Piece do pizzy
Nie od dziś wiadomo, że każdy dobry pizzaiolo, czyli ekspert od wypiekania pizzy, pracuje wyłącznie na profesjonalnym sprzęcie. Tradycyjne przysmaki, w pełni zgodne z włoską recepturą, powstają z użyciem urządzeń najwyższej jakości. Sprawdź naszą ofertę, by wybrać prawdziwy, odpowiednio przystosowany piec do pizzy!
Nasze produkty
Piec do pizzy
Nie ulega wątpliwości, że pizza to jedno z zagranicznych dań, które doskonale przyjęły się w Polsce. Bez problemu można znaleźć restauracje, które serwują ten przysmak w wielu różnych wariantach: od tradycyjnie neapolitańskiej, przez bogatą americanę, aż po naszą rodzimą „polpizzę”. Niezależnie od obranej konwencji, podstawą jest profesjonalny piec do pizzy.
W GastroProdukt doskonale rozumiemy, że przygotowanie dania najwyższej jakości wymaga nie tylko dużych umiejętności, ale i profesjonalnego sprzętu. Dzięki niemu podnosi się komfort pracy, a także poprawia się możliwości co do liczby jednoczesnego wypiekania pizz, co z kolei zwiększa przychody lokalu.
W naszej ofercie dostępne są zarówno tradycyjne piece do pizzy opalane drewnem, jak i nowoczesne modele na gaz. Wybrane produkty GastroProdukt oferują ciekawe rozwiązania, np. innowacyjną technologię Forninox, ułatwiającą utrzymanie stałej temperatury w komorze. W ten sposób zwalnia się kucharza z obowiązku ciągłego kontrolowania paleniska czy stanu ognia – dzięki temu może skupić się na tym, co najważniejsze: na przygotowaniu pysznego dania.
Szczególnie polecamy profesjonalne piece do pizzy opalane drewnem, zbudowane z cegieł szamotowych pochodzących z Anagni we Włoszech. Taki piec jest w dużej mierze wykonany ręcznie, co nadaje mu charakteru i sprawia, że każdy klient od razu spojrzy na lokal bardziej przychylnym okiem.
Piec opalany drewnem jest najstarszą odmianą – stosowany był już w czasach, gdy człowiek dopiero zaczynał budowę podstawowego wyposażenia swojego domu, zastępując ognisko. Dziś jest to najczęściej spotykany piec do pizzy, szczególnie popularny we Włoszech oraz w południowej Europie. Może być z powodzeniem wykorzystywany w profesjonalnej gastronomii, jak również przy domach jednorodzinnych, na przykład w ogrodzie.
Piec do pizzy opalany drewnem ma względnie prostą konstrukcję. Posiada dwie komory (lub więcej) – w jednej spalane jest drewno i tam też generowane jest podstawowe ciepło, a w drugiej natomiast znajduje się płyta do wypiekania. Takie rozwiązanie, sprawia, że pizza nie przypieka się i nie jest bezpośrednio wystawiona na otwarty ogień. Odpowiednio wentylowana komora pozwala wygodnie, bezproblemowo oraz równomiernie upiec ciasto, nawet o dużej grubości.
Prócz dwóch komór, piece do pizzy tego typu posiadają również odpowiednie przewody wentylacyjne. W zależności od tego, czy jest to model do zastosowania wewnątrz budynku, czy też na zewnątrz, posiada inny system odprowadzania spalin.
Funkcjonalność pieca opalanego drewnem nie opiera się wyłącznie na pieczeniu pizzy. Tak naprawdę z powodzeniem można go stosować do obróbki termicznej wielu innych, zróżnicowanych potraw, zgodnie z indywidualnymi potrzebami oraz umiejętnościami kucharskimi. Idealnie nadaje się do zapiekania, pieczenia oraz gotowania m.in. pieczywa, mięs, warzyw, zapiekanek, potrawek czy nawet zup.
Duży, dwu lub nawet trzykomorowy piec do pizzy jest niezwykle widowiskowym elementem wyposażenia pizzerii. Trzeba jednak pamiętać, że to specyficzny sprzęt, posiadający swoje zalety, jak i wady.
W przypadku pieców do pizzy na drewno, za minusy można uznać m.in.:
- konieczność zastosowania specjalnych przewodów wentylacyjnych oraz spalinowych,
- przymus regularnych konserwacji,
- wymogi związane z zabezpieczeniami przeciwpożarowymi,
- brak precyzyjnej kontroli temperatury.
Zalety takiego pieca do pizzy są jednak niepodważalne. Są to m.in.:
- możliwość wypiekania i obróbki termicznej wielu dań,
- tania eksploatacja (drewno nie jest drogim surowcem),
- bardzo wygodna obsługa,
- niezwykły smak i aromat potraw opiekanych przy użyciu drewna,
- możliwość korzystania ze sprzętu na świeżym powietrzu.
Plusy pieca na drewno są tak duże, że wielu szefów kuchni regularnie wykorzystuje go również do pieczenia innych potraw. Unikalny aromat oraz wygoda stosowania przeważają nad drobnymi niedogodnościami. Piece do pizzy opalane drewnem są także niezwykle trwałe i funkcjonalne, przez co zapewniają wygodę oraz szerokie możliwości zastosowania, w profesjonalnej restauracyjnej kuchni, a także w warunkach ogrodowej gastronomii.
Mimo tego, że zdaniem wielu osób tradycyjna pizza jest nierozerwalnie związana z piecem na drewno, to przekonanie to nie do końca jest zgodne z prawdą. Owszem, tak przygotowane danie zyskuje charakterystyczny smak, jednak pyszne wypieki można też przygotować na wiele innych sposobów.
W ofercie GastroProdukt dostępne są:
- piece do pizzy na drewno,
- elektryczne piece do pizzy
- piece do pizzy na gaz.
Proponujemy modele w różnych odmianach, w wielu formach oraz wymiarach. W naszym sklepie każdy znajdzie coś dla siebie, zarówno do dużej restauracji, jak i małej pizzerii, baru z fast foodem czy nawet food trucka.
Piec do pizzy elektryczny
Piec do pizzy elektryczny jest jedną z najbardziej popularnych odmian tego typu sprzętu. Od lat stosowany jest zarówno w małych, średnich, jak i dużych restauracjach. Jest zdecydowanie najłatwiejszy jeśli chodzi o kwestie związane z montażem, ponieważ nie wymaga przewodów kominowych ani wentylacyjnych – potrzebne jest jedynie zasilanie elektryczne.
Minusem jest jednak to, że pod względem ekonomicznym wypada najgorzej na tle modeli gazowych oraz opalanych drewnem. Piece do pizzy elektryczne są najmniejsze, ale najdroższe w utrzymaniu. Mają one jednak bardzo duże możliwości pod kątem precyzyjnego sterowania temperaturą, a także zapewniają wyjątkowo równomierny obieg ciepła.
Piec do pizzy elektryczny składa się z głównej komory, wentylatorów, specjalnych grzałek oraz dodatkowego oprzyrządowania. Jest przystosowany typowo do przygotowywania pizzy, a ponadto posiada wymuszony obieg powietrza, który umożliwia równomierne pieczenie ciasta oraz składników. Dzięki temu pizza jest chrupiąca, ale nie przypieczona, ser odpowiednio roztopiony i zarumieniony, a dodatki gorące, ale nie spieczone.
Piec elektryczny do pizzy ma stosunkowo niewiele wad. Przede wszystkim:
- nie ma wpływu na poprawę smaku i aromatu,
- generuje wysokie koszty utrzymania.
Jeśli zaś chodzi o zalety:
- nie są potrzebne przewody wentylacyjne i kominowe – wystarczy proste odprowadzanie ciepłego powietrza, np. zwyczajny okap z filtrem węglowym,
- wystarczy zasilanie, aby móc go dowolnie używać,
- pozwala dokładnie dostosować temperaturę, co zmniejsza ryzyko przypalenia lub niedopieczenia,
- nie wymaga specjalnej konserwacji.
W GastroProdukt oferujemy elektryczne piece do pizzy zarówno z jedną komorą, jak i nieco większe modele dwukomorowe. Dużym atutem naszych urządzeń jest tryb pyrolizy, który błyskawicznie nagrzewa wnętrze do temperatury 450°C, która jest uznawana za najlepszą do pieczenia pizzy. Co więcej, w takim środowisku szybko giną niemal wszystkie bakterie i wirusy, które mogłyby zagrażać klientom. Jest to też doskonały sposób, by dokładnie wyczyścić piec. Pyroliza dosłownie spali na popiół nawet trudne do usunięcia resztki jedzenia i tłuste plamy, których nie można pozbyć się specjalistycznymi środkami żrącymi (wnętrza pieców nie powinno czyścić się silną chemią). To nie tylko troska o higienę, ale i optymalizacja czasu pracy.
Piec do pizzy gazowy
Świetnym wyborem będzie także piec do pizzy gazowy. Model ten ma specjalną konstrukcję, która doskonale magazynuje ciepło. Oferuje też największą moc (ze względu na kaloryczność gazu) i tym samym daje możliwość rozgrzania wielu komór jednocześnie. Co więcej, urządzenia dostępne w ofercie GastroProdukt wykonane są z najwyższej jakości stali nierdzewnej, która jest wyjątkowo odporna, a także łatwa w utrzymaniu w czystości.
Piec gazowy do pizzy jest wykorzystywany niemalże równie często, co tradycyjny piec opalany drewnem. Z całą pewnością jest on wygodniejszy w użytkowaniu i pozwala przygotowywać wiele potraw, które obrabia się termicznie poprzez pieczenie. Co więcej, jest wręcz idealnym urządzeniem do tego typu zadań.
Piece do pizzy gazowe stosowane są nie tylko w pizzeriach. Choć ich budowa wskazuje na to, że są głównie przeznaczone do przygotowania tego włoskiego przysmaku, to często można spotkać je w lokalach gastronomicznych, w których pizza wcale nie jest istotnym elementem menu lub nawet w ogóle w nim nie figuruje. Są wyjątkowo uniwersalne, dlatego bardzo często stosuje się je w restauracjach do pieczenia innych dań. Szefowie kuchni mogą na wiele sposobów wykorzystać ich możliwości, wypiekając w nich nie tylko pieczywo, ale również ryby, warzywa, sery, a nawet delikatne mięsa.
Za zastosowaniem pieca do pizzy na gaz przemawia też kryterium ekonomiczne. Dostępny w naszej ofercie model ROMA można dostosować do LPG lub gazu ziemnego. W restauracjach, gdzie urządzenie jest w ciągłym użyciu (nawet przez 12 godzin na dobę), może to przełożyć się na o wiele niższe rachunki niż wtedy, gdyby korzystało się z modelu elektrycznego.
Piec gazowy do pizzy, jak i każde inne urządzenie, posiada swoje mocne oraz słabsze strony. Oczywiście, w zależności od potrzeb oraz wymagań szefa kuchni, zalety lub wady mogą się uwypuklać. Przed zakupem warto więc sprawdzić jedne, jak i drugie, aby inwestycja była przemyślana.
Do zalet pieca do pizzy na gaz można zaliczyć:
- wysoką wydajność użytkową, pozwalającą na szybkie i sprawne pieczenie,
- wygodną regulację temperatury,
- ochronę posiłku przed przypaleniem,
- bardzo łatwy dostęp do zasilania oraz gazu (z sieci lub butli).
Wady pieców gazowych do pizzy to natomiast:
- konieczność zapewnienia właściwej wentylacji i odprowadzania spalin,
- wymóg regularnych przeglądów (gaz bywa niebezpieczny),
- możliwe kłopoty związane z podłączeniem do sieci gazowej lub butli.
Mimo wszystko, zalety tego urządzenia znacznie przewyższają jego wady. Innymi słowy, jest to piec niezwykle trwały i bardzo funkcjonalny. W praktyce doskonale sprawdza się w każdej restauracji, nie tylko w pizzerii.
Włoski piec do pizzy
W ofercie GastroProdukt można znaleźć prawdziwy, oryginalny włoski piec do pizzy. Będzie idealny do lokali, które podążają za autentycznymi recepturami oraz stawiają na śródziemnomorski klimat. Proponujemy szeroki wybór modeli od znanego producenta, prosto ze słonecznej Italii.
Włoskie piece do pizzy Alfa Forni są dedykowane do przygotowywania tradycyjnego pieczywa. Dzięki nowoczesnej technologii, zapewniają szybki wypiek oraz pozwalają zachować doskonały smak i aromat. Produkty tej marki wyróżniają się wyjątkową konstrukcją, powstałą w wyniku wieloletniej pracy nad rozwiązaniami, które miały zapewnić najlepsze efekty przy pieczeniu pizzy. Udało się to osiągnąć dzięki opracowaniu specjalnego systemu, który pozwolił uzyskać bardzo wysoką temperaturę w stosunkowo krótkim czasie.
Wyjątkowość włoskich pieców do pizzy Alfa Forni wynika z ich konstrukcji wewnętrznej. Za pomocą specjalnych kanałów ciepło błyskawicznie przedostaje się do komory, powodując jej sprawne nagrzewanie. W przypadku pieców do pizzy elektrycznych, jest to szczególnie ważne, ze względu na oszczędność energii.
Marka Alfa Forni powstała przypadkowo. Podczas kolejnych rodzinnych biesiad spędzanych przy wspólnym pieczeniu pizzy, członkowie rodziny zaczęli zastanawiać się, w jaki sposób przyspieszyć cały proces przygotowywania posiłku. Tak narodziły się pierwsze projektu pieców, które doprowadziły do założenia marki Alfa Forni, dedykowanej odbiorcom indywidualnym.
Z czasem urządzenia te zaczęły być produkowane także z myślą o restauracjach i pizzeriach, a dziś firma posiada w swojej ofercie warianty skierowane zarówno dla klientów prywatnych, jak i przedstawicieli branży gastronomicznej. Piece do pizzy Alfa Forni podzielone są na dwie kategorie: Domestic Line (która jest odpowiedzią na potrzeby osób, które pragną cieszyć się pyszną pizzą przygotowaną w ogrodzie lub innym miejscu rodzinnych spotkań), a także Professional Line (piece do pizzy dla profesjonalnych restauracji, pizzerii oraz małych punktów gastronomicznych).
Firma stopniowo zdobywając doświadczenie oraz wiedzę przez kolejne lata swojej działalności, znacząco rozwinęła swoją ofertę produktową. W każdej linii dostępne są niezwykle atrakcyjne produkty, które spełniają oczekiwania nawet najbardziej wymagających kucharzy – pasjonatów i profesjonalistów.
Włoskie piece do pizzy Alfa Forni mogą być zasilane energią elektryczną, gazem lub drewnem, w zależności od możliwości przyłączenia lub indywidualnych potrzeb. W ofercie można znaleźć modele przystosowane do wykorzystania wewnątrz lokalu albo na zewnątrz, na przykład jako piec ogrodowy. Każda opcja z katalogu jest systemem w pełni wydajnym, bez względu na sposób zasilania.
Charakterystyczną cechą pieców do pizzy Alfa Forni jest ich ponadczasowy design. Dzięki temu można bez problemu dopasować je do aranżacji każdego lokalu gastronomicznego lub ogrodu. Są elegancko gustowne, a przy tym dość uniwersalne. Do tego mają wyjątkowo przystępne ceny.
Piec do pizzy na ogród
Jednym z najciekawszych konceptów na stworzenie lokalu gastronomicznego jest bistro w ogrodzie. Późna wiosna, całe lato i wczesna jesień sprzyjają spożywaniu posiłków pod chmurką, a dodając do tego pandemię, można mieć pewność, że goście chętniej zdecydują się na posiłek w ogródku.
Pizzeria na świeżym powietrzu to doskonały pomysł na letnie bistro. Wystarczy dobrej jakości ogrodowy piec do pizzy, trochę stolików i średnio rozbudowana oferta menu, by przyciągnąć klientów. Kiedy zaś można zagospodarować lokalizację znajdującą się w pobliżu terenów zielonych, czy co lepsze – w bezpośrednim sąsiedztwie wody (np. przy beach barze), wówczas można mieć pewność, że chętnych na ciepłą przekąskę nie zabraknie.
Sam ogrodowy piec do pizzy to stosunkowo nieduży koszt, który jak najbardziej może się zwrócić nawet w ciągu miesiąca. Warunkiem jest jednak umiejętne przyrządzanie smacznej pizzy, którą będzie się oferować w dobrej cenie. Warto przy okazji zadbać też o wizerunek i marketing. Tylko wtedy można liczyć na klientów, gdyż jak wiadomo, świadomość konsumencka stale rośnie. Sam fakt wypiekania pizzy na oczach gości można z powodzeniem wykorzystać do reklamowania swojej działalności. Klienci lubią oglądać jak i z czego powstaje ich posiłek, dlatego tym bardziej chętnie zajrzą do takiej restauracji.
Wybór pieca do pizzy nie jest oczywisty, gdyż dostępnych jest wiele różnych wariantów. Na pewno jednym z kluczowych kryteriów powinna być cena. Jeśli urządzenie ma być wykorzystywane tylko latem, nie może być zbyt drogie, gdyż po prostu się nie spłaci. Mimo to, powinno być sprzętem dobrej jakości. W miarę możliwości najlepiej wybrać model, który będzie opalany drewnem, gdyż tak przygotowana pizza z pewnością jest bardziej aromatyczna i krucha.
Otwierając bistro lub pizzerię ogrodową, klientów przyciągnie nie tylko piec do pizzy. Najważniejsze są oczywiście pyszne dania oraz atrakcyjne ceny. To właściwie te dwie rzeczy decydują o sukcesie lub porażce, a piec pomaga przygotować naprawdę smaczną pizzę w stosunkowo niskiej cenie.
Właściwe czyszczenie i konserwacja pieców do pizzy
Tradycyjne piece do pizzy na drewno czyści się z użyciem specjalnej drucianej szczotki na ciepłym szamocie. Pozostałości po przypalonym cieście szoruje się aż do momentu, kiedy powierzchnia będzie czysta. Jest to zadanie czasochłonne, jednak zgodne z tym, co rekomenduje wielu włoskich mistrzów. Sporadycznie można także nawinąć na szczotkę delikatnie wilgotną ściereczkę, by obmyć wnętrze komory grzewczej. Do tego trzeba też oczywiście pamiętać o regularnym usuwaniu popiołu za pomocą szufelki i miotły. Wszystkie potrzebne akcesoria również można znaleźć w ofercie GastroProdukt.
Klasyczny piec do pizzy powinien być także odpowiednio rozgrzewany, tak by temperatura w jego wnętrzu stopniowo się zwiększała. W przeciwnym razie można doprowadzić do pękania cegieł, a nawet uszkodzeń powłoki ceramicznej. Każda skaza przyczynia się do strat ciepła oraz obniża funkcjonalność i wydajność sprzętu.
Zależy Ci na tym, by obsługa i konserwacja były jak najłatwiejsze? Wygodniejszym rozwiązaniem jest wybór elektrycznego pieca do pizzy, który oferuje tryb pyrolizy. Wystarczy tylko go włączyć i ustawić odpowiednio wysoką temperaturę, a następnie poczekać do zakończenia procesu oczyszczania – wszystkie zanieczyszczenia zostaną spalone, dlatego na koniec wystarczy wybrać popiół. Urządzenie jest wykonane z wytrzymałej, odpornej stali nierdzewnej, dlatego z zewnątrz można też swobodnie myć je specjalnymi środkami chemicznymi.
Jak wybrać piec do pizzy?
Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów pieców do pizzy. W zależności od preferencji, warto zdecydować się na określony typ. Trzeba jednak pamiętać, że potrzeby a możliwości, to dwie różne rzeczy.
Przede wszystkim, nie każdy lokal nadaje się do montażu pieca do pizzy opalanego drewnem. Kłopoty mogą pojawić się też w przypadku modeli gazowych, które da się założyć tylko wtedy, gdy posiada się odpowiedni przewód kominowy, zasilanie, wentylację oraz podpięcie gazu. Przede wszystkim należy więc ustalić, jakie opcje w ogóle można brać pod uwagę.
Kolejną ważną kwestią jest to, jaki rodzaj ciasta chce się wypiekać. Zupełnie inne temperatury pieczenia są przypisane do prawdziwej pizzy neapolitańskiej, a inne do tych wariantów, które bazują na cieście nieco grubszym lub przygotowywanym ze specjalnych gatunków drożdży.
Czy istnieje uniwersalny piec do pizzy? Istotny jest zakres temperatur, jaki dane urządzenie będzie w stanie obsłużyć. Jeśli przekroczy 450°C, to jest dość prawdopodobne, że uda się w nim przygotować niemal każdą z popularnych pizz.
Kluczową rolę odgrywa również wielkość pizzerii. Na małym metrażu może być ciężko zmieścić prawdziwy kamienny piec do pizzy. To właśnie kwestia miejsca, jakie ma się do zagospodarowania, może zaważyć na tym, czy lepszym wyborem będzie mały piec elektryczny, czy może jednak nieco większa konstrukcja gazowa lub ceglana. Nawet jeśli sprzęt teoretycznie zmieści się w wybranym miejscu, trzeba jeszcze pamiętać, że musi być tak zamontowany, by pracownicy mieli możliwość swobodnej obsługi.
Wybierając piec do pizzy warto bowiem mieć na względzie także opinię kucharza. Jeśli nie będzie potrafił prawidłowo korzystać ze sprzętu, nie ma sensu inwestować w drogi model. Oferowane przez nas sprzęty stosunkowo szybko można poznać i opanować, ale dobrze jest mimo wszystko podjąć decyzję o zakupie po konsultacji z pracownikami.
Bardzo ważnym kryterium wyboru jest też cena samego sprzętu oraz koszty jego utrzymania. W przypadku pieców do pizzy, najtańszym wyborem będzie model elektryczny, niemniej nie oznacza to wcale, że zawsze się sprawdzi. Jeżeli lokal obsługuje wielu klientów, może generować bardzo wysokie rachunki za prąd.
Zdecydowanie tańsze są piece do pizzy na drewno – nawet jeśli będzie się je opalać kosztowniejszym bukiem, będą tańsze niż modele elektryczne czy na gaz. W obliczu rosnących cen mediów trzeba brać to pod uwagę. Najlepiej poczynić stosowne obliczenia, by ustalić, na który wariant można sobie pozwolić.
Podsumowując, chcąc kupić tani i względnie wydajny piec do pizzy, najlepiej zainwestować w model elektryczny. Jeśli potrzebny jest piec bardzo wydajny, duży, z możliwością rozbudowy, dobrze wybrać gazowy. Kiedy zaś planuje się piec pizzę w stylu neapolitańskim lub w ogrodzie, warto wybrać piec bazujący na włoskim stylu, zasilany drewnem.
Nie bez znaczenia jest też oczywiście wygląd sprzętu – szczególnie, gdy chce się go wystawić w lokalu czy np. na ogródku. Jak najbardziej może stać się efektownym elementem wystroju, który nada aranżacji nieco charakteru albo gustownie ją uzupełni. Modele z naszej oferty są wyjątkowo estetyczne. Posiadamy zarówno bardziej nowoczesne, minimalistyczne opcje, jak i rustykalne, oryginalne warianty.
Doradcy GastroProdukt zawsze służą radą i chętnie odpowiadają na pytania, pomagając w wyborze właściwego urządzenia. Wspólnie dobierzemy idealny sprzęt do Twojego lokalu. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą profesjonalnych pieców do pizzy!