Rodzaje pieców do piekarni i cukierni – jaki piec piekarniczy wybrać?
Piec jest najważniejszym sprzętem w każdej piekarni i cukierni. Od niego zależy jakość przygotowywanych wypieków, dlatego warto z zaangażowaniem dobrać odpowiedni model. Na co zwrócić uwagę, by wyposażenie było funkcjonalne, wydajne i ekonomiczne? Krótko opisujemy rodzaje pieców do piekarni i cukierni oraz podpowiadamy, jak wybrać najlepszy wariant!
Rodzaje pieców do piekarni i cukierni
Różne rodzaje pieców do piekarni i cukierni sprawdzają się w określonych przypadkach oraz warunkach. Sprzęt tego typu zwykle dzieli się ze względu na sposób przekazywania energii cieplnej. Najczęściej wykorzystywane są:
- piece olejowe (palniki na olej opałowy),
- piece gazowe (palniki na gaz),
- piece pelletowe (palniki pelletowe),
- piece elektryczne (grzałki elektryczne).
Znaczenie ma również rodzaj konstrukcji urządzenia. Wyróżnia się:
- piece wózkowe obrotowe (mają komorę, do której wprowadza się obrotowy wózek z blachami wypiekowymi),
- piece wózkowe nieobrotowe / nawiewowe (do komory wprowadza się nieruchomy wózek),
- piece piekarnicze wsadowe / półkowe / trzonowe (w komorze znajdują się półki wypiekowe).
Jaki piec do piekarni / cukierni wybrać?
Wybór pieca do piekarni czy cukierni powinien być zależny od wielu czynników. Znaczenie ma rodzaj przygotowywanych wypieków, ale też oczekiwana wydajność (ile wypieków trzeba przygotować w ciągu godziny?), wymiary sprzętu (np. ze względu na skromny metraż zaplecza), a także dostępny budżet. Aby ułatwić wybór, poniżej opisujemy kilka najpopularniejszych odmian pieców piekarniczo-cukierniczych.
Piec konwekcyjny / konwekcyjno-parowy
- Popularne rozwiązanie, wykorzystujące cyrkulację gorącego powietrza.
- Szybko się nagrzewa i gwarantuje równomierne pieczenie.
- Wydajny i energooszczędny.
- Umożliwia pieczenie różnych rodzajów produktów jednocześnie, zapobiegając mieszaniu zapachów.
- Doskonale sprawdza się przy przygotowywaniu mniejszych wyrobów, przy małym, ale różnorodnym zapotrzebowaniu na wypieki. Idealny do pieczenia np. bułek, chleba, ciastek, drożdżówek.
- Odmiana z funkcją parowania (piec konwekcyjno-parowy) przyda się również przy wypiekach wymagających wilgoci oraz przy przygotowaniu innych deserów.
Piec elektryczny
- Uniwersalna opcja, wybierana często ze względu na prostą obsługę i kompaktowe wymiary.
- Szybko się nagrzewa oraz pozwala precyzyjnie kontrolować temperaturę.
- Praktyczny w małych piekarniach i cukierniach.
Piec obrotowy (rotacyjny)
- Najczęściej wykorzystywany w dużych piekarniach.
- Posiada komorę grzewczą, do której wprowadza się obracany wózek z blachami zapewniający równomierne pieczenie.
- Pozwala w szybki, łatwy i wydajny sposób przygotowywać duże ilości wypieków.
Piec opalany drewnem
- Ciekawe rozwiązanie, ale dość rzadko wykorzystywane w praktyce.
- Tradycyjny piec, w którym piecze się na prawdziwym ogniu – pozwala uzyskać unikalny smak i aromat.
- Świetny dodatek do małych piekarni, w których przygotowuje się chleb na zakwasie i tradycyjne wypieki.
Gdzie kupić piec do piekarni i cukierni?
Profesjonalny piec do piekarni i cukierni to sprzęt dostosowany do wykorzystania w lokalach gastronomicznych. Jest funkcjonalny, wydajny oraz trwały, a zarazem prosty w obsłudze oraz konserwacji. Kupując wyposażenie warto zdecydować się na specjalistyczne urządzenia, stworzone w oparciu o wiedzę i doświadczenie ekspertów z branży. Takie produkty są dostarczane wyłącznie przez producentów oraz dystrybutorów specjalizujących się w tej branży.
W katalogu GastroProdukt dostępny jest szeroki wybór sprzętu wysokiej jakości. Posiadamy modele różniące się wielkością oraz parametrami technicznymi, dostosowane do potrzeb zarówno dużych piekarni, jak i małych, kraftowych cukierenek. Szybko się nagrzewają, umożliwiają precyzyjną kontrolę temperatury, a przy tym są proste w obsłudze i konserwacji.
Zapraszamy do sprawdzenia pełnej oferty. W razie pytań zachęcamy do kontaktu – z przyjemnością pomożemy skompletować wyposażenie. Dobrze dobrany piec to gwarancja smacznych wypieków i niższych kosztów prowadzenia biznesu. Zainwestuj w najlepsze rozwiązanie do swojej piekarni lub cukierni!