Chcesz otworzyć własny lokal gastronomiczny? A może prowadzisz już taką działalność, ale musisz wymienić trochę urządzeń i chcesz zainwestować w najbardziej przydatny sprzęt? Opisujemy najpotrzebniejsze urządzenia gastronomiczne oraz radzimy, jak wyposażyć kuchnię!
10 urządzeń niezbędnych w kuchni gastronomicznej
W profesjonalnej kuchni gastronomicznej trzeba z uwagą zadbać o kompleksowe i w pełni funkcjonalne zaplecze. Pełne wyposażenie składa się z wielu przydatnych sprzętów i urządzeń, które znacznie ułatwiają przygotowywanie potraw, przechowywanie żywności oraz dbanie o czystość naczyń.
Najważniejszymi urządzeniami w kuchni gastronomicznej są:
- kuchnia gazowa, elektryczna czy indukcyjna – umożliwia obróbkę cieplną najróżniejszych potraw gotowanych, smażonych, duszonych, blanszowanych itp.;
- piec konwekcyjno-parowy – pozwala błyskawicznie piec, ale też dusić, gotować, parować itp. duże ilości potraw, także z zupełnie różnych produktów i składników (zapobiega mieszaniu się zapachów);
- szafy chłodnicze – wykorzystuje się je do przechowywania składników oraz gotowych gań, wydłużając ich przydatność do spożycia oraz zapewniając ich stałą dostępność;
- chłodziarki/zamrażarki szokowe – pozwalają błyskawicznie schłodzić i/lub zamrozić żywność, tak by można było od razu przenieść ją do szafy chłodniczej; minimalizują zjawisko marnowania żywności oraz pozwalają zachować jak najlepsze właściwości produktów spożywczych;
- zmywarki i wyparzarki – pomagają dbać o czystość naczyń wykorzystywanych w kuchni oraz przeznaczonych do serowania gotowych dań; dbają o bezpieczeństwo i komfort pracowników oraz klientów;
- frytownice – umożliwiają szybkie, wygodne i bezpieczne smażenie na głębokim oleju; są przydatne nie tylko do przygotowywania frytek, ale też innych przysmaków, np. kawałków kurczaka, krążków cebulowych czy pączków;
- płyty grillowe – doskonałe do grillowania mięsa, owoców morza, warzyw, pieczywa i innych produktów;
- opiekacze – pozwalają łatwo zapiec dania podawane w m.in. wrapach czy bułkach;
- szatkownice – z ich pomocą można błyskawicznie przygotować warzywa serwowane jako dodatek albo potrzebne do przyrządzenia dania;
- miksery planetarne – niezastąpione przy wyrabianiu ciasta, mieszaniu sosów, przygotowywania farszu czy ubijania piany.
Oczywiście są to jedynie podstawowe sprzęty, które sprawdzą się w większości lokali gastronomicznych, takich jak m.in. restauracje czy stołówki. Z powodzeniem znajdą zastosowanie również w firmach cateringowych i innych przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją żywności. W przypadku lokali specjalizujących się w konkretnych daniach, np. w pizzeriach czy kebabach, konieczne będą dodatkowe, dedykowane urządzenia.
Co jeszcze powinno znaleźć się w kuchni gastronomicznej?
Ważnymi elementami w kuchni są również meble ze stali nierdzewnej, gwarantujące sterylne warunki przygotowywania potraw. Z ich pomocą można odpowiednio zorganizować przestrzeń, tak by była jak najbardziej funkcjonalna, ergonomiczna i bezpieczna. Pozwalają stworzyć komfortowe stanowiska pracy, przy których kucharze i pomoc kuchenna będą obrabiać produkty spożywcze, a także przechowywać naczynia oraz rozmaite akcesoria i mniejsze urządzenia.
Podstawowymi meblami są stoły kuchenne, na których wykonuje się większość czynności. Powinny być wykonane ze stali nierdzewnej, tak by były odporne na uszkodzenia mechaniczne oraz szereg szkodliwych czynników, m.in. wilgoć, substancje organiczne i chemiczne czy wysokie/niskie temperatury. Do tego dobrze by miały prosty design, by dało się je błyskawicznie czyścić i dezynfekować.
Niezwykle przydatne są też regały kuchenne, na których przechowuje się naczynia i akcesoria oraz produkty spożywcze, a także szafy przelotowe przeznaczone do rozdziału czystej i brudnej strefy naczyń.
Gdzie kupić wyposażenie do kuchni gastronomicznej?
Wyposażanie do kuchni gastronomicznej najwygodniej kupić od producenta, który posiada w katalogu wszystkie wymienione wyżej sprzęty. Najlepiej, by specjalizował się w takich produktach – wtedy można mieć pewność, że będą spełniać wszystkie wymogi oraz będą zgodne z normami sanitarnymi oraz przepisami BHP.
Zapraszamy do zapoznania się z ofertą GastroProdukt! Znajdziesz u nas szeroki wybór profesjonalnych urządzeń o świetnych parametrach, takich jak np. GP | Kuchnia Gazowa 4-palnikowa | Piekarnik elektryczny | STORK | 28+5 kW | NORMAL. Posiadamy wiele modeli o różnych wymiarach i funkcjach, dostosowanych do potrzeb dużych, ale też małych lokali.
Zainwestuj w najlepszy jakościowo sprzęt. Zadbaj o solidną podstawę – dobrze wyposażona kuchnia to klucz do sukcesu!