Branża gastronomiczna jest jedną z najbardziej restrykcyjnych, jeśli chodzi o higienę, czystość oraz dezynfekcję. W czasach pandemii jest to branża, która najbardziej ucierpiała. Tymczasem zachowanie czystości i higieny w restauracjach czy lokalach gastronomicznych jest zawsze podstawą. Zachowanie czystości i sterylności jest szczególnie trudne w kuchni. Stąd też stosuje się tam specjalistyczny sprzęt, odpowiednie środki ochrony jak również specjalnie meble zaprojektowane dla gastronomii. Najczęściej są to meble ze stali nierdzewnej. O wadach i zaletach takich mebli opowiemy w tym artykule.

 

 

GP | Meble ze stali nierdzewnej – w profesjonalnej gastronomii i nie tylko

Skoro chcemy pisać o wadach i zaletach wykorzystywania mebli ze stali nierdzewnej, warto powiedzieć gdzie z takimi meblami spotkamy się najczęściej. Prócz rzecz jasna gastronomii, są one obecne niemalże wszędzie tam, gdzie istnieje kontakt z żywnością, ale i nie tylko.

 

Przede wszystkim meble ze stali nierdzewnej znajdują zastosowanie w:

  • szeroko rozumianej branży gastronomicznej, gdzie bierzemy pod uwagę przygotowanie gotowych posiłków,
  • branży spożywczej, gdzie kontakt z żywnością wymaga zachowania sterylnych warunków,
  • w przemyśle i branży przemysłu chemicznego, wydobywczego,
  • w branży tekstylnej,
  • w branży magazynowej oraz szeroko rozumianej branży logistycznej.
  • w branży medycznej

 

Meble ze stali nierdzewnej wykorzystywane są zatem przez wiele branży, najchętniej jednak przez branżę gastronomiczną.

 

GP | Meble nierdzewne – wady i zalety stosowania

Meble ze stali nierdzewnej mają wady i zalety. Weźmiemy pod lupę jedne i drugie, oczywiście w odniesieniu do branży gastronomicznej. Zacznijmy od wad tych mebli.

Największą wadą mebli ze stali nierdzewnej jest oczywiście ich cena. Stal nierdzewna jest nawet 10-krotnie droższa od stali czarnej, co prawda nie wymaga malowania, jednak jej obróbka jest znacznie bardziej kosztowna. W związku z tym stół, blat, szafka, wózek czy każdy inny mebel gastronomiczny wykonany ze stali nierdzewnej potrafi być 10-krotnie droższy.

Inną wadą mebli ze stali nierdzewnej jest to, że są to meble niezwykle „surowe”. Nie stosuje się w nich malowania. Owszem, wypolerowana lub szlifowana stal nierdzewna wygląda znakomicie, nadal jednak nie można nadać jej pewnego stylu, który można nadać innym meblom.

Z całą pewnością meble ze stali nierdzewnej są niezwykle podatne na uszkodzenia i zarysowania. Na stali nierdzewnej widać bardzo mocno wszelkie odkształcenia, zadrapania i zarysowania, które powodują, że mebel z pewnością po pewnym czasie prezentuje się gorzej, co jednak w przypadku ich „przemysłowego”, w tym gastronomicznego zastosowania, nie jest tak bardzo istotne.

Przejdźmy jednak do zalet, bo tych jest zdecydowanie więcej. Pomijając koszty, stal nierdzewna jest niezwykle czystym materiałem. Co więcej, stal nierdzewna ma właściwości, które sprawiają, że jest materiałem, który cechuje się bardzo wysoką higieną. Utrzymanie czystości mebli nierdzewnych jest znacznie prostsze.

Meble ze stali nierdzewnej są niezwykle trwałe pod kątem mechanicznym. Nie licząc zadrapań, wgnieceń czy zarysowań, wytrzymują one zdecydowanie dłużej, bez malowania, konserwacji, wystarczy je po prostu umyć. Kolejną, istotną ich zaletą jest odporność na korozję. Meble ze stali nierdzewnej można myć bieżącą wodą, można je czyścić środkami chemicznymi, dowolnie spłukiwać i poddawać działaniu różnych substancji. Będą one po myciu w dalszym ciągu wyglądały tak samo, a ich powierzchnia będzie idealnie czysta.

 

Meble ze stali nierdzewnej choć droższe, są najlepszym wyborem w profesjonalnej gastronomii. Jest to gwarancja czystości, higieny oraz sterylności, co w obecnych czasach jest bardzo istotne.

 

Meble ze stali nierdzewnej gastroprodukt.pl