Branża gastronomiczna jak każda inna, wymaga zastosowania oraz użytkowania bardzo specjalistycznych narzędzi oraz urządzeń. Dedykowane czyli zaprojektowane oraz wykonane specjalnie dla tej branży maszyny, należą często do niezbędnych urządzeń, stosowanych w restauracjach, hotelach, stołówkach oraz wszędzie tam, gdzie następuje przeróbka żywności.

 

Takim urządzeniem jest obieraczka do ziemniaków, specjalistyczne piece konwekcyno – parowe, wysokiej klasy frytkownice oraz przemysłowe miksery planetarne.

 

GP | Sprzęt bez którego nie działa profesjonalna kuchnia

W każdej restauracji, na każdej stołówce, wszędzie tam, gdzie przygotowuje się duże ilości, zróżnicowanych posiłków spotyka się sprzęt, którego nie znajdziemy w domowej kuchni. Najczęściej są to urządzenia dedykowane, umożliwiające szybszą, bardziej wydajną, dokładniejszą i mniej problematyczną obróbkę żywności i składników potraw. Urządzenia te wykonują prace, która byłaby wykonywana przez człowieka kilkukrotnie dłużej i zdecydowanie mniej dokładnie.

 

Idealnym przykładem może być obieraczka do ziemniaków. Urządzenie to wykorzystywane jest:

  • w dużych restauracjach, gdzie serwuje się dużą ilość dań każdego dnia,
  • w małych lokalach gastronomicznych, gdzie głównym składnikiem dań są ziemniaki. Idealnym przykładem są „frytkarnie”,
  • w stołówkach i jadłodajniach, gdzie ziemniaki czy buraki są podstawowymi warzywami,
  • w szpitalach, jednostkach wojskowych czy dużych zakładach przemysłowych ze stołówkami,
  • w firmach przetwarzających żywność, na przykład producenci frytek czy warzyw mrożonych.

 

Wydawałoby się tak niepozorne i jednocześnie urządzenie, które nie jest niezbędne jak obieraczka do ziemniaków nie stanowi kluczowego urządzenia w profesjonalnej kuchni. W rzeczywistości jednak jest zupełnie inaczej. Tak proste urządzenie jest w stanie w ciągu kilku godzin wykonać pracę, którą człowiek wykonywałby przez nawet kilkanaście godzin.

 

GP | Dlaczego warto zainwestować?

Każdy, kto otwiera restaurację lub mniejszy lokal gastronomiczny musi liczyć się z inwestycją. Z reguły jednak, inwestycje skupiają się wokół podstawowego sprzętu, czyli urządzeń, które są niezbędne. Obieraczka do ziemniaków, wysoce specjalistyczny mikser planetarny, to urządzenia, które schodzą już na drugi plan. Czy słusznie? Z pewnością warto zastanowić się nad pewnym bilansem zysków oraz strat, które można ponieść przy takim zakupie. Na pewno z czasem i wraz z rozwojem, tego typu sprzęt stanie się niezbędny.

 

Dobra inwestycja to taka inwestycja, która się zwraca. Najlepsi restauratorzy wiedzą, że zakup profesjonalnego sprzętu traktuje się nie jako wydatek, ale właśnie jako specjalną inwestycję na lata, która umożliwia osiągnięcie pośrednich lub bezpośrednich korzyści. Specjalistyczny sprzęt i zakup takiego sprzętu to z pewnością rozwiązanie, które w niedługim czasie się spłaci. Owszem, trzeba je przemyśleć, nieprzemyślane zakupy, zrobione na wyrost to nie najlepsze rozwiązanie, jednak umiejętne inwestowanie to kolejny aspekt, którego po prostu trzeba się nauczyć chcąc być dobrym restauratorem, czy też ogólnie dobrym i solidnym biznesmanem.