Skromny metraż lokalu nie musi stać na przeszkodzie ku temu, by serwować dania wysokiej jakości. Szukasz wyposażenia, które pomoże Ci w szybki, bezpieczny i przede wszystkim wydajny sposób przygotowywać włoskie specjały? Podpowiadamy, jaki piec do pizzy wybrać w małej pizzerii!
Inspiracje

Wyposażenie do włoskiej restauracji – przewodnik dla restauratorów
Włoska kuchnia ma wielu miłośników. Chcesz założyć lub rozwijać lokal specjalizujący się w serwowaniu specjałów rodem ze słonecznej Italii? Profesjonalny sprzęt pomoże Ci uzyskać oryginalny smak i aromat potraw. Podpowiadamy, jak skompletować wyposażenie do włoskiej restauracji!

Wybór idealnego pieca do pizzy – przewodnik dla restauratorów
Pizza jest niezwykle popularnym daniem, dlatego wielu restauratorów uwzględnia ją w swojej karcie. Niezależnie od tego, czy lokal specjalizuje się we włoskich przysmakach, czy są one jedynie urozmaiceniem menu, warto pracować z profesjonalnym sprzętem. Wysokiej jakości wyposażenie ma wpływ na smak potraw, a przy tym jest praktyczne i ekonomiczne. Podpowiadamy, jak wybrać idealny piec do pizzy!

Co to jest bemar, jak działa i do czego służy?
Bemar to urządzenie kuchenne, wykorzystywane do podgrzewania potraw, aby utrzymać pożądaną temperaturę serwowanych dań. Powszechnie wykorzystuje się je w gastronomii – w bufetach, restauracjach, ale też podczas cateringów na różnych wydarzeniach. W ofercie dostępne są bemary w różnych rozmiarach i kształtach, dzięki czemu każdy może znaleźć model odpowiadający swoim potrzebom. Sprawdź najważniejsze informacje o bemarach i ich przeznaczeniu.

Zastosowanie taboretów gastronomicznych
Taborety gastronomiczne stanowią ważny element wyposażenia profesjonalnych kuchni i innych miejsc związanych z gastronomią. Istnieją różne modele, które różnią się budową, materiałem wykonania, wielkością, sposobem zasilania czy przeznaczeniem. Poznaj rodzaje taboretów gastronomicznych i sprawdź, jakie jest ich zastosowanie. Z tego wpisu dowiesz się też, jak wybrać i gdzie kupić te produkty.

Rodzaje stali nierdzewnej i jej zastosowanie w gastronomii
Stal nierdzewna w swoim składzie zawiera co najmniej 10,5% chromu, ale ma różny skład chemiczny, przez co wyróżniamy jej kilka rodzajów. Do czego wykorzystuje się stal nierdzewną w gastronomii? Czy jest to funkcjonalny i bezpieczny materiał? Przygotowaliśmy zbiór najważniejszych informacji – prezentujemy rodzaje stali nierdzewnej i jej zastosowanie w gastronomii.

Obróbka termiczna żywności w gastronomii – kompletny przewodnik
Obróbka termiczna żywności w gastronomii to jeden z kluczowych procesów przetwarzania produktów spożywczych. Odbywa się poprzez działanie wysokiej temperatury na surowe produkty, przez które zmieniają swoją teksturę, smak, właściwości i wartości odżywcze. Obróbka termiczna żywności to wiele dostępnych technik sprawiających, że potrawy są różnorodne i smaczne – obejmuje m.in. gotowanie, pieczenie, duszenie czy smażenie. Sprawdź przewodnik po obróbce termicznej żywności. Podpowiadamy, na czym polega, jakie są jej odmiany i jakie sprzęty mogą okazać się bardzo praktyczne!

Rodzaje i zastosowanie pojemników GN
Pojemniki GN, czyli pojemniki Gastro Norm, to standardowe pojemniki, które w branży gastronomicznej wykorzystuje się do przechowywania, transportu, jak i serwowania żywności. Czym właściwie jest GN? Jakie są rodzaje pojemników GN i jakie wybrać? Gdzie znajdą zastosowanie i gdzie je kupić w dobrej cenie? Poznaj odpowiedzi na te i inne pytania w poradniku przygotowanym przez ekspertów GastroProdukt.

Jaki okap gastronomiczny wybrać?
Okap gastronomiczny to profesjonalny sprzęt, przystosowany do pracy w wymagających warunkach. Pomaga pozbyć się oparów oraz nieprzyjemnych zapachów, ułatwiając pracę w kuchni. Jeśli ma być najbardziej funkcjonalny, powinien być odpowiednio dopasowany do wymogów danego pomieszczenia. Podpowiadamy, jaki okap gastronomiczny wybrać!

Jak wybrać sprzęt do lokalu z kebabem?
Kebab jest jednym z najpopularniejszych fastfoodów w Polsce. Do przygotowania tego wschodniego przysmaku potrzebny jest specjalistyczny sprzęt. Jeśli ma być wydajny i funkcjonalny, musi być nie tylko dobrze wykonany, ale przede wszystkim odpowiednio dobrany. Podpowiadamy, jak wybrać sprzęt do lokalu z kebabem!

Na co zwrócić uwagę przy wyborze mebli do kuchni gastronomicznej?
Ważnym wyposażeniem kuchni są nie tylko urządzenia, takie jak piece czy chłodziarki. Odpowiednie warunki pracy w dużej mierze można stworzyć z pomocą odpowiednich stołów i szaf, na których przechowuje oraz przygotowuje się żywność. Dowiedz się, na co zwrócić uwagę przy wyborze mebli do kuchni gastronomicznej!

Schładzarka szokowa – jak działa i czemu musisz ją mieć?
Nowoczesne urządzenia to podstawa w każdej kuchni gastronomicznej. Ogromne znaczenie ma nie tylko sprzęt do pieczenia, smażenia i gotowania, ale też chłodzenia potraw. Niezwykle ważnym zagadnieniem jest bowiem odpowiednie przechowywanie żywności. Jakie urządzenie powinno znaleźć się w każdym lokalu? Wyjaśniamy, czym jest schładzarka szokowa i dlaczego warto z niej korzystać!