Profesjonalna gastronomia czyli restauracje, mniejsze lokale gastronomiczne, a nawet fast foody czy food trucki, to miejsca, od których oczekuje się możliwości zamówienia i zjedzenia smacznego posiłku. W profesjonalnej gastronomii nie ma miejsca na półśrodki, nie ma tam też miejsca na słabej jakości sprzęt. Nawet urządzenia, które pozornie wykorzystywane są tylko okresowo lub też eksploatowane są znacznie rzadziej, muszą być przeznaczone do zastosowań gastronomicznych. Profesjonalna gofrownica to właśnie urządzenie, które zostało zaprojektowane, skonstruowane i wykonane z myślą nie tylko o dużych restauracjach, ale również o malutkich food truckach. Wszędzie tam, gdzie przyrządza się posiłki dla gości i klientów i wszędzie tam, gdzie liczy się jakość tych posiłków.

 

GP | Profesjonalna gofrownica a gofrownica do domowego użytku – podstawowe różnice

Chcąc znać możliwości profesjonalnego sprzętu dla profesjonalnej gastronomii, wystarczy porównać go z tym, który dedykowany jest domowym kuchniom. Profesjonalna gofrownica, to urządzenie, które jest kilkukrotnie większe niż gofrownica domowa, umożliwia pieczenie gofrów kilkukrotnie szybciej, posiada grzałki o mocy 3 kW, podczas gdy gofrownice domowe posiadają grzałki o mocy maksymalnie 1,5 kW. Gofrownica do profesjonalnych zastosowań jest to również urządzenie, które cechuje się większą funkcjonalnością, głównie opartą o nowoczesną elektronikę.

 

Widoczna jest również jakość wykonania. W przypadku gofrownicy profesjonalnej, korpus wykonany jest z grubej stali nierdzewnej, wraz z wykończeniami z tworzyw sztucznych. Gofrownice do domowego użytku nie potrzebują grubego korpusu, gdyż ich temperatura pracy jest zdecydowanie niższa, przez co korpus wykonany jest z cieniutkiej blachy nierdzewnej, a wykończenia z tworzyw sztucznych są zupełnie innej jakości.

 

Konstrukcja zewnętrzna, podzespoły oraz technologia, to nie wszystko co wyróżnia profesjonalne gofrownice do profesjonalnych zastosowań. Istotna jest również cena, zakres serwisu oraz gwarancja. To elementy, których nie widać gołym okiem i nie łatwo je porównać, ale są one bardzo istotne. Koszt profesjonalnej gofrownicy to minimum 1500 zł, koszt gofrownicy do domowego użytku zaczyna się już od 150 zł. Widać różnicę i 10krotną.

 

GP | Profesjonalna gofrownica – ciekawe funkcje, parametry oraz zastosowanie

Profesjonalna gofrownica to urządzenie, którego zastosowanie związane jest z profesjonalną gastronomią. Począwszy od dużych restauracji, aż po malutkie food trucki, wszędzie gdzie serwuje się gofry, warto zadbać o dobry sprzęt do ich przyrządzania. Profesjonalna gofrownica będzie w tym przypadku wręcz idealna.

 

Jeśli chodzi o funkcję takiej gofrownicy, to skupiają się one nie tylko na wypieku, ale także na samym działaniu urządzenia. Tryb czuwania, tryb oszczędny, stopniowe zwiększanie temperatury, kontrola temperatury, czas wypieku, te funkcje posiadają profesjonalne gofrownice i ciężko ich szukać w tych przeznaczonych do domowego użytku.

 

Jeśli zaś chodzi o parametry to na uwagę zasługują:

  • moc nominalna urządzenia, związana z mocą grzałki oraz zapotrzebowaniem na energię elektryczną,
  • szybkość nagrzewania się płyt grzewczych,
  • szybkość chłodzenia płyt grzewczych,
  • kontrola wzrostu temperatury oraz wartości maksymalnej temperatury.

 

Profesjonalna gofrownica to urządzenie, które ze względu na wielkość i cenę nie znajdzie zastosowań w domowych kuchniach. Jest to duża gofrownica do wypieku nawet kilku gofrów jednocześnie. Wielkość, cena, a także konstrukcja urządzenia i zapotrzebowanie na energię sprawia, że profesjonalne gofrownice mają ściśle zastosowanie wyłącznie w profesjonalnej gastronomii.

 

Gofrownica profesjonalna gastroprodukt.pl