Piece do pizzy
Profesjonalne piece do pizzy – niezależnie od rodzaju zasilania (gazowe, elektryczne czy opalane drewnem) – zostały zaprojektowane z myślą o szybkiej, równomiernej i powtarzalnej obróbce cieplnej. Umożliwiają wypiek pizzy w autentycznym stylu włoskim w kilka minut, gwarantując doskonałą jakość i wysoką wydajność w każdej kuchni.
Zobacz nasze produkty
Piece do pizzy
W branży gastronomicznej przygotowanie prawdziwej, wysokiej jakości pizzy wymaga odpowiedniego sprzętu. Zwykłe piece konwekcyjne nie osiągają wymaganych temperatur ani nie zapewniają równomiernego wypieku, co skutkuje przeciętnym produktem. Inwestycja w profesjonalny piec do pizzy marki GastroProdukt pozwala serwować lepsze dania oraz umożliwia szybszą obsługę. Dzięki temu Twój lokal obsłuży więcej gości w krótszym czasie, a Ty możesz zbudować silniejszą markę i wyróżnić się na tle konkurencji.
Zachęcamy do sprawdzenia pełnej oferty naszych pieców do pizzy, które doskonale sprawdzają się w pizzeriach, restauracjach oraz innych lokalach gastronomicznych.
Piece do pizzy gastronomiczne
W GastroProdukt doskonale rozumiemy, że przygotowanie dania najwyższej jakości wymaga nie tylko dużych umiejętności, ale i profesjonalnego sprzętu. Piece do pizzy gastronomiczne podnoszą komfort pracy, a także poprawiają możliwości co do liczby jednoczesnego wypiekania pizz, co z kolei zwiększa przychody lokalu. W naszej ofercie dostępne są zarówno tradycyjne piece do pizzy opalane drewnem, jak i nowoczesne modele elektryczne czy na gaz.
Wybrane produkty GastroProdukt oferują ciekawe rozwiązania, np. innowacyjną technologię Forninox, ułatwiającą utrzymanie stałej temperatury w komorze. W ten sposób zwalnia się kucharza z obowiązku ciągłego kontrolowania paleniska czy stanu ognia – dzięki temu może skupić się na tym, co najważniejsze: na przygotowaniu pysznego dania.
Profesjonalne piece do pizzy
Szczególnie polecamy profesjonalne piece do pizzy opalane drewnem, zbudowane z cegieł szamotowych pochodzących z Anagni we Włoszech. Taki piec jest w dużej mierze wykonany ręcznie, co nadaje mu charakteru i sprawia, że każdy klient od razu spojrzy na lokal bardziej przychylnym okiem.
W ofercie GastroProdukt można znaleźć prawdziwy, oryginalny włoski piec do pizzy. Będzie idealny do lokali, które podążają za autentycznymi recepturami oraz stawiają na śródziemnomorski klimat. Proponujemy szeroki wybór modeli od znanego producenta Alfa Forni, prosto ze słonecznej Italii.
Jak wybrać piec do pizzy?
Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów pieców do pizzy. W zależności od preferencji, warto zdecydować się na określony typ. Trzeba jednak pamiętać, że potrzeby a możliwości, to dwie różne rzeczy.
Przed podjęciem decyzji o zakupie pieca do pizzy należy najpierw dokładnie przeanalizować warunki panujące w lokalu oraz możliwości techniczne przyłączy. Instalacja pieca opalanego drewnem w praktyce zależna jest od dopuszczalnej emisji cieplnej i nośności podłoża. Podobnie modele gazowe wymagają spełnienia konkretnych wymagań: odpowiedniego przewodu kominowego, instalacji gazowej, zasilania elektrycznego oraz skutecznej wentylacji. Na początek warto więc zweryfikować, które typy pieców można realnie rozważać, biorąc pod uwagę istniejącą infrastrukturę techniczną i przepisy budowlane.
Kolejną ważną kwestią jest to, jaki rodzaj ciasta chce się wypiekać. Zupełnie inne temperatury pieczenia są przypisane do prawdziwej pizzy neapolitańskiej, a inne do tych wariantów, które bazują na cieście nieco grubszym lub przygotowywanym ze specjalnych gatunków drożdży. Czy istnieje uniwersalny piec do pizzy? Istotny jest zakres temperatur, jaki dane urządzenie będzie w stanie obsłużyć. Jeśli przekroczy 450°C, można w nim przygotować niemal każdą z popularnych pizz.
Kluczową rolę odgrywa również wielkość pizzerii. Na małym metrażu może być ciężko zmieścić prawdziwy kamienny piec do pizzy. To właśnie kwestia miejsca, jakie ma się do zagospodarowania, może zaważyć na tym, czy lepszym wyborem będzie mały piec elektryczny, czy może jednak nieco większa konstrukcja gazowa lub ceglana. Nawet jeśli sprzęt teoretycznie zmieści się w wybranym miejscu, trzeba jeszcze pamiętać, że musi być tak zamontowany, by pracownicy mieli możliwość swobodnej obsługi.
Przy wyborze pieca do pizzy kluczowa jest jego intuicyjna obsługa – nawet mniej doświadczeni kucharze szybko nauczą się korzystać z naszych urządzeń. Dostępne w katalogu modele zostały zaprojektowane z myślą o prostym, ergonomicznym użytkowaniu. W razie wątpliwości zapraszamy do konsultacji z naszymi specjalistami, którzy pomogą dobrać idealne rozwiązanie.
Bardzo ważnym kryterium wyboru jest też cena samego sprzętu oraz koszty jego utrzymania. W przypadku pieców do pizzy, najtańszym wyborem będzie model elektryczny, niemniej nie oznacza to wcale, że zawsze się sprawdzi. Jeżeli lokal obsługuje wielu klientów, może generować bardzo wysokie rachunki za prąd.
Zdecydowanie bardziej rentowne są piece do pizzy na drewno – nawet jeśli będzie się je opalać wysokokalorycznym bukiem, będą tańsze w utrzymaniu niż modele elektryczne czy na gaz. W obliczu rosnących cen mediów trzeba brać to pod uwagę. Najlepiej poczynić stosowne obliczenia, by ustalić, na który wariant można sobie pozwolić.
Podsumowując, chcąc kupić rentowny, względnie wydajny piec do pizzy, najlepiej zainwestować w model elektryczny. Jeśli potrzebny jest piec bardzo wydajny, duży, z możliwością rozbudowy, dobrze wybrać gazowy. Kiedy zaś planuje się piec pizzę w stylu neapolitańskim lub w ogrodzie, warto wybrać piec bazujący na włoskim stylu, opalany drewnem.
Czyszczenie i konserwacja pieców do pizzy
Tradycyjne piece do pizzy na drewno czyści się z użyciem specjalnej drucianej szczotki na ciepłym szamocie. Pozostałości po przypalonym cieście szoruje się aż do momentu, kiedy powierzchnia będzie czysta. Jest to zadanie czasochłonne, jednak zgodne z tym, co rekomenduje wielu włoskich mistrzów. Sporadycznie można także nawinąć na szczotkę delikatnie wilgotną ściereczkę, by obmyć wnętrze komory grzewczej. Do tego trzeba też oczywiście pamiętać o regularnym usuwaniu popiołu za pomocą szufelki i miotły. Wszystkie potrzebne akcesoria również można znaleźć w ofercie GastroProdukt.
Klasyczny piec do pizzy powinien być także odpowiednio rozgrzewany, tak by temperatura w jego wnętrzu stopniowo się zwiększała. W przeciwnym razie można doprowadzić do pękania cegieł, a nawet uszkodzeń powłoki ceramicznej. Każda skaza przyczynia się do strat ciepła oraz obniża funkcjonalność i wydajność sprzętu.
Zależy Ci na tym, by obsługa i konserwacja były jak najłatwiejsze? Wygodniejszym rozwiązaniem jest wybór elektrycznego pieca do pizzy, który oferuje tryb pyrolizy. Wystarczy tylko go włączyć i ustawić odpowiednio wysoką temperaturę, a następnie poczekać do zakończenia procesu oczyszczania – wszystkie zanieczyszczenia zostaną spalone, dlatego na koniec wystarczy wybrać popiół. Urządzenie jest wykonane z wytrzymałej, odpornej stali nierdzewnej, dlatego z zewnątrz można też swobodnie myć je specjalnymi środkami chemicznymi.
Doradcy GastroProdukt zawsze służą radą i chętnie odpowiadają na pytania, pomagając w wyborze właściwego urządzenia. Wspólnie dobierzemy idealny sprzęt do Twojego lokalu. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą profesjonalnych pieców do pizzy!