• Zaloguj się
    Zaloguj się
0
Koszyk:
Koszyk
info: Twój koszyk jest pusty!

Inspiracje

Zastosowanie taboretów gastronomicznych
Pizzeria
Kebab
Kuchnia

Zastosowanie taboretów gastronomicznych

Taborety gastronomiczne stanowią ważny element wyposażenia profesjonalnych kuchni i innych miejsc związanych z gastronomią. Istnieją różne modele, które różnią się budową, materiałem wykonania, wielkością, sposobem zasilania czy przeznaczeniem. Poznaj rodzaje taboretów gastronomicznych i sprawdź, jakie jest ich zastosowanie. Z tego wpisu dowiesz się też, jak wybrać i gdzie kupić te produkty. 

Rodzaje stali nierdzewnej i jej zastosowanie w gastronomii
Meble
Kuchnia

Rodzaje stali nierdzewnej i jej zastosowanie w gastronomii

Stal nierdzewna w swoim składzie zawiera co najmniej 10,5% chromu, ale ma różny skład chemiczny, przez co wyróżniamy jej kilka rodzajów. Do czego wykorzystuje się stal nierdzewną w gastronomii? Czy jest to funkcjonalny i bezpieczny materiał? Przygotowaliśmy zbiór najważniejszych informacji – prezentujemy rodzaje stali nierdzewnej i jej zastosowanie w gastronomii.

Obróbka termiczna żywności w gastronomii – kompletny przewodnik
Kuchnia

Obróbka termiczna żywności w gastronomii – kompletny przewodnik

Obróbka termiczna żywności w gastronomii to jeden z kluczowych procesów przetwarzania produktów spożywczych. Odbywa się poprzez działanie wysokiej temperatury na surowe produkty, przez które zmieniają swoją teksturę, smak, właściwości i wartości odżywcze. Obróbka termiczna żywności to wiele dostępnych technik sprawiających, że potrawy są różnorodne i smaczne – obejmuje m.in. gotowanie, pieczenie, duszenie czy smażenie. Sprawdź przewodnik po obróbce termicznej żywności. Podpowiadamy, na czym polega, jakie są jej odmiany i jakie sprzęty mogą okazać się bardzo praktyczne!

Rodzaje i zastosowanie pojemników GN
Pizzeria
Kebab
Kuchnia

Rodzaje i zastosowanie pojemników GN

Pojemniki GN, czyli pojemniki Gastro Norm, to standardowe pojemniki, które w branży gastronomicznej wykorzystuje się do przechowywania, transportu, jak i serwowania żywności. Czym właściwie jest GN? Jakie są rodzaje pojemników GN i jakie wybrać? Gdzie znajdą zastosowanie i gdzie je kupić w dobrej cenie? Poznaj odpowiedzi na te i inne pytania w poradniku przygotowanym przez ekspertów GastroProdukt.

Jaki okap gastronomiczny wybrać?
Meble
Kuchnia

Jaki okap gastronomiczny wybrać?

Okap gastronomiczny to profesjonalny sprzęt, przystosowany do pracy w wymagających warunkach. Pomaga pozbyć się oparów oraz nieprzyjemnych zapachów, ułatwiając pracę w kuchni. Jeśli ma być najbardziej funkcjonalny, powinien być odpowiednio dopasowany do wymogów danego pomieszczenia. Podpowiadamy, jaki okap gastronomiczny wybrać!

Jak wybrać sprzęt do lokalu z kebabem?
Kebab

Jak wybrać sprzęt do lokalu z kebabem?

Kebab jest jednym z najpopularniejszych fastfoodów w Polsce. Do przygotowania tego wschodniego przysmaku potrzebny jest specjalistyczny sprzęt. Jeśli ma być wydajny i funkcjonalny, musi być nie tylko dobrze wykonany, ale przede wszystkim odpowiednio dobrany. Podpowiadamy, jak wybrać sprzęt do lokalu z kebabem!

Na co zwrócić uwagę przy wyborze mebli do kuchni gastronomicznej?
Meble
Kuchnia

Na co zwrócić uwagę przy wyborze mebli do kuchni gastronomicznej?

Ważnym wyposażeniem kuchni są nie tylko urządzenia, takie jak piece czy chłodziarki. Odpowiednie warunki pracy w dużej mierze można stworzyć z pomocą odpowiednich stołów i szaf, na których przechowuje oraz przygotowuje się żywność. Dowiedz się, na co zwrócić uwagę przy wyborze mebli do kuchni gastronomicznej!

Schładzarka szokowa – jak działa i czemu musisz ją mieć?
Kuchnia

Schładzarka szokowa – jak działa i czemu musisz ją mieć?

Nowoczesne urządzenia to podstawa w każdej kuchni gastronomicznej. Ogromne znaczenie ma nie tylko sprzęt do pieczenia, smażenia i gotowania, ale też chłodzenia potraw. Niezwykle ważnym zagadnieniem jest bowiem odpowiednie przechowywanie żywności. Jakie urządzenie powinno znaleźć się w każdym lokalu? Wyjaśniamy, czym jest schładzarka szokowa i dlaczego warto z niej korzystać!

10 urządzeń niezbędnych w Twojej kuchni gastronomicznej
Kuchnia

10 urządzeń niezbędnych w Twojej kuchni gastronomicznej

Chcesz otworzyć własny lokal gastronomiczny? A może prowadzisz już taką działalność, ale musisz wymienić trochę urządzeń i chcesz zainwestować w najbardziej przydatny sprzęt? Opisujemy najpotrzebniejsze urządzenia gastronomiczne oraz radzimy, jak wyposażyć kuchnię!

Zalety i możliwości pieców konwekcyjnych
Piekarnia | Cukiernia
Kuchnia

Zalety i możliwości pieców konwekcyjnych

Nowoczesny, profesjonalny sprzęt do obróbki termicznej to serce profesjonalnej kuchni gastronomicznej. Pewne urządzenia są jednak szczególnie przydatne ze względu na swoje unikalne funkcje oraz szeroki zakres zastosowania. Przedstawiamy zalety i możliwości pieców konwekcyjnych!

Jak prawidłowo wyposażyć food trucka?
Meble
Kebab
Kuchnia

Jak prawidłowo wyposażyć food trucka?

Furgonetki z jedzeniem już od wielu lat cieszą się w Polsce dużą popularnością. W ten nietypowy sposób z powodzeniem można serwować rozmaite dania typu fast food czy street food. Utrzymanie takiego pojazdu jest zdecydowanie tańsze niż prowadzenie standardowego lokalu. W tym przypadku trzeba jednak odpowiednio dobrać sprzęt, by maksymalnie wykorzystać dostępną przestrzeń. Podpowiadamy, jak prawidłowo wyposażyć food trucka!

Jak otworzyć punkt z zapiekankami?
Meble
Kuchnia

Jak otworzyć punkt z zapiekankami?

Zapiekanki są słynnym polskim fast foodem, uwielbianym nie tylko przez studentów. Ten prosty przysmak cieszy się ogromną popularnością, dlatego wielu osobom udaje się dobrze zarobić na jego sprzedaży. Chcesz stworzyć własny lokal i serwować swój autorski wariant, a może tradycyjną, klasyczną odmianę tej przekąski? Podpowiadamy, jak otworzyć punkt z zapiekankami!