzaniu dużej ilości wypieków w piekarni czy w cukierni. Dzięki użyciu pary, wypieki zachowują swój wspaniały smak oraz składniki odżywcze, dlatego też ta metoda cieszy się taką popularnością.

 

Piec piekarniczy GastroProdukt jaki wybrać?

Jeśli rozważasz kupno pieca piekarniczego, warto mieć na uwadze, że dostępne są rożne modele, które różnią się wydajnością. Podczas przygotowywania wypieków w piecu piekarniczym, należy stosować specjalne blachy piekarnicze. Trzeba również wziąć pod uwagę rozmiar blach piekarniczych, które będą używane. W naszej ofercie dostępne są modele pieców piekarniczych do blach 600 x 400 mm lub mniejsze. Innym ważnym czynnikiem decydującym o wyborze pieca są różnice w wymiarach samych pieców cukierniczych, które mają taką samą pojemność. Na przykład w ofercie posiadamy piece cukiernicze 1 komorowe, 2 komorowe a nawet 3 komory. Wszystkie piece piekarnicze są sterowane manualnie lub cyfrowo, które ułatwiają proces pieczenia.

 

Piece cukiernicze i ich właściwości?

Większość naszych pieców cukierniczych maja podobną charakterystykę. Oczywiście występują pewne różnice pomiędzy modelami. Na przykład piece na EASY mają regulowaną temperaturę w zakresie od 0 do 280 stopni ℃, podczas gdy zakres temperatur w innych piecach cukierniczych może wynosić od 0 do 500 stopni ℃. Dzięki cyfrowemu panelowi sterującemu można bardzo dokładnie zaprogramować pracę pieca cukierniczego.

Standardowe funkcje i cechy piecach cukierniczych:

  • wnętrze ze stali nierdzewnej;
  • grzałki ze stali nierdzewnej,
  • oświetlone wnętrza komory pieczenia,
  • podwójne szyby,
  • płyty szamotowe o grubości 15 mm umieszczone w każdej części komory,

 

Piec piekarniczy GastroProdukt - Na co zwracać uwagę przy zakupie?

Mimo wielu podobieństw między modelami, warto pamiętać o kilku istotnych czynnikach przed podjęciem decyzji. Należy sprawdź zarówno wnętrze, jak i pod zespoły pieca piekarniczego - jest to szczególnie ważne w przypadku linii pieców EASY. W produktach, które mogą pomieścić półki 6 x 1/1 NG lub 10 x 1/1 NG, szerokość jest ta sama, zmienia się natomiast wysokość pieca piekarniczego. Dzięki temu piec piekarniczy ma zawsze 500 mm szerokości i 900 mm głębokości. Oprócz wymaganej powierzchni pieca, przy wyborze modelu należy zwrócić uwagę na zużycie energii.


Piec cukierniczy - Jak myć?

Mycie oraz konserwacja pieca mają ogromne znaczenie, dlatego też piece cukiernicze muszą być regularnie czyszczone. Odpowiedni moment na tę czynność to koniec dnia, kiedy cukiernia jest zamknięta. Najpierw należy odczekać, żeby urządzenie się schłodziło, a następnie użyć letniej wody oraz odpowiedniego płynu do mycia elementów ze stali nierdzewnej za pomocą miękkiej szmatki. Ciepła woda oraz ściereczka wystarczą do wyczyszczenia także szyby w drzwiczkach.