Chcesz prowadzić własny lokal gastronomiczny? Najtrudniejsze są początki. Jeśli zadbasz o odpowiednie przygotowanie, z czasem nabierzesz doświadczenia i zaczniesz z powodzeniem rozwijać swoją działalność. W 3 prostych krokach podpowiadamy, jak otworzyć własną restaurację!

Krok 1. Pomysł na restaurację

Ogromne znaczenie ma sam pomysł oraz plan działania. Zacznij od stworzenia wizji swojej restauracji – zastanów się, jakie dania chcesz podawać, jaki styl ma mieć lokal, do jakich klientów chcesz trafić itp. Podejdź do tematu kreatywnie, ale skup się na tym, co znasz.

Następnie przygotuj solidny biznesplan. Przy okazji wykonaj analizę rynku, konkurencji i grupy docelowej. Pomocne może być też wykonanie analizy SWOT (ang. strengths – mocne strony, weaknesses – słabe strony, opportunities – szanse, threats – zagrożenia). W ten sposób zyskasz większą świadomość tego, na czym powinieneś się skupić oraz co konkretnie zrobić, by osiągnąć wyznaczony cel oraz w pełni wykorzystać swój potencjał.

Krok 2. Finansowanie, formalności i miejsce

Podstawą jest oczywiście finansowanie przedsięwzięcia. Konieczne jest rozpisanie budżetu, potrzebnego na otwarcie restauracji, a także jej utrzymanie w pierwszych miesiącach działalności – musisz być gotowy na to, że nowy lokal może przez jakiś czas jeszcze na siebie nie zarabiać.

W kosztach powinieneś uwzględnić nie tylko podstawowe wydatki, np. na prąd, wodę, produkty spożywcze czy wypłaty dla pracowników, ale też środki przeznaczone na marketing, m.in. stworzenie strony internetowej, ulotki, bannery, szyldy, potykacze oraz inne materiały reklamowe. Kiedy będziesz już gotowy na otwarcie działalności, musisz przecież w jakiś sposób dać o niej znać światu i skutecznie zachęcić klientów do wizyty.

Przy planowaniu budżetu uwzględnij posiadane środki, a także te, które potencjalnie możesz pozyskać, w ramach np. kredytu czy dofinansowania (np. z Funduszy Unii Europejskiej). Najlepiej, żebyś zrobił dokładne wyliczenia. Trudno jest podać szacunkową kwotę, ponieważ wiele zależy od charakteru lokalu, jego wielkości i szeregu innych czynników.

Otwieranie restauracji wiąże się także z wieloma formalnościami. Do jej prowadzenia konieczne jest założenie własnej działalności gospodarczej. W tym celu musisz m.in. wypełnić formularz CEIDG-1 (wniosek o wpis do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej), a następnie złożyć go w urzędzie miasta lub gminy.

Oczywiście niezbędny jest też sam lokal. Opcji jest wiele – możesz go wybudować, kupić albo wynająć. Ciekawym rozwiązaniem jest też stworzenie małej knajpki w formie kontenera czy foodtrucka.

Po wyborze miejsca przyjdzie czas na kolejne formalności. Lokal musi bowiem spełniać wytyczne Bezpieczeństwa i Higieny Pracy, a także Ochrony Przeciw Pożarowej, Sanepidu oraz Inspektora Nadzoru Budowlanego. Oznacza to, że będziesz musiał odpowiednio go przygotować i zabezpieczyć, tak by był urządzony zgodnie z przepisami.

Krok 3. Personel i wyposażenie

Kiedy zdobędziesz już odpowiednie miejsce, musisz je oczywiście wyposażyć i zaaranżować. Już od samego początku postaw na dobry jakościowo, solidny, wydajny sprzęt. Zakup profesjonalnych urządzeń to inwestycja, która z czasem się zwróci, a przy tym zapobiegnie wysokim rachunkom za media, naprawy czy konserwację.

Na start nie musisz wybierać ogromnych maszyn. Doskonale sprawdzi się np. Piec Konwekcyjno Parowy GP | VENIX - 7 x 1/1GN VENEXIA - dotykowy | sonda | system myjący | PREMIUM + Podstawa. Innowacyjny sprzęt jest niezwykle wydajny, ponieważ gwarantuje oszczędność czasu, energii, wody i przestrzeni. Jest prosty w obsłudze, a do tego może być sterowany za pomocą aplikacji mobilnej. Znacznie ułatwia codzienne przygotowywanie rozmaitych posiłków – z mięs, ryb, owoców morza, pieczywa, warzyw czy ciast.

Sukces restauracji w dużej mierze zależy także od personelu. Kucharze i pomoc kuchenna dbają o to, by dania były smaczne oraz szybko wydawane, a kelnerzy dbają o miłą atmosferę w lokalu. Tworzenie zgranego zespołu to zwykle długotrwały proces, ale najlepiej wybrać osoby z odpowiednim doświadczeniem i pozytywnym nastawieniem.

Otwierasz restaurację i szukasz sprawdzonego, profesjonalnego wyposażenia? Wszystko, czego potrzebujesz znajdziesz w ofercie GastroProdukt. Zapraszamy do zapoznania się z naszą pełną ofertą. Nie tylko posiadamy szeroki katalog rozmaitych urządzeń i akcesoriów, ale też zapewniamy kompleksowe wsparcie serwisowe. Postaw na sprawdzone rozwiązanie!