Wilk do mięsa

Potrawy przyrządzone ze świeżo zmielonego mięsa są wyjątkowe. Miękkie, soczyste, pyszne i fantastycznie wysmażone mięso doceni nawet najbardziej wybredny smakosz. Maszynka do mielenia mięsa wilk to niezastąpiony sprzęt we wszelkiego rodzaju obiektach i zakładach gastronomicznych. Wilki gastronomiczne dostępne w naszym sklepie GastroProdukt Professional to urządzenia przystosowane do naprawdę ciężkiej pracy! Wysoka jakość wykonania naszych produktów to gwarancja satysfakcji.

Wilk do mięsa — mocne i wytrzymałe maszynki do mielenia mięsa

 

W GastroProdukt Professional wiemy, jak ważna jest praca z wysokowydajnymi, najwyższej jakości maszynami. Proponujemy przemysłowe wilki do mięsa charakteryzujące się konstrukcją zewnętrzną wykonaną z trwałych, bezpiecznych i higienicznych materiałów takich jak stal nierdzewna, które umożliwią wydajną, higieniczną i bezpieczną pracę.

Profesjonalne maszynki do mielenia mięsa typu wilk, które oferujemy w naszym sklepie internetowym, zostały zaprojektowane z myślą o różnych potrzebach. U nas znajdziesz kilka modeli różnej wielkości: mniejsze — optymalne dla małych firm gastronomicznych, do użytku w sklepach spożywczych i masarniach, natomiast modele o większych gabarytach spełnią potrzeby dużych masarni, restauracji, hoteli itd. 

Producent zadbał o zróżnicowaną wydajność. Najmniejszy wilk do mielenia mięsa pozwala na przerobienie około 150 kg mięsa w ciągu godziny. Posiadamy również maszynki do mielenia mięsa o wydajności 220 kg/h, a nawet 310 kg/h. Wilki do mięsa dostępne w ofercie GastroProdukt posiadają w standardzie po dwa sita z otworami o średnicy 5 mm i 7 mm, 6 mm i 8 mm lub 7 mm i 9 mm oraz dodatkowo po dwa noże tnące. Modele są wyposażone także w lejki do nadziewania kiełbas, dzięki czemu z łatwością przerobią nie tylko wieprzowinę, wołowinę czy kurczaka, ale także przygotują farsz do wędlin.

 

Cechy charakterystyczne wilków do mięsa — jak działają?

 

Maszynka do mięsa wilk do użytku przemysłowego służy do przetwarzania setek kilogramów mięsa na godzinę. Pokrojone mięso jest wpychane przez wałek o kształcie ślimaka do ostrza tnącego, a stamtąd do sitka. Otwory sita o zróżnicowanej średnicy pozwalają na uzyskanie zmielonego mięsa o pożądanej gramaturze. 

wilk do mięsa

Główne składowe wilka do mięsa, to:

 

  • Korpus centralny: to część maszyny z dwoma otworami — jednym do wejścia mięsa (lej załadowczy), umieszczonym w górnej części korpusu, i jednym do wyjścia. Ten ostatni jest zamykany perforowaną płytką, przez którą przechodzi rozdrabniane mięso. 
  • Wałek ślimakowy umieszczony wewnątrz korpusu centralnego obraca się dzięki pracy prądu elektrycznego. Praca przemysłowego wilka do mielenia mięsa jest w pełni zautomatyzowana, co znacznie ułatwia i przyspieszacza cały proces mielenia mięsa (w manualnych urządzeniach do użytku domowego wałek ślimakowy obraca się dzięki pracy operatora, który porusza korbą). Element ten przesuwa kawałki mięsa wzdłuż korpusu.
  • Ostrza w kształcie gwiazdki usytuowane przed perforowaną płytką, które przecinają mięso na mniejsze kawałki.
  • Blaszka perforowana łatwa do demontażu i czyszczenia (dzięki obecności wierzchniej nakrętki pierścieniowej). Średnica otworów w blaszce wpływa na gramaturę mielonego mięsa.

 

Zalety wilków do mięsa — gdzie znajdują zastosowanie?

 

Profesjonalny wilk do mielenia mięsa i kości znajduje szerokie zastosowanie w rzeźniach, supermarketach, delikatesach, hotelach, restauracjach i stołówkach oraz we wszelkich obiektach gastro. Cieszy się również powodzeniem w domu. 

Profesjonalna maszynka do mięsa pozwala zaoszczędzić czas i energię, a dzięki wysokowydajnym przekładniom umożliwia optymalne rozdrobnienie przy zachowaniu nienaruszonych właściwości odżywczych mięsa. Maszynki do mięsa dostępne w naszym sklepie GastroPordukt Professional staną się ważnymi sprzymierzeńcami w kuchni, bez których nie będziesz mógł się obejść!

 

Gdzie sprawdzają się wilki maszynki do mięsa?

 

Maszynka do mięsa jest jednym z najbardziej wszechstronnych urządzeń w kuchni, a jej zastosowanie nie ogranicza się wyłącznie do mielenia mięsa. Dzięki maszynce typu wilk można przygotować mięso mielone na burgery, klopsiki, kiełbasy i liczne produkty wędliniarskie. Można je ponadto mieszać z innymi składnikami takimi jak sól i zioła, otrzymując niepowtarzalne kombinacje smakowe. Maszynka wilk z powodzeniem przemieli także ryby i warzywa (np. pomidory na przecier), tworząc podstawę dla nieskończonej ilości przepisów kulinarnych. 

 

Jak prawidłowo konserwować wilki do mięsa, aby służyły jak najdłużej?

 

Maszynki do mięsa typu wilk są urządzeniami o prostej konstrukcji, która jest łatwa w utrzymywaniu czystości dzięki demontowanym elementom. Praca z surowym mięsem wiąże się koniecznością zachowania czystości i higieny na wysokim poziomie. Należy pamiętać, aby myć urządzenie po każdym użyciu i dbać, aby nie tworzył się osad na żadnych częściach maszyny. 

Mięso jest niezwykle łatwo psującym się materiałem, podatnym na działanie szybko rozmnażających się drobnoustrojów. W pierwszej kolejności należy ściągnąć ślimak, nóż oraz sito. Wszystkie te elementy są wykonane ze stali nierdzewnej, która jest odporna na mycie w zmywarce gastronomicznej. 

Zapraszamy do zapoznania się z ofertą wilków do mielenia marki GastroProdukt professional. W razie wątpliwość zapraszamy do kontaktu — z chęcią odpowiemy na wszelkie pytania dotyczące urządzeń znajdujących się w ofercie naszego sklepu.