Żołnierze muszą być w pełni sił do ćwiczeń i treningów, dlatego bardzo ważne jest, by zdrowo się odżywiali. Jak powinna być wyposażona kuchnia, w której każdego dnia przygotowywane są dania dla dziesiątek czy nawet setek rekrutów? Wyjaśniamy, dlaczego warto montować piece konwekcyjno-parowe w jednostkach wojskowych!
Piece konwekcyjno-parowe w jednostkach wojskowych
Piece konwekcyjno-parowe w jednostkach wojskowych to proste, wygodne, wydajne rozwiązanie. Sprzęt tego typu to urządzenia przeznaczone do użytku przemysłowego, dostosowane do intensywnej eksploatacji. Maszyny bezawaryjnie pracować nawet i całą dobę. Wykazują długą żywotność, są niezawodne i proste w obsłudze.
Bardzo ważne są też zdecydowanie większe wymiary pieców konwekcyjno-parowych w jednostkach wojskowych. Dzięki nim można jednocześnie przygotowywać znacznie większą ilość żywności – mięsa, warzyw czy pieczywa. W ten sposób da się skrócić cały proces gotowania i szybciej wydawać posiłki głodnym zastępom żołnierzy.
Standardowe piekarniki dedykowane do użytku domowego zupełnie nie sprawdziłyby się w takich warunkach. Nie tylko mają zbyt małą pojemność, ale są też zdecydowanie bardziej podatne na awarie i uszkodzenia. Do tego często ich design często jest skupiony na wyglądzie, przez co cierpi funkcjonalność. Wojskowa kuchnia ma działać szybko, a przy tym być czysta i bezpieczna dla wszystkich pracowników. To pozwala osiągnąć tylko profesjonalny sprzęt.
Zalety pieców konwekcyjno-parowych w wojsku
Liczne zalety pieców konwekcyjno-parowych w wojsku sprawiają, że sprzęt tego typu jest coraz częściej montowany w kuchniach jednostek wojskowych. Warto zainwestować w takie urządzenia, ze względu na:
- pojemność – duże piece pomieszczą pojemniki z wieloma kilogramami żywności, przez co pozwalają szybko przyrządzić dania dla kilkudziesięciu czy nawet kilkuset osób. Dzięki temu żaden oddział nie musi zbyt długo czekać na posiłek;
- wytrzymałość – urządzenia przeznaczone do użytku przemysłowego to odporny sprzęt, który może nieustannie pracować przez wiele godzin. Przez to gwarantuje, że zawsze będzie gotowy do pieczenia, a ewentualne awarie nie będą zakłócać pracy kuchni;
- wydajność i oszczędność – przemysłowy sprzęt gastronomiczny jest projektowany w taki sposób, by pozwalał przygotowywać maksymalnie dużo potraw w możliwie najkrótszym czasie i przy najniższych kosztach. Urządzenia optymalizują zużycie energii elektrycznej oraz wody. Do tego wykazują długą żywotność i bardzo rzadko wymagają interwencji fachowców, dzięki czemu zwalniają z wydatków na naprawy/prace konserwacyjne;
- prostą obsługę – intuicyjny interfejs sprawia, że każdy poradzi sobie z dostosowaniem ustawień gotowania. Do tego wbudowana książka kucharska umożliwia swobodną rotację personelu;
- zdrowie i smak – przygotowywanie potraw w piecach konwekcyjno-parowych pozwala ograniczyć ilość tłuszczu dodawanego do posiłków. Do tego metoda ta zmniejsza ubytek witamin i mikroelementów, przy zachowaniu soczystości, zapachu oraz smaku żywności. Przez to posiłki są nie tylko zdrowe, ale też smaczne, co podnosi jakość życia żołnierzy.
Do największych zalet pieców konwekcyjno-parowych w wojsku można też zaliczyć to, że posiadają szereg zabezpieczeń oraz są wyjątkowo proste w czyszczeniu i konserwacji.
Na co zwrócić uwagę?
Przy wyborze pieców konwekcyjno-parowych do jednostki wojskowej przede wszystkim warto zwrócić uwagę na:
- jakość wykonania – sprzęt ze stali nierdzewnej i innych dobrych gatunkowo materiałów jest odporny na użytkowanie oraz szkodliwe czynniki zewnętrzne, co zwiększa jego niezawodność i wydłuża żywotność;
- funkcjonalność – piece przede wszystkim powinny być praktyczne. Z tego względu ciekawym rozwiązaniem będzie np. model z wbudowanym systemem mycia Piec Konwekcyjno Parowy GP | VENIX - 20 x 1/1GN VENEXIA - dotykowy | sonda | system myjący | PREMIUM;
- innowacyjność – nowoczesne urządzenia posiadają szereg ciekawych funkcji i udogodnień, jak np. model Piec Konwekcyjno Parowy GP | VENIX - 40 x 1/1GN VENEXIA - dotykowy | sonda | system myjący | PREMIUM został wysposażony w system Android z możliwością łączenia z Wi-Fi oraz z chmurą VENIX, co umożliwia zdalne sterowanie i nadzorowanie sprzętu;
- możliwość przygotowania trzech różnych potraw jednocześnie – zrównoważone posiłki powinny składać się z kilku produktów, często z zupełnie różnych grup żywności. Najbardziej praktyczne są piece, które posiadają system niedopuszczający do mieszania się zapachów;
- wielkość – na rynku dostępne są modele o różnej pojemności i wymiarach, co trzeba odpowiednio dostosować do potrzeb danej jednostki oraz metrażu kuchni. Przy mniejszych oddziałach doskonale sprawdzi się np. Piec Konwekcyjno Parowy GP | VENIX - 12 x 1/1GN VENEXIA - dotykowy | sonda | system myjący | PREMIUM.
Gdzie zamówić sprzęt?
Właśnie zastanawiasz się, gdzie zamówić sprzęt do jednostki? Najlepiej wybrać profesjonalnego producenta, który specjalizuje się w urządzeniach tego typu. Tylko wtedy ma się pewność, że piece spełnią wszystkie wymagania i będą sprawdzać się bez zarzutu.
Zapraszamy do zapoznania się z pełną ofertą GastroProdukt. W razie pytań chętnie służymy pomocą – zapraszamy do kontaktu telefonicznego lub mailowego. Nasi konsultanci dokładnie wszystko wyjaśnią oraz pomogą wybrać najlepszy sprzęt. Zadbaj o podstawy, inwestując w profesjonalne piece konwekcyjno-parowe w jednostkach wojskowych!