Witryna chłodnicza

Co może zaważyć na tym, które z dań klient wybierze? Bez wątpienia wygląd i kompozycja posiłku. Apetycznie wyglądające potrawy przyciągają wzrok. Aby pozostały świeże i jak najdłużej prezentowały się świetnie, warto zainwestować w profesjonalną witrynę chłodniczą. Jakie cechy powinna spełniać? Na co warto uważać przed zakupem? Sprawdźmy!

 

Witryny chłodnicze — poczuj przyjemny chłód

 

Są one nieodłącznym elementem dobrej kawiarni lub cukierni, gdzie witryna chłodnicza cukiernicza nie dziwi niemal nikogo. Pełnią też kluczową rolę w barach, na stołówkach czy w restauracjach. Świetnie sprawdzą się wszędzie tam, gdzie mamy możliwość wyboru posiłku nie tylko z menu, ale i poprzez podejrzenie już przygotowanych dań.

Bez szaf chłodniczych trudno byłoby funkcjonować na przykład cukierniom, gdzie różne rodzaje ciast zawsze muszą być przechowywane w temperaturze niższej od tej, jaką mamy na zewnątrz. Ma to duże znaczenie zwłaszcza latem, gdy słońce mocno oprze się o szybę naszego lokalu.

Dobrze byłoby, gdybyśmy w takiej sytuacji dysponowali przeszkloną szafą chłodniczą najwyższej jakości. W ofercie GastroProdukt można odnaleźć urządzenia, które nie tylko wyglądają estetycznie, ale są też odporne na rdzę czy uszkodzenia mechaniczne, o jakie w każdym lokalu bardzo łatwo.

Można tu jednak wpaść w pewną pułapkę. Czasem spotykamy się z witrynami chłodniczymi, które są tak wykonane, że — owszem — wyglądają świetnie, jednak w należyty sposób nie eksponują dań, jakie się w nich znajdują. To jeden z głównych błędów.

W GastroProdukt stawiamy na odpowiednią ekspozycję produktów. We wielu naszych sprzętach umieszczamy profesjonalne panele LED, dzięki czemu umieszczone tam produkty prezentują się przyjemnie dla oka i apetycznie, aż chce się je kupić.

 

Przeszklone witryny chłodnicze — gdzie się sprawdzą?

 

Liczba potencjalnych zastosowań jest imponująca. Wbrew pozorom nie są to produkty, które świetnie sprawdzą się tylko w dużych, renomowanych restauracjach. Można też odnaleźć je w barach oraz wielu punktach samoobsługowych, gdzie to klient decyduje, jaki posiłek chce skomponować.

To otwiera kolejne możliwości ekspansji. Na rynku funkcjonują też witryny chłodnicze na napoje, z którymi spotykamy się na przykład w schroniskach górskich, czy chłodziarki na ciasto, które są nieodłącznym elementem wyposażenia hoteli.

Witryna chłodnicza ekspozycyjna doskonale sprawdzi się również w sokarniach, czyli lokalach, które wyspecjalizowały się tylko i wyłącznie w serwowaniu w swoich kartach zdrowych napojów o wielu egzotycznych smakach. To nowy trend na rynku, który już dotarł do Polski.

Lodówka ekspozycyjna to z kolei nieodłączny element sklepów (zarówno tych osiedlowych, jak i popularnych sieci handlowych) oraz barów czy winiarni. Witryny chłodnicze na napoje można często spotkać w sklepach ulokowanych przy browarach, gdzie można kupić tamtejsze produkty. Są to również nieodłączne elementy sklepów mięsnych.

 

Zastosowanie witryn chłodniczych w gastronomii

 

Doskonałym przykładem zastosowania ekspozycyjnych witryn chłodniczych są kawiarnie. Idealna temperatura przechowywania sernika wiedeńskiego, czyli jednego z flagowych dań wielu lokali tego typu jest o wiele niższa, niż temperatura otoczenia. Źle przechowywany sernik szybko opadnie i na pewno się nie sprzeda. 

Podobnie wygląda sytuacja na przykład z makaronikami francuskimi, które — jeśli nie są przechowywane w szafie chłodniczej — to w dobrym stanie wytrzymają zaledwie kilka godzin. Taki sprzęt doskonale sprawdzi się też w lokalach, które specjalizują się na przykład w mrożonych shake’ach czy kawach na zimno. Witryna chłodnicza na napoje sprawdzi się w niemal każdym punkcie handlowym: od sklepu, przez bar, po restaurację i duże sieci sklepów spożywczych.

Produkty bazujące na mleku z założenia nie mogą być trzymane w temperaturze pokojowej, bo łatwo ulegają zepsuciu. Kupując jedną z naszych witryn chłodniczych w GastroProdukt, zyskujesz pewność, że Twoi klienci zawsze dostaną danie świeże, a na dodatek doskonale wyglądające.

 

Czym kierować się podczas wyboru witryn chłodniczych?

 

Na pewno warto zwrócić uwagę na design urządzenia. Hitem ostatnich lat są produkty panoramicznie przeszklone. W naszej ofercie taką witryną chłodniczą jest na przykład GP.EVOK.1.2 Premium, które świetnie sprawdzi się m.in. w cukierni.

Poza panoramicznym przeszkleniem wyróżnia je również termostat z funkcją szybkiego, automatycznego, odszraniania, tryb automatycznej kondensacji oraz bardzo przydatne w restauracjach, oświetlenie jarzeniowe, które dodatkowo wyeksponuje postawione na półkach produkty. 

Jest to witryna chłodnicza, którą bardzo łatwo utrzymać w czystości. Wszystko dzięki innowacyjnej metodzie wyciągania dolnego panelu witryny, co znacznie ułatwia dostęp do przeszklonej powierzchni. Po stronie atutów na pewno trzeba też wskazać wewnętrzny agregat.

Nieco inaczej wygląda kwestia wyboru idealnej przeszklonej szafy chłodniczej w sklepach z mięsem. Tutaj najważniejszą rolę odgrywa temperatura, pojemność oraz stabilna konstrukcja. Przykładem takiej witryny chłodniczej ze stali jest model G-PR LED o pojemności 120 litrów.

Urządzenie ma dwie regulowane na wysokość półki o wymiarach 642 × 376 i 642 × 312 mm, a także oświetlenie LED. Dużym atutem jest też tryb chłodzenia obiegowego, a także szeroki zakres temperatur eksploatacyjnych: od +2 do + 8 stopni Celsjusza. Maksymalna temperatura otoczenia, przy jakiej witryna wciąż będzie chłodzić zgromadzone wewnątrz produkty to aż 33 stopnie Celsjusza!

Odpowiedź na pytanie o to, czym kierować się przy wyborze witryn chłodniczych jest bardzo prosta: jakością oraz potencjalnym zastosowaniem urządzenia. W ofercie GastroProdukt znajdziecie państwo szafy chłodnicze, które spełniają nawet najbardziej wyśrubowane standardy, a na dodatek świetnie nadają się zarówno do przechowywania w nich ciast, napojów, jak i mięs.

 

Gdzie sprawdzą się witryny chłodnicze — restauracje, sklepy, cukiernie

 

Bez względu na to, gdzie chcemy umieścić naszą witrynę chłodniczą, najlepszej jakości produkty znajdziesz w naszym sklepie. GastroProdukt oferuje wyspecjalizowane urządzenia dla wielu różnych sektorów rynku. A potencjalnych zastosowań witryn nie brakuje.

Sprawdzą się zarówno w restauracjach czy cukierniach, gdzie będzie można wyeksponować w nich zdobione ciasta czy desery, jak i w sklepach o różnym profilu. Niemal każdy sektor rynku, gdzie sprzedaje się produkty przemysłowe, powinien mieć na wyposażeniu witrynę chłodniczą. To świetny pomysł, by stylowo je wyeksponować, zwiększając szansę na ich sprzedaż.

 

Wysoka jakość chłodni gastronomicznych — dlaczego warto na nie postawić?

 

Żywność, która musi być przechowywana w bardzo restrykcyjnych temperaturach to ogromna odpowiedzialność za zdrowie klientów. Właściwy stan chłodni i temperatur tam panujących może być nawet sprawdzany przez Inspekcję Handlową podczas kontroli. Jeśli nie spełnimy jasno określonych wymogów, możemy liczyć się z poważnymi konsekwencjami finansowymi. 

Witryna chłodnicza

Inwestycja w profesjonalne witryny chłodnicze, które zapewnią optymalną temperaturę pracy nawet w gorące, letnie dni, to dla naszej firmy gwarancja utrzymania najwyższej jakości produktów.

Witryny chłodnicze, które spotykamy w aptekach, podlegają tym samym obostrzeniom. Niektóre leki muszą być przechowywane w temperaturze wynoszącej zaledwie kilka stopni Celsjusza, by zachowały swoje właściwości. Nie warto ryzykować. 

 

Chłodnie gastronomiczne powinny spełniać następujące cechy:

 

  • umożliwiać łatwy dostęp do znajdujących się w nich produktów,
  • zapewniać stabilną pracę w konkretnym przedziale temperaturowym,
  • wspierać chłodzenie powietrzem obiegowym,
  • mieć wbudowany tryb automatycznego odszraniania lub (w niektórych sytuacjach) rozmrażania,
  • oferować odpowiednią pojemność.

 

Jak prawidłowo użytkować i konserwować witryny chłodnicze, aby służyły przez wiele lat?

 

Bez względu na to, czy interesuje nas chłodziarka na ciasto, czy duża witryna chłodnicza nastawna, musimy pamiętać o kilku prostych zasadach, dzięki którym urządzenie będzie nam służyć przez długi czas.

Kluczową rolę odgrywa oczywiście ich czyszczenie. Trzeba jednak podejść do niego w sposób kompleksowy. Musimy regularnie sprawdzać ilość oraz stan czynnika chłodniczego, a także czyścić i dezynfekować urządzenie. Zawsze warto upewnić się też, że instalacja elektryczna jest szczelna.

Jeśli pracujemy z produktami mięsnymi, warto zainwestować w profesjonalne, dedykowane właśnie tej branży, preparaty czyszczące. W tym sektorze rynku nie wolno zapomnieć też o systematycznym odtłuszczaniu powierzchni, które miały kontakt z przetworami mięsnymi.

Jeśli w naszej witrynie chłodniczej często zmieniamy produkty i na przykład czasem znajduje się tam sałatka, a kiedy indziej produkty mięsne, to pamiętajmy też o tym, by po godzinach pracy, kiedy witryna będzie stać już pusta, na chwilę ją przewietrzyć. W przeciwnej sytuacji zapachy mogą „przejść” przez różne dania, co wprawdzie nie wpłynie na ich smak, ale na pewno zdziwi naszych klientów. Jeśli chcesz kupić profesjonalną witrynę chłodniczą, możesz nabyć ją u w naszym sklepie!