Żołnierze muszą mieć zapewnione pełnowartościowe jedzenie. Z tego względu bardzo ważnym zagadnieniem jest wyposażenie kuchni w wojsku. Jakie sprzęty pozwalają w wydajny, prosty i opłacalny sposób przygotowywać posiłki dla setek rekrutów? Wyjaśniamy, dlaczego warto montować kuchnie gastronomiczne w jednostkach wojskowych!
Kuchnie gastronomiczne w jednostkach wojskowych
Kuchnie gastronomiczne w jednostkach wojskowych to coraz częściej spotykane zjawisko. Urządzenia grzewcze to sprzęt niezbędny w każdej kuchni. Z ich pomocą można smażyć i piec rozmaite potrawy, z m.in. mięsa, ryb, warzyw czy pieczywa. W tych trudnych warunkach konieczne są jednak specjalnie przystosowane modele.
Domowe kuchenki w takim miejscu nie tylko byłyby zupełnie niepraktyczne, ale też prawdopodobnie w krótkim czasie uległyby uszkodzeniu. Sprzęt przeznaczony do użytku domowego jest przystosowany do obsługiwania potrzeb kilku, góra kilkunastu osób, a nie kilkudziesięciu czy kilkuset. Przemysłowe urządzenia są większe, wydajniejsze i bardziej wytrzymałe.
Decyzja o montażu kuchni gastronomicznych w jednostce wojskowej gwarantuje, że posiłki będą przygotowywane szybko, tanio i w bezpieczny sposób. Taki sprzęt może działać praktycznie bez przerwy, przez wiele lat. Jest prosty w obsłudze i bezproblemowy, dzięki czemu cały proces gotowania jest o wiele łatwiejszy.
Zalety kuchni gastronomicznych w wojsku
Warto znać liczne zalety kuchni gastronomicznych w wojsku. Sprzęt tego typu doskonale sprawdza się nie tylko w restauracjach czy zakładach przetwórstwa żywności. Ma wyjątkowe parametry, dzięki którym jest w stanie spełnić nawet najbardziej wygórowane wymagania. Przede wszystkim, do jego mocnych stron zaliczają się:
- wydajność – urządzenia pozwalają w stosunkowo krótkim czasie i przy niedużym zużyciu energii elektrycznej / gazu przygotować duże ilości jedzenia, dlatego rekruci nie muszą czekać na posiłki. Pod tym względem świetnym wyborem będzie np. GP | Kuchnia Gastronomiczna Gazowa "STORK" 6 - palniki | 6 x 7 kW;
- duża moc – profesjonalny sprzęt pozwala obrabiać żywność szybciej i lepiej. Szczególnie praktyczne są takie modele, jak np. GP | Kuchnia elektryczna, 4-polowa z piekarnikiem TIGER 700 – 10,4+5 kW | PREMIUM;
- odporność – kuchnie są produkowane z wytrzymałych materiałów. Dzięki temu są odporne na uszkodzenia mechaniczne, wilgoć czy środki chemiczne. W najlepszych modelach, takich jak np. GP | Kuchnia indukcyjna gastronomiczna | 4-polowa TIGER 700 | 12 kW | PREMIUM, elementy są wykonane m.in. ze stali nierdzewnej i hartowanego szkła;
- oszczędność – sprzęt optymalizuje zużycie energii elektrycznej i gazu, a także nie wymaga częstych napraw czy prac konserwacyjnych, przez co jest względnie tani w utrzymaniu.
Do zalet kuchni gastronomicznych w wojsku można też dodać prosty design, który sprawia, że urządzenia są proste w obsłudze, czyszczeniu i konserwacji. Są projektowane także w taki sposób, by ryzyko ewentualnej awarii czy wypadku podczas pracy było minimalne (przy prawidłowym użytkowaniu sprzętu). Szereg zabezpieczeń uwzględnia się nawet w niewielkich modelach, takich jak np. GP | Kuchnia indukcyjna gastronomiczna | 2-polowa TIGER 700 | 6,0 kW | PREMIUM.
O czym pamiętać przy wyborze?
Podczas wyboru kuchni gastronomicznych do wojska najrozsądniej zdecydować się na profesjonalny sprzęt. Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na m.in.:
- niezawodność – urządzenia powinny być przystosowane do intensywnej eksploatacji i długiej pracy w trudnych warunkach, dlatego muszą być wykonane z dobrych jakościowo materiałów, a także posiadać liczne zabezpieczenia. Przydatna jest np. funkcja, która dba o to, by nagrzewały się wyłącznie płyty, na których postawiony jest garnek. Opcję tę posiada np. GP | Kuchnia indukcyjna gastronomiczna | 6-polowa TIGER 700 | 18 kW | PREMIUM;
- nowoczesność – sprzęt tego typu jest raczej dość prosty, ale może być wyposażony w innowacyjne udogodnienia, takie jak przydatny tryb termopary, który oferuje np. GP | Kuchnia Gastronomiczna Gazowa "STORK" 4 - palniki | 4 x 7 kW;
- wydajność – urządzenia muszą spełniać zapotrzebowanie danej jednostki, tak by były w stanie odpowiednio szybko przygotować jak największą ilość jedzenia. W tym przypadku znaczenie mają ilość palników i wielkość piekarnika, a także moc sprzętu. Wszystkie wymogi spełnia np. GP | Kuchnia elektryczna, 6-polowa z piekarnikiem "TIGER 700" – 15,6+5 kW | PREMIUM;
- wymiary – przy kompletowaniu sprzętu nie można zapomnieć o tym, że musi on być odpowiednio rozmieszczony w kuchni. W przypadku skromnego metrażu trzeba maksymalnie wykorzystać dostępną przestrzeń, przez co przydatne mogą być mniejsze modele, takie jak np. GP | Kuchnia Gastronomiczna Gazowa STORK | 2 - palniki | 2 x 7 kW.
Gdzie zamówić kuchnie gastronomiczne do wojska?
Dotychczas był problem z tym, gdzie zamówić kuchnie gastronomiczne do wojska? Najrozsądniej jest zwrócić się bezpośrednio do profesjonalnego producenta/dystrybutora, który posiada w swojej ofercie sprzęt dedykowany do użytku przemysłowego.
Zapraszamy do zapoznania się z pełną ofertą GastroProdukt. W naszym katalogu dostępne są wszystkie przywoływane powyżej produkty oraz wiele więcej zaawansowanych technologicznie sprzętów. Jeśli pojawiły się jakieś pytania, chętnie na nie odpowiemy. Zachęcamy do kontaktu drogą telefoniczną lub mailową – wszystko wyjaśnimy oraz doradzimy, co wybrać.
Postaw na solidne, praktyczne i bezpieczne wyposażenie, inwestując w kuchnie gastronomiczne do wojska!