• Zaloguj się
    Zaloguj się
0
Koszyk:
Koszyk
info: Twój koszyk jest pusty!
GP | Szatkownica elektryczna w profesjonalnej gastronomii – wymagania a możliwości

GP | Szatkownica elektryczna w profesjonalnej gastronomii – wymagania a możliwości

Profesjonalna kuchnia gastronomiczna znacząco różni się od powszechnie nam znanej- kuchni domowej. Różnice są na każdym poziomie, od wyglądu i przygotowania pomieszczenia, aż po sprzęt kuchenny, który jest zupełnie inny od typowego sprzętu w domowej kuchni.

Profesjonalny sprzęt dla profesjonalnej gastronomii to urządzenia, które są nie tylko wydajne, ale również wytrzymałe, funkcjonalne, ergonomiczne oraz ekonomiczne. Takie muszą być między innymi szatkownice elektryczne.

Szatkownica elektryczna w gastronomii używana jest powszechnie, począwszy od szatkowania warzyw poprzez owoce, skończywszy na serach czy innych wyrobach mlecznych. Szatkownice stosuje się praktycznie zawsze, kiedy istotne jest umiejętne pokrojenie oraz rozdrobnienie składników, tak aby można je było wykorzystać w potrawach. Szatkownice są więc wykorzystywane w restauracjach, pizzeriach, fast foodach, kebabach, czyli praktycznie w każdym lokalu gastronomicznym.

GP | Szatkownica elektryczna – budowa i parametry

Szatkownica elektryczna do zastosowań w gastronomii to produkt zupełnie inny, niż ten do zastosowań domowych. Profesjonalna, gastronomiczna szatkownica elektryczna, posiada stalowy korpus, który wraz z narzędziem osadzony jest na solidnym łożu. W związku z tym, że prędkość pracy narzędzi jest bardzo wysoka, łoże jest ciężkie i musi cechować się stabilną konstrukcją. Szatkownica elektryczna, to urządzenie, które musi poradzić sobie z warzywami, owocami, serami, a nawet z ciastem czy mięsami. Stąd też, konieczność zastosowania zwartej budowy.

Szatkownica elektryczna w gastronomii posiada kilka, zróżnicowanych profili pracy, umożliwiać krojenie na plastry, kostki, czy w bardziej wymyślne kształty. Parametry szatkownicy zależą od jej mocy oraz zróżnicowania zastosowanych narzędzi, w tym przypadku noży. Im lepszej jakości szatkownica, tym większy zakres narzędzi oraz tym większa ich wytrzymałość.

Najbardziej istotnym parametrem szatkownicy jest moc nominalna urządzenia. Im większa moc, tym większy silnik zastosowany w urządzeniu i tym większe możliwości. Profesjonalne szatkownice elektryczne są w stanie nawet szatkować lód i to bez większych problemów.

GP | Szatkownica elektryczna – dobór i zakup

Najtrudniejszy jest właściwy dobór szatkownicy elektrycznej, zakup to już jedynie kwestia finansów. Rynek jest mocno nasycony dobrymi szatkownicami, które doskonale sprawdzają się w zastosowaniach w profesjonalnej gastronomii.

Szatkownica elektryczna, powinna być przede wszystkim:

  • dobrana do potrzeb indywidualnych dla danej gastronomii i jednocześnie móc zaspokoić najbliższy jej rozwój,
  • mieć odpowiednio długą gwarancję, tak aby bezproblemowo liczyć na naprawy gwarancyjne przez okres minimum trzech lat,
  • odpowiednio serwisowana, warto wybrać producenta i dystrybutora, który taki serwis oferuje,
  • dobrana pod kątem mocy, oczywistym jest, iż im większa moc tym bardziej efektywna praca szatkownicy,

Właściwy dobór szatkownicy umożliwi wykorzystanie 100% jej możliwości a co za tym idzie, również pozwoli na efektywną pracę. Szatkownice gastronomiczne nie należą do urządzeń tanich, tym bardziej warto taki zakup przeanalizować.

Masz pytania o produkt?

Skontaktuj się z nami, nasi doradcy chętnie pomogą.

Zobacz również

Jak wybrać odpowiednią pralkę przemysłową dla małego hotelu?
Pralnictwo

Jak wybrać odpowiednią pralkę przemysłową dla małego hotelu?

W małych ośrodkach wypoczynkowych bardzo ważne jest, by szybko sprzątać pokoje. Największym wyzwaniem jest wymiana pościeli. Właściciele często mają kłopot z doborem wyposażeniem pralni, które pozwala w optymalny sposób dbać o czystość tekstyliów. Podpowiadamy, jak wybrać odpowiednią pralkę przemysłową dla małego hotelu!

Pralka przemysłowa – jak dobrać urządzenie?
Pralnictwo

Pralka przemysłowa – jak dobrać urządzenie?

Profesjonalny sprzęt pralniczy może wyprać setki kilogramów prania dziennie. Jest Ci potrzebne urządzenie tego typu? Wyjaśniamy, jaka powinna być pralka przemysłowa i podpowiadamy, jak wybrać odpowiedni model!

Wyposażenie piekarni – od czego zacząć?
Piekarnia | Cukiernia

Wyposażenie piekarni – od czego zacząć?

Sprzęt piekarniczy umożliwia szybkie i wydajne przygotowywanie wypieków wysokiej jakości. Inwestycja w odpowiednio dobrane urządzenia i akcesoria gastronomiczne pomaga stworzyć solidną podstawę dla rozwoju biznesu. Podpowiadamy, jak wybrać wyposażenie piekarni!

Masz pytanie?

Skontaktuj się z nami, nasi doradcy chętnie pomogą.