Jak otworzyć kebaba? Praktyczne wskazówki krok po kroku
Kebab jest najpopularniejszym fast foodem w Polsce. W Twojej okolicy brakuje dobrego lokalu i chcesz wypełnić tę lukę? A może masz pomysł na własną odmianę tego dania, która zachwyci klientów i zrewolucjonizuje rynek? Jeśli planujesz uruchomić własny lokal, musisz odpowiednio się do tego przygotować. Podpowiadamy, jak otworzyć kebaba!
Jak otworzyć kebaba? Krok po kroku
Zakładanie działalności gastronomicznej to wieloetapowy proces. Przygotowaliśmy krótki, przejrzysty plan działania, który zawiera sporo przydatnych wskazówek.
Krok 1. – Biznesplan
Podstawą jest dobrze rozpisany biznesplan. Jeśli chcesz otworzyć lokal gastronomiczny, musisz mieć jasną wizję tego, jaki ma być oraz w jaki sposób doprowadzisz do założenia działalności. Dobrze jest wziąć pod uwagę takie czynniki, jak m.in.:
- profil klientów,
- konkurencja,
- stan rynku nieruchomości.
Kiedy znajdziesz już odpowiedni lokal, weź pod uwagę jego lokalizację i widoczność (czy klienci łatwo go zauważą i do niego dotrą?), ale też historię (np. co wcześniej się w nim mieściło? Kto był jego poprzednim najemcą?).
Bardzo ważnym etapem jest stworzenie marki i spójnej identyfikacji wizualnej. Chwytliwa nazwa i estetyczne logo skutecznie przykuwają uwagę oraz zapadają w pamięć. Przy tym strona wizualna musi trafić do konkretnej grupy odbiorców – inny przekaz dotrze do miłośników prostego, „tradycyjnego”, niedrogiego kebaba, a inny do amatorów nowoczesnych, nietypowych odmian (np. vege, z oryginalnymi dodatkami). Najważniejsze, by przyciągnąć właściwych klientów i spełnić ich oczekiwania.
Krok 2. – Finansowanie
Uruchomienie lokalu gastronomicznego wymaga wkładu finansowego. Już na etapie tworzenia biznesplanu warto pomyśleć o tym, skąd zdobyć potrzebne środki. Jeśli nie masz oszczędności, dobrym rozwiązaniem będzie kredyt. Możesz też zorientować się w możliwości uzyskania dofinansowania, np. z PUP czy dotacji UE. Ciekawą opcją jest znalezienie prywatnego inwestora – przekonujący biznesplan może pomóc w zdobyciu partnera biznesowego.
Krok 3. – Rejestracja działalności gospodarczej
Obowiązkowym krokiem przy zakładaniu lokalu z kebabem jest rejestracja działalności gospodarczej. W tym celu musisz wypełnić formularz CEIDG-1 i złożyć go w urzędzie miasta lub gminy. Przy tym rozsądnie jest skontaktować się z biurem podatkowym i księgowym.
Krok 4. – Wyposażenie lokalu
Podstawą prężnie działającego lokalu jest dobre wyposażenie. Wysokiej jakości sprzęt jest niezbędny do przygotowywania kebaba, a także przechowywania składników oraz dbania o czystość i higienę w lokalu. Odpowiednio dobrane urządzenia i przyrządy pomagają szybko, wydajnie i bezpiecznie przygotowywać posiłki.
Krok 5. – Pracownicy okali z kebabem jest wiele
Lokal musi mieć obsługę. W pojedynkę byłoby trudno przyjmować i realizować zamówienia, dlatego warto pomyśleć o zatrudnieniu kilku osób. Najlepiej wybrać kandydatów, którzy mają już doświadczenie w pracy w takim lokalu.
Krok 6. – Uruchomienie zamówień z dostawą
Kiedy kebab jest gotowy do pracy, można zadbać o dodatkowy kanał sprzedaży. W ostatnich latach znacznie wzrosła popularność zamówień online z dostawą. Klienci chętnie korzystają z serwisów i aplikacji typu Pyszne.pl, Wolt czy Uber Eats, dlatego dobrze jest nawiązać współpracę z tymi dostawcami.
Na co zwrócić uwagę, by otworzyć kebaba i osiągnąć sukces?
Lokali z kebabem jest wiele. Ważne jest, by się wyróżnić i przyciągnąć klientów. Na pewno dobrym kierunkiem jest otworzenie restauracji w miejscu, w którym brakuje takich lokali albo jest szczególnie duże zapotrzebowanie na fast food, np. w okolicy akademików, kampusów studenckich czy klubów nocnych.
Podstawą jest też dbałość o wysoką jakość serwowanego jedzenia. Nawet jeśli chce się podawać bardzo proste, niedrogie kebaby, powinny być przyrządzane z dobrych jakościowo produktów, przy użyciu profesjonalnego sprzętu. Klienci przede wszystkim zwracają uwagę na smak, zapach i wygląd jedzenia – jeśli kebab będzie smaczny, chętnie wrócą oraz polecą miejsce znajomym.
Gdzie kupić wyposażenie do lokalu z kebabem?
Pełne wyposażenie do lokalu z kebabem jest dostępne w ofercie GastroProdukt. Jako producent i dystrybutor profesjonalnego sprzętu gastronomicznego dostarczamy produkty najwyższej jakości. W naszym katalogu znajdziesz zarówno podstawowe urządzenia, jak i szereg przydatnych akcesoriów i innych dodatków. Są funkcjonalne, nowoczesne i trwałe. Ponieważ zapewniamy wsparcie techniczne w zakresie montażu, konserwacji i napraw, będą niezawodne przez wiele lat.
Zapraszamy do sprawdzenia naszej oferty oraz zachęcamy do kontaktu – chętnie pomożemy skompletować wyposażenie. Zainwestuj w solidne podstawy swojej działalności!