Sektor gastronomiczny obejmuje wiele różnych rodzajów działalności. Z tego względu często stosuje się dodatkowe określenie, wyróżniające jedne z najważniejszych gałęzi. Wiele osób często spotyka się z tym terminem i mniej więcej wie, do czego się odnosi, ale nie zna jego pełnej definicji. Wyjaśniamy, co oznacza skrót HoReCa – jaka jest to branża, co ją charakteryzuje oraz jakie sprzęty najczęściej się w niej wykosztuje!

 

HoReCa – definicja

 

HoReCa to skrót wykorzystywany jako łączne określenie sektora hotelarskiego oraz gastronomicznego (ang. Hotel, Restaurant, Catering/Café). Nazwa po raz pierwszy została oficjalnie użyta w 1949 roku, kiedy założono Międzynarodowy Związek Krajowych Organizacji Hotelarskich, Restauracyjnych i Kawiarnianych.

Pojęcie HoReCa obejmuje wszystko, co wchodzi w zakres usług świadczonych przez sektor gastronomiczny i turystyczny (głównie hotelarski). Odnosi się więc do produktów, usług, punktów logistycznych, wykorzystywanych sprzętów i akcesoriów, magazynów, hal produkcyjnych, a także lokali usługowych.

 

Najpopularniejsze usługi w branży

 

Zakres działalności HoReCa obejmuje zagadnienia związane z gastronomią i hotelarstwem. Do branży tej zalicza się m.in.:

 

  • restauracje,
  • stołówki,
  • pizzerie, kebaby itp.,
  • foodtrucki,
  • bary i puby,
  • kantyny,
  • firmy cateringowe,
  • cukiernie,
  • kawiarnie,
  • hotele,
  • pensjonaty,
  • ośrodki wypoczynkowe,
  • bazy noclegowe,
  • firmy cateringowe,
  • zakłady produkcji żywności,
  • zakłady produkcji sprzętów, akcesoriów, tekstyliów i innych produktów wykorzystywanych w branży.

 

Najpopularniejsze usługi w branży polegają na spełnianiu oczekiwań klientów/gości, a przede wszystkim dostarczaniu jedzenia i napojów. W spektrum to wchodzą jednak nie tylko usługi, ale też produkcja, np. urządzeń, maszyn oraz akcesoriów niezbędnych do prowadzenia przedsiębiorstwa w tym sektorze. 

 

Kluczowe są sprzęty wykorzystywane w kuchni. Poza niezbędnym dużym i małym ADG niezwykle ważne są użyteczne dodatki, takie jak np. meble gastronomiczne czy wyposażenie zmywalnii. Zaplecze należy zorganizować w taki sposób, by jak najlepiej wykorzystać dostępną przestrzeń. Musi być maksymalnie funkcjonalne, dlatego dobrze jest zainwestować w różne maszyny i urządzenia. Przy tym obsługa musi być w stanie swobodnie i bezpiecznie przy nich pracować. 

 

Niezwykle ważnym zagadnieniem w HoReCa jest też BHP. Przy przygotowywaniu żywności trzeba oczywiście dbać o najwyższy poziom higieny, by ograniczyć do minimum ryzyko zatrucia czy po prostu spadku jakości serwowanych potraw. Wszystkie wykorzystywane sprzęty powinny również posiadać niezbędne systemy zabezpieczeń, dzięki którym obsługa będzie mogła bez obaw korzystać z nich na co dzień. Rozgrzane płyty/blachy, gorący olej i para czy ostre narzędzia to tylko niektóre z zagrożeń.

 

Ponieważ w HoReCa w wspólnym mianownikiem jest serwowanie żywności, wyposażenie firm powinno umożliwiać szybką, wygodną, bezpieczną oraz wydajną obróbkę dużej ilości mięs, ryb, warzyw, pieczywa itp.

 

Sprzęt wykorzystywany w HoReCa

 

Sprzęt wykorzystywany w HoReCa musi być użyteczny, odporny na intensywną eksploatację oraz ekonomiczny. Powinien idealnie spełniać swoją rolę, pozwalając szybko przygotować wyśmienite dania. Absolutną podstawą są urządzenia przeznaczone do obróbki termicznej żywności.

 

Profesjonalne kuchnie gastronomiczne pozwalają przyrządzać potrawy smażone, pieczone, gotowane, blanszowane itp. Są odporne na duże obciążenie, dlatego bez zarzutu sprawdzają się przez wiele lat. Do tego mają maksymalnie uproszczoną budowę i są wykonane ze stali nierdzewnej, tak by łatwo dało się dbać o ich czystość. 

 

Piece gastronomiczne są z kolei niezbędne do wypiekania mięs, ryb, owoców morza, warzyw itp. Z ich pomocą przygotowuje się pieczenie, zapiekanki, różne pieczywo. Nowoczesne modele posiadają także funkcję pieczenia/gotowania na parze, które w ostatnich latach jest niezwykle popularne – pozwala zachować wartości odżywcze, nie wymagają stosowania tłuszczu itp. 

 

Bardzo ważnym elementem wyposażenia są też okapy gastronomiczne. Dzięki nim można utrzymać komfortowe, bezpieczne warunki w kuchni, ponieważ odprowadzają parę i intensywne zapachy. Pomagają utrzymać odpowiedni poziom wilgoci oraz temperatury, sprzyjające wielogodzinnej pracy z żywnością.

 

Przy kompletowaniu wyposażenia najlepiej wybrać producenta specjalizującego się w wytwarzaniu sprzętu wykorzystywanego w HoReCa. Wtedy ma się pewność, że otrzyma się nowoczesne, wytrzymałe, bezpieczne i funkcjonalne maszyny, urządzenia oraz akcesoria. 

 

Zapraszamy do zapoznania się z pełną ofertą GastroProdukt Professional! Pomagamy tak zaaranżować zaplecze, by było ergonomiczne, ekonomiczne i estetyczne. W razie potrzeby nasi doświadczeni konsultanci służą radą oraz odpowiadają na pytania. Zainwestuj w profesjonalny sprzęt, który spełnia wszystkie wymogi branży HoReCa!