0
Twój koszyk:
0,00 
Koszyk
info:Twój koszyk jest pusty.

Pakowarka próżniowa

Firma GastroProdukt już od dziesięciu lat wprowadza najnowsze osiągnięcia technologiczne do kuchni w całej Polsce, ułatwiając przygotowywanie oraz przechowywanie posiłków. W tej kategorii dostępne są wydajne, uniwersalne pakowarki próżniowe do żywności. Doskonale sprawdzają się na zapleczu każdego zakładu produkcyjnego, sklepu czy lokalu gastronomicznego. Wybierz profesjonalny sprzęt, by zachować smak i aromat produktów spożywczych na dłużej!

Pakowarka próżniowa

 

Pakowarka próżniowa to specjalistyczne urządzenie przeznaczone do zabezpieczania żywności, powszechnie wykorzystywane w branży spożywczej oraz gastronomicznej. Hermetyczny sposób przechowywania produktów nie tylko przedłuża ich trwałość, ale też pozwala zachować właściwości odżywcze oraz walory smakowe, zapachowe i wizualne, co jest kluczową wartością z punktu widzenia konsumentów. 

 

W ofercie GastroProdukt dostępny jest szeroki wybór profesjonalnych, gastronomicznych pakowarek próżniowych, w tym też modeli przystosowanych do warunków przemysłowych. Gwarantujemy najwyższą jakość wykonania, niezawodność i prostą obsługę. Nasze produkty wykorzystują najnowocześniejszą technologię, a przy tym są niezwykle uniwersalne. Przez to stanowią ogromne ułatwienie podczas codziennej pracy.

 

Hermetyczne opakowania to bez wątpienia jeden z najbardziej wydajnych i bezpiecznych sposobów przechowywania produktów spożywczych. Z tego powodu pakowarka próżniowa listwowa lub komorowa jest niezbędnym narzędziem w wielu miejscach, które zajmują się profesjonalnym przygotowywaniem żywności i chcą zadbać o to, by potrawy zachowały swoje właściwości. 

 

Pakowanie próżniowe pozwala przechowywać produkty znacznie dłużej, niż gdyby były one przetrzymywane w tradycyjny sposób w chłodniach lub lodówkach. Stąd też wiele restauracji i lokali gastronomicznych korzysta z pakowarek próżniowych. Jest to z pewnością dobra inwestycja, pozwalająca ograniczyć zjawisko marnowania produktów, co jest nie tylko oszczędne, ale także ekologiczne i etyczne.

 

Hermetycznie przechowywana żywność, zapakowana za pomocą pakowarki próżniowej w szczelne worki, może być podawana nawet długi czas po przygotowaniu. Dodatkowo może być wykorzystywana do przygotowywania dań metodą Sous Vide – w kąpieli wodnej, w precyzyjnie dobranej temperaturze. To sprawia, że urządzenia tego typu świetnie sprawdzają się w takich miejscach, jak m.in.:

 

  • restauracje, 
  • bary, puby,
  • jadłodajnie,
  • stołówki,
  • hotele,
  • firmy cateringowe.

 

W naszej ofercie znajdziesz także urządzenia przeznaczone do zakładów zajmujących się produkcją oraz transportem żywności. Są to bardzo wydajne pakowarki próżniowe przemysłowe, które działają podobnie, jak mniejsze modele, ale są przystosowane do ciągłej, wysoce efektywnej pracy. Z ich pomocą można zapakować wiele kilogramów żywności w ciągu godziny, bez obaw o awarie, a także wysokie rachunki za prąd. Nasze urządzenia są tak zaprojektowane, by optymalizowały zużycie energii elektrycznej. Dzięki temu nie są kosztowne w utrzymaniu oraz są bardziej ekologiczne.

 

Pakowaczka próżniowa

 

Pakowaczka próżniowa jest zaawansowanym urządzeniem, ale jej działanie jest bardzo proste, a korzystanie z niej jest bardzo opłacalną procedurą przechowywania żywności. Proces wykonywany przez sprzęt można podzielić na dwie fazy: wlot powietrza oraz uszczelnianie. W rzeczywistości działa to tak, że podczas wysysania powietrza worek zaciska się na produkcie i po przyłożeniu listwy grzewczej następuje zgrzanie folii, a całość zostaje szczelnie zamknięta.

Pakowarki próżniowe zgodnie z nazwą sprawiają, że w opakowaniu powstaje próżnia. W ten sposób zapobiega się:

 

  • szybszemu psuciu się produktów spożywczych,
  • powstawaniu nieprzyjemnych zapachów lub mieszaniu się aromatów,
  • rozwojowi pleśni oraz innych szkodliwych drobnoustrojów,
  • szybkiemu psuciu się żywności,
  • kontaminacji produktów.

 

Pakowanie próżniowe jest procesem, który z założenia ma wydłużyć czas podatności do spożycia produktów spożywczych, ale oczywiście nie wystarczy. Zapakowaną żywność nadal trzeba przechowywać w odpowiednich warunkach. W większości przypadków musi być to chłodne, ciemne miejsce, np. lodówka, szafa chłodnicza czy chłodnia.

 

Pakowarka próżniowa dzięki działaniu pompy wysysa cały tlen z wnętrza opakowania, co sprawia, że znajdujący się wewnątrz produkt znajduje się praktycznie w całkowitej próżni. Przez to nie jest narażony na wilgoć oraz działanie bakterii, pleśni, grzybów i innych groźnych drobnoustrojów, które powodują jego rozkład. Pakowanie próżniowe ma więc tę ogromną zaletę, że znacznie spowalnia procesy związane z psuciem się żywności. Ponadto, ułatwia jej transport oraz zmniejsza ryzyko zatrucia się mikroorganizmami, które mogą powstawać na jej powierzchni. W ten sposób dba się o jakość oferowanych usług i produktów, a także bezpieczeństwo swoich klientów oraz pracowników.

 

Chociaż mechanizm jest szczególnie intuicyjny, nowoczesne pakowaczki próżniowe z linii GastroProdukt oferują szeroki zakres funkcji, które pozwalają w pełni dostosować korzystanie z tego urządzenia do swoich potrzeb. Najlepiej jest bowiem dobrać model, który idealnie wpisuje się w konkretne zapotrzebowanie, m.in. pod względem szybkości i wydajności działania.

 

Obsługa pakowarki próżniowej nie jest trudna, dlatego poradzi sobie z nim nawet początkująca pomoc kuchenna. Najpierw trzeba umieścić produkt w specjalnym worku oraz ustawić czas oraz temperaturę. Następnie można włożyć pakunek do komory urządzenia, upewniając się, czy prawidłowo mieści się na taśmie grzewczej. Po tym można uruchomić proces – trwa dosłownie kilkadziesiąt sekund. Na koniec pozostaje już tylko wyjąć opakowanie i sprawdzić, czy produkt został dobrze spakowany oraz czy zgrzew jest szczelny. W ten sposób zyska się pewność, że odsysanie przebiegło prawidłowo, a żywność została hermetycznie zapakowana.

 

Profesjonalne pakowaczki próżniowe od GastroProdukt Professional znajdą zastosowanie wszędzie tam, gdzie zachodzi potrzeba szczelnego, trwałego pakowania próżniowego. Tak jak w przypadku każdego innego urządzenia do profesjonalnego zastosowania w gastronomii, nasze sprzęty są wykonane z wysokiej jakości materiałów – w tym przypadku w grę wchodzą wytrzymałe tworzywa sztuczne oraz niezawodna stal nierdzewna. Dzięki temu przez lata nie sprawiają żadnych problemów, a także zachowują wszystkie swoje funkcje oraz estetyczny wygląd.

 

Zadbaliśmy o to, by nasz sprzęt był odporny na intensywne użytkowanie, a także funkcjonalny. Wyposażyliśmy nasze pakowarki próżniowe w wiele praktycznych udogodnień, które znacznie ułatwiają korzystanie z urządzeń. Wyraźny manometr zegarowy i przejrzysty mikroprocesorowy panel sterowania umożliwiają pełną kontrolę nad urządzeniem, a specjalne ułatwienia, takie jak np. automatyczne rozpoczęcie cyklu pakowania przez zamknięcie pokrywy, znacznie przyspieszają cały proces. Mając do dyspozycji profesjonalne pakowarki próżniowe od GastroProdukt pakowanie stanie się jedną z najprzyjemniejszych czynności na zapleczu.

 

Pakowarka do żywności

 

Pakowarka do żywności może być używana do pakowania różnego rodzaju produktów spożywczych. Liczba zastosowań profesjonalnych urządzeń tego typu jest niemal nieograniczona. Z ich pomocą można pakować dania nie tylko w formie stałej, ale też płynnej, takie jak np. zupy czy sosy – zachowają dłuższą świeżość oraz intensywniejszy smak. 

Sprzęt najczęściej służy do hermetycznego pakowania:

 

  • mięsa,
  • ryb i owoców morza,
  • wędlin, 
  • nabiału i serów, 
  • owoców,
  • warzyw,
  • grzybów,
  • zup i sosów.

 

Co istotne, w taki sposób można przechowywać produkty, półprodukty, a także gotowe dania. Wybierając jedną z gastronomicznych pakowarek do żywności z oferty GastroProdukt, ma się zatem pewność, że jedzenie będzie przechowywane w optymalnych warunkach. Dzięki temu można znacznie ułatwić oraz przyspieszyć pracę kuchni, co może z kolei przyczynić się do generowania większych zysków.

 

Przy pomocy pakowarki do żywności można m.in. zawczasu przygotowywać składniki do przygotowania dań, np. obrać i pokroić warzywa, tak by pomoc kuchenna nie musiała ich obrabiać – wystarczy je wyjąć z lodówki. W ten sposób przyspiesza się czas realizacji zamówienia oraz odciąża się pracowników, tak by mogli zająć się czymś innym. Dobra organizacja pracy przynosi wiele wymiernych korzyści, dlatego kompletując wyposażenie warto pomyśleć o takich rozwiązaniach. W GastroProdukt specjalizujemy się w tworzeniu sprzętu, którego zakup jest inwestycją w rozwój działalności.

 

Pakowarki próżniowe doskonale sprawdzają się nie tylko do przechowywania żywności, ale też jej transportu. Najczęściej produkty spożywcze psują się właśnie podczas przewożenia, gdyż wtedy otaczająca je temperatura często się zmienia, co sprzyja namnażaniu się bakterii, grzybów oraz innych mikroorganizmów. Hermetyczne opakowanie ogranicza ten problem, a także znacznie ułatwia ułożenie produktów w kartonach, kontenerach, lodówkach itp. Ponieważ są zapakowane w folię, nie trzeba korzystać z żadnych naczyń czy pojemników, które zwykle zajmują więcej miejsca. Przy tym opakowania cały czas chronią zawartość, tak aby nic nie dostało się do środka, ani nic nie wydostało się na zewnątrz.

 

Pakowarki do żywności są idealne także do sprzedawania jedzenia na wynos czy dowóz. Klienci, którzy kupują gotowe dania zwykle chcą, aby były higienicznie zapakowane. Do tego powinny być tak zabezpieczone, by nic się nie rozlało ani nie rozpadło, a całość zachowała odpowiednią temperaturę. W przypadku dań obiadowych najczęściej stosuje się pojemniki papierowe, styropianowe lub plastikowe. Czasami klienci zamawiają jednak m.in.:

 

  • wędzone ryby lub mięsa,
  • surówki, które szybko tracą świeżość,
  • sery lub inne produkty mleczne.

 

Takie produkty najlepiej jest pakować próżniowo. Wtedy ma się gwarancję, że dotrą do klienta w najlepszym stanie – zachowają swoje wartości odżywcze, smak, aromat oraz apetyczny wygląd.

Warto też wiedzieć, że nasze pakowarki próżniowe z powodzeniem można wykorzystywać do zabezpieczania innych produktów, takich jak m.in.:

 

  • odzież,
  • pościele,
  • dokumenty,
  • pluszowe zabawki.

 

Sprzęt tego typu często wykorzystuje się w wielu innych sytuacjach, nie tylko do pakowania żywności. W praktyce dobrze sprawdzi się w przypadku przedmiotów, które mogą łatwo zmienić swój kształt oraz powinny być chronione przed wilgocią i innymi szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. 

 

Pakowarka próżniowa przemysłowa

 

Pakowarka próżniowa przemysłowa sprawdzi się w miejscach, w których dziennie trzeba zapakować nawet setki kilogramów żywności. W naszej ofercie posiadamy bowiem różne modele – mniejsze są odpowiednie, kiedy planuje się korzystać z nich jedynie sporadycznie, zaś większe są idealne do zastosowań profesjonalnych. Posiadamy warianty różniące się wielkością, parametrami oraz sposobem działania. 

Dwoma podstawowymi kategoriami proponowanych przez nas urządzeń są:

 

  • pakowarki próżniowe gastronomiczne, 
  • pakowarki próżniowe przemysłowe.

 

Zasada ich działania jest podobna, jednak poszczególne modele różnią się od siebie wymiarami, wydajnością i szybkością pracy. Jeśli chce się wybrać najlepszy sprzęt, trzeba uważnie zapoznać się ze specyfikacją poszczególnych modeli. Proponujemy pakowarki próżniowe listwowe, a także komorowe. Zarówno mniejsze modele stołowe, jak i duże podłogowe są bardzo proste w obsłudze. Zadbaliśmy o to, by praca z nimi przebiegała sprawnie, ponieważ to najbardziej liczy się zarówno w zastosowaniach gastronomicznych, jak i przemysłowych. Do tego zwróciliśmy uwagę na to, by były możliwie jak najbezpieczniejsze. Uwzględniliśmy niezbędne zabezpieczenia, a do tego do każdego produktu dołączamy szczegółową instrukcję. Dzięki temu ryzyko wypadku przy pracy jest ograniczone do minimum.

 

Najlepsza pakowarka próżniowa to taka, która odpowiada konkretnym potrzebom. W razie problemów ze zrozumieniem określonych parametrów czy oceną zapotrzebowania, zachęcamy do kontaktu – nasi doświadczeni, wykwalifikowani konsultanci chętnie służą radą.

 

Przed zakupem pakowarki próżniowej firmy GastroProdukt Professional warto zwrócić uwagę, jak często maszyna będzie pracować. Bardzo ważnym aspektem jest rozmiar oraz wydajność pompy próżniowej, gdyż te parametry pomagają ocenić, które urządzenie najlepiej sprawdzi się w konkretnym zastosowaniu.

 

Wybierając urządzenie trzeba też sprawdzić to, ile miejsca ma się do dyspozycji w kuchni czy na zapleczu. Sprzęt powinien być tak ustawiony, by pracownicy mogli w pełni swobodnie go obsługiwać. Proponujemy szeroki wybór wariantów, w tym też drobnych, które sprawdzą się w lokalach o ograniczonym metrażu.

 

Wszystkie nasze pakowarki próżniowe są proste w montażu, ponieważ nie potrzebują żadnych specjalnych gniazd – wystarczy podłączyć je do źródła prądu. Przed włączeniem ich do wyposażenia nie trzeba też w żaden sposób przygotowywać pomieszczenia. Do tego są w pełni zgodne z przepisami dotyczącymi bezpieczeństwa w miejscu pracy. 

 

Ogromną zaletą naszych sprzętów jest także ich gustowny wygląd. Urządzając kuchnię czy zaplecze warto mieć też na względzie to, jak się prezentuje. Dobrze zagospodarowane, a do tego estetyczne miejsce sprzyja tworzeniu dobrych warunków pracy. Oferowane przez nas pakowaczki próżniowe prezentują się schludnie i profesjonalnie. Są stylowo minimalistyczne i uniwersalne, dlatego łatwo da się je dopasować do reszty sprzętu. 

 

Konserwacja pakowarki próżniowej

 

Regularna konserwacja pakowarki próżniowej to podstawowy proces, który pozwala przedłużyć żywotność maszyny. Przede wszystkim trzeba dbać o jej czystość. W przypadku naszych sprzętów jest to bardzo proste i nie zajmuje wiele czasu, a także nie wymaga stosowania żadnych specjalistycznych detergentów czy akcesoriów. Stal nierdzewna zapobiega namnażaniu się drobnoustrojów, a także jest wyjątkowo odporna nawet na mocniejsze szorowanie. Urządzenie wystarczy więc przemywać wilgotną ściereczką, nasączoną delikatnym roztworem ciepłej wody i płynu do mycia naczyń. 

 

Kolejną ważną kwestią jest wymiana oleju, wymagana przynajmniej dwa razy w roku. Zapewniamy wsparcie w tym zakresie, ponieważ prowadzimy serwis wszystkich naszych produktów. Wystarczy jeden telefon, by ustalić termin wizyty fachowców. Co jakiś czas trzeba też sprawdzać stan listwy grzewczej, czym również mogą się zająć wysłani przez nas serwisanci.

 

Warto także zadbać o to, by worki do hermetycznego pakowania były odpowiednio dobrane do konkretnego rodzaju maszyny. Stosowanie nieodpowiednich folii zwiększa ryzyko awarii czy nieprawidłowego pakowania produktów. Idealnie dopasowane worki można też znaleźć w naszej ofercie, w wyjątkowo atrakcyjnych cenach. Kupując w GastroProdukt można więc za jednym zamachem zdobyć wszystko to, co potrzebne.

 

Nasze pakowarki próżniowe są szczególnie odporne i nieawaryjne. Tak jak wszystkie nasze produkty, są objęte gwarancją. Prawidłowo obsługiwane oraz odpowiednio konserwowane przez lata będą sprawdzać się bez zarzutu. Niestety, w każdej chwili może się zdarzyć, że potrzebna będzie pomoc. W razie nagłej awarii zapewniamy pełne wsparcie. Fachowcy przyjadą na miejsce, by naprawić urządzenie albo zabrać je do serwisu – nie trzeba się martwić tym, jak przetransportować duży sprzęt. Przy tym zadbamy o to, by jak najszybciej przywrócić maszynę do pełnej sprawności, aby zminimalizować kłopoty związane z brakami w wyposażeniu.

 

Zapraszamy do zapoznania się z naszą pełną ofertą pakowarek próżniowych gastronomicznych i przemysłowych. W razie jakichkolwiek pytań zachęcamy do kontaktu z naszymi konsultantami. Zainwestuj w nowoczesny, funkcjonalny sprzęt, który pomoże Ci przechowywać żywność w najlepszych warunkach!