Jednym ze sporych wyzwań przed jakimi zawsze stają restauracje i lokale gastronomiczne podczas upalnych dni, jest ochrona żywności i wydłużenie ich terminu podatności do spożycia. Jednym z najlepszych i najbardziej skutecznych rozwiązań jest oczywiście zastosowanie specjalistycznych urządzeń chłodniczych. Te zresztą powinny znaleźć się w każdej profesjonalnej gastronomii. Poza lodówkami i chłodziarkami, bardzo skuteczna i pojemna jest szafa chłodnicza.

 

GP | Dlaczego profesjonalne urządzenia chłodnicze są takie ważne

Każda żywność, bez względu na jej wcześniejszą obróbkę termiczną oraz sposób przyrządzenia ma swoją datę podatności do spożycia. Najczęściej jednak, jest to data podana przy przechowywaniu jej w określonych warunkach termicznych, w określonym popakowaniu oraz przy określonej wilgotności.

 

Żeby zachować datę podatności do spożycia, niezbędne jest więc przechowywanie żywności w określonych warunkach. Jest to tym trudniejsze, im wyższa jest temperatura.

 

W przypadku profesjonalnej gastronomii, z pomocą przyjdzie szafa chłodnicza. Urządzenie to jest jednym z podstawowych, za którym powinieneś się rozejrzeć i którego możliwości powinieneś rozpoznać, jako właściciel lokalu gastronomicznego. Pozornie, przypomina lodówkę, w rzeczywistości jest jednak znacznie bardziej pojemne.

 

Dobra szafa chłodnicza, lodówka i mroźnia, to takie podstawowe wyposażenie, ważne z punktu widzenia przechowywania żywności, czy to pod postacią półproduktów czy też już gotowych dań, które np. później można podgrzać.

Profesjonalne urządzenia chłodnicze są ważne nie tylko ze względów ekonomicznych. Również powinieneś mieć na uwadze wszelkiego rodzaju względy etyczne, które dotyczą niemarnowania żywności.

 

Szafa chłodnicza

 

GP | Podstawowe wyposażenie chłodnicze

W każdym lokalu gastronomicznym musi znaleźć się przynajmniej podstawowe wyposażenie chłodnicze. Mowa tutaj o:

  • lodówkach, które umożliwiają przechowywanie żywności w ściśle regulowanej temperaturze,
  • chłodniach, stosowanych w większych restauracjach,
  • zamrażarkach lub całych mroźniach,
  • szafach chłodniczych lub witrynach chłodniczych.

 

Każda z powyższych urządzeń, odpowiednio ustawione i właściwie przygotowane, zapewnia możliwość efektywnego chłodzenia nawet podczas letnich miesięcy.

 

Naturalnie, im większą restauracją lub im większym lokalem gastronomicznym dysponujesz, tym większe przerób żywności posiadasz. Bardzo ważne jest abyś zadbał o odpowiednią ilość powierzchni, która posiada regulowaną temperaturę. Bardzo istotne jest to z punktu widzenia ekonomicznego, ekologicznego i etycznego.

 

Większość restauratorów, w tym najlepsi na świecie, zachęcają do przechowywania jak najmniejsze ilości żywności. Jest to oczywiście najlepszy sposób, nie zawsze jednak całą żywność idealnie zużyjesz w danym dniu. Z tego też powodu, powinieneś zainwestować w dobre urządzenia chłodnicze. Zrobić to możesz w GastroProdukt, gdzie kupisz najlepszy sprzęt, w rozsądnej cenie.

 

 

GP | Inwestycja we własną restaurację – jak inwestować w nią mądrze

Każda inwestycja niesie za sobą zarówno szanse jak i zagrożenia. Nie inaczej jest w przypadku inwestowania w branżę gastronomiczną. Szansą jest możliwość wejścia w bardzo chłonny, silny rynek, zagrożeniem jest brak potencjalnych chętnych na zakup produktów oraz zagrożenia zewnętrzne jak chociażby pandemia.

 

Jeżeli myślisz o inwestycji we własny lokal gastronomiczny i szukasz informacji na ten temat. Dobrze trafiłeś. Zapoznaj się z artykułem i być może unikniesz błędów, które można popełnić podczas tworzenia własnego lokalu gastronomicznego.

 

GP | Specjalistyczny sprzęt gastronomiczny bywa kosztowny

Niestety, wszystko co dobre lub najlepsze kosztuje. Nie inaczej jest w przypadku sprzętu gastronomicznego. Wyposażenie gastronomii, począwszy od podstawowych mebli, po zaawansowane urządzenia gastronomiczne to zawsze spory koszt.

 

Idealna inwestycja, to oczywiście inwestycja, w której jakość idzie w parze ze stosunkowo niskim kosztem. Ogromna ilość produktów, urządzeń i sprzętu na rynku, bardzo duży szum marketingowy, wbrew pozorom nie ułatwiają wykonania tego typu inwestycji. Stąd też, najlepszą rzeczą jaką możesz zrobić, to skupić się na swoim zapotrzebowaniu i na jednym dostawcy, który jest na tyle elastyczny, aby dostosować zarówno produkty jak i ceny do Twoich potrzeb. Takim dostawcą jest właśnie GastroProdukt.

 

Wyposażenie gastronomii zawsze związane jest z poniesieniem określonych wydatków. Jeżeli jednak te wydatki zostaną poniesione mądrze, sprzęt dobrany prawidłowo, wówczas kuchnia w takim lokalu ma możliwość prężnego działania, a sam lokal dosyć dobrego zarobku.

 

 

GP | Licz każdą złotówkę

W każdym biznesie, relatywnie łatwo można przeinwestować. Stracić pieniądze jest zdecydowanie łatwiej niż je zarobić. Należy zatem wziąć pod uwagę fakt, że każdy wydatek powinien być kilkukrotnie przemyślany, bez względu na jego wielkość.

 

Liczenie każdej złotówki, sprawia, że inwestycja w lokal gastronomiczny, nie tylko będzie mniej wymagająca dla portfela, ale również pozwoli Ci zabezpieczyć się finansowo na wszelkiego rodzaju problemy. Jeżeli oczekujesz, że otworzenie restauracji czy nawet niewielkiego lokalu gastronomicznego, przebiegnie bez problemów i niespodziewanych wydatków, to możesz być pewny, że się mylisz.

 

Samo wyposażenie gastronomii, to tylko część kosztów. Dochodzą bowiem inne koszty, związane z pracownikami, zaopatrzeniem, podatkami, wydatkami związanymi z opłatami bieżącymi jak czynsz, energia elektryczna czy wszelkiego rodzaju wydatki związane z ewentualnymi awariami, gdyż nawet na początku takowe mogą się zdażyć.

 

GP | Inwestuj mądrze z GastroProdukt Professional

Jeżeli chcesz inwestować mądrze, wyposażyć się w najwyższej jakości sprzęt, który dostępny jest w bardzo korzystnej cenie, to koniecznie skorzystaj z oferty GastroProdukt. Profesjonalne wyposażenie gastronomii, szeroka oferta narzędzi oraz specjalistycznego sprzętu, umożliwiają bezpieczną inwestycję, która w 100% zaspokoi Twoje oczekiwania i z pewnością pozwoli Ci ruszyć z własnym lokalem gastronomicznym dynamicznie i bez większych problemów.