• Zaloguj się
    Zaloguj się
0
Koszyk:
Koszyk
info: Twój koszyk jest pusty!
Rodzaje zmywarek gastronomicznych – przewodnik dla restauratorów
Zmywalnia

Rodzaje zmywarek gastronomicznych – przewodnik dla restauratorów

Każdy restaurator ma obowiązek dbać o czystość naczyń i sprzętu kuchennego. Z tego względu koniecznym elementem wyposażenia są specjalne maszyny do mycia i wyparzania. Na rynku dostępnych jest kilka typów zmywarek. Warto je poznać, by dobrać model do potrzeb lokalu. W tym wpisie przedstawiamy krótki przewodnik dla restauratorów – opisujemy rodzaje zmywarek gastronomicznych!

Rodzaje zmywarek gastronomicznych – co je różni?

Przy zakupie zmywarki gastronomicznej znaczenie mają m.in.:

  • pojemność (urządzenie musi pomieścić tyle naczyń, by zapewnić odpowiednią wydajność);
  • wybór programów (np. specjalne tryby do mycia szkła, wyparzanie);
  • zasilanie (im wyższe napięcie, tym lepiej, ale model musi być dobrany do możliwości podłączenia);
  • pompa odpływu (jeśli w podłodze nie ma odpływu, konieczny jest model z wbudowaną pompą lub dodatkowa podstawka);
  • udogodnienia (np. wbudowane dozowniki płynu, uzdatniacz / filtr wody).

Kluczowe jest dobranie odpowiedniego rodzaju zmywarki, zgodnie z potrzebami lokalu. Każda odmiana ma swoją specyfikę, przez co znajduje zastosowanie w konkretnych warunkach.

Zmywarki podblatowe

Kompaktowe, montowane pod blatem. Popularne w małych restauracjach, kawiarniach i barach, gdy kuchnia ma niewielki metraż. Zwykle są dość uniwersalne – działają podobnie jak modele domowe, z tym że są bardziej wydajne, trwalsze i szybsze. Z ich pomocą można umyć ok. 30-50 koszy na godzinę.

Zmywarki kapturowe

Wyposażone w specjalny, unoszony kaptur, który umożliwia szybki załadunek i rozładunek. Uniwersalne, choć najlepiej sprawdzają się w myciu sztućców. Można w nich też myć większe garnki. Są zdecydowanie wydajniejsze, przez co sprawdzają się w średnich i dużych lokalach. W ciągu godziny pozwalają umyć ok. 50-70 koszy.

Zmywarki tunelowe (przelotowe)

Wykorzystują mechanizm taśmowy, przez co pozwalają umyć nawet kilkaset koszy w ciągu godziny. Są idealne dla dużych restauracji, stołówek czy hoteli. Bardziej zaawansowane modele oferują dodatkowe funkcje, takie jak błyskawiczne suszenie i polerowanie. Ze względu na swoją budowę zajmują więcej miejsca.

Zmywarki do szkła

Specjalistyczna odmiana, dedykowana do mycia szkła. Sprzęt posiada delikatniejsze programy, które zapobiegają uszkodzeniu kieliszków, szklanek itp. Zapewniają idealny połysk bez smug. Zwykle są wykorzystywane w lokalach, w których używa się dużo szkła, np. do barów czy restauracji.

Zmywarki do garnków i tac

Modele popularne w dużych lokalach, hotelach, a także firmach cateringowych. Wyższe ciśnienie i silniejsze detergenty umożliwiają szybkie i skuteczne czyszczenie dużych, mocno zabrudzonych naczyń, takich jak garnki, patelnie czy tace. Zwykle taki sprzęt stanowi jedynie dodatek do głównego wyposażenia.

Zmywarko-wyparzarki

Modele z funkcją wyparzania naczyń w temperaturach powyżej 80°C. Pomagają zachować najwyższy poziom higieny i niemalże sterylną czystość, niszcząc bakterie i wirusy. Dzięki nim można spełnić rygorystyczne normy sanitarno-epidemiologiczne. Występują w różnych formach, zarówno jako zmywarki podblatowe, jak i kapturowe czy tunelowe.

 

 

Jaką zmywarkę do gastronomii wybrać?

Przy wyborze zmywarki do gastronomii trzeba zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii, takich jak:

  • dostępna przestrzeń (urządzenie musi zmieścić się w kuchni),
  • rodzaj wykorzystywanych naczyń (w zależności od materiału wykonania potrzebne są różne programy),
  • obłożenie lokalu (określa wymaganą wydajność, czyli liczbę koszy, które powinny zostać umyte w ciągu godziny).

 

 

Gdzie kupić zmywarkę gastronomiczną?

Zmywarki gastronomiczne to profesjonalny sprzęt, który można nabyć jedynie u producentów i dystrybutorów specjalizujących się w wyposażeniu tego typu. Najlepiej zdecydować się na współpracę z firmą, która zajmuje się nie tylko sprzedażą produktów, ale też zapewnia kompleksowe wsparcie w zakresie doradztwa.

W katalogu GastroProdukt dostępny jest szeroki wybór zmywarek gastronomicznych, o różnych wymiarach i parametrach technicznych. Oferujemy wysokiej klasy sprzęt, który pomaga dbać o czystość naczyń. Urządzenia są proste w obsłudze, wydajne i ekonomiczne.

Zapraszamy do zapoznania się z pełną ofertą naszych zmywarek gastronomicznych. Wybierz model, który idealnie uzupełni wyposażenie kuchni Twojej restauracji, kawiarni, baru czy innego lokalu gastronomicznego. Zainwestuj w solidne podstawy swojej działalności!

Masz pytania o produkt?

Skontaktuj się z nami, nasi doradcy chętnie pomogą.

Zobacz również
Jak wybrać odpowiednią pralkę przemysłową dla małego hotelu?
Pralnictwo

Jak wybrać odpowiednią pralkę przemysłową dla małego hotelu?

W małych ośrodkach wypoczynkowych bardzo ważne jest, by szybko sprzątać pokoje. Największym wyzwaniem jest wymiana pościeli. Właściciele często mają kłopot z doborem wyposażeniem pralni, które pozwala w optymalny sposób dbać o czystość tekstyliów. Podpowiadamy, jak wybrać odpowiednią pralkę przemysłową dla małego hotelu!

Pralka przemysłowa – jak dobrać urządzenie?
Pralnictwo

Pralka przemysłowa – jak dobrać urządzenie?

Profesjonalny sprzęt pralniczy może wyprać setki kilogramów prania dziennie. Jest Ci potrzebne urządzenie tego typu? Wyjaśniamy, jaka powinna być pralka przemysłowa i podpowiadamy, jak wybrać odpowiedni model!

Wyposażenie piekarni – od czego zacząć?
Piekarnia | Cukiernia

Wyposażenie piekarni – od czego zacząć?

Sprzęt piekarniczy umożliwia szybkie i wydajne przygotowywanie wypieków wysokiej jakości. Inwestycja w odpowiednio dobrane urządzenia i akcesoria gastronomiczne pomaga stworzyć solidną podstawę dla rozwoju biznesu. Podpowiadamy, jak wybrać wyposażenie piekarni!

Masz pytanie?

Skontaktuj się z nami, nasi doradcy chętnie pomogą.