Prowadzenie własnej restauracji to ogromny wydatek i wysiłek. Z tego względu na początku warto wziąć pod uwagę stworzenie małego lokalu gastronomicznego. Bistro można otworzyć stosunkowo szybko i małym kosztem, a do tego łatwiej jest nim zarządzać i tym samym uczyć się fachu. Liczne korzyści daje budka z kurczakami – zyski, szansę na zdobycie klientów itp. Podpowiadamy, jak ją założyć!

 

Rożno do kurczaka to nie wszystko – kluczem jest lokalizacja

 

Skoro otworzenie własnego bistro, którego podstawą ma być rożno do kurczaka stało się celem biznesowym, trzeba pamiętać o tym, że niezwykle ważna jest lokalizacja. To pod nią dobiera się:

 

  • menu – rodzaj posiłków i sposób ich podawania,
  • zakres oferty – obsługa na miejscu, na wynos, na dowóz czy mieszana,
  • cenę oraz dostępność dań.

 

Lokalizacje, które znajdują się blisko centrów dużych miast, np. dworce autobusowe i kolejowe, centra handlowe czy uliczki przy starym rynku, to idealne miejsca na oferowanie szybkich posiłków bazujących na mięsie przyrządzanym na rożnie do kurczaka. Patrząc po ilości fast foodów oraz innych podobnych lokali gastronomicznych, świeży pieczony drób może być ciekawą odmianą, która przyciągnie klientów. Budka będzie wówczas przynosić zyski, jak zresztą każde bistro, w którym można zjeść tanio, szybko i smacznie.

 

Dobry i funkcjonalny sprzęt – jak wybrać najlepsze rożno do kurczaka?

 

Chcąc prowadzić własny bistro bar, prócz lokalizacji niezbędne jest posiadanie odpowiedniego sprzętu. Wyposażenie to najpoważniejszy wydatek przy otwieraniu lokalu tego typu. Najważniejszy jest oczywiście rożen do kurczaka. 

 

Zakup urządzenia dobrej jakości pozwala przygotowywać posiłki szybko, smacznie i przede wszystkim w higienicznych warunkach. Mogłoby się wydawać, że wystarczy wybrać dowolny model rożna do kurczaka. W rzeczywistości trzeba go odpowiednio dobrać do swoich potrzeb. Przede wszystkim powinno się zwrócić uwagę na:

 

  • pojemność i wydajność, które powinny być dostosowane do potrzeb lokalu (mając w perspektywie obsługę kilkudziesięciu osób w godzinach szczytu, nie ma sensu kupować sprzętu za kilkaset tysięcy złotych),
  • łatwość w utrzymaniu czystości (rożno do kurczaka brudzi się bardzo szybko i trudno jest je doczyścić. Odpowiednie wykonanie znacząco to ułatwia i pozwala zachować czystość),
  • moc (jest ważna dla szybkiego, a przy tym równego, dokładnego pieczenia),
  • wydajność elektryczną (rożen do kurczaka powinien pobierać jak najmniej energii, możliwie jak najlepiej ją wykorzystując. Przy tym nie może być oczywiście ani zbyt słaby, ani zbyt mocny).

 

Inwestycja w dobrzej jakości rożno do kurczaka pozwala sporo zaoszczędzić już na samym początku działalności, a do tego daje szansę na wymierne zyski. Aby osiągnąć sukces, trzeba jednak umiejętnie oszacować możliwości finansowe i wybrać model dostosowany do swoich potrzeb. Zapoznaj się z ofertą GastroProdukt – u nas znajdziesz pełne wyposażenie, które musi posiadać profesjonalna budka z kurczakiem!