Piły elektryczne do kości

Czym jest piła elektryczna do kości?

Jeśli pracujesz w kuchni czy w sklepie mięsnym ze świeżym mięsem, nie unikniesz konieczności częstego przecinania mięsa z kością. Można to oczywiście robić ręcznie, choć wymaga to wiele czasu i wysiłku. Jeśli szukasz efektywniejszego rozwiązania, koniecznie sprawdź piłę elektryczną do kości. Urządzenia tego typu są podstawowym wyposażeniem rzeźników oraz pracowników profesjonalnych kuchni oraz firm cateringowych. Te wytrzymałe maszyny cechują się bardzo wydajną pracą, a automatyczne sterowanie gwarantuje precyzję działania oraz bezpieczeństwo użytkowania. Ponadto każde cięcie piłą elektryczną do kości jest takie same, co gwarantuje równomierny efekt. Dzięki zastosowaniu piła elektryczna do kości GastroProdukt Professional, zyskujesz pewność, że przygotowanie potraw mięsnych będzie znacznie prostsze i szybsze niż do tej pory.

 

Jak używać piły elektrycznej do kości?

Przed rozpoczęciem cięcia należy najpierw ustawić wysokość piły, aby odpowiadała wysokości kawałka mięsa z kością, który ma być pocięty na mniejsze części. Ustaw też wybraną grubość, na jakie krojone będą fragmenty mięsa z kością. Piły elektryczne do kości są wyposażone w tzw. popychacz do mięsa, która czuwa na poprawnym przesuwaniem mięsa. Dźwignia ta musi być uniesiona, zanim większe kawałki mięsa, które mają zostać pokrojone, zostaną umieszczone na podstawie maszyny. Następnie opuść dźwignię tak, aby popychacz miał kontakt z mięsem, które chcesz pokroić. W tym momencie możesz włączyć urządzenie i powoli przesuwać mięso po prowadnicy za pomocą popychacza. Kontynuuj tę czynność do czasu, aż pokroisz cały kawałek mięsa, a gdy skończysz, wyłącz silnik piły do kości i odłącz urządzenie.

 

Jakie modele pił elektrycznych do kości są dostępne w asortymencie?

Każda piła elektryczna do kości ma swoje unikalne właściwości i zalety. Kluczowym czynnikiem wyboru piły elektryczne do kości jest wielkość urządzenia. Im maszyna będzie większa, tym łatwiej poradzisz sobie nawet z dużymi kawałkami mięsa. W ofercie dostępne są produkty o wysokości 16,5 cm, dzięki czemu można pokroić mięso z kością tej samej grubości. Szukasz czegoś większego? Sprawdź model większy. Jeśli raczej rzadko pracujesz z mięsem, lepszym rozwiązaniem będzie kupno mniejszego modelu piły elektrycznej do kości.

 

Na co należy zwrócić uwagę przy zakupie piły elektrycznej do kości?

Jeśli chcesz wyposażyć swoją kuchnię lub sklep mięsny w profesjonalną piłę elektryczną do kości, warto mieć na uwadze dostępną przestrzeń w pomieszczeniu. Urządzenia GastroProdukt Professional są dostępne w różnych rozmiarach, przy czym mniejsze jednostki posiadają podstawy o wymiarach 40,5 cm x 50,5 cm, w większych modelach mają one natomiast 47 cm x 58,5 cm. Powinieneś też zastanowić się nad funkcjonalnością piły elektrycznej do kości. Czy można jej używać do krojenia mrożonego mięsa? Czy silnik jest posiada wyłącznik bezpieczeństwa? Często o podjęciu decyzji dotyczącej zakupu urządzenia decydują właśnie takie czynniki, które czynią piły do kości wygodniejszymi i bezpieczniejszymi w użyciu.

 

Jak czyścić piły elektryczne do kości?

Piły elektryczne do kości używane są do krojenia surowego mięsa z kością, dlatego niezmiernie ważne jest, aby czyścić je po każdym użyciu. W tym celu należy wyłączyć maszynę i odłączyć kabel zasilający. Kiedy już to zrobisz, możesz rozpocząć właściwe czyszczenie urządzenia. Samą piłę czy popychacz do mięsa najlepiej umyć w szczotką w gorącej wodzie z mydłem. Tak samo można postąpić z blatem i podstawą piły elektrycznej do kości. Pozostałą część obudowy wystarczy oczyścić wilgotną ściereczką. Podczas mycia nie stosuj agresywnych środków czyszczących i detergentów, ponieważ mogą niekorzystnie wpłynąć na stan urządzenia lub przygotowywaną żywność.