0
Twój koszyk:
0,00 
Koszyk
info:Twój koszyk jest pusty.

Piece konwekcyjno-parowe

Piec konwekcyjno-parowy to podstawa, bez której nie obejdzie się żadna kuchnia hotelowa czy restauracyjna. Najwyższej klasy sprzęt do gotowania powinien być niezawodny i funkcjonalny, tak by pozwalał wydobyć pełnię smaku z każdej, nawet pozornie prostej potrawy. W ofercie sklepu GastroProdukt Professional dostępne są piece konwekcyjno-parowe, które pomagają rozwinąć skrzydła załodze kuchmistrzów, by ich sukces był mierzony w uśmiechach gości.

Proponujemy autorskie produkty, a także dystrybuujemy urządzenia od Venix – naszego partnera, który jest renomowanym włoskim producentem profesjonalnych sprzętów gastronomicznych. Zainwestuj w nowoczesne, funkcjonalne wyposażenie!

Nasze produkty

Piec konwekcyjno-parowy – niezbędny element wyposażenia profesjonalnej kuchni gastronomicznej

 

Pasja to czynnik kierujący zespołem kucharzy i szefów kuchni, którzy każdego dnia pracują nad znalezieniem coraz to nowszych rozwiązań dla wciąż niewyrażonych potrzeb kulinarnych. Odpowiedni piekarnik dla gastronomii jest niezawodnym wspólnikiem, jeśli jest zaawansowany technologicznie oraz dopracowany pod każdym względem. Pieczony kurczak, lasagne czy wyroby cukiernicze – nie ma znaczenia, jakie danie chcesz zaoferować swoim Klientom: z piecem konwekcyjno-parowym i piecem cukierniczym gotowanie, przyrumienianie czy pieczenie nie będzie stanowiło problemu. Możesz przygotować dowolną potrawę, mając pewność, że zawsze uzyskasz najlepsze rezultaty.

 

Piece konwekcyjno-parowe są wygodnymi, funkcjonalnymi i oszczędnymi urządzeniami. Wśród ich podstawowych zalet można wymienić niezwykle wysoką wydajność oraz oszczędność energii, a przede wszystkim czasu załogi, która przygotowuje posiłki. Dzięki cyrkulacji gorącego powietrza i świetnej izolacji, skraca się czas potrzebny do przygotowania potraw przy jednoczesnej niższej temperaturze, co skutkuje mniejszymi kosztami energii niż w przypadku tradycyjnych metod obróbki termicznej.

 

Na oszczędność wpływa też mniejsze zużycie tłuszczu – piece konwekcyjno-parowe nie wymagają stosowania dużych ilości tłuszczu do smażenia, a jedynie spryskania powierzchni mięsa lub warzyw odrobiną oleju. Dzięki nim posiłki są lżejsze, smaczniejsze i zdrowsze. 

 

Dzięki zastosowaniu w piecach konwekcyjno-parowych konwekcji, czyli najwydajniejszego sposobu przekazywania ciepła oraz dodatkowo siły pary, dania są nie tylko przygotowywane szybko, ale przede wszystkim zachowują maksimum smaku i zapachu. Urządzenia tego typu są ponadto wyjątkowo uniwersalne – pozwalają na blanszowanie, pieczenie, smażenie, grillowanie oraz odgrzewanie dań. 

 

Prosta obsługa i sterowanie elektryczne to wyjątkowa zaleta naszych pieców konwekcyjno-parowych. Mimo że posiadają szeroki wybór trybów i programów (nawet 500), są niezwykle intuicyjne. Załoga z pewnością będzie chwalić je za brak konieczności nieustannej kontroli temperatury, obracania, podlewania, nakłuwania itp. oraz niemal zerowe ryzyko przypalenia. Dzięki temu obsługa może zaoszczędzić wiele czasu i zająć się innymi sprawami, których w kuchni nie brakuje. 

 

Piec konwekcyjny a konwekcyjno-parowy – różnice 

 

Piec konwekcyjny jest poprzednikiem stale unowocześnianego pieca konwekcyjno-parowego. Dziś obydwa te urządzenia mogą zasadniczo stać w kuchni obok siebie, ponieważ pomimo tego, że ich podstawowe funkcje są dość podobne, świetnie się uzupełniają. 

 

Piec konwekcyjny, jak sama nazwa wskazuje, wykorzystuje konwekcję, czyli zjawisko wprowadzania ciepłego powietrza w ruch. Wentylatory o dużej mocy wtłaczają nagrzane powietrze do komory, które następnie jest wciągane z powrotem do obiegu, oczyszczane za pomocą filtrów, ponownie nagrzane i wtłoczone w komorę pieczenia. W ten sposób odpowiada za obróbkę termiczną dań. Takie rozwiązanie przede wszystkim:

 

  • umożliwia równomierne podgrzewanie potrawy, aż do osiągnięcia zadowalającego efektu,
  • zapobiega przedostawaniu się aromatów pomiędzy poszczególnymi poziomami pieca, dzięki czemu zapachy z dolnej półki nie mieszają się z tymi z półki wyżej,
  • pozwala równomiernie, a zarazem szybciej piec dania.

 

Zasadniczą różnicą w działaniu pieca konwekcyjnego a konwekcyjno-parowego, jest to, że powietrze wtłaczane do komory pod ciśnieniem pracuje poziomo, a nie pionowo. Ten drugi oferuje również dodatkowo możliwość naparowywania, gotowania oraz blanszowania przy użyciu pary. Pozwala więc kontrolować nie tylko temperaturę, ale także poziom wilgotności wewnątrz komory.

 

Piec konwekcyjno-parowy i jego możliwości

 

Piece konwekcyjno-parowe posiadają podobną konstrukcję zewnętrzną do klasycznego piekarnika, wewnątrz jednak (w zależności od wielkości modelu) znajdują się dodatkowe wentylatory oraz specjalne urządzenia pozwalające na „zarządzanie” parą, powietrzem i temperaturą. Dzięki nim można bardzo precyzyjnie dostosowywać powyższe parametry. Urządzenie posiada kompletny układ sterowania, pozwalający na kontrolę:

 

  • temperatury wewnątrz komory,
  • nawiewu wewnątrz komory,
  • czasu pieczenia dla poszczególnych dań,
  • szybkości wzrostu oraz spadku temperatury w komorze,
  • wytwarzania pary (oraz dostosowania jej temperatury oraz intensywności, czyli poziomu wilgotności powietrza).

 

Funkcja naparowywania komory jest oparta na sterowaniu powietrzem i wodą, tak aby odpowiednio nawilżyć powietrze w komorze, które powoduje, że pieczone potrawy (przede wszystkim mięso), stają się bardzo soczyste, smaczne i nie oddają zbyt dużej ilości wilgoci (chroni je to przed nadmiernym wysychaniem, twardnieniem itp.).

 

Zastosowanie pieca konwekcyjno-parowego – jakie potrawy można w nim przygotować?

 

Budowa pieca konwekcyjno-parowego daje możliwość łatwej kontroli wilgotności w komorze i uzyskania idealnych potraw nawet przy pełnym obciążeniu. Integracja trzech różnych systemów gotowania: konwekcyjnego, parowego i mieszanego, zapewnia maksymalną swobodę. Urządzenie to działa podobnie do pieca elektrycznego, z tą różnicą, iż wykorzystywane w nim są technologie, które dają możliwość:

 

  • pieczenia w sposób tradycyjny, czyli za pomocą przekształcenia energii elektrycznej w energię cieplną,
  • pieczenia za pomocą pary wodnej, dzięki wbudowanym elementom odpowiedzialnym za wytwarzanie pary,
  • gotowania, dzięki specjalnej funkcji umożliwiającej wytwarzanie pary wodnej o bardzo wysokiej temperaturze,
  • smażenia, blanszowania i grillowania, dzięki dodatkowym opcjom, umożliwiającym przekształcenie energii elektrycznej w kolejne formy energii cieplnej,
  • wędzenia, które jest dostępne w najnowocześniejszych modelach urządzenia przy zastosowaniu dodatkowego sprzętu.

 

Dzięki możliwości pieczenia, gotowania i blanszowania, piec parowy pozwala przygotować szerokie spektrum posiłków. Można w nim przyrządzić m.in.:

 

  • wszelkiego rodzaju mięsa, ryby i owoce morza,
  • warzywa (w tym też te, które wymagają delikatnej obróbki),
  • potrawy mączne, które można przyrządzać na parze,
  • ryż, kasze oraz zboża.

 

Piece konwekcyjno-parowe mają ogromne możliwości, a rosnąca ich popularność tylko dodatkowo zachęca producentów do unowocześniania i rozwijania swoich produktów. Modele dostępne w naszej ofercie pozwalają już na bardzo wymagające i skomplikowane procesy obróbki termicznej, co pomaga szybciej, wygodniej, zdrowiej, a także oszczędniej przygotowywać nawet najbardziej wykwintne przysmaki.

 

Na co zwracać uwagę, wybierając piec konwekcyjno-parowy?

 

Przed zakupem pieca konwekcyjno-parowego należy rozważyć, w jakim celu będzie on używany, jaka jest specyfika obiektu gastronomicznego i jakiej wydajności się od niego oczekuje. Nie mniej ważnym czynnikiem są gabaryty urządzenia, które warto dopasować do dostępnej przestrzeni. 

 

Piece konwekcyjno-parowe są niezwykle oszczędne – nie tylko pozwalają na zwiększenie ilości przygotowywanych potraw, ale również na minimalne straty energii. Urządzenie szybko się nagrzewa, ma niski pobór wody, a dzięki rezygnacji z tłuszczu generuje do 80% mniej szkodliwych substancji.

 

Jeśli Twój lokal tego potrzebuje, wybierz kilkupoziomowy piec konwekcyjno-parowy gazowy, w którym jednocześnie można przygotowywać kilka zróżnicowanych potraw. Nie mniej ważne przy wyborze profesjonalnego pieca jest zwrócenie uwagi na dostępność wykwalifikowanych konsultantów, którzy są w stanie realnie ocenić, który model najlepiej odpowiada potrzebom Klientów, rekomendując najbardziej odpowiednie dla nich rozwiązania i służąc pomocą w razie jakichkolwiek problemów lub wątpliwości. W GastroProdukt możesz liczyć na profesjonalną obsługę, dlatego na pewno dobierzesz odpowiedni sprzęt.

 

Potrawy z pieca konwekcyjnego-parowego – smaczne, aromatyczne i zdrowe

 

Wraz z popularyzacją zdrowego stylu życia, rośnie popularność świadomego odżywiania. Nie ma w tym nic dziwnego – wiele osób chce jeść zbilansowane, odpowiednio skomponowane jedzenie, by dzięki temu zachować dobrą kondycję i piękny wygląd. Współcześnie zdrowe odżywianie nie jest modne już tylko w domowych kuchniach. 

 

Klienci coraz częściej wymagają, aby restauracje czy lokale gastronomiczne także oferowały pyszną żywność najwyższej jakości, o najlepszych wartościach odżywczych. Aby to było możliwe, potrawy muszą być odpowiednio przyrządzone. Trzeba je przygotowywać z odpowiednich składników (świeżych, pozyskanych z ekologicznych upraw i hodowli itp.), ale również przyrządzać na właściwym, nowoczesnym sprzęcie. 

 

Piec konwekcyjno-parowy pozwala tak piec i gotować potrawy, by były pyszne, a przy tym zdrowe. Zastosowanie takiego urządzenia umożliwia przede wszystkim zwiększenie jakości podawanych potraw. Lepiej smakują i pachną, piękniej wyglądają, a także zachowują większość swoich pierwotnych właściwości odżywczych.

 

Dlaczego potrawy przygotowane w piecu konwekcyjno-parowym są pyszniejsze i bardziej soczyste? Wpływ na to ma przede wszystkim sposób rozprowadzania ciepła. Urządzenie posiada bowiem specjalne wentylatory pozwalające regulować temperaturę, a także umożliwiające wymuszenie samego obiegu. 

 

Wymuszony obieg ciepłego powietrza to ogromna zaleta przy przygotowaniu potraw. Piec ma budowę piętrową, czyli pionową. Poziomy obieg praktycznie całkowicie eliminuje problem mieszania się zapachów potraw, co jest niezwykle korzystne np. przy jednoczesnym pieczeniu mięs, warzyw i pieczywa czy zapiekanek. 

 

Istotną rolę w przypadku pieców konwekcyjno-parowych ma też oczywiście zastosowanie pary. Możliwość pieczenia oraz parowania nawet przy niewielkiej wilgotności, wyraźnie poprawia smak potraw i zwiększa ich aromat. Pozwala także zapewnić ich soczystość oraz zatrzymuje najcenniejsze witaminy i mikroelementy, które często ulegają rozpadowi podczas tradycyjnego smażenia, pieczenia czy gotowania. 

 

Urządzenia tego typu pozwalają również zminimalizować użycie olejów i tłuszczów, które są nie tylko kaloryczne, ale też mają niekorzystny wpływ na zdrowie. Przy tym ich działanie skutecznie zapobiega przypalaniu się potraw czy przywieraniu do blach/patelni/garnków itp.

 

Piec konwekcyjno-parowy – efektywny i oszczędny

 

Piec konwekcyjno-parowy jest nie tylko efektywny, ale również bardzo oszczędny. Oszczędność polega nie tylko na zwiększeniu ilości potraw, które mogą być pieczone jednocześnie, ale również na poniższych czynnikach:

 

  • minimalne straty energii – urządzenie dzięki właściwemu zarządzaniu ciepłym powietrzem oraz szybkiemu nagrzewaniu się oszczędnie wykorzystuje pobieraną energię, zmniejszając ogólne zużycie oraz potencjalne straty,
  • duża oszczędność wody – nawet przy pełnym wykorzystaniu pary piec potrzebuje zaledwie 8 litrów wody na godzinę, a do tego jest w stanie w tym czasie obrobić termicznie od kilku do kilkunastu dań,
  • oszczędność czasu – piec pozwala zaoszczędzić sporo czasu, ponieważ w zależności od wielkości urządzenia, da się w nim przygotować równocześnie nawet kilka potraw. Co więcej, mogą być to dania bardzo zróżnicowane, bo bez obaw można razem przygotowywać np. mięsa, ryby, warzywa i pieczywo,
  • ekologia – urządzenie generuje do 80% mniej szkodliwych substancji dzięki praktycznie całkowitej rezygnacji z tłuszczu podczas pieczenia.

 

Nowoczesne piece konwekcyjno-parowe od GastroProdukt są nie tylko funkcjonalne i oszczędne, ale także posiadają wiele ciekawych rozwiązań, takich jak np. zapamiętywanie receptur czy też samodzielne czyszczenie. Obecna technologia ich produkcji oraz funkcjonalność sprawiły, że są niezbędnym wyposażeniem w każdej profesjonalnej gastronomii.

 

Zalety pieca konwekcyjno-parowego

 

Piec konwekcyjno-parowy ma wiele zalet i doskonale wypada w porównaniu z tradycyjnymi piecami. Zastosowanie pary, nowoczesna technologia oraz duże możliwości sprawiają, że sprzęt tego typu umożliwia:

 

  • szybkie, efektywne, a przy tym bardzo ekonomiczne pieczenie,
  • zastosowanie pary, dzięki czemu potrawy są soczyste, nie przypalają się, posiadają zachwycający aromat oraz głębię smaku,
  • pieczenie kilku potraw jednocześnie, bez przenikania się smaków oraz zapachów,
  • dużą energooszczędność, dzięki możliwości przygotowywania kilku potraw na niewielkiej powierzchni,
  • łatwe czyszczenie komory, dzięki utrzymaniu odpowiedniej wilgotności oraz zapobieganiu przypalaniu się potraw.

 

Piec konwekcyjno-parowy jest urządzeniem, które dzięki innowacyjnej konstrukcji jest zdecydowanie bardziej wszechstronne niż klasyczny piec elektryczny czy gazowy. Przede wszystkim pozwala przygotować naprawdę soczyste, pyszne i pełne składników odżywczych i witamin warzywa, które można dowolnie zapiekać. Nie tracą nic na swojej masie, są smaczne, a przy tym nadal bardzo zdrowe. 

 

Ponadto, piec ten umożliwia pieczenie mięs w taki sposób, aby mięso powoli i stopniowo wypiekało się wewnątrz. Dzięki temu nie traci ono smaku, zapachu, pozostaje soczyste i dodatkowo można je przygotować zgodnie z oczekiwaniami klienta – zarówno w formie krwistej, jak również dobrze wypieczonej.

 

Piec konwekcyjno-parowy w profesjonalnej gastronomii – dlaczego warto?

 

Czym mierzy się sukces lokalu gastronomicznego? Wysokością przychodu, opiniami zadowolonych gości, czasem spędzonym na rynku, liczbą stałych klientów? Po części składają się na niego wszystkie powyższe elementy, ale tak naprawdę największy wpływ na powodzenie lokalu ma smaczne, zdrowe i pożywne jedzenie. Powinno być zawsze świeże i podane w taki sposób, aby klient nieustannie odkrywał w nim coś nowego. 

 

Dołożenie funkcji parowania, a także zwiększenie wydajności sprzętu sprawia, że kucharze mogą korzystać z profesjonalnych pieców konwekcyjno-parowych, które znakomicie sprawdzają się do pieczenia, gotowania, ale też parowania czy blanszowania. Jest więc to urządzenie uniwersalne a jak wiadomo, w profesjonalnej kuchni takie sprzęty są najbardziej poszukiwane. Dlaczego kucharze uznają posiadanie pieca konwekcyjno-parowego za mus? Przede wszystkim dlatego, że:

 

  • znacząco przyspiesza i ułatwia pracę, umożliwiając jednoczesne pieczenie wielu, często zróżnicowanych dań,
  • zapewnia możliwość obróbki termicznej bez szkody dla smaku i zapachu,
  • umożliwia pieczenie, smażenie, parowanie oraz obróbkę termiczną bez dodatku tłuszczu,
  • pozwala przygotowywać dania zgodnie z wymogami klientów.

 

Powyższe cechy to tylko przysłowiowa kropla w morzu. Piec tego typu jest urządzeniem o ogromnych możliwościach. 

 

Obróbka termiczna żywności jest w wielu przypadkach koniecznością, ponieważ w praktyce tylko dzięki niej w ogóle możliwe jest konsumowanie wielu produktów spożywczych. Do tego odpowiednie przygotowanie nadaje potrawom właściwy smak i konsystencję. Doświadczeni kucharze doskonale wiedzą, że potrawa poddana obróbce termicznej może równie dobrze zyskać, jak i stracić smak. Zależy to od temperatury, czasu i sposobu obróbki oraz tego, w jaki sposób dana potrawa została przygotowana do pieczenia, gotowania bądź smażenia. 

 

Nic dziwnego, że w profesjonalnej gastronomii tak ogromną popularność zyskują piece konwekcyjno-parowe. Zawędrowały już one nawet do kuchni domowych i z powodzeniem są wykorzystywane przez pasjonatów gotowania. Dziś, w profesjonalnej gastronomii piece tego typu szczególnie często wykorzystuje się do:

 

  • przygotowywania potraw z warzyw, gdzie funkcja pieczenia lub naparowywania/gotowania z udziałem pary, nie powoduje, że warzywa tracą wartości odżywcze,
  • przygotowywania mięs, szczególnie tych, które powinny być pieczone wolno lub w niskiej temperaturze,
  • bardzo powolnego gotowania mięs, które pomaga zachować ich smak i soczystość, a także pozwala uzyskać konsystencję, którą zażyczy sobie klient,
  • przygotowywania potraw, które w klasycznym piekarniku wymagałyby użycia specjalnych naczyń czy też folii – tutaj nie trzeba tego robić, ponieważ odpowiednia wilgotność oraz stopniowe podnoszenie temperatury powodują, że potrawa bez dodatkowych akcesoriów nabiera idealnego smaku i aromatu.

 

Piece konwekcyjno-parowe szczególnie dobrze sprawdzają się w restauracjach, w których serwuje się dziczyznę, mięsa czerwone, zapiekane warzywa oraz wszelkiego rodzaju potrawy pieczone lub takie, które w wysokich temperaturach i przy niskiej wilgotności tracą smak, aromat i wartości odżywcze. 

 

Kupno nowego sprzętu to wydatek, który warto przemyśleć. Jednak gdy już rozważy się wszelkie za oraz przeciw, spojrzy na możliwości oraz to, jak wiele ten sprzęt potrafi, wówczas okazuje się, że naprawdę warto taki piec nabyć. Z czasem inwestycja zwraca się z nawiązką, ponieważ nie tylko pomaga rozwijać działalność, ale też pozwala sporo zaoszczędzić np. na rachunkach za prąd. Zakres możliwości urządzenia jest olbrzymi, a zarówno cena zakupu, jak i koszty jego utrzymania, są stosunkowo niewielkie.

 

Jaki piec konwekcyjno-parowy będzie najlepszy dla Twojego biznesu?

 

Ponieważ piec konwekcyjno-parowy znakomicie sprawdza się do pieczenia różnego rodzaju mięs, będzie idealny wszędzie tam, gdzie serwuje się posiłki mięsne, m.in. w dużych zakładach gastronomicznych, karczmach, zakładach cateringowych, hotelach, bistrach czy barach. Będzie świetny także w piekarni, ponieważ znakomicie nadaje się do wypieku chleba, pełniąc funkcję piekarnika cukierniczego. Zastosowanie pary w komorze pieczenia sprzyja tworzeniu idealnego środowiska do wyrastania ciasta, pozwalając uzyskać bochenki z chrupiącą skórką i miękkim środkiem.

 

Głównym kryterium wyboru pieca konwekcyjno-parowego powinna być jednak charakterystyka prowadzonego biznesu oraz gabaryty pomieszczeń kuchennych. Różne rozwiązania, które gwarantują urządzenia dostępne w naszej ofercie, są w stanie dostosować się do każdego rodzaju kuchni. Nie ma znaczenia, czy pomieszczenia są małe, czy duże, widoczne dla Klientów, czy nie – GastroProdukt Professional posiada szeroką gamę modeli, które są w stanie odpowiedzieć na każdą potrzebę.

 

Zastosowanie pieca konwekcyjno-parowego – restauracja, catering, mała gastronomia

 

Duży, kilkupoziomowy piec konwekcyjno-parowy znajduje zastosowanie w restauracjach czy stołówkach, ponieważ umożliwia obróbkę dużych ilości żywności jednocześnie. Pozwala obsłużyć dziesiątki, a nawet setki gości dziennie. Z kolei piec konwekcyjno-parowy do małej gastronomii jest dedykowany tym, którzy mają mało miejsca, ale nie chcą rezygnować z jakości. W naszym sklepie znajduje się także linia pieców o niewielkich wymiarach, ale o dużym potencjale. Są proste w użyciu i łatwo dostosowują się do każdego środowiska pracy – od barów po supermarkety, od pizzerii po samoobsługę itp.

 

Niezawodność i trwałość pieców konwekcyjno-parowych

 

Każdy z oferowanych pieców konwekcyjno-parowych jest wynikiem wieloletniego doświadczenia w produkcji i badań z zakresu technologii gastronomicznej. Urządzenia powstały wyłącznie z materiałów i podzespołów najwyższej klasy, dzięki czemu są nie tylko łatwe w obsłudze, ale ich główną zaletą jest bezawaryjna praca przez wiele lat. 

 

Zastosowanie nowoczesnych technologii w piecach konwekcyjno-parowych sprawia, że para, powietrze i temperatura są odpowiednio „zarządzane”, a wszystkie parametry precyzyjnie kontrolowane. To z kolei gwarantuje szybkość rozmrażania, podgrzewania lub gotowania, przy zachowaniu najlepszego smaku i właściwości jedzenia. Odpowiedni czas przyrządzania potraw, mocne i delikatne smaki, jędrna lub miękka konsystencja oraz zachowanie wartości odżywczych żywności – wszystko to określa jakość lokalu gastronomicznego. 

 

W GastroProdukt Professional zaopatrzysz swój lokal w piece konwekcyjno-parowe, które staną się nowoczesnym, harmonijnym i innowacyjnym wyposażeniem. Jeśli masz jakieś pytania – skontaktuj się z nami! Chętnie wszystko wyjaśnimy oraz pomożemy dobrać odpowiedni model. Zainwestuj w najlepszy jakościowo sprzęt, by oferować swoim gościom pyszne, aromatyczne, piękne i zdrowe dania!

Artykuły

Co to jest bemar, jak działa i do czego służy?

Bemar to urządzenie kuchenne, wykorzystywane do podgrzewania potraw, aby utrzymać pożądaną temperaturę serwowanych dań. Powszechnie wykorzystuje się je w gastronomii – w bufetach,…
Zobacz więcej

Zastosowanie taboretów gastronomicznych

Taborety gastronomiczne stanowią ważny element wyposażenia profesjonalnych kuchni i innych miejsc związanych z gastronomią. Istnieją różne modele, które różnią się…
Zobacz więcej

Rodzaje stali nierdzewnej i jej zastosowanie w gastronomii

Stal nierdzewna w swoim składzie zawiera co najmniej 10,5% chromu, ale ma różny skład chemiczny, przez co wyróżniamy jej kilka rodzajów. Do czego wykorzystuje się stal…
Zobacz więcej