Wybór idealnego pieca do pizzy – przewodnik dla restauratorów
Pizza jest niezwykle popularnym daniem, dlatego wielu restauratorów uwzględnia ją w swojej karcie. Niezależnie od tego, czy lokal specjalizuje się we włoskich przysmakach, czy są one jedynie urozmaiceniem menu, warto pracować z profesjonalnym sprzętem. Wysokiej jakości wyposażenie ma wpływ na smak potraw, a przy tym jest praktyczne i ekonomiczne. Podpowiadamy, jak wybrać idealny piec do pizzy!
Dlaczego warto zainwestować w profesjonalny piec do pizzy?
Pizzę da się przygotować w zwykłym piecu restauracyjnym czy nawet piekarniku, ale profesjonalny, dedykowany piec pozwala osiągnąć zdecydowanie lepsze efekty. Specjalistyczny sprzęt przede wszystkim gwarantuje lepszy smak, zapach oraz wygląd potraw. Dedykowany piec do pizzy pomaga uzyskać m.in. idealny stopień wypieczenia i chrupkości ciasta czy doskonałą konsystencję roztopionego sera.
Zakup takiego sprzętu to inwestycja w rozwój działalności – zwiększa wydajność kuchni oraz poprawia jakość podawanych dań. Profesjonalne urządzenia są nie tylko funkcjonalne, ale też wydajne i trwałe. Umożliwiają efektywną, szybą, opłacalną i bezpieczną obsługę nawet dużych zamówień.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze pieca do pizzy?
Wybierając piec do pizzy warto mieć na względzie kilka ważnych kwestii. Sprzęt przede wszystkim powinien być praktyczny i rentowny. Co o tym decyduje? Poniżej krótko opisujemy istotne zagadnienia.
Rodzaj pieca
Na rynku dostępne są różne rodzaje pieców do pizzy. Najczęściej spotykanymi wariantami są:
- piec opalany drewnem – umożliwia szybkie pieczenie pizzy w tradycyjny sposób, w bardzo wysokiej temperaturze; odpowiada za charakterystyczny smak oraz aromat ciasta; najlepsza opcja dla restauratorów, którzy mają dużo miejsca do zagospodarowania i stawiają na tradycję;
- piec gazowy – łatwy w obsłudze, oszczędny, szybko się rozgrzewa; rozwiązanie zapewniające dużą wydajność; nie gwarantuje takiego smaku jak piec opalany drewnem, ale świetnie sprawdzi się w przypadku lokali o średnim i dużym obrocie;
- piec elektryczny – uniwersalne, energooszczędne rozwiązanie; w porównaniu z piecem gazowym i opalanym drewnem jest mniej wydajny, a także generuje wyższe koszty eksploatacji; dobry wariant do małych lokali z ograniczoną przestrzenią i bez możliwości podłączenia do gazu;
- piec konwekcyjny – nowoczesne rozwiązanie umożliwiające szybkie pieczenie, w tym różnych rodzajów pizzy jednocześnie; praktyczne rozwiązanie do restauracji ze zróżnicowanym menu.
Wielkość pieca
Ważną kwestią są wymiary pieca – nie tylko ze względu na metraż kuchni, ale też pojemność komory pieczenia. Jeśli restauracja zwykle obsługuje większą liczbę gości, konieczny może być zakup większego modelu czy nawet kilku osobnych sztuk.
Wydajność
Parametr ten określa, ile placków pizzy można przygotować np. w ciągu godziny. Ma to szczególne znaczenie w przypadku dużych restauracji – klienci nie mogą zbyt długo czekać na zamówienia. Wydajność zależy nie tylko od wymiarów pieca, ale także od czasu nagrzewania oraz strat ciepła. Profesjonalne piece nagrzewają się szybko i długo utrzymują pożądaną temperaturę.
Zabezpieczenia
Piec jest urządzeniem emitującym ciepło, nagrzewającym się do bardzo wysokich temperatur (nawet 700°C!). Z tego względu konieczne są zabezpieczenia, które ograniczają do minimum ryzyko pożaru czy wypadku podczas pracy.
Koszt zakupu i utrzymania
Pozornie najtańsze rozwiązanie wcale nie musi być najbardziej opłacalne. Aktualne możliwości finansowe są istotne, ale wydajny, trwały sprzęt gwarantuje oszczędności w dłuższej perspektywie. Nie można zapomnieć również o kosztach utrzymania, wynikających z m.in. zużycia energii elektrycznej / gazu / drewna czy serwisowania sprzętu.
Gdzie kupić profesjonalny piec do pieczenia pizzy?
Profesjonalny piec do pieczenia pizzy najlepiej kupić od renomowanego producenta albo dystrybutora. Wtedy ma się pewność, że sprzęt będzie pod każdym względem dostosowany do wykorzystania w lokalu gastronomicznym.
W GastroProdukt dostępny jest szeroki wybór pieców do pizzy, w tym modele opalane drewnem od renomowanego włoskiego producenta Fontana Forni. Oferujemy piece:
- wydajne – umożliwiają przygotowanie dużej liczby pizzy w krótkim czasie,
- ekonomiczne – optymalizują koszty utrzymania,
- trwałe – wykazują długą żywotność,
- funkcjonalne – szybko się nagrzewają, minimalizują straty ciepła, gwarantują równomierne pieczenie,
- poste w obsłudze i konserwacji – przyczyniają się do zwiększenia wydajności pracowników.
Zachęcamy do sprawdzenia całego katalogu. W razie potrzeby z przyjemnością pomożemy w wyborze najlepszego modelu.