Ważnym wyposażeniem kuchni są nie tylko urządzenia, takie jak piece czy chłodziarki. Odpowiednie warunki pracy w dużej mierze można stworzyć z pomocą odpowiednich stołów i szaf, na których przechowuje oraz przygotowuje się żywność. Dowiedz się, na co zwrócić uwagę przy wyborze mebli do kuchni gastronomicznej!

Wybór mebli do kuchni gastronomicznej – na co zwrócić uwagę?

Wybierając meble do kuchni gastronomicznej przede wszystkim trzeba mieć na względzie ergonomię pracy i ich funkcjonalność. Sprzęty muszą oczywiście pomieścić się w dostępnej przestrzeni, tak by pracownicy mogli swobodnie się po niej poruszać i bezpiecznie wykonywać swoje obowiązki. Do tego powinny zapewniać wystarczającą ilość miejsca do przechowywania oraz obróbki żywności.

Najbezpieczniejszym wyborem są proste, solidne meble. Warto jednak zdecydować się na modele, które posiadają dodatkowe udogodnienia, np. stół może być wyposażony w zlew, otwór na odpadki czy szuflady, a regał posiadać żebrowane półki, na których da się coś zawiesić.

Ogromne znaczenie ma także jakość stali nierdzewnej, z której wykonane są meble. Im lepszy gatunkowo metal, tym będą miały dłuższą żywotność. Będą odporne na uszkodzenia mechaniczne, a także wpływ szeregu szkodliwych czynników, takich jak m.in. wilgoć, substancje organiczne (pochodzące z żywności), środki chemiczne (meble w kuchni muszą być regularnie czyszczone i dezynfekowane) czy wysokie/niskie temperatury (pochodzące z produktów mrożonych i poddawanych obróbce cieplnej, a także wykorzystywanych naczyń i przyrządów).

Przy zakupie mebli do kuchni warto też zwrócić uwagę na ich design. Najbardziej praktyczne są minimalistyczne modele, które łatwo da się utrzymać w czystości. Pozwalają zaoszczędzić sporo czasu i wysiłku, a do tego estetycznie się prezentują.

Jakie meble do kuchni gastronomicznej będą najlepsze?

W kuchni gastronomicznej przydatne są rozmaite meble. Obsługa może na nich poddawać obróbce produkty spożywcze, a także korzystać z nich do przechowywania przypraw, składników, naczyń, przyrządów itp. Należy dobrać je w zależności od tego, jakie dania serwuje lokal oraz ile miejsca można zagospodarować.

Najpopularniejszymi meblami są stoły gastronomiczne. Pozwalają stworzyć przestronne, wygodne i bezpieczne stanowisko pracy dla kucharzy oraz pomocy kuchennej.

Ciekawą odmianą są stoły ze zlewem, które można umieścić przy przyłączu do wody. Dzięki nim da się wygodnie m.in. myć produkty spożywcze, wylewać płynne odpady (np. wodę po gotowaniu makaronu) czy obmywać dłonie.

Praktycznymi meblami są również szafy przelotowe, których główną funkcją jest rozgraniczenie strefy brudnej i czystej. Służą zarówno do przechowywania czystych naczyń, jak i odbioru brudnych. Dzięki nim można składować duże ilości talerzy, filiżanek, szklanek, sztućców, garnków itp., zanim zostaną wykorzystane do nałożenia posiłków albo włożone do zmywarki gastronomicznej.

Uniwersalnym elementem wyposażenia są regały gastronomiczne, na których przechowuje się produkty spożywcze, ale też garnki, patelnie, naczynia, przyrządy kuchenne itp.

Gdzie kupić meble do kuchni gastronomicznej?

Meble do kuchni gastronomicznej dobrze jest kupić u producenta, który wykonuje takie sprzęty na zamówienie. Wtedy można idealnie dostosować ich wymiary, kształty oraz funkcje do indywidualnych potrzeb oraz warunków w lokalu. Jest to szczególnie przydatne, gdy pomieszczenia przeznaczone na kuchnię mają mały metraż i są pełne nietypowych narożników itp.

Zapraszamy do zapoznania się z pełną ofertą GastroProdukt. Posiadamy wszystkie opisywane powyżej sprzęty oraz wiele więcej propozycji. Wytwarzamy profesjonalne meble gastronomiczne wysokiej jakości. Pod każdym względem spełniają oczekiwania naszych klientów, a także są zgodne z wymogami i normami prawnymi. Na życzenie Klienta wykonujemy je na wymiar, tak by były idealnie dopasowane.

Zamów funkcjonalne, wytrzymałe i estetyczne meble gastronomiczne. Zaaranżuj kuchnię w taki sposób, by stała się miejscem przyjaznym i bezpiecznym, w którym każdego dnia będą powstawać najsmaczniejsze dania!