Mięso jest bardzo ważnym elementem polskiej kuchni. Nasza kultura i historia kulinarna jest związana z mięsem, począwszy od polowań i dziczyzny, aż po hodowle zwierząt rzeźnych, które stały się silnym elementem polskiej gospodarki.

 

Nic dziwnego, że mięso jest wtopione niejako w polską gastronomię, a Polacy uwielbiają jeść potrawy mięsne. Mięso jednak, aby było smaczne, musi być nie tylko odpowiednio zapanierowane, przygotowane i poddane obróbce termicznej, ale musi również być właściwe przygotowane od strony obróbki mechanicznej. Mowa tutaj o jego mieleniu, szatkowaniu czy innej obróbce, a wykonać ją można przy użyciu specjalistycznych maszyn, do których zalicza się na przykład wilk do mięsa.

 

GP | Mielenie i szatkowanie mięsa – czym i jak

 

Mięso, jeżeli ma być smaczne i przede wszystkim aromatyczne, nie tylko musi być odpowiednio przyprawione i poddane odpowiedniej obróbce termicznej. Musi być ono właściwie przygotowane pod kątem jego podzielenia.

 

Do przygotowania mięsa najlepiej nadaje się maszynka do mięsa, czyli wilk do mięsa. Wyróżnia się:

  • wilki do zastosowań w profesjonalnej gastronomii, niezwykle funkcjonalne i trwałe, a przy tym z wieloma opcjami obróbki mięs,
  • wilki do zastosowań domowych, czyli typowe maszynki do mięsa, które pozwalają najczęściej na rozdrabnianie oraz mielenie mięsa.

 

Dobry wilk do mięsa przy zastosowaniu odpowiedniego noża jest w stanie obrobić mięso w praktycznie dowolny sposób. W przypadku niektórych mięs, istotne jest nie tylko to, żeby dokonać obróbki, ale również odpowiednio zmiękczyć mięso, które po przyrządzeniu staje się wówczas bardzo kruche i delikatne.

Mielenie, szatkowanie czy też drobne krojenie najlepiej więc wykonać dobrym wilkiem do mięsa.

 

GP | Wilk do mięsa w profesjonalnej gastronomii

 

Profesjonalna gastronomia i kuchnia rządzą się swoimi prawami. Przygotowanie posiłku dla siebie i dla rodziny to coś innego, niż przygotowanie posiłku dla gości, którzy za to płacą. Nawet jeśli we własnej kuchni danie nie wyjdzie, niebo się nie zawali, problem pojawi się jednak, gdy takie danie nie wyjdzie w restauracji. Dlatego w profesjonalnej gastronomii niezbędny jest wysokiej jakości sprzęt, również wilk do mięsa.

 

Wilk do mięsa dla branży gastronomicznej to już sprzęt, który musi poradzić sobie ze sporymi wyzwaniami. Mięso musi być idealnie przygotowane, a także nie może w nim być ani grama „niepożądanych” elementów jak chrząstki czy bardzo tłuste kawałki. Producenci przygotowali zatem szeroki wachlarz odpowiednich noży i narzędzi do wilków, który pozwala nie tylko na obróbkę, ale również można powiedzieć wstępną selekcję mięsa. Dobry wilk to podstawa jeśli chce się w swojej restauracji przygotowywać naprawdę dobrej jakości mięso.

 

Wilk do mięsa gastroprodukt.pl