W kawiarni czy restauracji teoretycznie dałoby się wykorzystywać klasyczne AGD i inne, powszechnie używane akcesoria, ale z wielu względów nie ma sensu tego robić. Nowoczesne, fachowe maszyny oraz urządzenia znacznie ułatwiają wiele procesów, a często mają też niebagatelny wpływ na jakość i smak przygotowywanych potraw. Wyjaśniamy, czym charakteryzuje się profesjonalny sprzęt gastronomiczny oraz dlaczego warto w niego inwestować!

 

 

Profesjonalny sprzęt gastronomiczny – co go wyróżnia?

 

Profesjonalny sprzęt gastronomiczny zdecydowanie różni się od tego wykorzystywanego w warunkach domowych. Przede wszystkim jest większy, a do jego wykonania wykorzystuje się bardziej wytrzymałe materiały (m.in. stal nierdzewną, żeliwo, odporne tworzywa sztuczne). Dzięki temu pozwala przez wiele lat przygotowywać duże ilości jedzenia, wykazując odporność na nawet najbardziej intensywną eksploatację.

Profesjonalne sprzęty gastronomiczne posiadają także wiele dodatkowych funkcji. Spełniają oczekiwania nawet najbardziej wymagających szefów kuchni, ponieważ pozwalają odpowiednio dostosować każdy aspekt i parametr podczas gotowania. Dzięki temu można w lepszy sposób obrabiać żywność, by w pełni wydobyć jej walory smakowe. Korzystając z takich urządzeń da się przygotować pyszne, a do tego estetyczne dania.

Takie maszyny i urządzenia są również o wiele bezpieczniejsze – muszą spełniać szereg wymogów prawnych, w tym m.in. Polskie Normy PN czy Europejskie EN 10088. Stanowią o wiele mniejsze zagrożenie dla pracowników, a do tego pozwalają ograniczyć ryzyko, np. pożaru. Posiadają wiele dodatkowych systemów zabezpieczeń, dzięki którym nie trzeba się obawiać, że w wyniku awarii dojdzie do ogromnych zniszczeń i strat.

 

 

Dlaczego warto inwestować w profesjonalne sprzęty gastronomiczne?

 

Profesjonalne sprzęty gastronomiczne pozwalają sprawniej, a także w bardziej ergonomiczny sposób przechowywać i obrabiać żywność, zachowując przy tym nienaganny porządek. Najlepsze urządzenia na rynku reprezentują wysoką klasę energetyczną, dlatego zużywają stosunkowo mało energii i wody. Dzięki nim można więc przy okazji ograniczyć wydatki na utrzymanie lokalu. Stale pracujące maszyny (m.in. zmywarki, lodówki, piece) potrafią wygenerować ogromne rachunki za prąd, dlatego rozsądniej jest zdecydować się na modele, które pozwalają chociaż częściowo je zmniejszyć.

Wysoka jakość profesjonalnego sprzętu gastronomicznego sprawia też, że urządzenia i maszyny rzadziej ulegają awariom. Przez to cały czas można z nich korzystać oraz oszczędza się na naprawach. Wystarczy odpowiednio o nie dbać oraz regularnie kontrolować ich stan, a przez wiele długich lat będą sprawdzać się bez zarzutu. W praktyce okazują się całkiem niedrogie w utrzymaniu.

Chociaż ceny profesjonalnych sprzętów gastronomicznych potrafią być dość wysokie, inwestycja w nie zwykle szybko się zwraca. Ciekawie, poprawnie prowadzony lokal szybko zacznie zarabiać. Klienci, którym zasmakowały specjały z kuchni, będą regularnie wracać, a także polecać miejsce swoim znajomym. Do tego mogą publikować przychylne opinie np. na social media, które dodatkowo zachęcą kolejnych zainteresowanych do wizyty.

 

 

Na co zwrócić uwagę przy zakupie profesjonalnego sprzętu gastronomicznego?

 

Wybierając wyposażenie do swojej kawiarni, restauracji czy hotelu przede wszystkim trzeba wybrać profesjonalny sprzęt gastronomiczny, który będzie najbardziej przydatny i funkcjonalny w danym lokalu. Ogromne znaczenie ma przy tym jego wielkość oraz liczba poszczególnych urządzeń, np. pieców do pizzy. Jeśli zaczyna się od zera, na początek lepiej jest zdecydować się na skromniejsze wyposażenie – w razie potrzeby zawsze można je rozszerzyć.

 

 

Podczas wyboru profesjonalnego sprzętu gastronomicznego powinno się szczególnie zwrócić uwagę na:

  • wymiary – trzeba tak skompletować wyposażenie, by dało się je w wygodny, rozsądny sposób rozstawić w kuchni i na zapleczu;
  • jakość wykonania – intensywnie eksploatowane sprzęty muszą być wytrzymałe, dlatego powinny wykazywać odporność na m.in. wysokie temperatury, wilgoć, tłuszcz, detergenty;
  • stabilność i zabezpieczenia – ciężkie maszyny czy urządzenia stanowią potencjalne zagrożenie, dlatego muszą pewnie stać na podłożu;
  • wykończenie – profesjonalny sprzęt gastronomiczny powinien być tak zaprojektowany, by jego konserwacja nie sprawiała żadnych większych kłopotów. Do tego dobrze, by łatwo dało się go czyścić (nie może posiadać zbyt dużo wgłębień, szczelin czy zakamarków albo elementów wykonanych z tworzyw, które mogłyby źle reagować w kontakcie z silnymi detergentami, tłuszczem itp.);
  • estetykę – bez wątpienia najprzyjemniej pracuje się w ładnym, dobrze zorganizowanym otoczeniu. Wyposażenie kuchni oraz zaplecza powinno być gustownie minimalistyczne.

 

 

Chcesz wyposażyć swój lokal z branży HORECA? Zainwestuj w wysokiej jakości maszyny, urządzenia oraz akcesoria, które znacznie ułatwią Ci prowadzenie działalności. Sprawdź ofertę GastroProdukt, by wybrać idealny, profesjonalny sprzęt gastronomiczny!