• Zaloguj się
    Zaloguj się
0
Koszyk:
Koszyk
info: Twój koszyk jest pusty!
Jaki piec do pizzy w małej pizzerii?
Pizzeria

Jaki piec do pizzy w małej pizzerii?

Skromny metraż lokalu nie musi stać na przeszkodzie ku temu, by serwować dania wysokiej jakości. Szukasz wyposażenia, które pomoże Ci w szybki, bezpieczny i przede wszystkim wydajny sposób przygotowywać włoskie specjały? Podpowiadamy, jaki piec do pizzy wybrać w małej pizzerii!

Jaki piec do pizzy w małej pizzerii?

Wybierając piec do pizzy do małej pizzerii trzeba mieć na względzie kilka ważnych kryteriów. Przede wszystkim znaczenie mają:

  • wielkość – od wymiarów zależy, czy w ogóle da się zamontować sprzęt w kuchni; przy pomiarach trzeba mieć na względzie przestrzeń na swobodne otwieranie komory i wkładanie/wyjmowanie pizzy; wyposażenie nie może też blokować ruchu;
  • wydajność – dany model musi umożliwić sprawne obsłużenie wszystkich klientów; małe pizzerie czasami mają większe obłożenie niż duże restauracje, np. ze względu na dużą popularność zamówień na wynos;
  • źródło zasilania – znaczenie mają warunki w budynku (np. możliwość przyłączenia urządzenia do gazu lub wyciągu kominowego), a także koszty utrzymania; sam sposób przyrządzania pizzy ma również duży wpływ na jej smak – za najlepszą uchodzi ta wypieczona na drewnie.

Najrozsądniej zdecydować się na sprzęt wysokiej jakości, wykonany z trwałych materiałów. Powinien łączyć nowoczesność z prostą obsługą oraz posiadać udogodnienia, które ułatwiają pieczenie, czyszczenie i konserwację. Wszystko to przekłada się na wydajność pracowników kuchni, co ma pozytywny wpływ na poziom zadowolenia klientów oraz wizerunek lokalu.

 

 

Jaki rodzaj pieca do pizzy do małej pizzerii?

W małych pizzeriach zwykle stosuje się jeden z trzech wariantów: piec elektryczny, gazowy albo opalany drewnem. Warto uważnie przeanalizować dostępne możliwości, by świadomie podjąć ostateczną decyzję.

Elektryczny piec do pizzy to najczęściej wybierane rozwiązanie, ponieważ:

  • sprawdzi się w przypadku ograniczonej przestrzeni,
  • jest kompaktowy, łatwy w montażu oraz nie wymaga komina ani żadnych dodatkowych przyłączy,
  • szybko się nagrzewa i daje wiele możliwości dostosowania ustawień temperatury, przez co z powodzeniem może być wykorzystywany także do przygotowywania innych dań.

Minusem są jedynie wyższe koszty utrzymania, ale wybierając nowoczesny sprzęt można zoptymalizować zużycie prądu i obniżyć rachunki.

Gazowy piec do pizzy jest zdecydowanie bardziej opłacalnym wariantem ze względu na:

  • wysoką efektywność energetyczną,
  • możliwość montażu nawet w kuchni o niewielkim metrażu (wtedy trzeba jednak szczególnie zadbać o dobrą wentylację pomieszczenia),
  • możliwość precyzyjnej kontroli temperatury.

Przeszkodą może być to, że da się go zamontować tylko w lokalach z przyłączem gazowym.

Najsmaczniejszą pizzę można przygotować w prawdziwym piecu opalanym drewnem. Ten sposób pieczenia:

  • nadaje unikalny smak i aromat,
  • pozwala uzyskać wysoką temperaturę, która gwarantuje idealną chrupkość,
  • pozwala długo utrzymać ciepło, co usprawnia pracę i zwiększa wydajność kuchni.

Piece tego rodzaju zwykle zajmują więcej miejsca, ale da się znaleźć mniejsze, nowoczesne modele. Trzeba jednak pamiętać wtedy o konieczności zastosowania wyciągu kominowego.

 

 

Gdzie kupić piec do małej pizzerii?

Piec do małej pizzerii najlepiej kupić od producenta lub dystrybutora, który specjalizuje się w sprzęcie gastronomicznym. Wtedy ma się pewność, że wybrany model będzie pod każdym względem funkcjonalny, wydajny i ekonomiczny.

W katalogu GastroProdukt można znaleźć mniejsze modele pieców gazowych, elektrycznych oraz opalanych drewnem, idealne do małej pizzerii lub innej restauracji. Posiadamy sprzęt wysokiej jakości, w tym od renomowanego włoskiego producenta Fontana Forni. Nasze urządzenia są:

  • wydajne – pozwalają obsłużyć wiele zamówień w krótkim czasie,
  • ekonomiczne – optymalizują koszty prowadzenia działalności,
  • trwałe – wytrzymują intensywną eksploatację,
  • funkcjonalne – szybko się nagrzewają, minimalizują straty ciepła, gwarantują równomierne pieczenie,
  • poste w obsłudze i konserwacji – ułatwiają codzienną pracę.

Zachęcamy do obejrzenia naszych produktów oraz sprawdzenia innych kategorii – proponujemy szeroki wybór sprzętu gastronomicznego, w tym też korzystne cenowo zestawy. W razie pytań chętnie udzielimy szczegółowych informacji oraz doradzimy przy wyborze.

Inwestycja w profesjonalne wyposażenie przyczynia się do podniesienia jakości oferowanych dań. Przyspiesza rozwój działalności, poprawiając jej wizerunek i przyciągając klientów. W niewielkim lokalu może drzemać olbrzymi potencjał – wyposaż swoją restaurację z GastroProdukt, by podawać wyśmienitą pizzę!

 

Masz pytania o produkt?

Skontaktuj się z nami, nasi doradcy chętnie pomogą.

Zobacz również

Jak wybrać odpowiednią pralkę przemysłową dla małego hotelu?
Pralnictwo

Jak wybrać odpowiednią pralkę przemysłową dla małego hotelu?

W małych ośrodkach wypoczynkowych bardzo ważne jest, by szybko sprzątać pokoje. Największym wyzwaniem jest wymiana pościeli. Właściciele często mają kłopot z doborem wyposażeniem pralni, które pozwala w optymalny sposób dbać o czystość tekstyliów. Podpowiadamy, jak wybrać odpowiednią pralkę przemysłową dla małego hotelu!

Pralka przemysłowa – jak dobrać urządzenie?
Pralnictwo

Pralka przemysłowa – jak dobrać urządzenie?

Profesjonalny sprzęt pralniczy może wyprać setki kilogramów prania dziennie. Jest Ci potrzebne urządzenie tego typu? Wyjaśniamy, jaka powinna być pralka przemysłowa i podpowiadamy, jak wybrać odpowiedni model!

Wyposażenie piekarni – od czego zacząć?
Piekarnia | Cukiernia

Wyposażenie piekarni – od czego zacząć?

Sprzęt piekarniczy umożliwia szybkie i wydajne przygotowywanie wypieków wysokiej jakości. Inwestycja w odpowiednio dobrane urządzenia i akcesoria gastronomiczne pomaga stworzyć solidną podstawę dla rozwoju biznesu. Podpowiadamy, jak wybrać wyposażenie piekarni!

Masz pytanie?

Skontaktuj się z nami, nasi doradcy chętnie pomogą.