Żołnierze muszą być w pełni sił do ćwiczeń i treningów, dlatego bardzo ważne jest, by zdrowo się odżywiali. Jak powinna być wyposażona kuchnia, w której każdego dnia przygotowywane są dania dla dziesiątek czy nawet setek rekrutów? Wyjaśniamy, dlaczego warto montować piece konwekcyjno-parowe w jednostkach wojskowych!

 

Piece konwekcyjno-parowe w jednostkach wojskowych

 

Piece konwekcyjno-parowe w jednostkach wojskowych to proste, wygodne, wydajne rozwiązanie. Sprzęt tego typu to urządzenia przeznaczone do użytku przemysłowego, dostosowane do intensywnej eksploatacji. Maszyny bezawaryjnie pracować nawet i całą dobę. Wykazują długą żywotność, są niezawodne i proste w obsłudze.

Bardzo ważne są też zdecydowanie większe wymiary pieców konwekcyjno-parowych w jednostkach wojskowych. Dzięki nim można jednocześnie przygotowywać znacznie większą ilość żywności – mięsa, warzyw czy pieczywa. W ten sposób da się skrócić cały proces gotowania i szybciej wydawać posiłki głodnym zastępom żołnierzy.

Standardowe piekarniki dedykowane do użytku domowego zupełnie nie sprawdziłyby się w takich warunkach. Nie tylko mają zbyt małą pojemność, ale są też zdecydowanie bardziej podatne na awarie i uszkodzenia. Do tego często ich design często jest skupiony na wyglądzie, przez co cierpi funkcjonalność. Wojskowa kuchnia ma działać szybko, a przy tym być czysta i bezpieczna dla wszystkich pracowników. To pozwala osiągnąć tylko profesjonalny sprzęt.

 

Zalety pieców konwekcyjno-parowych w wojsku

 

Liczne zalety pieców konwekcyjno-parowych w wojsku sprawiają, że sprzęt tego typu jest coraz częściej montowany w kuchniach jednostek wojskowych. Warto zainwestować w takie urządzenia, ze względu na:

  • pojemność – duże piece pomieszczą pojemniki z wieloma kilogramami żywności, przez co pozwalają szybko przyrządzić dania dla kilkudziesięciu czy nawet kilkuset osób. Dzięki temu żaden oddział nie musi zbyt długo czekać na posiłek;
  • wytrzymałość – urządzenia przeznaczone do użytku przemysłowego to odporny sprzęt, który może nieustannie pracować przez wiele godzin. Przez to gwarantuje, że zawsze będzie gotowy do pieczenia, a ewentualne awarie nie będą zakłócać pracy kuchni;
  • wydajność i oszczędność – przemysłowy sprzęt gastronomiczny jest projektowany w taki sposób, by pozwalał przygotowywać maksymalnie dużo potraw w możliwie najkrótszym czasie i przy najniższych kosztach. Urządzenia optymalizują zużycie energii elektrycznej oraz wody. Do tego wykazują długą żywotność i bardzo rzadko wymagają interwencji fachowców, dzięki czemu zwalniają z wydatków na naprawy/prace konserwacyjne;
  • prostą obsługę – intuicyjny interfejs sprawia, że każdy poradzi sobie z dostosowaniem ustawień gotowania. Do tego wbudowana książka kucharska umożliwia swobodną rotację personelu;
  • zdrowie i smak – przygotowywanie potraw w piecach konwekcyjno-parowych pozwala ograniczyć ilość tłuszczu dodawanego do posiłków. Do tego metoda ta zmniejsza ubytek witamin i mikroelementów, przy zachowaniu soczystości, zapachu oraz smaku żywności. Przez to posiłki są nie tylko zdrowe, ale też smaczne, co podnosi jakość życia żołnierzy.

Do największych zalet pieców konwekcyjno-parowych w wojsku można też zaliczyć to, że posiadają szereg zabezpieczeń oraz są wyjątkowo proste w czyszczeniu i konserwacji.

 

 

Na co zwrócić uwagę?

 

Przy wyborze pieców konwekcyjno-parowych do jednostki wojskowej przede wszystkim warto zwrócić uwagę na:

 

Gdzie zamówić sprzęt?

 

Właśnie zastanawiasz się, gdzie zamówić sprzęt do jednostki? Najlepiej wybrać profesjonalnego producenta, który specjalizuje się w urządzeniach tego typu. Tylko wtedy ma się pewność, że piece spełnią wszystkie wymagania i będą sprawdzać się bez zarzutu.

Zapraszamy do zapoznania się z pełną ofertą GastroProdukt. W razie pytań chętnie służymy pomocą – zapraszamy do kontaktu telefonicznego lub mailowego. Nasi konsultanci dokładnie wszystko wyjaśnią oraz pomogą wybrać najlepszy sprzęt. Zadbaj o podstawy, inwestując w profesjonalne piece konwekcyjno-parowe w jednostkach wojskowych!