Jaki piec do pizzy w małej pizzerii?
Skromny metraż lokalu nie musi stać na przeszkodzie ku temu, by serwować dania wysokiej jakości. Szukasz wyposażenia, które pomoże Ci w szybki, bezpieczny i przede wszystkim wydajny sposób przygotowywać włoskie specjały? Podpowiadamy, jaki piec do pizzy wybrać w małej pizzerii!
Jaki piec do pizzy w małej pizzerii?
Wybierając piec do pizzy do małej pizzerii trzeba mieć na względzie kilka ważnych kryteriów. Przede wszystkim znaczenie mają:
- wielkość – od wymiarów zależy, czy w ogóle da się zamontować sprzęt w kuchni; przy pomiarach trzeba mieć na względzie przestrzeń na swobodne otwieranie komory i wkładanie/wyjmowanie pizzy; wyposażenie nie może też blokować ruchu;
- wydajność – dany model musi umożliwić sprawne obsłużenie wszystkich klientów; małe pizzerie czasami mają większe obłożenie niż duże restauracje, np. ze względu na dużą popularność zamówień na wynos;
- źródło zasilania – znaczenie mają warunki w budynku (np. możliwość przyłączenia urządzenia do gazu lub wyciągu kominowego), a także koszty utrzymania; sam sposób przyrządzania pizzy ma również duży wpływ na jej smak – za najlepszą uchodzi ta wypieczona na drewnie.
Najrozsądniej zdecydować się na sprzęt wysokiej jakości, wykonany z trwałych materiałów. Powinien łączyć nowoczesność z prostą obsługą oraz posiadać udogodnienia, które ułatwiają pieczenie, czyszczenie i konserwację. Wszystko to przekłada się na wydajność pracowników kuchni, co ma pozytywny wpływ na poziom zadowolenia klientów oraz wizerunek lokalu.
Jaki rodzaj pieca do pizzy do małej pizzerii?
W małych pizzeriach zwykle stosuje się jeden z trzech wariantów: piec elektryczny, gazowy albo opalany drewnem. Warto uważnie przeanalizować dostępne możliwości, by świadomie podjąć ostateczną decyzję.
Elektryczny piec do pizzy to najczęściej wybierane rozwiązanie, ponieważ:
- sprawdzi się w przypadku ograniczonej przestrzeni,
- jest kompaktowy, łatwy w montażu oraz nie wymaga komina ani żadnych dodatkowych przyłączy,
- szybko się nagrzewa i daje wiele możliwości dostosowania ustawień temperatury, przez co z powodzeniem może być wykorzystywany także do przygotowywania innych dań.
Minusem są jedynie wyższe koszty utrzymania, ale wybierając nowoczesny sprzęt można zoptymalizować zużycie prądu i obniżyć rachunki.
Gazowy piec do pizzy jest zdecydowanie bardziej opłacalnym wariantem ze względu na:
- wysoką efektywność energetyczną,
- możliwość montażu nawet w kuchni o niewielkim metrażu (wtedy trzeba jednak szczególnie zadbać o dobrą wentylację pomieszczenia),
- możliwość precyzyjnej kontroli temperatury.
Przeszkodą może być to, że da się go zamontować tylko w lokalach z przyłączem gazowym.
Najsmaczniejszą pizzę można przygotować w prawdziwym piecu opalanym drewnem. Ten sposób pieczenia:
- nadaje unikalny smak i aromat,
- pozwala uzyskać wysoką temperaturę, która gwarantuje idealną chrupkość,
- pozwala długo utrzymać ciepło, co usprawnia pracę i zwiększa wydajność kuchni.
Piece tego rodzaju zwykle zajmują więcej miejsca, ale da się znaleźć mniejsze, nowoczesne modele. Trzeba jednak pamiętać wtedy o konieczności zastosowania wyciągu kominowego.
Gdzie kupić piec do małej pizzerii?
Piec do małej pizzerii najlepiej kupić od producenta lub dystrybutora, który specjalizuje się w sprzęcie gastronomicznym. Wtedy ma się pewność, że wybrany model będzie pod każdym względem funkcjonalny, wydajny i ekonomiczny.
W katalogu GastroProdukt można znaleźć mniejsze modele pieców gazowych, elektrycznych oraz opalanych drewnem, idealne do małej pizzerii lub innej restauracji. Posiadamy sprzęt wysokiej jakości, w tym od renomowanego włoskiego producenta Fontana Forni. Nasze urządzenia są:
- wydajne – pozwalają obsłużyć wiele zamówień w krótkim czasie,
- ekonomiczne – optymalizują koszty prowadzenia działalności,
- trwałe – wytrzymują intensywną eksploatację,
- funkcjonalne – szybko się nagrzewają, minimalizują straty ciepła, gwarantują równomierne pieczenie,
- poste w obsłudze i konserwacji – ułatwiają codzienną pracę.
Zachęcamy do obejrzenia naszych produktów oraz sprawdzenia innych kategorii – proponujemy szeroki wybór sprzętu gastronomicznego, w tym też korzystne cenowo zestawy. W razie pytań chętnie udzielimy szczegółowych informacji oraz doradzimy przy wyborze.
Inwestycja w profesjonalne wyposażenie przyczynia się do podniesienia jakości oferowanych dań. Przyspiesza rozwój działalności, poprawiając jej wizerunek i przyciągając klientów. W niewielkim lokalu może drzemać olbrzymi potencjał – wyposaż swoją restaurację z GastroProdukt, by podawać wyśmienitą pizzę!