0
Twój koszyk:
0,00 

Koszyk

info:Twój koszyk jest pusty.

Produkty

Firma GastroProdukt już od dziesięciu lat wprowadza najnowsze osiągnięcia technologiczne do kuchni w całej Polsce i nie tylko, przyspieszając i ułatwiając przygotowywanie posiłków, a także ich przechowywanie. W tej kategorii znajdziesz wydajne i niezwykle uniwersalne pakowarki próżniowe do żywności. Wyśmienicie sprawdzą się one na zapleczu gastronomicznym, jeśli chcesz zachować smak i aromat potraw na dłużej lub przygotować żywność metodą Sous Vide.

 

Pakowarka próżniowa — profesjonalne pakowarki próżniowe dla zachowania świeżości na dłużej

 

Pakowarka próżniowa to idealne urządzenie dla wszystkich tych, którzy chcą spróbować smaku i aromatu prawdziwej żywności, która dzięki procesowi hermetycznego pakowania nie traci żadnej z właściwości odżywczych. Taki sposób przechowywania nie tylko przedłuża trwałość żywności, ale także zachowuje jej walory smakowe, co jest kluczową wartością z punktu widzenia konsumentów.

Opakowania próżniowe to bez wątpienia jeden z najbardziej wydajnych i bezpiecznych procesów przechowywania produktów spożywczych. Z tego powodu pakowarka próżniowa listwowa lub komorowa jest niezbędnym narzędziem w wielu miejscach, które zajmują się profesjonalnym przygotowywaniem żywności i chcą zadbać o to, by przechowywane potrawy zachowały swój smak i walory odżywcze.

Hermetycznie przechowywana żywność, zapakowana za pomocą pakowarki próżniowej w szczelne worki, może być podawana nawet długi czas po przygotowaniu. To sprawia, że pakowarki próżniowe gastronomiczne sprawdzają się w takich miejscach, jak:

 

  • restauracje, 
  • bary, 
  • jadłodajnie,
  • hotele.

 

W naszej ofercie znajdziesz także urządzenia przeznaczone do zakładów zajmujących się produkcją żywności. Są to bardzo wydajne pakowarki próżniowe przemysłowe, które działają podobnie, jak mniejsze modele, jednak są przystosowane do ciągłej, wysoce efektywnej pracy.

 

Jak działają pakowarki próżniowe?

 

Pakowanie próżniowe jest bardzo opłacalną procedurą przechowywania żywności. Dwie podstawowe czynności wykonywane przez pakowarkę próżniową to:

 

  • pierwsza faza – wlot powietrza
  • druga faza – uszczelnianie worka do pakowania.

 

Chociaż mechanizm jest szczególnie intuicyjny, nowoczesne pakowarki próżniowe oferują szeroki zakres funkcji, które pozwalają w pełni dostosować korzystanie z tego produktu do swoich potrzeb. Dlatego najlepsza pakowarka próżniowa to taka, która wpisuje się w konkretne zapotrzebowanie. Chodzi między innymi o szybkość i wydajność działania. 

Jak prawidłowo posługiwać się pakowarkę próżniową gastronomiczną? Nie jest to trudne. Najpierw umieść produkt w worku, ustaw czas oraz temperaturę pakowarki próżniowej, a następnie umieść worek w komorze urządzenia. 

Trzeba się upewnić, czy worek prawidłowo mieści się na taśmie grzewczej w komorze pakowarki. Proces pakowania próżniowego trwa dosłownie kilkadziesiąt sekund. Po zakończeniu pakowania możesz wyjąć opakowanie i sprawdzić, czy produkt został dobrze spakowany oraz czy zgrzew jest odpowiednio szczelny. Dzięki temu zyskasz pewność, że odsysanie przebiegło prawidłowo, a żywność została hermetycznie spakowana. 

 

Gdzie pakowarki próżniowe znajdują zastosowanie?

 

Profesjonalne pakowarki próżniowe od GastroProdukt Professional znajdą zastosowanie wszędzie tam, gdzie zachodzi potrzeba szczelnego, trwałego pakowania próżniowego. Tak jak w przypadku każdego innego urządzenia do profesjonalnego zastosowania w gastronomii, tak i pakowarki próżniowe wykonane są z wysokiej jakości materiałów. 

W tym przypadku w grę wchodzą wytrzymałe tworzywa sztuczne oraz niezawodna stal nierdzewna, Przemysłowe i gastronomiczne pakowarki próżniowe GastroProdukt to zatem doskonała jakość i wysoka wytrzymałość. Prosta obsługa sprawia, że nawet początkujący adept sztuki kulinarnej w mig stanie się doświadczonym użytkownikiem. 

Wyraźny manometr zegarowy i wygodny w użytkowaniu mikroprocesorowy sterownik umożliwiają pełną kontrolę nad urządzeniem, a ułatwienia takie jak automatyczne rozpoczęcie cyklu pakowania przez zamknięcie pokrywy, znacznie przyspieszają cały proces. Mając do dyspozycji profesjonalne pakowarki próżniowe, pakowanie stanie się jedną z najprzyjemniejszych czynności na zapleczu gastronomicznym. 

 

Co może zostać zapakowane w pakowarce próżniowej?

 

Pakowarka komorowa może być używana do pakowania różnych rodzaju żywności. Wspaniale sprawdza się w przypadku mięsa oraz ryb. W pakowarce próżniowej komorowej i listwowej można również zabezpieczać nabiał oraz sery. Pakowarka próżniowa może pakować też produkty płynne, takie jak zupy czy sosy – beż żadnego problemu zachowają dłuższą świeżość oraz intensywniejszy smak. Liczba zastosowań profesjonalnych pakowarek próżniowych do żywności jest niemal nieograniczona. Takie urządzenia najczęściej służą do hermetycznego pakowania do worków:

 

  • mięsa,
  • ryb, 
  • wędlin, 
  • serów, 
  • warzyw,
  • zup i sosów.

 

Co istotne, w taki sposób można przechowywać poszczególne produkty, półprodukty, a także gotowe dania. Wybierając jedną z gastronomicznych pakowarek próżniowych z oferty GastroProdukt, masz zatem pewność, że żywność będzie przechowywana w optymalnych warunkach, a Ty przyspieszysz swoją pracę i sprawisz, że będzie łatwa i szybka.

 

Na co zwracać uwagę wybierając pakowarkę próżniową?

 

GastroProdukt Professional oferuje szeroką gamę próżniowych pakowarek komorowych. Mniejsze modele pakowarek próżniowych są odpowiednie do użytku, kiedy chcesz hermetycznie pakować jedynie sporadycznie. W naszej ofercie znajdziesz także urządzenia do zastosowań profesjonalnych. 

Zarówno modele stołowe jak i pakowarki podłogowe są bardzo proste obsłudze. Producent zadbał o to, by praca z tymi urządzeniami przebiegała szybko i sprawnie, ponieważ to najbardziej liczy się zarówno w zastosowaniach gastronomicznych, jak i przemysłowych. 

Przed zakupem pakowarki próżniowej firmy GastroProdukt Professional warto zwrócić uwagę, jak często będzie pracowała maszyna pakująca. Bardzo ważnym aspektem jest rozmiar oraz wydajność pompy próżniowej, gdyż te szczegóły określają, które urządzenie najlepiej sprawdzi się w konkretnym zastosowaniu. 

Dwoma podstawowymi kategoriami proponowanych urządzeń są:

 

  • pakowarki próżniowe gastronomiczne, 
  • pakowarki próżniowe przemysłowe.

 

Zasada ich działania jest podobna, jednak poszczególne modele różnią się od siebie wymiarami, wydajnością i szybkością pracy. Jeśli zatem chcesz wybrać najlepszą pakowarkę próżniową, zapoznaj się ze specyfikacją poszczególnych modeli. W tej kategorii znajdziesz urządzenia komorowe i listowe o różnych wielkościach. Zwróć także uwagę na dodatkowe udogodnienia, o które zadbał producent.

Najlepsza pakowarka próżniowa to zatem taka, która odpowiada twoim potrzebom. Jeśli nie wiesz, jak określić potrzebne Ci parametry, skontaktuj się z nami. Z przyjemnością Ci doradzimy.

 

Właściwa konserwacja i czyszczenie pakowarek próżniowych

 

Regularna konserwacja pakowarki próżniowej to podstawowy proces, aby przedłużyć żywotność maszyny. Wymiana oleju wymagana jest przynajmniej dwa razy w roku. Regularnie sprawdzaj też stan listwy grzewczej pakowarce próżniowej. Pakowarki próżniowe należy czyścić wilgotną szmatką i płynem do naczyń.

Warto także zadbać o to, by worki do hermetycznego pakowania były dobrane do rodzaju maszyny. Takie produkty także znajdziesz w naszej ofercie – w atrakcyjnych cenach.