0
Twój koszyk:
0,00 
Koszyk
info:Twój koszyk jest pusty.

Pojemniki GN

W gastronomii przechowywanie żywności jest bardzo ważną kwestią, która ma ogromny wpływ na jakość potraw oraz bezpieczeństwo gości i pracowników. Z tego względu koniecznie powinno się wykorzystywać specjalne pojemniki GN (ang. Gastro Norm), które są przystosowane do wymiarów sprzętów AGD, a do tego spełniają wszystkie wymogi sanitarne. W naszej ofercie dostępne są solidne, praktyczne modele w różnych wariantach, idealne do obróbki żywności, a także przechowywania produktów spożywczych, półproduktów, gotowych dań itp. Zainwestuj w najlepsze pojemniki GN do gastronomii!

Nasze produkty

Pojemniki GN

 

Marka GastroProdukt Professional wyznacza standardy w branży gastronomicznej. Pojemniki GN, czyli Gastro Norm, to najbardziej uniwersalny i najszerzej rozpowszechniony system, ujednolicający wymiary pojemników używanych do przechowywania, gotowania, podgrzewania i wystawiania żywności. Większość urządzeń kuchennych, w tym m.in. piece, piekarniki, bemary, szafy i witryny chłodnicze, produkowane są z uwzględnieniem wymiarów omawianego systemu GN. Z tego względu nasze pojemniki mają następujące wymiary: (ułamek oznacza stosunek wymiarów do standardowych, „podstawowych”, które wynoszą 530 mm długości i 325 mm szerokości):

 

  • GN 1/1 – 530 × 325 mm,
  • GN 1/2 – 325 × 265 mm,
  • GN 1/3 – 325 × 176 mm,
  • GN 1/4 – 265 × 163 mm,
  • GN 1/6 – 176 × 162 mm,
  • GN 1/9 – 108 × 176 mm, 
  • GN 2/1 – 650 × 530 mm,
  • GN 2/3 – 354 × 325 mm,
  • GN 2/4 – 162 × 530 mm.

 

Standaryzowane są nie tylko szerokość i długość, ale też głębokość. W GastroProdukt dostępne są różnorodne warianty pojemników GN, od płytkich (2 mm), aż do dość wysokich (200 mm). Można w nich zmieścić aż do 18 l żywności.

 

Pojemnik GN to tak naprawdę skrót, obejmujący cały wachlarz naczyń służących do przechowywania i obróbki produktów spożywczych. Niezależnie od profilu lokalu gastronomicznego, czy rodzaju serwowanych dań, są niezastąpione w każdej kuchni i na zapleczu. Powszechnie wykorzystuje się je w m.in.:

 

  • restauracjach,
  • hotelach,
  • pubach i barach,
  • bistrach,
  • food truckach,
  • jadłodajniach i stołówkach,
  • firmach cateringowych,
  • firmach zajmujących się produkcją i przetwórstwem żywności.

 

Każdy z naszych pojemników GN został wykonany z najwyższą dbałością o szczegóły. Dzięki wieloletniemu doświadczeniu w branży byliśmy w stanie stworzyć linię produktów, które wpisują się w realne potrzeby osób pracujących w gastronomii. Każdy model jest niezwykle praktyczny, a go tego wytrzymały, dlatego przez wiele lat zachowuje swoje właściwości i nienaganny, schludny wygląd.

 

Wśród zastosowań pojemników gastronomicznych można wymienić:

 

  • przechowywanie produktów spożywczych (np. mięs, owoców morza, nabiału, warzyw i owoców, grzybów – w tym też już po wstępnej obróbce, co znacznie usprawnia przygotowywanie dań),
  • przechowywanie półproduktów,
  • przechowywanie dań i dodatków (m.in. zup, gulaszy, potrawek, sosów),
  • pieczenie, smażenie,
  • prezentowanie i serwowane gotowych dań (np. w bufecie, na szwedzkim stole).

 

Zachęcamy do zapoznania się z naszą zróżnicowaną ofertą, w której znajduje się szeroki wybór pojemników GN, występujących w wielu formach i rozmiarach. Osobno sprzedajemy także pokrywki z różnymi modyfikacjami, umożliwiającymi inne niż standardowe zastosowania.

 

Pojemniki gastronomiczne

 

Pojemniki gastronomiczne naszej produkcji są wykonane wyłącznie z materiałów najwyższej klasy. Pozwoliło nam to stworzyć naczynia, których jakość docenią nawet najbardziej wymagający profesjonaliści. Wykorzystujemy stal nierdzewną, dzięki której są niezwykle odporne na uszkodzenia mechaniczne, a także bardzo wysokie (300°C) oraz niskie (-40°C) temperatury. Jest to również metal, któremu nie straszne są żrące substancje czyszczące, naturalne kwasy zawarte w żywności, promieniowanie UV, wilgoć czy korozja.

 

Ogromną zaletą naszych pojemników gastronomicznych jest też to, że są niezwykle higieniczne. Unikalne właściwości stali nierdzewnej (nie bez powodu nazywanej też chirurgiczną) sprawiają, że ogranicza rozwój bakterii, wirusów, grzybów i innych szkodliwych mikrobów. Dzięki temu przy przechowywaniu produktów spożywczych w odpowiednich warunkach można mieć pewność, że na długo zachowają świeżość.

 

Co więcej, z pojemnikami gastronomicznymi da się zaoszczędzić sporo czasu. Obsługa z pewnością je polubi, ponieważ są bardzo łatwe w czyszczeniu, nie wymagają specjalnej konserwacji, a także minimalizują ryzyko wypadku (są łatwe w przenoszeniu, nie przeciekają, nie pękają, nie wyślizgują się z rąk itp.). Ich jednolita powierzchnia oraz łagodne krawędzie ułatwiają utrzymanie ich w czystości. Do tego jak najbardziej są przystosowane do mycia w zmywarce (gastronomicznej czy kapturowej). Ponieważ stal jest odporna na środki chemiczne, można stosować do tego standardowe detergenty i nie trzeba inwestować w żadne dodatkowe, kosztowne preparaty.

 

Pojemniki gastronomiczne to niezbędne ogniwo w każdej kuchni, nawet tej najmniejszej. Można je układać jeden na drugim, co pozwala zaoszczędzić cenną przestrzeń. Kiedy zaś są nieużywane, da się je sztaplować. Przy tym są lekkie i poręczne, dlatego z łatwością można je przekładać, przenosić oraz transportować.

 

Warto też zwrócić uwagę na gustowny design naszych pojemników GN. Ich prosty, klasyczny, minimalistyczny wygląd doskonale dopasowuje się do standardowych sprzętów i wyposażenia kuchni gastronomicznej. Prezentują się schludnie i profesjonalnie. Z ich pomocą można stworzyć estetyczne, zadbane warunki, w których będzie się z przyjemnością pracować. 

 

Pojemniki GN perforowane

 

W naszej ofercie dostępne są także specjalne pojemniki GN perforowane, czyli warianty z niewielkimi otworami w ściankach bocznych. Zapewniają optymalną wentylację, dlatego doskonale sprawdzają się podczas przechowywania produktów spożywczych, a także podczas pieczenia i smażenia (również w piecu konwekcyjno-parowym). Oferowane przez nas produkty to jedne z najbardziej wytrzymałych i funkcjonalnych naczyń gastronomicznych na rynku. 

 

Solidna konstrukcja pojemników GN perforowanych z niezwykle trwałej stali nierdzewnej 18/10, gwarantuje niewrażliwość na uszkodzenia mechaniczne, a dodatkowo zapewnia odporność na szkodliwe oddziaływanie wielu czynników zewnętrznych. Dzięki temu przez naprawdę długi czas można z powodzeniem z nich korzystać – doskonale znoszą nawet intensywną eksploatację.

 

Seria naczyń z otworami również nadaje się do stosowania w lodówkach i piecach konwekcyjnych, a także bemarach i podgrzewaczach. Zaprojektowaliśmy nasze pojemniki GN perforowane, skupiając się przede wszystkim na ergonomii. Takie podejście zaowocowało pięknym, ponadczasowym designem, przejawiającym się między innymi w lekko zaokrąglonych krawędziach. Rozwiązanie to znacznie podnosi komfort uchwytu, łatwość w utrzymaniu czystości, a także bezpieczeństwo podczas przenoszenia pojemnika. 

 

Przemyślana konstrukcja pozwala na składowanie piętrowe, co przynosi duże oszczędności przestrzenne, kiedy naczynia nie są używane. Ponadto, dla przyspieszenia pracy w zapleczu kuchennym, zadbaliśmy o możliwość mycia pojemników GN perforowanych w zmywarkach. Odpowiednio dobrany tryb pozwala dokładnie usunąć resztki jedzenia z otworów. 

 

Pojemniki GN do gastronomii

 

Pojemniki GN do gastronomii są bez wątpienia obowiązkowym elementem wyposażenia kuchni. Nie ma sensu na nich oszczędzać, ponieważ tańsze zamienniki, np. wykonane z tworzyw sztucznych niskiej jakości, są niepraktyczne, nietrwałe i niehigieniczne. Ostatecznie trzeba częściej je wymieniać, więc w efekcie można wydać więcej niż na profesjonalne modele ze stali. Dłuższa żywotność sprawia, że ich cena zwraca się z czasem.

 

Zanim jednak podejmie się decyzję o zakupie pojemników GN do gastronomii, trzeba odpowiednio oszacować zapotrzebowanie na takie wyposażenie. Przede wszystkim znaczenie mają:

 

  • liczba – pojemników nie może być zbyt mało, ale też nie ma sensu przesadnie kupować ich na zapas. Trzeba postarać się ocenić, jak dużo produktów będzie przechowywanych i poddawanych obróbce przy standardowym i maksymalnym obłożeniu lokalu;
  • rozmiar – pojemniki muszą mieć oczywiście odpowiednie wymiary, tak by były w stanie pomieścić produkty spożywcze, a przy tym by dało się je umieścić w wybranym miejscu (w szafie chłodniczej, w szufladzie, na blacie, w piecu, w bemarze, w stojaku itp.);
  • typ – w jednych przypadkach lepiej sprawdzają się klasyczne modele (np. do podawania zup czy przechowywania mięs), a w innych specjalne pojemniki GN perforowane (np. świeżo posiekane warzywa, grzyby);
  • rodzaj zamknięcia – do pojemników można dokupić różne pokrywki, od klasycznych stalowych, aż do specjalnych modeli z uszczelkami i/lub otworami na chochlę.

 

Niedoposażone lub, co gorsza, wyposażone w słabej jakości naczynia i urządzenia zaplecze może zniweczyć starania nawet najlepszego zespołu kucharzy. Sfrustrowana załoga, niezadowoleni z jakości jedzenia klienci i konieczność ciągłych napraw lub zakupów, to tylko niektóre z potencjalnych konsekwencji marnego wyposażenia. Na szczęście nie każdy musi godzić się na kompromisy w tej materii. Zakup zestawu pojemników GN do gastronomii to niezwykle opłacalna inwestycja, która pozwala podnieść poziom serwowanych dań.

 

W GastroProdukt dbamy nie tylko o wysoką jakość produktów, ale też najwyższy poziom Obsługi Klienta. Zapewniamy pełne wsparcie na każdym etapie realizacji. Gwarantujemy też niezbędną pomoc w przypadku jakichkolwiek kłopotów z pojemnikami GN do gastronomii. W razie zagubienia pokrywki czy uszkodzenia produktu szybko dostarczymy zamienniki. Na bieżąco uzupełniamy oraz rozszerzamy nasz asortyment, dlatego warto regularnie do nas zaglądać.

 

Do tego proponujemy niezwykle przystępne ceny oraz często organizujemy różne obniżki, promocje, akcje rabatowe itp. Robiąc u nas zakupy niezwykle korzystnie skompletujesz wyposażenie do kuchni, sporo oszczędzając. Dodatkowo przy okazji możesz dobrać inne niezbędne akcesoria, a także specjalistyczny sprzęt AGD, m.in. szafy chłodnicze, piece konwekcyjno-parowe czy zmywarki gastronomiczne.

 

W razie jakichkolwiek wątpliwości, zachęcamy do kontaktu ze naszymi specjalistami, którzy z przyjemnością odpowiedzą na pytania, a także doradzą w kwestii doboru najlepszego wyposażenia. Zainwestuj w solidne, funkcjonalne, a do tego estetyczne pojemniki GN marki GastroProdukt. Zadbaj o świeżość produktów oraz pyszny smak i zachwycający aromat swoich potraw, zapewniając niezbędne sprzęty swoim pracownikom!

Artykuły

Jaki okap gastronomiczny wybrać?

Okap gastronomiczny to profesjonalny sprzęt, przystosowany do pracy w wymagających warunkach. Pomaga pozbyć się oparów oraz nieprzyjemnych zapachów, ułatwiając pracę w kuchni.…
Zobacz więcej

Jak wybrać sprzęt do lokalu z kebabem?

Kebab jest jednym z najpopularniejszych fastfoodów w Polsce. Do przygotowania tego wschodniego przysmaku potrzebny jest specjalistyczny sprzęt. Jeśli ma być wydajny…
Zobacz więcej

Na co zwrócić uwagę przy wyborze mebli do kuchni gastronomicznej?

Ważnym wyposażeniem kuchni są nie tylko urządzenia, takie jak piece czy chłodziarki. Odpowiednie warunki pracy w dużej mierze można stworzyć z pomocą odpowiednich stołów i szaf,…
Zobacz więcej