Bemar to urządzenie kuchenne, wykorzystywane do podgrzewania potraw, aby utrzymać pożądaną temperaturę serwowanych dań. Powszechnie wykorzystuje się je w gastronomii – w bufetach, restauracjach, ale też podczas cateringów na różnych wydarzeniach. W ofercie dostępne są bemary w różnych rozmiarach i kształtach, dzięki czemu każdy może znaleźć model odpowiadający swoim potrzebom. Sprawdź najważniejsze informacje o bemarach i ich przeznaczeniu.

Co to jest bemar i do czego służy?

Na początek ciekawostka – bemar (z francuskiego bain-marie) to urządzenie wynalezione już w starożytności. Za jego twórczynię uznaje się Marię Prorokinię, która była alchemiczką. Sprzęt ten pierwotnie służył do delikatnego podgrzewania substancji chemicznych, ale z czasem znalazł on zastosowanie w kuchni. 

Bemar gastronomiczny zbudowany jest z dwóch głównych elementów – pojemnika na wodę oraz pojemnika na żywność. Większość urządzeń jest elektrycznych, czyli woda wlewana do pojemnika podgrzewana jest podobnie jak w czajniku elektrycznym za sprawą grzałki. Niektóre modele mają w swoich funkcjach regulację temperatury, którą można dopasować do indywidualnych potrzeb w danym momencie. Podgrzewana w ten sposób potrawa nie wygotowuje się, nie przypala, nie stygnie. 

Zastosowanie bemarów jest następujące – nie służą do gotowania potraw, ale utrzymują ciepło dań, które zostaną w nich ulokowane. Wykorzystuje się je przede wszystkim w bufetach, stołówkach, cateringach, jak i w niektórych restauracjach (np. oferujących jedzenie na wagę, czy opcję „płacisz raz i jesz ile chcesz”). 

Jak działają bemary gastronomiczne?

Bemary wykorzystują technikę kontrolowanego podgrzewania potraw, gdzie ryzyko przypalenia czy nadmiernego rozgrzania dań jest ograniczone do minimum. Działanie bemarów opiera się na metodzie kąpieli wodnej. Pojemnik z potrawą umieszcza się w większym naczyniu z gorącą wodą. Woda podgrzewana jest elektrycznie lub gazowo. W efekcie danie ogrzewane jest w sposób łagodny i równomierny, bez bezpośredniego kontaktu z ogniem czy innym źródłem ciepła. 

Woda jest podgrzewana do ustalonej temperatury, a pojemniki z żywnością (najczęściej wykonane ze stali nierdzewnej), są ogrzewane temperaturą wody, przekazując następnie swoje ciepło do potraw przez parę wodną oraz cyrkulację wody wokół pojemników z jedzeniem. Bemary gastronomiczne mają sporo atutów – m.in. prostotę obsługi, wielofunkcyjność (sprawdzą się do znakomitej większości potraw), bezpieczeństwo użytkowania czy utrzymanie pożądanej temperatury dań przy stosunkowo niskim zużyciu energii. 

Jakie są rodzaje bemarów?

Dostępne są różne rodzaje bemarów, m.in. elektryczne lub gazowe, stacjonarne, przenośne, a nawet takie warianty jak wózki bemarowe. Poszczególne modele różnią się też pojemnością czy liczbą pojemników na jedzenie w zestawie (przy zakupie urządzenia należy upewnić się, czy pojemniki GN są zawarte w ofercie czy też należy dokupić je odrębnie). 

Znakomita większość dostępnego sprzętu gastronomicznego zaopatrzona jest w regulację temperatury w przedziale od 30 do 95 stopni Celsjusza, dzięki czemu bemar doskonale podtrzymuje temperaturę potraw, a przechowywane w nich sosy, zupy, mięsa, warzywa i inne produkty, pozostają ciepłe, soczyste i apetyczne. 

Wybierając bemar warto zwrócić uwagę na kilka aspektów, m.in. rozmiar bemaru, sposób jego wykorzystywania (stacjonarnie czy mobilnie), moc urządzenia, typ (np. bemary wolnostojące, bemary nastawne, wózki bemarowe) czy budżet, jaki można przeznaczyć na zakup urządzenia. 

Zachęcamy do zapoznania się z pełną ofertą bemarów gastronomicznych od GastroProdukt. Proponujemy rozmaite modele, różniące się od siebie wymiarami, parametrami technicznymi czy przeznaczeniem użytkowania. Jeśli nie wiedzą Państwo, na jaki model się zdecydować – nasi konsultanci z przyjemnością doradzą po poznaniu Państwa potrzeb i oczekiwań. Doradzimy przy wyborze idealnego urządzenia, a nawet zestawu sprzętów, które pomogą w sprawnym funkcjonowaniu Państwa biznesu.