Piece do pizzy opalane drewnem

Twoje marzenie o otwarciu własnej pizzerii ma się wkrótce spełnić? Jest wiele aspektów, o które trzeba zadbać, jednak wybór odpowiedniego sprzętu w głównej mierze decyduje o sukcesie Twojego biznesu. Wśród pierwszych pozycji z listy wydatków jest oczywiście piec do pizzy opalany drewnem - profesjonalny element, który stanie się bijącym sercem Twojej restauracji. Jednak który wybrać, aby zapewnić doskonałe rezultaty i jak piec pizzę w piecu opalanym drewnem? 

 

Piece do pizzy opalane drewnem made in Italy - autentyczność w każdym calu

 

piec do pizzy opalany drewnem

Istnieje coś bardziej włoskiego niż pizza? Piece do pizzy opalane drewnem pozwalają stworzyć prawdziwie włoską pizzę, która oczami wyobraźni przeniesie gości Twojego lokalu Włoch - niezależnie od tego, czy zainstalujesz go wewnątrz pomieszczenia, czy w ogrodzie. 

Pizza z pieca opalanego drewnem, który znajdziesz w ofercie GastroProdukt Professional w istocie będzie prawdziwie włoska - bowiem są to dzieła włoskich projektantów firmy Alfa Pro, którzy od podszewki znają tajniki pieczenia oryginalnej pizzy i od dziesięcioleci produkują piece do pizzy opalane drewnem do użytku domowego i profesjonalnego. 

Każdy piec opalany drewnem do pizzy dostępny w naszej ofercie został wyprodukowany we Włoszech w fabryce w Anagni leżącej pomiędzy Rzymem a Neapolem - dokładnie tam, gdzie narodziła się i rozwijała kultura pizzy. Alfa Pro jest czołowym producentem i dystrybutorem tego sprzętu, rozpoznawalnym na całym świecie. Dzięki inwestycji w sprawdzony włoski produkt zaoferujesz swoim klientom pizzę wytworzoną z poszanowaniem tradycji i zapachów drewna. 

 

Co jest sekretem włoskiego pieca opalanego drewnem?

 

Włoski piec opalany drewnem Alfa Pro jest wykonany ze specjalnych cegieł szamotowych pochodzących z włoskiej Anagni. Ręcznie wykonanie pieca to jednak niejedyny sekret pizzy - równie kluczowe są starannie wyselekcjonowane gatunki drewna.

Piece opalane drewnem przywodzą na myśl prawdziwą kuchnię chłopską i inspirują do wspólnego biesiadowania bycia razem - tak charakterystycznego dla kultury Włochów. Samo drewno i zarządzanie ogniem jest bardzo ważną umiejętnością kucharzy, którzy czerpią radość i osobistą satysfakcję z przyrządzania potraw. Ten typ pieca z pewnością wymaga doskonalenia umiejętności, ale i pozwala na tworzenie produktów lepszej jakości.

 

Jak wybrać najlepszy piec do pizzy opalany drewnem?

 

Wybór najlepszego pieca opalanego drewnem jest kluczowy dla Twojego biznesu. To narzędzie pozwala bowiem nie tylko na produkcję lepszej pizzy (przygotowywanej w wysokich temperaturach z poszanowaniem tradycji), ale także na maksymalne wykorzystanie przestrzeni, którą masz do dyspozycji w lokalu lub na zewnątrz (w przypadku, jeśli zdecydujesz się na ogrodowy piec do pizzy opalany drewnem). Główne z aspektów, które mogą mieć dla Ciebie znaczenie, to niewątpliwie wymiary. Piec do pizzy opalany drewnem może ponadto być mobilny, co wpłynie na łatwość manewrowania nim. Ci, którzy dysponują ograniczonym miejscem lub planują wykorzystanie pieca np. w foodtrucku, lub mają ograniczony budżet, zapewne zdecydują się na kompaktowy model dostępny w naszej ofercie.

Innym czynnikiem, który może decydować o wyborze, jest styl, jaki chcemy nadać przestrzeni. W naszej ofercie znajdują się zarówno tradycyjne piece w stylu rustykalnym, jak i stalowe piece odpowiednie do bardziej nowoczesnych lokali. 

 

Jak czyścić i dbać o piec do pizzy opalany drewnem?

 

Piec opalany drewnem nie jest oparty na nowoczesnych technologiach, dlatego jest mniej podatny na awarie podzespołów, które występują w innych typach pieców. Ponadto jego masywna konstrukcja i wytrzymałe materiały pozwalają mu działać sprawnie przez wiele lat, nawet jeśli jest zainstalowany na zewnątrz budynku. 

Eksploatacja pieca zależy w głównej mierze od drewna, ponieważ każda roślina produkuje drewno o innej kaloryczności. Zużycie drewna będzie zauważalne podczas użytkowania na podstawie zależności między tym, ile gotujemy, a tym, ile drewna należy dodać, aby utrzymać pożądaną temperaturę. Nie bez znaczenia będzie w tym przypadku cena drewna. 

Jeśli chodzi o utrzymywanie czystości, czynności należy przeprowadzać codziennie w celu utrzymania maksymalnej wydajności. Do czyszczenia i usuwania popiołu przydadzą się odpowiednie narzędzia, jak szufelka, miedziana szczotka w kształcie półksiężyca czy pędzel z mosiężnym włosiem. 

Podsumowując, wprowadzenie do swojego lokalu gastronomicznego nietuzinkowego rozwiązania, jakim piec do pizzy opalany drewnem, powinno być traktowane jako strategiczna inwestycja w markę. Piece dostępne w naszej ofercie sklepu GastroProdukt Professional wpłyną także na wizerunek lokalu i niepowtarzalne wrażenia smakowe Twoich klientów, a jedynym w swoim rodzaju zapach będzie czuć już od progu. Magii doda także sam design pieca - w naszym asortymencie znajdziesz modele w różnych wariantach stylistycznych i kolorystycznych, co pozwoli na dopasowanie pieca do stylu lokalu gastronomicznego.