Piece konwekcyjne
Piece konwekcyjne to wydajne i ekonomiczne rozwiązanie do przygotowywania potraw wysokiej jakości. Inwestując w nowoczesny sprzęt usprawnisz organizację pracy i podniesiesz standard serwowanych dań. Zapoznaj się z ofertą GastroProdukt i odkryj innowacyjne, kompaktowe urządzenia dopasowane do potrzeb profesjonalnej gastronomii.
Zobacz nasze produkty
Piece konwekcyjne – nowoczesna metoda gotowania
Piece konwekcyjne to urządzenia wykorzystujące zjawisko konwekcji, czyli przekazywania ciepła za pomocą ruchu nagrzanego powietrza. Metoda ta pozwala przygotowywać rozmaite potrawy w szybki, wydajny, a także zdrowszy sposób – przy mniejszym zużyciu tłuszczu.
Podstawą działania pieców konwekcyjnych są wentylatory o dużej mocy. Wymuszają cyrkulację gorącego powietrza w komorze, gwarantując równomierną obróbkę cieplną żywności. W ten sposób można jednocześnie przygotowywać różne potrawy, bez ryzyka przenikania się zapachów.
Z piecami konwekcyjnymi z oferty GastroProdukt można znacznie unowocześnić kuchnię w lokalu gastronomicznym lub w każdym innym miejscu, w którym przygotowywane są większe ilości jedzenia. Urządzenia zostały zaprojektowane we współpracy z profesjonalistami z branży, dlatego spełniają oczekiwania nawet najbardziej wymagających użytkowników. Są praktyczne, oszczędne i wydajne.
Piece konwekcyjne do gastronomii – technologia korzyści
Piece konwekcyjne do gastronomii są zaawansowanym sprzętem, który jest zarazem prosty w obsłudze i konserwacji. Do największych zalet urządzeń można zaliczyć:
- duże wentylatory z autorewersem kilkustopniowym – równomierne pieczenie, skrócenie czasu obróbki nawet do 30% (w porównaniu do tradycyjnych piekarników);
- efekty kulinarne na najwyższym poziomie – idealny wygląd i konsystencja potraw;
- wszechstronność – możliwość przygotowywania potraw z mięs, ryb, warzyw, ciasta itp.;
- wiele trybów i funkcji do wyboru – pieczenie, ale też grillowanie, gotowanie na parze, rozmrażanie i regeneracja;
- efektywność i wydajność – możliwość jednoczesnego przygotowywania kilku różnych dań;
- oszczędność energii elektrycznej – szybsze pieczenie umożliwiające mniejsze zużycie prądu.
Piece konwekcyjne gastronomiczne – do restauracji, hoteli, szpitali i sklepów
Piece konwekcyjne gastronomiczne znajdują szerokie zastosowanie w wielu branżach. Są niezastąpione wszędzie tam, gdzie liczy się szybkość, wydajność i jakość.
- Gastronomia – szybkie przyrządzanie potraw; jednoczesne przygotowanie różnych dań; równomierne pieczenie; idealny aromat, smak i wygląd serwowanych potraw.
- Piekarnictwo – efektywne pieczenie bułek; powtarzalne efekty i idealna chrupkość; skuteczna regeneracja pieczywa.
- Cukiernictwo – równomierne pieczenie bez przypaleń; możliwość pieczenia z parą dla delikatnych wypieków.
- Hotele i catering – szybkie przygotowywanie i regeneracja posiłków; wysoka jakość oraz świeżość serwowanych dań.
- Szkoły – łatwa i bezpieczna obsługa; wysoka efektywność; zdrowe posiłki z ograniczoną ilością tłuszczu.
- Szpitale – przygotowanie delikatnych potraw dostosowanych do potrzeb pacjentów; wysoka wydajność pracy.
- Sieci sklepów i stacje paliw – proste i szybkie przygotowywanie nieskomplikowanych dań.
Piece konwekcyjne przemysłowe
Oferujemy piece konwekcyjne przemysłowe różniące się wymiarami i parametrami, dostosowane do różnych warunków. Nasi doświadczeni konsultanci chętnie pomagają dobrać odpowiedni model, który spełni wszystkie oczekiwania wynikające ze specyfiki branży i indywidualnych oczekiwań.
W naszym katalogu pieców konwekcyjnych dostępne są zróżnicowane produkty:
- Torcello 1/1 – uniwersalne modele, doskonale sprawdzające się we wszystkich branżach.
- Manual – proste, mniejsze modele obsługiwane ręcznie, idealne dla m.in. małych piekarni, sklepów oraz stacji benzynowych;
- Digital – urządzenia z nowoczesnym panelem sterowania, optymalizujące zużycie energii elektrycznej; idealne do sieci sklepów;
- Torcello 2/3 – kompaktowe modele, również dostępne w wersji manual i digital;
- Burano – modele dostosowane do intensywnej eksploatacji; dostępne również w wariantach 1/1 i 2/3 oraz manual i digital; polecane do sieci sklepów i do intensywnych prac, np. w budce z zapiekankami czy food trucku;
- Vertex – maksymalna wydajność przy niewielkiej przestrzeni; dzięki kompaktowym wymiarom sprawdza się w kuchniach typu convenience, lokalach typu grab & go, piekarniach, cukierniach, kawiarniach, pubach itp.
Naszym najnowszym produktem jest wyjątkowy piec konwekcyjny Spriz. Powstał z myślą o punktach szybkiej obsługi, w których konieczna jest maksymalna wydajność przy małych wymiarach sprzętu. Pozwala oszczędzać czas, energię i miejsce. Dzięki technologii impingement i wymuszonej wentylacji, umożliwia błyskawiczne przygotowanie potraw przy zachowaniu ich najwyższej jakości. Model został wyróżniony w 2025 roku na targach stacji paliw, jako ultraszybki, niezawodny i prosty w obsłudze.
Piece konwekcyjne opalane drewnem
Najbardziej wymagający entuzjaści gotowania oraz przedsiębiorcy szukający urozmaicenia do lokalu znajdą u nas również piece konwekcyjne opalane drewnem. Są doskonałe do pieczenia chleba, a także zapiekanek makaronowych, warzywnych i mięsnych. Ponieważ nagrzewają się do 450 stopni, sprawdzą się również przy przygotowywaniu pizzy.
Pieczenie na ogniu drzewnym ma ogromny wpływ na jakość potraw. Nadaje im wyjątkowy zapach i smak, a także pozwala zredukować ilość tłuszczu, dzięki dużej mocy kalorycznej. Sprzęt wykorzystujący tę technologię zużywa stosunkowo mało drewna do gotowania, co jest nie tylko wygodne, ale przede wszystkim ekonomiczne.
Spalanie odbywa się w oddzielnej komorze, dlatego nie ma ryzyka przypalenia jedzenia i przenikania dymu. Piece tego typu, dzięki swojej wyjątkowej budowie, osiągają wysokie temperatury w krótkim czasie i długo utrzymują stałą temperaturę. Pozwalają na wielogodzinne gotowanie różnych potraw, bez dodatkowego czasu oczekiwania.
Piece konwekcyjne gazowe
Szczególnie wydajnym sprzętem są piece konwekcyjne gazowe. Dzięki nim nawet przy intensywnej eksploatacji można zoptymalizować koszty utrzymania. Modele tego typu szybciej osiągają wymaganą temperaturę oraz mają większą moc grzewczą. Dzięki temu pozwalają skrócić czas przygotowania potraw i podnoszą efektywność kuchni. Przy tym błyskawicznie reagują na zmianę ustawień, co umożliwia dynamiczne przygotowywanie różnych potraw, jedna po drugiej.
W razie pytań zapraszamy do kontaktu. Z przyjemnością udzielimy więcej informacji oraz pomożemy dobrać najlepszy model. Zapewniamy kompleksową obsługę, w tym również wsparcie techniczne i serwisowe. Zainwestuj w profesjonalny piec konwekcyjny i przekonaj się, jak wiele możliwości oferuje ten niewielki sprzęt!