• Zaloguj się
    Zaloguj się
0
Koszyk:
Koszyk
info: Twój koszyk jest pusty!

Piece konwekcyjno-parowe

Postaw na innowacje z GastroProdukt Professional
Poznaj zalety pieców konwekcyjno parowych

Pełna precyzja

Precyzyjny pomiar temperatury rdzenia dzięki 3-punktowej sondzie zewnętrznej oraz możliwości podłączenia drugiej sondy.

Programowalne pieczenie wieloetapowe

99 programów + 150 gotowych przepisów i możliwość zapisania 250 własnych receptur.

Funkcja MULTICOOK / MULTILEVEL

9 niezależnych czasów pieczenia do jednoczesnego gotowania na różnych pólkach.

Aktywne chłodzenie pary zimną wodą

Efektywna kondensacja pary, nawet przy częstym otwieraniu drzwi.

Zaawansowany system filtracji

Potrójna filtracja: tłuszczowa, węglowa i wodna, skutecznie eliminująca opary, zapachy i zanieczyszczenia z powietrza.

Tryby pracy ECO / POWER

Funkcja dostosowania zużycia wody do trybu pracy pieca (0-0,44 l/min w ECO i 0-0,89 l/min w POWER).

Wbudowany system automatycznego mycia

Oszczędność czasu, wody i środków chemicznych.

Zobacz produkty
Piec Konwekcyjno Parowy GP | VENIX -  5 x 1/1GN VENEXIA - dotykowy | sonda | system myjący | PREMIUM + Podstawa

Piec Konwekcyjno Parowy GP | VENIX - 5 x 1/1GN VENEXIA - dotykowy | sonda | system myjący | PREMIUM + Podstawa

25 990,00 
Piec Konwekcyjno Parowy GP | VENIX -  7 x 1/1GN VENEXIA - dotykowy | sonda | system myjący | PREMIUM

Piec Konwekcyjno Parowy GP | VENIX - 7 x 1/1GN VENEXIA - dotykowy | sonda | system myjący | PREMIUM

27 990,00 
Piec Konwekcyjno Parowy GP | VENIX -  12 x 1/1GN VENEXIA - dotykowy | sonda | system myjący | PREMIUM

Piec Konwekcyjno Parowy GP | VENIX - 12 x 1/1GN VENEXIA - dotykowy | sonda | system myjący | PREMIUM

33 990,00 
Piec Konwekcyjno Parowy GP | VENIX -  40 x 1/1GN VENEXIA - dotykowy | sonda | system myjący | PREMIUM

Piec Konwekcyjno Parowy GP | VENIX - 40 x 1/1GN VENEXIA - dotykowy | sonda | system myjący | PREMIUM

81 500,00 
Piec Konwekcyjno Parowy GP | VENIX -  20 x 1/1GN VENEXIA - dotykowy | sonda | system myjący | PREMIUM

Piec Konwekcyjno Parowy GP | VENIX - 20 x 1/1GN VENEXIA - dotykowy | sonda | system myjący | PREMIUM

64 500,00 
ZESTAW VENEXIA | Piec Konwekcyjno Parowy GP | VENIX 5 x 1/1GN +  7 x 1/1GN + Okap + Podstawa | PREMIUM

ZESTAW VENEXIA | Piec Konwekcyjno Parowy GP | VENIX 5 x 1/1GN + 7 x 1/1GN + Okap + Podstawa | PREMIUM

59 190,00 
ZESTAW VENEXIA | Piec Konwekcyjno Parowy GP | VENIX 5 x 1/1GN +  5 x 1/1GN + Okap + Podstawa | PREMIUM

ZESTAW VENEXIA | Piec Konwekcyjno Parowy GP | VENIX 5 x 1/1GN + 5 x 1/1GN + Okap + Podstawa | PREMIUM

56 990,00 
Piec Konwekcyjno Parowy GP | VENIX -  12 x 1/1GN VENEXIA - dotykowy | sonda | system myjący | PREMIUM + Podstawa

Piec Konwekcyjno Parowy GP | VENIX - 12 x 1/1GN VENEXIA - dotykowy | sonda | system myjący | PREMIUM + Podstawa

35 990,00 
Piec Konwekcyjno Parowy GP | VENIX -  7 x 1/1GN VENEXIA - dotykowy | sonda | system myjący | PREMIUM + Podstawa

Piec Konwekcyjno Parowy GP | VENIX - 7 x 1/1GN VENEXIA - dotykowy | sonda | system myjący | PREMIUM + Podstawa

29 900,00 
Piec Konwekcyjno Parowy GP | VENIX -  5 x 1/1GN VENEXIA - dotykowy | sonda | system myjący | PREMIUM

Piec Konwekcyjno Parowy GP | VENIX - 5 x 1/1GN VENEXIA - dotykowy | sonda | system myjący | PREMIUM

23 990,00 
Piec Konwekcyjno Parowy GP | VENIX - Chic Grill System | NETTUNO 7 | VENEXIA

Piec Konwekcyjno Parowy GP | VENIX - Chic Grill System | NETTUNO 7 | VENEXIA

41 599,00 
Piec Konwekcyjno Parowy GP | VENIX - Chic Grill System | NETTUNO 5 | VENEXIA

Piec Konwekcyjno Parowy GP | VENIX - Chic Grill System | NETTUNO 5 | VENEXIA

36 690,00 

Piece konwekcyjno-parowe dla najbardziej wymagających

Piece konwekcyjno-parowe to odpowiedź na potrzeby najbardziej wymagających szefów kuchni. Dzięki unikalnym technologiom i funkcjom niedostępnym u konkurencji, urządzenia nie tylko przyspieszają pracę, ale też podnoszą jakość serwowanych dań, zwiększają kontrolę nad procesem obróbki termicznej i pozwalają realnie obniżyć koszty operacyjne kuchni.

Piece konwekcyjno-parowe, m.in marki Venix są wygodnymi, funkcjonalnymi i oszczędnymi urządzeniami. Wśród ich podstawowych zalet można wymienić niezwykle wysoką wydajność oraz oszczędność energii, a przede wszystkim czasu załogi, która przygotowuje posiłki. Dzięki cyrkulacji gorącego powietrza i świetnej izolacji, skraca się czas potrzebny do przygotowania potraw przy jednoczesnej niższej temperaturze. Skutkuje to mniejszymi kosztami energii niż w przypadku tradycyjnych metod obróbki termicznej.

Podejmując współpracę z GastroProdukt dowiesz się, jak zoptymalizować pracę na piecach oraz wykorzystać ich potencjał w całości. Nasi specjaliści gwarantują pełne wsparcie – od doradztwa, przez montaż, aż po szkolenia i usługi serwisowe (gwarancyjne i pogwarancyjne). Organizujemy również Live Cooking Show, a także posiadamy ogromny Show Room, w którym zobaczysz wszystkie dostępne modele. Możesz nas odwiedzić również na targach branżowych.

Zapytaj o produkty:

Postaw na współpracę ze specjalistami

GastroProdukt Professional
  • Sprzęt najwyższej jakości – urządzenia wykorzystujące nowoczesną technologię, dla zwiększenia wydajności i funkcjonalności oraz ułatwienia obsługi.
  • Prestiżowe wyróżnienia – nagrody na ogólnopolskich targach branżowych w kategorii Innowacyjność dla pieców Venix w 2024 r. oraz w 2025 r.
  • Konkurencyjna oferta – doskonały stosunek jakości do ceny oraz korzystne zestawy promocyjne.
  • Wizja lokalna - nasi specjaliści przyjadą do ciebie, by poznać potrzeby zaproponować najlepsze rozwiązanie.

Nasi specjaliści z przyjemnością udzielą Ci szczegółowych informacji o produktach. Na podstawie krótkiej rozmowy, przygotujemy spersonalizowaną ofertę, uwzględniającą Twoje oczekiwania. Zapraszamy do kontaktu!

Najczęściej zadawane pytania (FAQ)

Jakie funkcje posiadają piece konwekcyjno-parowe?

Piece konwekcyjno-parowe posiadają podobną konstrukcję zewnętrzną do klasycznego piekarnika, wewnątrz jednak (w zależności od wielkości modelu) znajdują się dodatkowe wentylatory oraz specjalne urządzenia pozwalające na „zarządzanie” parą, powietrzem i temperaturą.

Urządzenie posiada kompletny układ sterowania, pozwalający na kontrolę:

  • temperatury wewnątrz komory,
  • nawiewu wewnątrz komory,
  • czasu pieczenia dla poszczególnych dań,
  • szybkości wzrostu oraz spadku temperatury w komorze,
  • wytwarzania pary (oraz dostosowania jej temperatury oraz intensywności, czyli poziomu wilgotności powietrza).

Funkcja naparowywania komory jest oparta na sterowaniu powietrzem i wodą, tak aby odpowiednio nawilżyć powietrze w komorze, które powoduje, że pieczone potrawy (przede wszystkim mięso), stają się bardzo soczyste, smaczne i nie oddają zbyt dużej ilości wilgoci (chroni je to między innymi przed nadmiernym wysychaniem czy twardnieniem).

Jakie jest zastosowanie pieców konwekcyjno-parowych?

Budowa pieców konwekcyjno-parowych umożliwia kontrolę wilgotności w komorze i uzyskanie idealnych potraw nawet przy pełnym obciążeniu. Integracja trzech różnych systemów gotowania: konwekcyjnego, parowego i mieszanego, zapewnia maksymalną swobodę.

Urządzenie to działa podobnie do pieca elektrycznego, z tą różnicą, iż wykorzystywane w nim są technologie, które dają możliwość:

  • pieczenia w sposób tradycyjny, czyli za pomocą przekształcenia energii elektrycznej w energię cieplną,
  • pieczenia za pomocą pary wodnej, dzięki wbudowanym elementom odpowiedzialnym za wytwarzanie pary,
  • gotowania, dzięki specjalnej funkcji umożliwiającej wytwarzanie pary wodnej o bardzo wysokiej temperaturze,
  • smażenia, blanszowania i grillowania, dzięki dodatkowym opcjom, umożliwiającym przekształcenie energii elektrycznej w kolejne formy energii cieplnej,
  • wędzenia, które jest dostępne w najnowocześniejszych modelach urządzenia przy zastosowaniu dodatkowego sprzętu.

Jakie są zalety pieców konwekcyjno-parowych?

Piec konwekcyjno-parowy ma wiele zalet i doskonale wypada w porównaniu z tradycyjnymi piecami. Zastosowanie pary, nowoczesna technologia oraz duże możliwości sprawiają, że sprzęt tego typu umożliwia:

  • szybkie, efektywne, a przy tym bardzo ekonomiczne pieczenie,
  • zastosowanie pary, dzięki czemu potrawy są soczyste, nie przypalają się, posiadają zachwycający aromat oraz głębię smaku,
  • pieczenie kilku potraw jednocześnie, bez przenikania się smaków oraz zapachów,
  • dużą energooszczędność, dzięki możliwości przygotowywania kilku potraw na niewielkiej powierzchni,
  • łatwe czyszczenie komory, dzięki utrzymaniu odpowiedniej wilgotności oraz zapobieganiu przypalaniu się potraw.

Czy piece konwekcyjno-parowe są efektywne?

Piece konwekcyjno-parowy są efektywne i bardzo oszczędne. Oszczędność polega na zwiększeniu ilości potraw, które mogą być pieczone jednocześnie, ale również na poniższych czynnikach:

  • minimalne straty energii – urządzenie dzięki właściwemu zarządzaniu ciepłym powietrzem oraz szybkiemu nagrzewaniu się oszczędnie wykorzystuje pobieraną energię, zmniejszając ogólne zużycie oraz potencjalne straty,
  • duża oszczędność wody – nawet przy pełnym wykorzystaniu pary piec potrzebuje zaledwie 8 litrów wody na godzinę, a do tego jest w stanie w tym czasie obrobić termicznie od kilku do kilkunastu dań,
  • oszczędność czasu – piec pozwala zaoszczędzić sporo czasu, ponieważ w zależności od wielkości urządzenia, da się w nim przygotować równocześnie nawet kilka potraw. Co więcej, mogą być to dania bardzo zróżnicowane, bo bez obaw można razem przygotowywać np. mięsa, ryby, warzywa i pieczywo,
  • ekologia – urządzenie generuje do 80% mniej szkodliwych substancji dzięki praktycznie całkowitej rezygnacji z tłuszczu podczas pieczenia.

Piece konwekcyjno-parowe od GastroProdukt Professional posiadają funkcję zapamiętywania receptur czy też samodzielnego czyszczenia. Obecna technologia ich produkcji oraz funkcjonalność sprawiły, że są niezbędnym wyposażeniem w każdej profesjonalnej gastronomii.

Na co zwrócić uwagę wybierając piece konwekcyjno-parowe?

Przed zakupem pieca konwekcyjno-parowego należy rozważyć, w jakim celu będzie on używany, jaka jest specyfika obiektu gastronomicznego i jakiej wydajności się od niego oczekuje. Nie mniej ważnym czynnikiem są gabaryty urządzenia, które warto dopasować do dostępnej przestrzeni.

Piece konwekcyjno-parowe wybierane są przez specjalistów między innymi dlatego, że:

  • znacząco przyspieszają i ułatwiają pracę, umożliwiając jednoczesne pieczenie wielu, często zróżnicowanych dań,
  • zapewniają możliwość obróbki termicznej bez szkody dla smaku i zapachu,
  • umożliwia pieczenie, smażenie, parowanie oraz obróbkę termiczną bez dodatku tłuszczu,
  • pozwalają przygotowywać dania zgodnie z wymogami klientów.

Piece konwekcyjno-parowe są oszczędne i pozwalają na zwiększenie ilości przygotowywanych potraw, ale również na minimalne straty energii. Urządzenie szybko się nagrzewa, ma niski pobór wody, a dzięki rezygnacji z tłuszczu generuje do 80% mniej szkodliwych substancji.

Jeśli Twój lokal tego potrzebuje, wybierz kilkupoziomowy piec konwekcyjno-parowy gazowy, w którym jednocześnie można przygotowywać kilka zróżnicowanych potraw. Przy wyborze profesjonalnego pieca istotne jest warto skorzystać z pomocy wykwalifikowanych konsultantów GastroProdukt Professional, którzy są w stanie realnie ocenić potrzeby i wskazać najbardziej odpowiednie rozwiązanie.

Gdzie najlepiej sprawdzają się piece konwekcyjno-parowe?

W profesjonalnej gastronomii piece te szczególnie często wykorzystuje się do:

  • przygotowywania potraw z warzyw, gdzie funkcja pieczenia lub naparowywania/gotowania z udziałem pary, nie powoduje, że warzywa tracą wartości odżywcze,
  • przygotowywania mięs, szczególnie tych, które powinny być pieczone wolno lub w niskiej temperaturze,
  • bardzo powolnego gotowania mięs, które pomaga zachować ich smak i soczystość, a także pozwala uzyskać konsystencję, którą zażyczy sobie klient,
  • przygotowywania potraw, które w klasycznym piekarniku wymagałyby użycia specjalnych naczyń czy też folii. Tutaj nie trzeba tego robić. Odpowiednia wilgotność oraz stopniowe podnoszenie temperatury powodują, że potrawa bez dodatkowych akcesoriów nabiera idealnego smaku i aromatu.

Duży, kilkupoziomowy piec konwekcyjno-parowy znajduje zastosowanie w restauracjach czy stołówkach, ponieważ umożliwia obróbkę dużych ilości żywności jednocześnie. Sprawdzi się też w dużych zakładach gastronomicznych, zakładach cateringowych, hotelach, bistrach czy barach. Będzie świetny także w piekarni, ponieważ znakomicie nadaje się do wypieku chleba, pełniąc funkcję piekarnika cukierniczego.

Z kolei piece konwekcyjno-parowe do małej gastronomii jest dedykowany tym, którzy posiadają mało miejsca, ale nie chcą rezygnować z jakości. Są proste w użyciu i łatwo dostosowują się do każdego środowiska pracy. Od barów po supermarkety, od pizzerii po samoobsługę. W GastroProdukt Professional zaopatrzysz swój lokal w piece konwekcyjno-parowe, które staną się nowoczesnym, harmonijnym i innowacyjnym wyposażeniem.

Dlaczego warto zamienić patelnię elektryczną na piec konwekcyjno-parowy?

Piece konwekcyjno-parowe to urządzenia, które dzięki innowacyjnej konstrukcji są zdecydowanie bardziej wszechstronne niż klasyczny piec elektryczny czy gazowy. Pozwalają one przygotować soczyste, pyszne i pełne składników odżywczych i witamin warzywa, które można dowolnie zapiekać. Nie tracą nic na swojej masie, są smaczne, a przy tym nadal bardzo zdrowe.

Ponadto, piec ten umożliwia pieczenie mięs w taki sposób, aby mięso powoli i stopniowo wypiekało się wewnątrz. Dzięki temu nie traci ono smaku, zapachu, pozostaje soczyste i dodatkowo można je przygotować zgodnie z oczekiwaniami klienta. Zarówno w formie krwistej, jak również dobrze wypieczonej.

Dlaczego potrawy z pieca konwekcyjno-parowego są smaczniejsze i zdrowsze?

Wpływ na to ma przede wszystkim sposób rozprowadzania ciepła. Urządzenie posiada specjalne wentylatory pozwalające regulować temperaturę, a także umożliwiające wymuszenie samego obiegu. Wymuszony obieg ciepłego powietrza to ogromna zaleta przy przygotowaniu potraw. Piec ma budowę piętrową, czyli pionową. Poziomy obieg praktycznie całkowicie eliminuje problem mieszania się zapachów potraw, co jest niezwykle korzystne np. przy jednoczesnym pieczeniu mięs, warzyw i pieczywa czy zapiekanek.

Istotną rolę w przypadku pieców konwekcyjno-parowych ma zastosowanie pary. Możliwość pieczenia oraz parowania nawet przy niewielkiej wilgotności, wyraźnie poprawia smak potraw i zwiększa ich aromat. Pozwala także zapewnić ich soczystość oraz zatrzymuje najcenniejsze witaminy i mikroelementy, które często ulegają rozpadowi podczas tradycyjnego smażenia, pieczenia czy gotowania.

Urządzenia tego typu pozwalają również zminimalizować użycie olejów i tłuszczów, które są nie tylko kaloryczne, ale też mają niekorzystny wpływ na zdrowie. Przy tym ich działanie skutecznie zapobiega przypalaniu się potraw czy przywieraniu do blach, patelni czy garnków.

Jakie potrawy można przygotować w piecu konwekcyjno-parowym?

Dzięki możliwości pieczenia, gotowania i blanszowania w urządzeniu możesz przygotować szerokie spektrum posiłków, m.in.:

  • wszelkiego rodzaju mięsa, ryby i owoce morza,
  • warzywa (w tym też te, które wymagają delikatnej obróbki),
  • potrawy mączne, które można przyrządzać na parze,
  • ryż, kasze oraz zboża.