Wyposażenie piekarni – od czego zacząć?
Sprzęt piekarniczy umożliwia szybkie i wydajne przygotowywanie wypieków wysokiej jakości. Inwestycja w odpowiednio dobrane urządzenia i akcesoria gastronomiczne pomaga stworzyć solidną podstawę dla rozwoju biznesu. Podpowiadamy, jak wybrać wyposażenie piekarni!
Jak skompletować wyposażenie piekarni?
Wyposażenie piekarni ma ogromny wpływ na jakość oferowanych wypieków, a także wydajność produkcji i organizację pracy. Z tego względu warto odpowiednio przygotować się do zakupu. Proces ten można podzielić na kilka etapów:
- Analiza zapotrzebowania – najważniejsze, by właściwie ocenić, jakie maszyny i akcesoria są niezbędne. Zarówno braki, jak i nadmiar będą nieopłacalne. Znaczenie ma wiele czynników, ale przede wszystkim trzeba kierować się oczekiwanym obrotem i wielkością lokalu.
- Ustalenie budżetu – wyliczenie posiadanych środków i porównanie uzyskanej kwoty z faktycznym zapotrzebowaniem pozwala ocenić realne możliwości finansowe, a także daje czas na zdobycie dodatkowych pieniędzy (np. wzięcie kredytu).
- Lista niezbędnych sprzętów – tworząc listę ma się pewność, że nie pominie się żadnego elementu wyposażenia. Najczęściej potrzebne są:
- piece piekarnicze,
- mieszalniki do ciasta,
- krajalnice i wałkownice do ciasta,
- sprzęt chłodniczy,
- stoły robocze, blaty i regały,
- zmywarko-wyparzarki,
- witryny.
- Wybór dostawcy – podczas poszukiwań producenta / dostawcy warto kierować się nie tylko cenami, ale przede wszystkim jakością wykonania produktów Znaczenie ma również to, czy zapewnia wsparcie posprzedażowe. Najlepiej nawiązać stałą współpracę, która przyda się przy rozwoju działalności.
Jaki sprzęt do wyposażenia piekarni wybrać?
Do wyposażenia piekarni przede wszystkim należy wybrać profesjonalny sprzęt gastronomiczny, zgodny z wytycznymi sanepidu i zasadami BHP. Takie urządzenia i akcesoria są pod każdym względem przystosowane do produkcji masowej oraz intensywnej eksploatacji.
Wybierając wyposażenie powinno się zwracać uwagę na to, czy jest:
- funkcjonalne – przydaje się w praktyce, posiada wiele udogodnień i praktycznych funkcji;
- ergonomiczne – ma wymiary, które umożliwiają łatwy montaż w lokalu, a także design, który ułatwia użytkowanie (np. czyszczenie);
- ekonomiczne – optymalizuje zużycie energii elektrycznej, minimalizuje straty wykorzystywanych surowców;
- prosty w obsłudze – ułatwia codzienną pracę i intuicyjnie umożliwia dostosowanie ustawień;
- trwały – wykazuje dużą odporność na uszkodzenia mechaniczne, wilgoć, środki chemiczne, wysokie i niskie temperatury itp.;
- bezpieczny – posiada szereg zabezpieczeń, które ograniczają do minimum ryzyko pożaru i wypadków podczas pracy.
Gdzie kupić wyposażenie do piekarni?
Wyposażenie do piekarni najlepiej kupić u dostawcy/producenta, który specjalizuje się w sprzęcie gastronomicznym. Znaczenie ma nie tylko jakość samych produktów, ale też poziom obsługi. Szczególnie przydatne jest fachowe doradztwo podczas zakupów oraz wsparcie posprzedażowe. Tylko wtedy można mieć pewność, że dobrze wybierze się sprzęt, a w razie potrzeby otrzyma się niezbędną pomoc.
GastroProdukt oferuje szeroki wybór wyposażenia do piekarni. Posiadamy różne rodzaje pieców, w tym również modułowe, oraz szereg innych niezbędnych sprzętów i akcesoriów. Wszystkie produkty zostały wykonane w oparciu o wiedzę i doświadczenie specjalistów z branży, dlatego spełniają najwyższe wymagania.
W naszym katalogu można znaleźć wszystko to, co potrzebne do założenia piekarni. Przy tym oferujemy konkurencyjne ceny, szczególnie w przypadku zestawów promocyjnych. W razie potrzeby nasi konsultanci chętnie służą radą. Do tego dział techniczny zapewnia kompleksowe wsparcie posprzedażowe, w zakresie m.in. montażu i uruchomienia urządzeń, szkolenia personelu, serwisu gwarancyjnego i pogwarancyjnego, przeglądów okresowych czy sprzedaży części zamiennych.
Zachęcamy do kontaktu – z przyjemnością opowiemy o naszych produktach oraz podpowiemy, jak najlepiej skompletować wyposażenie do piekarni. Postaw na najwyższą jakość w najlepszej cenie!