0
Twój koszyk:
0,00 
Koszyk
info:Twój koszyk jest pusty.

Opiekacz do kebaba

Najwyższej jakości opiekacz do kebaba to pierwszy krok do zwiększenia szans na powodzenie w prowadzeniu gastronomii z kuchnią turecką, bowiem jej podstawą jest pyszne mięso. Można próbować zakryć je dodatkami, jednak i tak zawsze będzie ono w tej potrawie najważniejsze. Ważna jest nie tylko jego jakość sama w sobie, ale i sposób przyrządzenia. Z tego względu niezbędny jest wysokiej jakości opiekacz kebab, który uwypukli walory grillującego się mięsa. Zapoznaj się z naszą ofertą, by wybrać nowoczesne, funkcjonalne urządzenie!
 

Nasze produkty

Opiekacz do kebaba


Idealne przyrządzenie mięsa znacznie ułatwi grill i/lub gazowy czy elektryczny opiekacz do kebaba z linii produktowej KING od GastroProdukt Professional. Najwyższa jakość, łatwość obsługi i konserwacji, duża wytrzymałość, niezawodność i atrakcyjna cena to tylko niektóre z zalet tych urządzeń. 


Lata mijają, a ten turecki przysmak wciąż cieszy się w Polsce niesłabnącą popularnością i niezmiennie jest w naszym kraju fast foodem numer 1. Co za tym idzie – jedzenie kebaba na stałe wpisało się w polski gastronomiczny pejzaż, więc znalezienie lokalu nie nastręcza zbyt wielu trudności. Rynek jest już bardzo nasycony, dlatego warto spróbować się wyróżnić wysoką jakością serwowanych dań, inwestując w profesjonalnie wykonany piec do kebaba.


Oryginalny, perski przysmak składał się tylko z baraniny, jednak współcześnie istnieją różne warianty, zawierające zazwyczaj:

 

  • mięso baranie, czyli baraninę lub jagnięcinę,
  • mięso wołowe, pod postacią wołowiny lub cielęciny,
  • mięso drobiowe, czyli mięso z indyka, kurczaka lub innych ptaków hodowanych.


Mięso należy odpowiednio przygotować i powoli wypiekać za pomocą specjalnych opiekaczy do kebaba. Specjalne urządzenia pozwalają w określonej temperaturze obrabiać termicznie zewnętrzną część, tak aby kucharz mógł w odpowiednim momencie skroić ją do podania. Taki sposób przyrządzenia nadaje niesamowity zapach i smak, a także powoduje, że mięso z zewnętrz jest kruche, a wewnątrz naprawdę delikatne oraz soczyste.


Piece do kebaba są podstawowym elementem wyposażenia każdego mniejszego i większego lokalu specjalizującego się w tym rodzaju potrawy i też szerzej – w kuchni tureckiej. Urządzenia te można spotkać również w wielu innych miejscach, chociażby takich o szeroko pojętym profilu fast foodowym, a także w lokalach, gdzie kebab nie jest pozycją w menu, lecz samo mięso przygotowane w ten sposób jest składnikiem jakiejś potrawy.


W GastroProdukt oferujemy specjalistyczny sprzęt dostosowany do potrzeb użytku komercyjnego. Nasze opiekacze do kebaba doskonale sprawdzają się zarówno w małych budkach, jak i dużych restauracjach. Pozwalają sprawnie, ergonomicznie, bezpiecznie i absolutnie przepysznie przygotować ten popularny przysmak, tak by zachwycił klientów.

 

Grill do kebaba


Danie, jakim jest kebab, niemalże zawsze było pełnowartościowym, kompletnym posiłkiem. Dopiero zachodnia cywilizacja zmieniła go w fast food. Dziś do jego przygotowania w powszechnym rozumieniu wystarczy średniej jakości mięso i surówki. Tymczasem, prawdziwe danie powinno być przyrządzane powoli, przy użyciu opiekacza do kebaba, tak by zawierało pożywne mięso oraz zdrowe składniki roślinne, aromatyczne sosy i inne pyszne dodatki.


Dobrej jakości kebab można przygotować zarówno w restauracji, niewielkim lokalu gastronomicznym, jak również w domowej kuchni. Jeśli chce się jednak serwować ten przysmak na masową skalę, niezbędny jest opiekacz. Kiedy zaś prowadzi się mniejszy lokal lub kebab jest jedynie jedną z pozycji w rozbudowanym menu i serwuje się go tylko od czasu do czasu, wówczas mięso można podgrzać w piekarniku lub nawet lepiej – wykorzystując specjalny grill do kebaba. Co ciekawe, pierwotnie mięso kebab było właśnie w ten sposób przyrządzane. Obróbka termiczna odbywała się na wolnym ogniu na rusztach lub specjalnych grillach. Co prawda opiekacz do kebaba w pełni je zastępuje, jednak tak naprawdę na grillu uzyskamy najbardziej ciekawy smak mięsa.


Kebab nie musi być daniem, które będzie typowo fast foodową przekąską. Wręcz przeciwnie, w wielu restauracjach jest serwowany jako pełnowartościowy i pełnoprawny posiłek, który doskonale syci, jest smaczny oraz zdrowy. Wszystko dzięki temu, że dzięki zastosowana opiekacza do kebaba i/lub specjalnego rusztu, mięso przygotowywane jest całkowicie beztłuszczowo.


Dla wielu smakoszy kebabów podstawą jest jego zawartość, czyli mięso. Z założenia jest posiłkiem mięsnym, choć zarówno w Turcji (skąd pochodzi właśnie najbardziej popularna u nas odmiana tego przysmaku), jak również w innych krajach, spotyka się także warianty bezmięsne. W Polsce podobnie, dostępne są kebaby wegetariańskie i wegańskie, które również cieszą się ogromnym powodzeniem – szczególnie, że aktualnie modne jest ograniczanie spożycia produktów odzwierzęcych. Mięso można łatwo zastąpić, jednocześnie nie tracąc nic z jego smaku.


Dla miłośników klasycznego kebaba na rynku dostępnych jest kilkanaście wariacji, Od podstawowego – drobiowego, po wołowo-wieprzowy, skończywszy na tradycyjnych z baraniną lub innymi mniej pospolitymi mięsami. Wszystkie przygotowuje się za pomocą pieca do kebaba.
Alternatywnym nadzieniem może być natomiast m.in.:

 

  • specjalnie przygotowany ser,
  • tofu (na przykład tofu wędzone jest idealnym rozwiązaniem i zastępnikiem mięsa),
  • gyros vege, (zazwyczaj seitan – wysokobiałkowy, wegański produkt spożywczy z glutenu pszennego),
  • różne warzywa, takie jak na przykład fasola, warzywa strączkowe, bataty, buraki, szpinak itp.,
  • grzyby (szczególnie popularne są boczniaki).


Nie ma zatem wątpliwości, że mięso lub jego zastępnik to główny składnik, a dobry opiekacz do kebaba pozwala nie tylko go szybko przygotować, ale również nadaje mu odpowiednią temperaturę do spożycia, soczystość i kruchość. Znaczenie ma jednak nie tylko zawartość, ale też to, w czym się ją podaje.
Tradycyjny kebab zawsze był zawijany w ciasto czy inne specjalne pieczywo. Oczywiście na potrzeby współczesnej gastronomii, często kebabem nazywane jest także danie, w którym podaje się wszystkie składniki osobno: mięso, sałatki/surówki warzywne wraz z dodatkami oraz kawałkami pieczywa (lub specjalnego ciasta) albo frytkami. Mimo to warto pamiętać, że atrybutem dobrego, smacznego i pożywnego kebaba jest nie tylko mięso, ale również pieczywo.


Odpowiednia receptura wypieku ciasta jest kluczowa. W wielu lokalach mięso przygotowuje się na opiekaczu do kebaba, skrawa się je do placka/bułki oraz dodaje się surówki itp., by na koniec zawinąć całość i zapiec w specjalnym kontaktowym grillu do kebaba. Umożliwia on podgrzanie przygotowanego wcześniej pieczywa do odpowiedniej temperatury, a następnie nadaje mu właściwą chrupkość. 


W GastroProdukt znajdziesz wszystkie potrzebne urządzenia do przyrządzenia kebaba – czy to w wydaniu tradycyjnym, czy roślinnym. Posiadamy nie tylko opiekacze i grille, ale też wszystkie pozostałe niezbędne sprzęty. Z naszą pomocą profesjonalnie, a zarazem opłacalnie wyposażysz swój lokal. Serdecznie polecamy przystępne cenowo zestawy, w skład których wchodzą najpotrzebniejsze urządzenia i akcesoria. 


Piec do kebaba


Piec do kebaba powinien być urządzeniem nowoczesnym i funkcjonalnym, a zarazem prostym w obsłudze. Proponujemy niezwykle praktyczne sprzęty, które doskonale sprawdzają się w codziennej pracy. Są wytrzymałe, wydajne oraz przyjazne pracownikom.


Oferowane przez nas modele mogą występować z obudową zamkniętą lub otwartą. Posiadamy również zestawy w różnych konfiguracjach, w których oprócz opiekaczy do kebaba znaleźć można również m.in. noże elektryczne do gyrosa, grille kontaktowe elektryczne Panini, stoły chłodnicze, szafy i witryny chłodnicze czy też frytkownice elektryczne. W każdym takim pakiecie cena za opiekacz do kebaba jest odpowiednio niższa. Inwestycja w komplet urządzeń i akcesoriów jest więc niezwykle opłacalna. Tym bardziej, że nasz sprzęt wykazuje długą żywotność, jest nieawaryjny i odporny na wiele szkodliwych czynników zewnętrznych, dlatego przez lata spełnia swoje zadanie bez zarzutu.


Tym, co najbardziej wyróżnia nasze piece do kebaba, jest ich jakość wykonania oraz parametry techniczne. Wśród głównych cech wskazać należy przede wszystkim liczbę palników, która bezpośrednio wpływa na wagę i rozmiar mięsa, które można umieścić w opiekaczu, a także na moc palników. 


Nasze opiekacze do kebaba różnią się także mocą silnika elektrycznego oraz długością szpikulca (w przedziale 300-890 mm), od którego zależy ilość mięsa, jaką można jednocześnie przygotowywać. Urządzenia GastroProdukt Professional mają ponadto wiele świetnych parametrów wspólnych, takich jak: możliwość regulacji temperatury palnika, osłona ze stali nierdzewnej, regulacja szpikulca do mięsa, prędkość obrotowa na poziomie 1 obr./min. czy stalowa tacka ociekowa.


Profesjonalna gastronomia to nie tylko najwyższej jakości sprzęt, funkcjonalne rozwiązania czy doświadczony personel. W dobrym lokalu koniecznie muszą znaleźć się również narzędzia, które umożliwiają precyzyjną obróbkę półproduktów oraz przygotowywanie dań do podania. Z tego względu poza opiekaczami do kebaba proponujemy także rozmaite akcesoria, takie jak na przykład nóż do kebaba elektryczny, pojemniki na składniki, witryny chłodnicze na surówki oraz wiele innych sprzętów, które powinny znaleźć się w kuchni i w lokalu.


Opiekacz do kebaba gazowy


Na rynku głównie wykorzystuje się dwa rodzaje opiekaczy do kebaba: gazowe oraz elektryczne. Oba warianty różnią się od siebie przede wszystkim kosztami eksploatacji, ale zdaniem specjalistów w zależności od wybranego modelu uzyskuje się inną konsystencję oraz smak mięsa.


W profesjonalnej gastronomii zdecydowanie częstszym wyborem jest opiekacz do kebaba gazowy. Jak sama nazwa wskazuje, jest zasilany płynnym gazem (np. z butli). Doskonale sprawdza się w restauracjach, ponieważ jest najbardziej wydajny – pozwala przygotować wiele kilogramów mięsa na raz, ale nie generuje ogromnych rachunków. 


Minusem takiego urządzenia jest jednak to, że zwykle zajmuje dość dużo miejsca, a także może być założone jedynie w odpowiednio przystosowanym pomieszczeniu (konieczna jest prawidłowa wentylacja, czujniki gazu oraz inne zabezpieczenia). W naszej ofercie dostępne są warianty o różnych wymiarach, które łatwo można dobrać do posiadanego metrażu.


Decydując się na zakup opiekacza do kebaba gazowego koniecznie trzeba też wybrać dobry jakościowo sprzęt. Przeciętne urządzenia mają niestety tendencję do nierównomiernego opiekania mięsa. Z reguły potrzebują też więcej czasu na jego przygotowanie, co może mieć negatywny wpływ na odczucia klientów – kebab jest uznawany za fast food, dlatego długie oczekiwanie na zamówienie jest niewskazane.
Oferowane przez nas gazowe piece do kebaba są stosunkowo tanie w utrzymaniu, niezwykle ergonomiczne, a do tego całkowicie bezpieczne. Prawidłowo zamontowane spełniają wszystkie wymogi prawne związane z BHP itp. Proponujemy modele o różnej pojemności, dlatego można z powodzeniem założyć je w mniejszym, jak i większym lokalu.


Opiekacze do kebaba elektryczne są dużo łatwiejsze w obsłudze oraz bezpieczniejsze, ale generują bardzo duże rachunki. Często wykorzystywane zużywają sporo energii elektrycznej, której ceny stale rosną. Co więcej, zdaniem wielu kucharzy mięso przygotowywane w takim urządzeniu z reguły częściej jest bardziej twarde i wysuszone, co może odbić się na renomie lokalu oraz poziomie zadowolenia gości. W ogólnym rozrachunku o wiele lepszym i tańszym wyjściem jest wybór pieca do kebaba na gaz.


Jak czyścić i konserwować opiekacze do kebaba?


Czyszczenie opiekacza do kebaba nie jest trudnym i czasochłonnym zajęciem. Nasze urządzenia zostały tak zaprojektowane, by czynność ta była jak najprostsza. Niemniej, trzeba podchodzić do niej z należytą starannością. Przede wszystkim warto dbać o regularność, dzięki czemu urządzenie na długo zachowa swoje walory techniczne i estetyczne. Zanim jednak rozpocznie się proces doprowadzania go do porządku, musi ostygnąć. 


Płytę z mięsem oraz szpikulec najlepiej czyścić miękką szmatką lub gąbką z dodatkiem ciepłej wody i łagodnego detergentu, np. płynu do naczyń. W ten sam sposób można umyć zewnętrzną konstrukcję oraz obudowę grilla do kebaba, co daje gwarancję, że opiekane mięso będzie pod każdym względem apetyczne, smaczne i aromatyczne.


Prawidłowe czyszczenie opiekaczy do kebaba jest ważne nie tylko ze względów technicznych czy wizualnych, ale też higienicznych. Każdy lokal gastronomiczny musi spełnić szereg wymogów sanitarnych, by mógł bezpiecznie serwować dania. Oferowane przez nas urządzenia są pod każdym względem zgodne z przepisami, a do tego da się je łatwo myć i dezynfekować. Są wykonane ze stali nierdzewnej, która hamuje rozwój groźnych mikrobów, a także jest wyjątkowo odporna nawet na silne środki chemiczne. 


W konserwacji pieców do kebaba nie można również zapomnieć o regularnych przeglądach i serwisowaniu. Nasze urządzenia są wyjątkowo odporne, dlatego rzadko kiedy przytrafiają im się awarie, ale taki sprzęt każdego dnia jest intensywnie eksploatowany. Przez to ryzyko uszkodzenia czy zakłóceń wzrasta nawet w przypadku najbardziej wytrzymałych modeli. W razie jakichkolwiek kłopotów należy niezwłocznie zwrócić się po pomoc do fachowców, ponieważ trzeba zachować zwiększoną ostrożność w przypadku urządzeń wykorzysujących gaz. Gwarantujemy pełne wsparcie w tej materii i szybko reagujemy na zgłoszenia, dlatego problem ze sprzętem nie musi wcale wiązać się z koniecznością zamykania lokalu.


Jak wybrać opiekacz do kebaba?


Szeroka gama zróżnicowanych opiekaczy do kebaba marki GastroProdukt Professional znacznie ułatwia przebrnięcie przez etap, na którym trzeba wybrać odpowiedni sprzęt do realizacji swoich planów gastronomicznych. Proponujemy szeroki wybór urządzeń, różniących się od siebie wymiarami, parametrami itp. Posiadamy propozycje dostosowane do różnych potrzeb, dlatego każdy wybierze coś dla siebie.
Na początku trzeba zdecydować, jaki rodzaj opiekacza do kebaba będzie lepszy – elektryczny czy gazowy. Jeśli wyposaży się lokalu w urządzenie KING zasilane gazem, które jest bardziej ekonomicznym rozwiązaniem, trzeba wybrać liczbę palników. Model z jednym będzie z pewnością najtańszą opcją ze względu na niższe zużycie gazu, lecz im więcej palników, tym zarazem większe możliwości, co długofalowo może przynieść wymierne korzyści. Warto poczynić stosowne obliczenia (np. co do dziennego zużycia mięsa), by wybrać najbardziej opłacalny wariant.


Bardzo ważnym kryterium wyboru jest również rodzaj napędu. Gazowy opiekacz do kebaba KING w wersji z jednym palnikiem posiada szpikulec, który można obracać ręcznie, z kolei pozostałe nasze modele obracają mięso automatycznie. Silnik będący sercem urządzenia umieszczony jest w jego górnej części i pozwala na łatwą zmianę kierunku obrotów szpikulca. 


Trzeba bowiem też mieć na względzie to, że piece do kebaba muszą być przyjazne pracownikom – będą codziennie z nich korzystać, dlatego powinny być jak najbardziej komfortowe i proste w użyciu. Nawet drobne niegodności mogą irytować obsługę, zmniejszając jej motywację do pracy oraz wydajność. W gastronomii niezwykle ważny jest czas przygotowania posiłku, a kwestia ta w dużej zależna jest kondycji kucharzy. Profesjonalne urządzenia będą dodatkowym ułatwieniem, dlatego mogą przyczynić się do odczuwalnego wzrostu zysków.


W naszej ofercie można znaleźć opiekacze do kebaba z maksymalnie pięcioma palnikami – proponujemy modele zarówno gazowe, jak i elektryczne. Liczba palników jest istotna, ponieważ od niej zależy, jaką ilość mięsa można jednocześnie grillować. Piec do kebaba z jednym palnikiem umożliwia przygotowanie jednorazowo 10 kilogramów mięsa, zaś model trójpalnikowy – do 40 kilogramów. Pięciopalnikowy potrafi z kolei jednorazowo upiec aż do 100 kilogramów mięsa, co zgodnie z nazwą linii produktowej uczyni Twój lokal prawdziwym królestwem kebaba. Maksymalny wsad oraz liczbę palników należy jednak oczywiście dobrać rozsądnie, mając na względzie wielkość lokalu oraz średni ruch. Jeśli ma się kłopot z oszacowaniem zapotrzebowania, lepiej jest zacząć od mniejszego urządzenia – w razie potrzeby można dodać kolejne.
Zachęcamy do zapoznania się z pełną ofertą oraz zakupu naszych opiekaczy do kebaba GastroProdukt Professional. W razie jakichkolwiek problemów z wyborem odpowiedniego sprzętu serdecznie zapraszamy do kontaktu – z chęcią pomożemy w wyborze najlepszego rozwiązania. Wierzymy, że dzięki naszym produktom Twój biznes wejdzie na jeszcze wyższy poziom. Zainwestuj w profesjonalny sprzęt, by zaoferować swoim klientom najlepszy smak i aromat!

Artykuły

Jak prawidłowo wyposażyć food trucka?

Furgonetki z jedzeniem już od wielu lat cieszą się w Polsce dużą popularnością. W ten nietypowy sposób z powodzeniem można serwować rozmaite dania typu fast food czy street…
Zobacz więcej

Jak otworzyć punkt z zapiekankami?

Zapiekanki są słynnym polskim fast foodem, uwielbianym nie tylko przez studentów. Ten prosty przysmak cieszy się ogromną popularnością, dlatego wielu osobom udaje się dobrze zarobić na jego…
Zobacz więcej

Jak otworzyć własną restaurację?

Chcesz prowadzić własny lokal gastronomiczny? Najtrudniejsze są początki. Jeśli zadbasz o odpowiednie przygotowanie, z czasem nabierzesz doświadczenia i zaczniesz z powodzeniem…
Zobacz więcej