• Zaloguj się
    Zaloguj się
0
Koszyk:
Koszyk
info: Twój koszyk jest pusty!
Sterylizator do noży – niezbędny w każdej kuchni

Sterylizator do noży – niezbędny w każdej kuchni

Zachowanie najwyższych standardów czystości i higieny jest podstawowym warunkiem funkcjonowania lokali gastronomicznych. Oprócz usuwania resztek żywności czy mechanicznego czyszczenia powierzchni, urządzeń i akcesoriów, firmy oferujące usługi żywieniowe zobligowane są przez Sanepid do wykonywania sterylizacji przyrządów i sztućców mających bezpośrednią styczność z surowymi składnikami, przede wszystkim z mięsem. Sprawdźmy, czym powinniśmy się kierować wybierając sterylizator do noży.

Funkcjonalne sterylizatory do noży – co je wyróżnia?

Sterylizator do noży służy do całkowitej dezynfekcji oraz usuwania drobnoustrojów i bakterii znajdujących się na sztućcach. Prowadząc bar, restaurację, sklep mięsny czy masarnię lub inne punkty związane z przygotowaniem i obrotem żywnością, musimy mieć pewność, że noże – tak niezbędne w codziennej pracy – są zawsze doskonale czyste i wolne od patogenów. Skoro każde profesjonalne zaplecze gastronomiczne musi być wyposażone w sterylizator, sprawdźmy, jakie cechy powinien on posiadać. Dbając o zdrowie Klientów i swoją reputację, warto wybrać model, który charakteryzuje się szybką pracą i stuprocentową skutecznością działania. Sterylizator do noży powinien być wykonany z trwałych materiałów, odpornych na trudne kuchenne warunki. Preferowana jest stal nierdzewna ze względu na bardzo dobre właściwości i wytrzymałość. To tworzywo powszechnie wykorzystuje się do konstruowania urządzeń oraz mebli gastronomicznych. Sterylizatory do noży odznacza się cichą pracą i niewielkimi gabarytami, co z pewnością będzie docenione w lokalu, na którego zapleczu brakuje metrów kwadratowych. Obecnie na rynku najpopularniejsze są dwa rodzaje odkażaczy do noży – sterylizatory wodne oraz te wykorzystujące promienie UV. Przyjrzyjmy się, czym różnią się obie technologie.

Sterylizatory do noży: UV czy wodny?

Chociaż ich cel jest dokładnie taki sam – dokładna sterylizacja noży – to można go osiągnąć na dwa różne sposoby. Zacznijmy od wodnych sterylizatorów do noży. Mechanizm ich działania jest relatywnie prosty. Woda jest podgrzewana do temperatury zabójczej dla większości drobnoustrojów. W zaawansowanych sterylizatorach, urządzenie automatycznie dostosowuje temperaturę wody do 90°C, aktywując proces sterylizacji. Sprzęt wysokiej klasy umożliwia także ustawienie pożądanego czasu trwania sterylizacji aż do 120 minut. Te sterylizatory do noży wymagają przyłącza do wody i zasilania elektrycznego. W niektórych sytuacjach te warunki mogą okazać się trudne do spełnienia. Bardziej elastyczne możliwości oferują sterylizatory do noży UV. Ten typ odkażaczy zamiast wody wykorzystuje lampy emitujące promienie ultrafioletowe do eliminacji niebezpiecznych mikroorganizmów. Nowoczesne rozwiązanie sprawia, że noże po sterylizacji są idealnie czyste, a brak kontaktu z wodą i wysoką temperaturą nie narażają ich na uszkodzenia. Co istotne, emitowane promieniowanie nie jest szkodliwe dla obsługi. 

Jaki sterylizator do noży wybrać?

Ostateczna decyzja dotycząca wyboru odpowiedniego sterylizatora do noży należy oczywiście do Państwa, ale przed dokonaniem wyboru, pragniemy zwrócić uwagę na kilka kwestii. Zacznijmy od rzeczy fundamentalnej – dostępnej przestrzeni, która musi pomieścić sprzęt o konkretnych gabarytach. Im więcej miejsca, tym w większą maszynę możemy zainwestować. Drugą zmienną jest wspomniany już dostęp do zasilania i bieżącej wody. Po trzecie – bezpieczeństwo. Przed zakupem upewnijmy się, że urządzenie posiada dobre zabezpieczenia i będzie łatwe w obsłudze dla personelu. Wyłączniki bezpieczeństwa i automatyczne przerwanie procesu sterylizacji w momencie otwarcia drzwi to konieczność. Większość opisywanych sterylizatorów jest wyposażona w drzwi ze stali nierdzewnej, ale można też nabyć modele z przezroczystymi drzwiami z płyty akrylowej, równie bezpiecznej co metalowy odpowiednik. Umożliwia to bezpośredni wgląd do wnętrza urządzenia bez potrzeby otwierania drzwi. Dobrym rozwiązaniem jest zakup urządzenia, które posiada wyjmowany stojak na noże, co ułatwia i przyspiesza wyjmowanie oraz wkładanie sztućców.

Masz pytania o produkt?

Skontaktuj się z nami, nasi doradcy chętnie pomogą.

Zobacz również

Jak wybrać odpowiednią pralkę przemysłową dla małego hotelu?
Pralnictwo

Jak wybrać odpowiednią pralkę przemysłową dla małego hotelu?

W małych ośrodkach wypoczynkowych bardzo ważne jest, by szybko sprzątać pokoje. Największym wyzwaniem jest wymiana pościeli. Właściciele często mają kłopot z doborem wyposażeniem pralni, które pozwala w optymalny sposób dbać o czystość tekstyliów. Podpowiadamy, jak wybrać odpowiednią pralkę przemysłową dla małego hotelu!

Pralka przemysłowa – jak dobrać urządzenie?
Pralnictwo

Pralka przemysłowa – jak dobrać urządzenie?

Profesjonalny sprzęt pralniczy może wyprać setki kilogramów prania dziennie. Jest Ci potrzebne urządzenie tego typu? Wyjaśniamy, jaka powinna być pralka przemysłowa i podpowiadamy, jak wybrać odpowiedni model!

Wyposażenie piekarni – od czego zacząć?
Piekarnia | Cukiernia

Wyposażenie piekarni – od czego zacząć?

Sprzęt piekarniczy umożliwia szybkie i wydajne przygotowywanie wypieków wysokiej jakości. Inwestycja w odpowiednio dobrane urządzenia i akcesoria gastronomiczne pomaga stworzyć solidną podstawę dla rozwoju biznesu. Podpowiadamy, jak wybrać wyposażenie piekarni!

Masz pytanie?

Skontaktuj się z nami, nasi doradcy chętnie pomogą.