Zmywarka w małym lokalu gastronomicznym – wygoda czy konieczność?
W małych kawiarniach czy pubach niewielka ilość brudnych naczyń czasami sprawia, że obsługa bez problemu nadążałaby z ręcznym myciem. Z wielu względów nie jest to jednak optymalne rozwiązanie. W tym wpisie wyjaśniamy, czy zmywarka w małym lokalu gastronomicznym jest przydatnym udogodnieniem, czy niezbędnym elementem wyposażenia!
Zmywarka w małym lokalu gastronomicznym – czy jest konieczna?
Zmywarka w małym lokalu gastronomicznym w praktyce jest obowiązkowym elementem wyposażenia. Nie ma znaczenia, ile naczyń trzeba umyć w ciągu dnia – zgodnie z zaleceniami sanepidu, każdy lokal serwujący jedzenie oraz napoje musi zapewnić odpowiednią czystość naczyń (wynika to m.in. z europejskich wymogów HACCP, dotyczących m.in. mycia i dezynfekcji urządzeń, naczyń i sprzętów).
W teorii, w mniejszych lokalach sanepid może dopuścić mycie ręczne, jeśli odbywa się w odpowiednich warunkach, np. przy stosowaniu silniejszych detergentów i wody o wysokiej temperaturze albo korzystaniu z wyparzarki. Nie ma obowiązku instalowania zmywarki w małym lokalu gastronomicznym, ale z wielu względów jest to rozwiązanie bardziej opłacalne. Używanie takiego sprzętu pomaga spełnić wszystkie wymogi oraz dbać o najwyższe standardy higieniczno-sanitarne.
Dlaczego warto zainwestować w zmywarkę do małego lokalu?
Zakup zmywarki do małego lokalu gastronomicznego ma wiele zalet. Przede wszystkim pomaga:
- spełnić wymogi sanitarne,
- dbać o higienę, ale też estetykę (idealnie czyste, lśniące naczynia mają pozytywny wpływ na odczucia klientów),
- szybciej myć duże ilości naczyń (co zwiększa wydajność kuchni i pomaga obsłużyć większą liczbę klientów),
- odciążyć pracowników (zyskują więcej czasu i energii, przez co mogą się zająć ważniejszymi obowiązkami).
Warto też zwrócić uwagę na to, że zmywarki wbrew pozorom są oszczędniejszym rozwiązaniem. Profesjonalny sprzęt do gastronomii optymalizuje zużycie prądu i wody, przez co na dłuższą metę korzystanie z niego generuje mniejsze koszty. Mycie ręczne może i nie wymaga prądu, ale zużywa duże ilości wody. Do tego obciąża pracowników, zmniejszając ich wydajność, co z kolei może redukować możliwy przychód. Wszelkie niedociągnięcia (np. dłuższy czas wydawania napojów i posiłków) mają negatywny wpływ na wizerunek lokalu. Kłopoty z obsługą w niektórych przypadkach wiążą się nawet z koniecznością zatrudnienia dodatkowej osoby, co skutkuje dodatkowymi wydatkami.
Specjalne małe zmywarki gastronomiczne zajmują zdecydowanie mniej miejsca niż całe stanowisko do zmywania, które musi mieć sekcję na brudne naczynia, zlew do mycia, a także suszarkę. Przez to doskonale sprawdzają się w przypadku skromnego metrażu. Niektóre modele z powodzeniem da się też zamontować np. pod barem, co dodatkowo zwalnia miejsce w kuchni.
Gdzie kupić zmywarkę do małego lokalu gastronomicznego?
Zmywarkę do małego lokalu gastronomicznego warto kupić od producenta albo dystrybutora specjalizującego się w sprzęcie HORECA. W takich warunkach na pewno nie sprawdzi się sprzęt domowy, ponieważ jest zdecydowanie mniej wydajny i trwały, pracuje wolniej, a także raczej nie posiada specjalnych programów do wyparzania naczyń.
GastroProdukt oferuje szeroki wybór zmywarek i zmywarko-wyparzarek, w tym także modele o mniejszych wymiarach. Posiadamy sprzęt, który doskonale sprawdza się w m.in. kawiarniach, barach, pubach czy na stacjach benzynowych. Nasze produkty są wydajne i niezawodne, a do tego proste w obsłudze i konserwacji. Znacznie ułatwiają wykonywanie codziennych obowiązków, optymalizując organizację pracy w kuchni.
Zakup zmywarki w małym lokalu gastronomicznym jest opłacalną inwestycją, która przyczyni się do lepszej organizacji pracy oraz podniesienia standardów działalności. Wesprzyj obsługę kuchni, dostarczając profesjonalny sprzęt. Zachęcamy do kontaktu z naszymi konsultantami – odpowiadają na pytania oraz pomagają dobrać odpowiedni model. Zadbaj o idealną czystość naczyń, oszczędzając wodę i energię pracowników!