0
Twój koszyk:
0,00 
Koszyk
info:Twój koszyk jest pusty.

Wilk do mięsa

Potrawy przyrządzone ze świeżo zmielonego mięsa są absolutnie wyjątkowe. Miękkie, soczyste, pyszne i fantastycznie wysmażone dania doceni nawet najbardziej wybredny smakosz. Wilk do mięsa to niezastąpiony sprzęt we wszelkiego rodzaju lokalach gastronomicznych. Maszyny dostępne w sklepie GastroProdukt Professional są urządzeniami przystosowanymi do naprawdę ciężkiej pracy. Wysoka jakość wykonania naszych produktów to gwarancja satysfakcji. Sprawdź ofertę, by wybrać idealny wilk do mielenia mięsa!

Nasze produkty

Wilk do mięsa

 

Tak zwany wilk do mięsa to maszyna przeznaczona do przetwarzania drobiu, wieprzowiny, wołowiny, baraniny, dziczyzny itp. Pokrojony surowiec jest wpychany przez wałek w kształcie ślimaka do ostrza tnącego, a stamtąd do sitka. Otwory o zróżnicowanej średnicy pozwalają uzyskać mielone o pożądanej gramaturze, które można wykorzystać do przygotowania rozmaitych dań.

 

Wyróżnia się modele wilków:

 

  • do zastosowań domowych, czyli typowe maszynki do mięsa, które pozwalają najczęściej na rozdrabnianie oraz mielenie,
  • do zastosowań w profesjonalnej gastronomii, niezwykle funkcjonalne i trwałe, a przy tym z wieloma opcjami obróbki mięs.

 

W GastroProdukt Professional wiemy, jak ważna jest praca z wysokowydajnymi maszynami. Proponujemy przemysłowe wilki do mięsa charakteryzujące się konstrukcją zewnętrzną wykonaną z trwałych, bezpiecznych i higienicznych materiałów, takich jak m.in. stal nierdzewna, które umożliwią wydajną, higieniczną oraz bezpieczną pracę.

 

Wilk gastronomiczny to proste urządzenie, którego nie sposób przecenić. Dzięki specjalnym ostrzom oraz zróżnicowanym tarkom, pozwala na mielenie mięsa i nadawanie mu określonej struktury. W ten sposób może być przygotowywane pod:

 

  • burgery i hamburgery wszelkiego rodzaju,
  • kotlety mielone,
  • farsze oraz nadzienia,
  • zróżnicowane dodatki do potraw stałych lub zup.

 

Dobry wilk do mięsa przy zastosowaniu odpowiedniego noża jest w stanie obrobić wkład w praktycznie dowolny sposób. W przypadku niektórych odmian mięsa, istotne jest nie tylko to, żeby dokonać obróbki, ale również odpowiednio je zmiękczyć, tak by po przyrządzeniu stało się kruche i delikatne. Nasze sprzęty spełnią wymagania każdego szefa kuchni i doskonale sprawdzają się w rozmaitych sytuacjach.

 

Profesjonalne maszyny do mielenia mięsa typu wilk, które oferujemy w naszym sklepie internetowym, zostały zaprojektowane z myślą o różnych potrzebach. U nas znajdziesz wiele wariantów: mniejsze – optymalne dla małych firm gastronomicznych, do użytku w sklepach spożywczych i masarniach, a także większe – odpowiednie dla dużych rzeźni, restauracji, hoteli itd.

 

Tworząc nasz asortyment zadbaliśmy o to, by oferowane sprzęty były jak najbardziej zróżnicowane pod względem wydajności. Najmniejszy wilk do mielenia mięsa pozwala na przerobienie około 150 kg w ciągu godziny. Posiadamy również maszyny o wydajności 220 kg/h, a nawet 310 kg/h. 

 

Wilki do mięsa dostępne w ofercie GastroProdukt posiadają w standardzie po dwa sita z otworami o średnicy 5 mm i 7 mm, 6 mm i 8 mm lub 7 mm i 9 mm oraz dodatkowo po dwa noże tnące. Modele są wyposażone także w specjalne lejki do nadziewania kiełbas, dzięki czemu z łatwością przerobią nie tylko wieprzowinę, wołowinę czy kurczaka, ale także przygotują farsz do wędlin.

 

Projektując maszyny do mięsa zwróciliśmy uwagę także na komfort ich użytkowania. Urządzenia są wyjątkowo proste w obsłudze, czyszczeniu i konserwacji, dlatego pracownicy bez problemu będą się na co dzień nimi posługiwać. Dzięki nim nie muszą niepotrzebnie tracić energii na ręczną obróbkę mięsa oraz mogą szybciej przejść do innych zadań, co zdynamizuje organizację pracy w kuchni. Do tego sprzęt posiada stosowne zabezpieczenia, które minimalizują ryzyko wypadku. Do każdego produktu dołączyliśmy również szczegółowe instrukcje.

 

Co więcej, jako odpowiedzialny producent mamy też na względzie kwestie ekologiczne. Nasze wilki do mielenia mięsa wyróżniają się zrównoważonym poborem energii elektrycznej, dlatego zużywają stosunkowo mało prądu, nawet przy codziennym wykorzystaniu. Ma to dobry wpływ na środowisko, ale też znacznie ogranicza koszty utrzymania sprzętu. Nasze sprzęty są więc dodatkowo ekonomiczne. Warto zwrócić na to uwagę, ponieważ w profesjonalnej gastronomii każdego dnia przez wiele godzin wykorzystuje się rozmaite urządzenia elektryczne.

 

Wilk do mielenia mięsa

 

Profesjonalny wilk do mielenia mięsa znajduje szerokie zastosowanie w rzeźniach, supermarketach, delikatesach, hotelach, restauracjach i stołówkach oraz we wszelkich innych obiektach gastronomicznych. Jak najbardziej może też sprawdzić się w domu, szczególnie w gospodarstwach zamieszkiwanych przez duże rodziny.

 

Maszyna do mięsa pozwala zaoszczędzić czas i energię, a dzięki wysokowydajnym przekładniom umożliwia optymalne rozdrobnienie przy zachowaniu nienaruszonych właściwości odżywczych. Wilki do mięsa dostępne w naszym sklepie GastroProdukt Professional są ważnymi sprzymierzeńcami w kuchni, bez których trudno się obejść.

 

Sprzęt jest prostym, ale niezwykle efektywnym urządzeniem. Główne składowe wilka do mięsa, to:

 

  • korpus centralny – część maszyny z dwoma otworami: jednym do wkładania mięsa (lej załadowczy, umieszczony w górnej części korpusu) i drugim do wyjścia (jest zamykany specjalną perforowaną płytką, przez którą przechodzi rozdrabniane mięso); 
  • wałek ślimakowy – element umieszczony wewnątrz korpusu centralnego, obracający się dzięki zasilaniu elektrycznemu. Praca przemysłowego wilka do mielenia mięsa jest w pełni zautomatyzowana, co znacznie ułatwia i przyspieszacza cały proces (w manualnych urządzeniach do użytku domowego wałek ślimakowy obraca się dzięki pracy operatora, który musi ręcznie kręcić korbą). Komponent ten jest odpowiedzialny za przesuwanie kawałków mięsa wzdłuż korpusu;
  • ostrza w kształcie gwiazdki – są usytuowane przed perforowaną płytką. Mają za zadanie rozdrabniać mięso na mniejsze kawałki;
  • blaszka perforowana – średnica otworów ma wpływ na gramaturę mielonego wkładu. Łatwa do demontażu i czyszczenia dzięki obecności wierzchniej nakrętki pierścieniowej.

 

Wilk do mielenia mięsa jest jednym z najbardziej wszechstronnych urządzeń w kuchni, a jego zastosowanie nie ogranicza się wyłącznie do przetwarzania mięsa. Dzięki takiej maszynie można przygotować mielone na burgery, klopsiki, kiełbasy i inne produkty wędliniarskie. Można je ponadto mieszać z innymi składnikami, takimi jak sól i zioła, otrzymując niepowtarzalne kombinacje smakowe. Wilk gastronomiczny z powodzeniem przemieli także ryby i warzywa (np. pomidory na przecier), tworząc podstawę dla nieskończonej ilości przepisów kulinarnych.

 

Wilk gastronomiczny

 

Wykonany ze stali nierdzewnej wilk gastronomiczny to urządzenie szczególnie odporne na uszkodzenia mechaniczne oraz wilgoć. Wmontowany system separatorów zastąpił kłopotliwe grzebienie, podatne na uszkodzenia. Na stronie GastroProdukt.pl można znaleźć szeroki wybór wilków do mielenia mięsa, w różnych wariantach wydajnościowych.

 

Dekada doświadczenia w branży gastronomicznej pozwala nam produkować meble i urządzenia kuchenne, perfekcyjnie dostosowane do potrzeb profesjonalistów. Naszą misją jest zapewnienie niezawodności, wygody i szybkości, których zawodowi kucharze codziennie potrzebują. Nawet najlepsi z najlepszych nie są w stanie w pełni wykorzystać swojego potencjału bez dostępu do odpowiednich narzędzi. Zaufały nam już tysiące lokali gastronomicznych, które są wspierane przez nas nie tylko sprzętowo, ale też przez praktyczne porady od naszych specjalistów. Nasi Klienci mogą korzystać ze wsparcia doświadczonych, wykfalifikowanych doradców z działu Obsługi Klienta, szybko odpowiadających na e-maile oraz telefony.

 

Wyposażając zaplecze lokalu w odpowiednio dobrany model wilka gastronomicznego, kucharze zyskują możliwość przygotowywania mięsa mielonego, które niejednego konesera zaskoczy swoją świeżością i głębią smaku. Przy tym nowoczesna konstrukcja sprzętu gwarantuje minimalne ubytki wagowe, dużą szybkość oraz łatwość czyszczenia.

 

Wilk gastronomiczny powinien:

 

  • być urządzeniem funkcjonalnym, łatwym w ustawieniu oraz obsłudze,
  • posiadać rozkładane wnętrze, umożliwiające jego dokładne wymycie,
  • być wykonany z dobrych gatunkowo, wytrzymałych materiałów, najlepiej ze stali nierdzewnej,
  • posiadać wymienne narzędzia, które pozwalają dostosować sposób obróbki.

 

Dobrej jakości wilk do mięsa zapewnia idealną konsystencję oraz znakomity smak, niezależnie od tego, jaki przysmak się przyrządza. Przygotowaliśmy także szeroki wachlarz odpowiednich noży i narzędzi, który umożliwiają nie tylko obróbkę, ale również można powiedzieć, że wstępną „selekcję” mięsa – pomagają usunąć wszelkie niepożądane kawałki.

 

Wilk do mielenia mięsa sprawdzi się znakomicie w restauracjach, firmach cateringowych, we wszelkich obiektach gastronomicznych oraz sklepach sprzedających produkty pochodzenia zwierzęcego. Urządzenie jest niezbędne wszędzie tam, gdzie dania mięsne stanowią podstawę oferty i dziennie przetwarza się wiele kilogramów tego surowca. W szerokiej gamie naszego sklepu dostępne są sprzęty o różnych parametrach. Jesteśmy przekonani, że każdy znajdzie u nas wilk do mięsa, który spełni wszystkie wymagania oraz oczekiwania.

 

Maszyna do mięsa

 

Maszyna do mięsa nazywana wilkiem to urządzenie, które mieli i/lub (przy zastosowaniu specjalnego narzędzia) bardzo drobno szatkuje mięso. Dodatkowo może służyć jako sprzęt do przetwarzania warzyw lub owoców, takich jak m.in. pomidory, grzyby, jagody, borówki czy jabłka. 

 

Znaczenie mięsa w kuchni w ostatnich latach nieco zmalało. Jest to wynik mody żywieniowej, a także tego, że wiele osób nie godzi się na sposób, w jaki są hodowane i zabijane zwierzęta. Pomimo tego, nadal jest bardzo ważnym elementem polskiej kuchni. Nasza kultura i historia kulinarna są związane z nim od zarania dziejów – począwszy od polowań, aż po hodowle zwierząt rzeźnych, które stały się silnym elementem polskiej gospodarki. Nic dziwnego, że mięso jest wtopione niejako w naszą rodzimą gastronomię, a Polacy uwielbiają jeść bazujące na nim potrawy. 

 

Mięso jednak, aby było smaczne, musi być nie tylko odpowiednio zapanierowane, przygotowane i poddane obróbce termicznej, ale musi również być właściwe przygotowane od strony obróbki mechanicznej. Mowa tutaj o jego mieleniu, szatkowaniu itp., co da się wykonać jedynie przy użyciu specjalistycznych maszyn, do których właśnie zalicza się m.in. wilk do mięsa.

 

Właściwe przygotowanie mięsa jako składnika potraw to bardzo ważna kwestia. Profesjonalni kucharze doskonale wiedzą, że wszelka obróbka mechaniczna powinna odbywać się „na miejscu”, czyli bezpośrednio w lokalu gastronomicznym. Należy unikać kupowania gotowego, przetworzonego mechanicznie mięsa, z prostej przyczyny – kucharz nie wie wtedy, jakiej jest jakości.

 

Prawidłowa obróbka mięsa jest wykonywana dwuetapowo. Istotnym jej elementem jest obróbka mechaniczna przy pomocy maszyny do mięsa, czyli podzielenie surowca, odpowiednie jego rozdrobnienie, ubicie itp. mające przygotować go do obróbki termicznej lub też spożycia. Przygotowanie mięsa to często:

 

  • pokrojenie na odpowiednie kawałki lub plastry, w celu np. przygotowania steku lub kotleta (tzw. kotletowanie),
  • zmielenie, dzięki czemu później można podać tatar, burgery oraz inne potrawy z mięsa mielonego,
  • poszatkowanie lub podzielenie, najczęściej przy przyrządzaniu sałatek, kanapek mięsnych czy fast foodów, takich jak np. kebab.

 

Następnie poprzez gotowanie, parowanie, pieczenie, wędzenie, smażenie itp. można nadać mięsu odpowiednią konsystencję oraz przyrządzić ostateczne danie, gotowe do spożycia.

 

Lokal serwujący przetworzone mięso powinien zaopatrzyć się we właściwy sprzęt, czyli maszyny, urządzenia oraz narzędzia do jego obróbki. Wśród nich kluczowym jest wilk gastronomiczny. Prosta, ale niezbędna maszyna do mięsa jest dosyć uniwersalnym sprzętem, powszechnie wykorzystywanym w profesjonalnej gastronomii. Cieszy się dużą popularnością, ponieważ przygotowanie dobrego mielonego wymaga:

 

  • wysokiej jakości wkładu, czyli mięsa dobrej jakości (przede wszystkim świeżego, ze sprawdzonego źródła i nie przetworzonego),
  • dokładnej obróbki mechanicznej (nie ma tu miejsca na chrząstki czy też kawałki niezdatne do spożycia),
  • dokładnego zmielenia, tak aby mięso odpowiednio komponowało się w każdym posiłku.

 

Przygotowanie smacznego mielonego wymaga doświadczenia i znacznej wiedzy kulinarnej, ale te na nic się zdają, gdy nie posiada się odpowiedniego sprzętu. Oferowane przez nas maszyny do mięsa są proste w obsłudze, niezawodne, wydajne, a przy tym dają świetne efekty.

 

Maszyna do mięsa wilk – jak o nią dbać?

 

Maszyna do mięsa typu wilk to urządzenie o prostej konstrukcji. Dzięki demontowanym elementom da się łatwo utrzymać ją w czystości. Jest to niezwykle wygodne, ponieważ praca z surowym mięsem wiąże się z koniecznością zachowania higieny na wysokim poziomie. Należy pamiętać, aby myć urządzenie po każdym użyciu i bezwzględnie dbać o to, aby nie tworzył się osad na żadnych częściach maszyny. W ten sposób dba się o bezpieczeństwo swoich klientów, a także pracowników.

 

Mięso jest niezwykle łatwo psującym się materiałem, podatnym na działanie szybko rozmnażających się drobnoustrojów. Z tego względu nasze wilki są wykonane ze stali szlachetnej, która spowalnia rozwój bakterii i grzybów. Do tego maksymalnie ułatwiliśmy czyszczenie maszyn do mięsa, poprzez odpowiednie „demodułowanie” – większa część narzędzi czy elementów jest rozbieralna, co pozwala bez problemu doczyścić je w kluczowych miejscach.

 

W pierwszej kolejności należy ściągnąć ślimak, nóż oraz sito. Wszystkie te komponenty są wykonane ze stali nierdzewnej, która jest odporna na mycie w zmywarce gastronomicznej. Następnie trzeba obmyć całość, włącznie z zewnętrzną obudową. Samo codzienne czyszczenie maszyny do mięsa jest ważne nie tylko z powodu higieny, ale również wydłużenia żywotności takiego urządzenia – zalegające resztki mogą zakłócać prace nożyków itp.

 

Prócz mycia, istotna jest również konserwacja samego urządzenia oraz narzędzi. Zalicza się do niej kontrolę, smarowanie, czyszczenie, ostrzenie narzędzi oraz noży, a także właściwe przygotowanie do pracy oraz odpowiednie utrzymanie pod kątem sprawności użytkowej. To wszystko wpisuje się w dbałość o stan urządzenia, która jest bardzo ważna z punktu widzenia efektywności działania maszyny.

 

Nasze wilki do mięsa są wykonane z najlepszych gatunkowo materiałów oraz są wyjątkowo odporne nawet na intensywne użytkowanie. Prawidłowo obsługiwane nie powinny sprawiać żadnych problemów. Zdajemy sobie jednak sprawę z tego, że w pewnym momencie może niestety dojść do awarii lub uszkodzenia sprzętu. Nasi Klienci zawsze mogą liczyć na pełne wsparcie. Wystarczy jeden telefon, by wezwać fachowców, którzy na miejscu szybko przywrócą urządzenie do działania lub zabiorą je do autoryzowanego warsztatu. Na wszystkie produkty przyznajemy gwarancję, ale zajmujemy się serwisem także po jej wygaśnięciu.

 

Zapraszamy do zapoznania się z ofertą wilków do mielenia mięsa marki GastroProdukt Professional. W razie wątpliwości zapraszamy do kontaktu — z chęcią odpowiemy na wszelkie pytania dotyczące urządzeń z naszego asortymentu. Dobry wilk to podstawa, jeśli chce się w przygotowywać naprawdę dobrej jakości mięso. Zainwestuj w nowoczesny, niezawodny sprzęt gastronomiczny!

Artykuły

Jaki okap gastronomiczny wybrać?

Okap gastronomiczny to profesjonalny sprzęt, przystosowany do pracy w wymagających warunkach. Pomaga pozbyć się oparów oraz nieprzyjemnych zapachów, ułatwiając pracę w kuchni.…
Zobacz więcej

Jak wybrać sprzęt do lokalu z kebabem?

Kebab jest jednym z najpopularniejszych fastfoodów w Polsce. Do przygotowania tego wschodniego przysmaku potrzebny jest specjalistyczny sprzęt. Jeśli ma być wydajny…
Zobacz więcej

Na co zwrócić uwagę przy wyborze mebli do kuchni gastronomicznej?

Ważnym wyposażeniem kuchni są nie tylko urządzenia, takie jak piece czy chłodziarki. Odpowiednie warunki pracy w dużej mierze można stworzyć z pomocą odpowiednich stołów i szaf,…
Zobacz więcej