Piece do pizzy opalane drewnem
Twoje marzenie o otwarciu własnej pizzerii ma się wkrótce spełnić? Jest wiele aspektów, o które musisz zadbać, jednak wybór odpowiedniego wyposażenia w głównej mierze decyduje o sukcesie. Jedną z pierwszych pozycji na liście wydatków powinien być piec do pizzy opalany drewnem – profesjonalny sprzęt, który stanie się bijącym sercem Twojej restauracji. Sprawdź ofertę GastroProdukt, by wybrać idealny model!
Nasze produkty
-
-
1 (Obecna)
-
Piec do pizzy opalany drewnem
Czy istnieje coś bardziej włoskiego niż pizza? Piece do pizzy opalane drewnem pozwalają stworzyć autentyczne, pyszne, aromatyczne danie, które w wyobraźni przeniesie gości Twojego lokalu do słonecznej Italii.
Pizza z pieca opalanego drewnem, który znajdziesz w ofercie GastroProdukt Professional, w istocie będzie prawdziwie włoska. Oferowane przez nas produkty są dziełami włoskich projektantów firmy Alfa Pro, którzy od podszewki znają tajniki pieczenia oryginalnej pizzy i od dziesięcioleci produkują profesjonalne urządzenia do użytku domowego oraz profesjonalnego. Proponujemy różnorodne modele, które można zainstalować wewnątrz pomieszczenia, ale też na zewnątrz (np. na ogródku).
Każdy piec opalany drewnem do pizzy dostępny w GastroProdukt został wyprodukowany we Włoszech, w fabryce mieszczącej się w Anagni – miejscowości leżącej pomiędzy Rzymem a Neapolem, czyli dokładnie tam, gdzie narodziła się i rozwijała kultura pizzy. Alfa Pro jest czołowym producentem i dystrybutorem tego sprzętu, rozpoznawalnym na całym świecie. Dzięki inwestycji w sprawdzony, oryginalny, profesjonalny produkt zapewnisz swoim klientom najwyższej jakości potrawy, przygotowywane z poszanowaniem tradycji. Dzięki temu spełnisz oczekiwania nawet najbardziej wymagających koneserów.
Piec opalany drewnem
Włoski piec opalany drewnem Alfa Pro jest wykonany ręcznie, z najlepszych jakościowo materiałów – w tym m.in. ze specjalnych cegieł szamotowych, pochodzących z włoskiej miejscowości Anagni. Prawidłowo obsługiwany oraz opalany starannie wyselekcjonowanymi gatunkami drewna pozwala przygotować przepyszną włoską pizzę. Ten smak i aromat można osiągnąć tylko wtedy, gdy korzysta się z autentycznych receptur oraz wskazówek co do przygotowania ciasta.
Piece opalane drewnem przywodzą na myśl prawdziwą kuchnię chłopską i inspirują do wspólnego biesiadowania w gronie najbliższych, charakterystycznego dla kultury Włochów. Tworząc restaurację warto nie tylko serwować smaczne dania, ale też przy okazji tworzyć niezwykłą atmosferę, tak by każde odwiedziny były niezwykłym doświadczeniem.
Piec do pizzy na drewno jest wyjątkowym elementem wyposażenia. Samo zarządzanie ogniem jest bardzo ważną umiejętnością kucharzy, którzy czerpią radość i osobistą satysfakcję z przyrządzania potraw. Ten typ pieca z pewnością wymaga doskonalenia umiejętności, ale i pozwala na tworzenie produktów lepszej jakości.
Sam fakt posiadania pieca opalanego drewnem może być zresztą świetnie wykorzystany w celach marketingowych – warto reklamować swój lokal jako pizzerię, w której przygotowuje się potrawy zgodnie z tradycją. Współcześnie na rynku można znaleźć już tyle różnych wariacji na temat pizzy, że wiele osób mogło w ogóle nigdy nie mieć jeszcze do czynienia z autentyczną, włoską odmianą. Miłośnicy klasyki oraz wymagający smakosze na pewno zainteresują się lokalem, który kultywuje tradycję.
Piec do pizzy na drewno
Jednym z najbardziej istotnych elementów pizzy jest ciasto. Ważna jest nie tylko receptura czy sposób przygotowania, ale też to, jak i gdzie zostanie wypieczone. Ogromne znaczenie ma wybór pieca. Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów. Najpopularniejsze, to:
- piece do pizzy opalane drewnem,
- piece do pizzy opalane gazem,
- piece opalane węglem drzewnym,
- piece do pizzy elektryczne.
Każdy z powyższych ma swoje wady, jak i zalety, jednak dla profesjonalistów bez cienia wątpliwości najlepszym oraz najbardziej efektywnym wariantem jest piec do pizzy na drewno. W renomowanych włoskich restauracjach wykorzystuje się praktycznie wyłącznie sprzęt tego typu, bowiem to właśnie z Włoch przywędrowała do nas moda na jego zastosowanie.
Piece na drewno, jak nietrudno się domyślić, są zasilane naturalnym opałem – najlepiej, aby było to odpowiednio wysuszone twarde drewno z drzewa liściastego. Co prawda surowca tego w Polsce nie brakuje, ale znaczenie ma jego jakość. Pewne gatunki są bardziej, a inne mniej kaloryczne, co ma wpływ na wydajność i ergonomiczność tego rozwiązania. Najczęściej wykorzystywane są buk oraz drzewa owocowe (wiśnia, czereśnia), ale często stosuje się także dąb i grab.
Jeśli chodzi o wady pieców do pizzy opalanych drewnem, to można wśród nich wymienić m.in.:
- konieczność podłączenia przewodów wentylacyjnych oraz kominowych,
- ograniczenia w zakresie instalacji (nie wszędzie można je założyć),
- zasilanie drewnem naprawdę dobrej jakości (twardym, dobrze wysuszonym, wysokokalorycznym) jest dość kosztowne,
- obowiązek regularnych przeglądów oraz konieczność czyszczenia przewodów wentylacyjnych i kominowych.
Wady jak widać ograniczają się bardziej do kwestii przyłączeniowych oraz zagadnień związanych z eksploatacją. Jeśli jednak znajdzie się odpowiednie miejsce oraz włoży się odrobinę wysiłku w prawidłową obsługę pieca opalanego drewnem, można z powodzeniem korzystać z jego licznych zalet. Sprzęt tego typu ma bowiem wiele plusów, takich jak np.:
- duża dostępność surowca, jakim jest drewno,
- wygoda użytkowania, ze względu na dużą powierzchnię i wysoką temperaturę uzyskaną w piecu,
- unikalny, niezwykle apetyczny aromat ciasta, który można osiągnąć tylko dzięki zastosowaniu pieca do pizzy opalanego drewnem,
- stosunkowo niskie koszty użytkowania (piec osiąga bardzo wysoką temperaturę przy zastosowaniu niewielkiej ilości drewna, co sprawia, że koszty eksploatacji są zdecydowanie niższe niż w przypadku wykorzystania gazu lub energii elektrycznej),
- możliwość ustawienia pieca nie tylko w kuchni, ale też na przykład w ogrodzie pizzerii lub w samej restauracji (stanowi wtedy dodatkową ozdobę oraz ciekawą atrakcję dla gości),
- możliwość wypieku wielu pizz jednocześnie.
Piece do pizzy na drewno są zgodnie z nazwą dedykowane do wypieku tego słynnego włoskiego przysmaku, ale z powodzeniem można wykorzystywać je także do pieczenia chleba i innego pieczywa, a nawet przygotowywania mięs, warzyw, zapiekanek, zup itp. Wszystkie potrawy przyrządzone w ten sposób zyskują wyjątkowy aromat.
Zalety zastosowania pieca opalanego drewnem są ogromne. Nic dziwnego, że to właśnie taki sprzęt jest wykorzystywany w profesjonalnych pizzeriach i wszędzie tam, gdzie tylko pozwalają na to warunki przyłączeniowe. U nas znajdziesz sprzęt, który pomoże znacznie podnieść poziom oferowanych usług i zachwyci Twoich klientów.
Piece do pizzy opalane drewnem
Profesjonalne piece do pizzy opalane drewnem muszą być zbudowane z materiałów ogniotrwałych, które są wytrzymałe, a także są w stanie dobrze kumulować wysoką temperaturę.
Do produkcji oferowanych przez nas pieców stosuje się tradycyjnie wykorzystywane cegły szamotowe – powstają w wyniku odpowiedniego wypalenia gliny i łupków. Powstała masa (szamot) jest mielona, a następnie formowana. Takie cegły łączy się specjalną zaprawą (mieszanka szamotu, gliny, szkła wodnego i cementu portlandzkiego). Dzięki temu są wyjątkowo odporne na szybkie zmiany temperatury, dlatego doskonale nadają się do budowy pieców, palenisk, kominków itp.
Dodatkowo we wnętrzu stosuje się jeszcze specjalne cegły izolacyjne o niskim przewodnictwie termicznym, a także maty z włókna ceramicznego itp. W ten sposób można uzyskać warunki, w których wysoka temperatura akumuluje się w środku i jest bardzo wolno oddawana za zewnątrz. Ponieważ piece do pizzy na drewno mają kształt kopuły, ciepło gromadzi się w centrum i równomiernie wypieka ciasto. Posiadają także komin, który odprowadza dym.
Pizzę piecze się na palenisku, na którym widoczny jest jeszcze płomień – ten nie może jednak dotykać ciasta, ponieważ może je spalić. W zupełności wystarczy niewielki ogień, ponieważ najważniejsze jest skumulowane ciepło, oddawane przez cegły. W takich warunkach przysmak dobrze wypiecze się z każdej strony, dlatego będzie pięknie wyglądał, a do tego pysznie smakował i zachwycał apetycznym aromatem.
W piecach do pizzy opalanych drewnem dostępnych w ofercie GastroProdukt wykorzystane jest połączenie tradycyjnej i najnowocześniejszej technologii. Dzięki temu są wyjątkowo trwałe, niezwykle funkcjonalne oraz wyjątkowo wydajne. W krótkim czasie osiągają temperaturę 450 °C, która jest optymalna do przygotowania prawdziwej pizzy neapolitańskiej.
Nasze piece doskonale utrzymują ciepło oraz są pojemne i proste w obsłudze, dlatego pozwalają w tym samym czasie przygotowywać wiele dań. Po zakończeniu pracy wolno się wyziębiają – następnego dnia mogą oferować na start 200°C, dlatego można bez problemu je rozgrzać i przygotować do obsługi nowych klientów. Proponujemy rozmaite modele, które dopasują się do potrzeb zarówno dużej restauracji, jak i małej pizzerii.
Jak czyścić i dbać o piec do pizzy opalany drewnem?
Piec opalany drewnem nie jest oparty na nowoczesnych technologiach, dlatego jest mniej podatny na awarie podzespołów, które występują w powszechnie wykorzystywanych urządzeniach. Ponadto, jego masywna konstrukcja i wytrzymałe materiały pozwalają mu działać sprawnie przez wiele lat, nawet jeśli jest zainstalowany na zewnątrz budynku. Mimo to, trzeba oczywiście odpowiednio o niego dbać, by maksymalnie wydłużyć jego żywotność i w pełni wykorzystać jego potencjał.
Warto zacząć od tego, że piec do pizzy opalany drewnem posiada określone warunki przyłącza, konserwacji, przeglądów oraz czyszczenia. Jest to urządzenie, które przede wszystkim musi mieć właściwie podpięte zarówno przewody spalinowe jak i wentylacyjne. Prace nad tym nadzoruje licencjonowany kominiarz, który sprawdza sposób podłączenia i zamontowania przewodów.
Przewody spalinowe oraz wentylacyjne podlegają regularnemu, opisanemu w przepisach czyszczeniu, przeglądowi oraz konserwacji. Wszelkie prace powinny być wykonywane wyłącznie poprzez specjalistów, którzy wiedzą, w jaki sposób oraz jakimi narzędziami można czyścić i przeprowadzić konserwację przewodów, a także jak należy dokonywać przeglądów. Pilnowanie warunków przyłączenia pieca opalanego drewnem oraz jego konserwacja należą do obowiązków narzucanych właścicielowi pizzerii. Musi zadbać o to dla bezpieczeństwa swoich pracowników, a także gości.
Kiedy już właściwie zamontuje się sprzęt i ma się świadomość tego, na co trzeba zwrócić uwagę, pozostaje już tylko odpowiednio z niego korzystać. Eksploatacja pieca do pizzy na drewno w głównej mierze jest związana z tym, jaki opał się stosuje, ponieważ każda roślina produkuje drewno o innej kaloryczności.
Zużycie jest zależne od tego, ile potraw dziennie się przygotowuje, a także tego, ile drewna należy dodać, aby utrzymać pożądaną temperaturę. Z tego względu nie bez znaczenia są ceny preferowanego opału. Za najlepszy gatunek uznaje się buk, ale świetnie sprawdzają się też tańsze drewna owocowe, w szczególności wiśnia i czereśnia. Koniecznie powinno się monitorować zużycie i związane z tym koszty, ponieważ w przeciwnym razie można narazić się na nieprzewidziane, duże wydatki.
Szczelne, dobrze utrzymujące ciepło piece do pizzy opalane drewnem są o wiele bardziej ergonomiczne. W praktyce ich utrzymanie nie jest tak drogie, jak mogłoby się wydawać. Jeśli więc chce się zainwestować w taki sprzęt, najrozsądniej jest zdecydować się na profesjonalny model. W GastroProdukt dostępne są wyłącznie najlepsze piece, które reprezentują świetny stosunek ceny do jakości. Inwestycja w nie zwraca się z czasem, dlatego ich zakup jest w pełni opłacalny.
Jeśli piec do pizzy opalany drewnem ma jak najdłużej dobrze się sprawować, trzeba stopniowo go wygrzewać, tak by był poddawany działaniu coraz to wyższej temperatury. Unikając nagłych skoków, nie dopuszcza się do pęknięć kopuły i innych uszkodzeń, które mogą mieć negatywny wpływ na poziom gromadzenia się ciepła oraz jego równomierną dystrybucję.
Jeśli zaś chodzi o utrzymywanie czystości, obowiązkowe czynności pielęgnacyjne należy przeprowadzać codziennie, w celu utrzymania maksymalnej wydajności. Nie powinno się rozpalać pieca, jeśli w palenisku znajdują się jakieś resztki. Do usuwania popiołu przydadzą się odpowiednie narzędzia, takie jak szufelka, miedziana szczotka w kształcie półksiężyca czy pędzel z mosiężnym włosiem.
Raz na jakiś czas trzeba też dokładnie oczyścić osmalone wnętrze pieca do pizzy na drewno. Po odsunięciu usunięciu popiołu płytę można przemyć ściereczką owiniętą wokół szczotki. Ta powinna być jednak tylko delikatnie wilgotna – nie może ociekać. W przeciwnym razie można zalać palenisko albo wyraźnie obniżyć temperaturę wnętrza. Odrobina wody nie zaszkodzi, ponieważ parując sprawi, że ciasto będzie bardziej wilgotne i sprężyste. Trzeba jednak pamiętać, że do mycia płyty i kopuły absolutnie nie wolno stosować żadnych detergentów, ponieważ mogą skontaminować żywność.
Nie można oczywiście zapomnieć także o zewnętrznych elementach, które należy odkurzać, odtłuszczać itp. Niezależnie od tego, czy piec stoi w kuchni, czy na widoku, warto z takim samym zaangażowaniem podchodzić do czyszczenia. Ma to znaczenie nie tylko ze względów estetycznych, ale przede wszystkim higienicznych.
W ofercie GastroProdukt posiadamy także specjalistyczne akcesoria do pieców do pizzy na drewno, wykonane z wytrzymałych materiałów. Są poręczne, praktyczne i przez długi czas sprawdzają się bez zarzutu. Z ich pomocą obsługa może prawidłowo czyścić piec, tak by zawsze był idealnie przygotowany do wypiekania pysznej pizzy.
Jak wybrać piec do pizzy na drewno?
Wybór najlepszego pieca opalanego drewnem jest kluczowy dla Twojego biznesu. To narzędzie umożliwia bowiem nie tylko produkcję lepszej pizzy (przygotowywanej w wysokich temperaturach, z poszanowaniem tradycji), ale także pozwala maksymalnie wykorzystać przestrzeń, którą masz do dyspozycji w lokalu lub na zewnątrz (w przypadku, jeśli zdecydujesz się na ogrodowy piec do pizzy opalany drewnem).
Główne z aspektów, które mają największe znaczenie, to niewątpliwie wymiary. Sprzęt musi po prostu zmieścić się w kuchni czy w innym przygotowanym miejscu, tak by obsługa mogła swobodnie z niego korzystać. Jeśli zaś dysponuje się ograniczonym metrażem, ma się mniejszy budżet lub planuje się wykorzystywać piec np. w foodtrucku, najlepiej jest zdecydować się na jeden z kompaktowych modeli, także dostępnych w naszej ofercie.
Piec do pizzy opalany drewnem może ponadto być mobilny, co wpłynie na łatwość manewrowania nim. Da się go wprowadzać na ogródek czy taras przy pizzerii, przez co stanie się dodatkową atrakcją dla gości i stworzy wyjątkowy klimat. Proponujemy specjalne modele na podstawie jezdnej, które można w razie potrzeby bez problemu przetransportować w wybrane miejsce.
Bardzo ważnym kryterium jest pojemność oraz wydajność pieca opalanego drewnem, zwykle określana w liczbie pizz na godzinę. Zanim wybierze się sprzęt, trzeba przeanalizować ruch w lokalu i obliczyć, ile średnio potraw trzeba przygotować w ciągu dnia (mając w szczególności na względzie godziny szczytu). Istotnym parametrem jest także zużycie drewna, w kilogramach na godzinę. Od niego zależy to, ile będzie kosztowało utrzymanie pieca.
Na tej podstawie należy dobrać odpowiedni model – w przeciwnym razie można niepotrzebnie narazić się na opóźnienia, które są szczególnie źle odbierane przez klientów, albo wydatki wykraczające poza budżet. W naszej ofercie dostępne są rozmaite propozycje, dlatego każdy znajdzie idealny wariant do swojego lokalu.
Piec do pizzy na drewno musi być również przyjazny pracownikom. Najlepiej, by był łatwy w obsłudze, tak by nikt nie miał z nim kłopotów. Sprzęt będzie wykorzystywany każdego dnia, dlatego musi być praktyczny i komfortowy. Jakiekolwiek utrudnienia będą wydłużać czas przygotowywania posiłku oraz dodatkowo obciążać personel.
W gastronomii szczególnie ważna jest wydajność pracowników, dlatego koniecznie powinno się wybierać rozwiązania sprzyjające sprawnej realizacji codziennych obowiązków. Piece opalane drewnem oferowane przez GastroProdukt pozwalają błyskawicznie przygotowywać przepyszną pizzę, a także są cenione przez kucharzy oraz obsługę. Co więcej, sprzęty dostępne w naszym sklepie spełniają wszystkie wymogi i normy prawne, związane z zagadnieniami dotyczącymi bezpieczeństwa czy kwestiami sanitarnymi.
Innym czynnikiem, który powinien mieć wpływ na ostateczny wybór, jest styl, jaki chce się nadać przestrzeni w restauracji. W naszej ofercie dostępne są zarówno niezwykle klimatyczne, tradycyjne piece w stylu rustykalnym, jak i sprzęt ze stali o minimalistycznym designie, odpowiedni do bardziej nowoczesnych lokali. Oba warianty z powodzeniem mogą stać się urozmaiceniem wystroju i oryginalną ozdobą.
Trzeba bowiem pamiętać o tym, że piec do pizzy opalany drewnem nie musi być skryty w kuchni – świetnym pomysłem jest wystawienie go w lokalu czy na ogródku. Od razu wprowadza swojską, tradycyjną atmosferę, a także przykuwa uwagę klientów. Możliwość oglądania procesu wypiekania pizzy jest dodatkową ciekawostką dla gości, którą warto wykorzystać w celach marketingowych. Dla wielu osób wizja rozkoszowania się pizzą, która została upieczona na ich oczach, jest wyjątkowo kusząca. Co więcej, taki widok skutecznie pobudza apetyt, dlatego zachęceni klienci mogą składać większe zamówienia.
Podsumowując, wprowadzenie do swojego lokalu gastronomicznego nietuzinkowego rozwiązania, jakim jest piec do pizzy opalany drewnem, powinno być traktowane jako strategiczna inwestycja w markę. Sprzęty dostępne w ofercie sklepu GastroProdukt Professional mają wpływ na wizerunek lokalu i niepowtarzalne wrażenia smakowe Twoich klientów, a jedyny w swoim rodzaju zapach będzie dało się wyczuć już od progu. Magii doda także sam design pieca – w naszym asortymencie znajdziesz modele w różnych wariantach stylistycznych i kolorystycznych, co pozwoli odpowiednio dopasować go do wystroju Twojego lokalu gastronomicznego.
Zapraszamy do zapoznania się z pełną ofertą pieców do pizzy na drewno, a w razie potrzeby zachęcamy do kontaktu – chętnie odpowiemy na pytania oraz podpowiemy, który model wybrać!